Autor Wątek: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 35173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #360 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 21:48:00 »
Cóż,  to tak jak tu na forum komiksem roku zostało CE niedostępne w normalnej dystrybucji.

Już abstrahując od porównania forumowej zabawy z nagrodą na największym festiwalu komiksowym która zdecydowanie bardziej "idzie w świat" i służy promocji polskiego komiksu, CE  mimo wszystko można było nabyć drogą kupna z każdego zakątka Polski.

Offline skil

« Odpowiedź #361 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 22:39:22 »
Ale o co Ci chodzi? Przykro Ci, że komiks wybrali jurorzy, którzy przeczytali wszystkie nominowane tytuły i wybrali ten, który ich zdaniem był artystycznie najlepszy? Gdyby wzorem filmowych oscarów wygrywał tytuł mający największy potencjał promocyjno-dystrybucyjny, pewnie wygrałaby Heksa. Ale to nie ten rodzaj konkursu.

Zadałem sobie ten trud i sprawdziłem na jaki komiks głosowałeś tutaj i w sumie zero zaskoczenia ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Październik 2025, 22:45:48 wysłana przez skil »
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #362 dnia: So, 04 Październik 2025, 08:44:49 »
 Nie jest mi przykro, fajnie że był najlepszy artystycznie tylko szkoda że poza garstką osób nikt więcej nie może zapoznać się z tym tytułem. W tamtym roku wygrał Astronom, w niedzielę poszedłem na stoisko ustawiłem się w kolejce i sobie go kupiłem. Tak samo robiłem na poprzednich edycjach, po prostu brakowało mi tego w tym roku i tyle a te prztyki na co głosowałem jakby to miało jakiekolwiek znaczenie do tematu to sobie daruj.

Offline misiokles

« Odpowiedź #363 dnia: So, 04 Październik 2025, 08:49:14 »
W tamtym roku wygrał Astronom, w niedzielę poszedłem na stoisko ustawiłem się w kolejce i sobie go kupiłem.
To fajnie, gdyż jeśli kogoś nie było na emefce, to miał problem z kupnem Astronoma.

« Odpowiedź #365 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 10:10:35 »
Zapomniałem napisać jeszcze o jednym temacie - według mnie absurdem jest, że Polskim Komiksem Roku zostaje publikacja której nie da się kupić ani dzień po wygranej na największym festiwalu komiksowym w Polsce, ani w ogóle. Komiks może i jest świetny, ale co z tego, skoro przekonać się o tym mogli wyłącznie mieszkańcy jednej warszawskiej dzielnicy, garstka tych, którzy coś wykombinowali aby go zdobyć oraz jury.
Bez sensu.

Uważasz, że słusznie byłoby "ukarać" Świdzińskiego, który zdaniem jury zrobił najlepszy komiks w sezonie festiwalowym ze względu na formę jego dystrybucji? W efekcie w konkursie na najlepszy komiks nagrodzić drugi najlepszy komiks?
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Łazur

« Odpowiedź #366 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 10:27:23 »
Jeśli w regulaminie plebistytu na polski komiks roku można umieścić punkt wykluczający antologie komiksowe (typu "Błonia tajemnicy"), to nie widzę problemu żeby wykluczyć z niego też publikacje, które nie są w powszechnej dystrybucji.
All Comics Are Beautiful

Offline Death

« Odpowiedź #367 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 11:44:42 »
CE to zupełnie inny przypadek niż Brzask, bo to był komiks, który można było normalnie kupić i to faktyczne z całej Polski. I właśnie dlatego wygrał, bo ludzie go kupili, a plebiscyt forum jest ogólnopolski, nie bierze w nim udziału tylko jury, które ma dostęp nawet do rzeczy nie do kupienia, jak to było w przypadku nagrody na festiwalu. Brzask był totalnie nie do kupienia, a że czytałem o nim, że to komiks o tym jak w czasie wojny zupełnie obcy sobie ludzie siedzą w piwnicy w jakiejś kamienicy i rozmawiają, to od razu wiedziałem, że to rzecz totalnie dla mnie i się napaliłem. Jeszcze przed premierą pisałem do wydawcy, że płacę madafakin' hajs i kcem. Ale nie był na sprzedaż. Żeby go dopaść jako ktoś z innego zakątka Polski musiałeś wziąć udział w konkursie, w którym jednym z punktów regulaminu był fakt, że musisz być mieszkańcem danej dzielnicy naszej stolicy. I jak udało ci się wygrać, to na przykład musiałeś ładnie poprosić kogoś z Warszawy, żeby ci odebrał i na przykład przekazał przez swojego kolegę na Złotych Kurczakach. Nie twierdzę, że takie zdarzenie miało miejsce, przecież nie mogłeś wziąć udziału w konkursie jeśli nie byłeś z danej dzielnicy jednego miasta w Polsce. Ale teoretycznie można było tak zrobić. ;) Także rozumiem wkurzenie Pablo i innych ludzi, ale to nie jest przecież atak w stronę jury, tylko takie ogólne wkurzenie, że nie możesz tego przeczytać.

