Autor Wątek: MFKiG 2026 - 37. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 7609 razy)

Deg i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFKiG 2026 - 37. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #15 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 09:57:08 »
Ten wpis w regulaminie mówi, że Romita wrysów na scenie nie będzie rozdawał…

https://komiksfestiwal.com/strefa-autografow
I tak pewnie finalnie będą dawali wrysy osobom z numerkami, rok temu też wszędzie było, że bilety na autora zapewniają podpis, a finalnie tym co mieli numerek dawali wrys (wiem, bo sam miałem bilet na Murphy'ego i mam ładny wrys od niego e Białym Rycerzu)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline starcek

« Odpowiedź #16 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 13:26:50 »
To już poszły te bilety w dal. Ciekawe ile minut trwała sprzedaż.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline winckler

« Odpowiedź #17 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 14:12:13 »
O 12:01 na Romitę w sobotę juz nie było. Na niedzielę byl do 12:03. Perkins pierwszy niedzielny zniknął gdzies między 12:03-04. Drugi o 12:06, ale potem dwie sztuki jeszcze wróciły ok 13:00.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Lipiec 2026, 14:14:20 wysłana przez winckler »

« Odpowiedź #18 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 15:51:52 »
Ja wszedłem o 12:02, na Romitę były dwie sztuki na niedzielę, dodałem do koszyka, zapłaciłem blikiem, zaskakująco nic nie muliło i strona nie zdechła - zgoda, że poszły natychmiast, ale serwery wytrzymały, Gildia powinna się nauczyć od nich
Sociale:

Offline nocny

« Odpowiedź #19 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 17:50:48 »
I tak pewnie finalnie będą dawali wrysy osobom z numerkami, rok temu też wszędzie było, że bilety na autora zapewniają podpis, a finalnie tym co mieli numerek dawali wrys (wiem, bo sam miałem bilet na Murphy'ego i mam ładny wrys od niego e Białym Rycerzu)

Marini nie dawał wrysów na strefie mimo, że w regulaminie nie było o tym, że to będą tylko autografy. Wrysy tylko na jego stoisku. Murphy i Sienkiewicz dawali na strefie. Wszyscy byli zaskoczeni Marinim. Bez sensu było kupowanie biletów na Mariniego w zeszłym roku.

Offline winckler

« Odpowiedź #20 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 19:16:34 »
Autograf Mariniego to nic? A bilet na konkretny dzień z autografem kosztuje tyle co bez, trochę więcej dwa pojdyncze na oba dni, jezeli chce się mieć cos od każdego z gości, niż jeden karnet dwudniowy, prawda..., ale wciąż... Jeśli jest szansa na rysunek, super, jesli autor niechętny - strata finansowo niewielka, a spotkanie z twórcą i autograf są gwarantowane😃

Offline nocny

« Odpowiedź #21 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 19:57:20 »
Rok temu ceny były inne do trzech głównych gwiazd, jestem zaskoczony, że w tym roku tak tanio. No ale w sumie zeszłoroczne nazwiska dużo mocniejsze.

Offline Leyek

« Odpowiedź #22 dnia: Śr, 15 Lipiec 2026, 21:55:43 »
Autograf Mariniego to nic?

Dla mnie nic, szczególnie za cenę karnetu i gdzie opisy przed kupnem biletu mówiły o wrysach na strefie. Szczególnie, że miałem też kupiony karnet wejściowy "z Murphy'ego". Duże nazwiska ze Stanów potrafiły dla fanów narysować coś szybko na strefie (Murphy nie miał nawet problemów ze szkicownikami/kartkami), a wyrobnik z Europy łasy tylko na kasę.
Co do czego Amerykanom dałem dodatkowo zarobić na ich stoiskach, a centusia olałem.

« Odpowiedź #23 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 08:50:38 »
Marini nie dawał wrysów na strefie mimo, że w regulaminie nie było o tym, że to będą tylko autografy. Wrysy tylko na jego stoisku. Murphy i Sienkiewicz dawali na strefie. Wszyscy byli zaskoczeni Marinim. Bez sensu było kupowanie biletów na Mariniego w zeszłym roku.
Marini to ogólnie chamstwo się zachował, na początku autograf miał być za darmo na jego stoisku, a potem jak zobaczył kolejkę to zrobił płatny - małe to były pieniądze pamiętam, ale no nie zmienia się tak w trakcie festiwalu wcześniej ustalonych rzeczy
Sociale:

Offline Alois

« Odpowiedź #24 dnia: So, 25 Lipiec 2026, 23:05:01 »
Najgorzej że frajerzy dalej stali w tej kolejce. Takiego „artystę” to należało olać ciepłym moczem.

Online keram2

« Odpowiedź #25 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 10:26:57 »

Mam mieszane uczucia co do tych opłat, z jednej strony rozumiem, bo fakty są takie, że komercjalizacja postępuje w każdej dziedzinie.
Z drugiej strony wielki mistrz Milo Manara, był w Łodzi dwukrotnie, za pierwszym razem jeszcze w ŁDKu - z tego co słyszałem rysował grubo "po czasie", aż organizatorzy zaczęli nalegać aby kończył (bo tam jakieś przyjęcie czy coś), wtedy Manara pokazał na kolejkę i powiedział, że ci ludzie przyszli tu dla niego, więc będzie rysował dalej.
Za drugim razem (2016) też chyba rysował dłużej.
Robił to z własnej woli, nikt mu za to nie płacił.
Prawdziwy mistrz.

Offline Takesh

« Odpowiedź #26 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 10:47:16 »
Tak było. Ja też tam stałem. Miało być jeden rysunek na osobę i ewentulnie autografy na reszcie. Dałem jeden komiks, dał wrys. Daję drugi komiks, a Milo pyta co ma narysować... Powiedziałem, że tylko autograf, bo kolejka długa i mało czasu.

Milo to nie tylko Mistrz komiksu, ale wspaniały człowiek.

Offline nocny

« Odpowiedź #27 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 12:41:11 »
Znaczy wiecie, jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni do darmowych wrysów ale tak naprawdę na zachodzie Europy i w USA za to się płaci i to jest coś totalnie oczywistego. Więc po prostu jak mnóstwo rzeczy, także i to przychodzi do nas z opóźnieniem ale właśnie przyszło.

Offline Alois

« Odpowiedź #28 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 18:22:48 »
Znaczy wiecie, jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni do darmowych wrysów ale tak naprawdę na zachodzie Europy i w USA za to się płaci i to jest coś totalnie oczywistego. Więc po prostu jak mnóstwo rzeczy, także i to przychodzi do nas z opóźnieniem ale właśnie przyszło.

I jak mnóstwo rzeczy, które przyszły do nas z zachodu, jest to kolejna gówniana rzecz, która stamtąd przyszła.

Offline turucorp

« Odpowiedź #29 dnia: Nd, 26 Lipiec 2026, 19:52:25 »
I jak mnóstwo rzeczy, które przyszły do nas z zachodu, jest to kolejna gówniana rzecz, która stamtąd przyszła.
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że twórcy nie mają płacone za czas pracy, spędzony na rysowaniu podczas sesji autografów? Że za wrysy, które często trafiają później na handel, nie otrzymują żadnego wynagrodzenia?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.