Z Astronomem rok temu było tak, że też strasznie chciałem ten komiks przeczytać (jak kilka miesięcy później Brzask) i pisałem na forum przed festiwalem, że strasznie chcę i mi wtedy Jaszczu napisał, że ta biblioteka będzie miała swoje stoisko na Arenie. Więc jak tylko otworzyli Arenę, to strzała w kierunku tego stoiska. I dopadłem. Kupiłem sobie i kumplowi, który nie przyjechał na festiwal, a też bardzo chciał Astronoma przeczytać. Dostałem dwa rysunki i gitara. Potem było sobotnie spotkanie z Jackiem Frąsiem, na którym początkowo były trzy panie, które się potem okazały pracownicami tej biblioteki, moja skromna osoba, Jarek których tylko przyszedł włączyć nagrywanie i mnie poprosił, żebym kliknął stop jak spotkanie się zakończy i jakaś pani, która przeglądała sobie Anubisa Joanny Karpowicz. Potem jeszcze pod koniec przyszło kilka osób, ale już chyba raczej czekając na kolejny punkt programu. Także trochę pechowo wyszło, że spotkanie było w sobotę, jeszcze przed zgarnięciem nagrody, bo tam jeszcze tylko brakowało tego kulistego krzaka biegusa znanego z westernów. Komiks był trudno dostępny przed festiwalem, spotkanie było w tej takiej salce z najgorszym dostępem jaką tam mają, więc frekwencja taka, a nie inna. W niedziele, to byłaby pewnie inna sprawa. Ale na szczęście komiks był w drugi dzień normalnie do kupienia. Ale nie wiem czy się potem w niedzielę w którymś momencie nie skończył. Potem był jeszcze przez jakiś czas na Gildii, chyba też można było napisać do biblioteki i kupić. Ale dystrybucja bardzo ograniczona. A Brzask to jest rzecz ktokolwiek widział, ktokolwiek wie dla kogoś kto po prostu chce sobie przeczytać.
Z jednej strony wspaniale, że instytucje finansują tak dobre komiksy, bo Astronom i Brzask, to niewątpliwie bardzo dobre historie, ale dystrybucja to jest jak ze Słonecznym mieczem w latach 90. Ktoś podobno widział, że gdzieś tam można było kupić.

Oczywiście rozumiem, że po wygraniu CE na forum, można było się wkurzyć, że nie da się komiksu kupić. Ale w ogóle kiedyś dało. A Brzasku nigdy nie można było. Wyciągnąłeś portfel i można się było nim podrapać za uchem. :) Brzask mają kombinatorzy i mieszkańcy jednej dzielnicy w Warszawie. No i jury. Ale już ze trzy razy słyszałem, że Brzask ma zostać wydany przez Kulturę Gniewu, ale nie wiem czy to plotka czy informacja...
A Astronom? Rok temu kosztował 40 złotych, teraz na stoisku (chyba oficjalnym, bo tam były też Melony) już 99 złotych. Poszło trochę w górę. :) Wszystkie trzy komiksy bardzo polecam i życzę udanych łowów, bo to nie są zakupy tylko właśnie łowy. Ale nagrodą są świetne historie.

Ps. Aha, jeszcze mi się przypomniało, że pytałem ich ostatnio o ten Brzask jak wracałem z festiwalu, to odpisali, że niebawem będą zamieszczać informacje o tym jak można zdobyć ten komiks.
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Październik 2025, 11:59:06 wysłana przez Death »

« Odpowiedź #368 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 13:24:40 »
Jeśli w regulaminie plebistytu na polski komiks roku można umieścić punkt wykluczający antologie komiksowe (typu "Błonia tajemnicy"), to nie widzę problemu żeby wykluczyć z niego też publikacje, które nie są w powszechnej dystrybucji.

W kwestii "Błoń" pełna zgoda. Postulowałem, żeby traktować tę pozycję jako taki z terminologii muzycznej "koncept album", a nie stricte antologię (choćby dlatego, że jeden scenarzysta trzymał pieczę nad całością). Ten punkt regulaminu IMHO jest do dookreślenia w przyszłości, ale ta uwaga w żaden sposób nie przekreśla dylematu z "Brzaskiem".
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline komiks

« Odpowiedź #369 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 13:47:26 »
Kupiłem Astronoma na Gildii za 49,00 zł, w niedzielę 22 września 2024.
Tego Brzasku to fakt, nie dało się kupić.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Nephilim

« Odpowiedź #370 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 11:30:29 »
No i już niedarmowy diabeł, z którego do końca nie jestem zadowolony:

O manianie jaką odwalał drugi pan na M. na scenie autografów nie warto wspominać nawet.
To zamień się na Elektrę XD

Co odwalał drugi pan na M. takiego 'skandalicznego'?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #371 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 11:38:52 »
Ja Brzask mam (dzięki Małej Kasi), ale mimo, że IMO wygrał zasłużenie, też mam opór przed nagradzaniem prac, które nigdy nie trafiły do powszechnej dystrybucji - powinno to być regulaminowo wykluczone.

Offline Necr09

« Odpowiedź #372 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:21:49 »
Co odwalał drugi pan na M. takiego 'skandalicznego'?

Zasłyszane podczas pierwszego dnia festiwalu więc nie gwarantuje, że to prawda

Tylko podpisywał na scenie, więc jak zapłaciłeś za bilet do niego to miałeś dokładnie to samo co byś dostał na jego stanowisku nie płacąc specjalnie za bilet.
FGO: 758,469,198

Offline JanJ

« Odpowiedź #373 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 20:02:46 »
Temat Mariniego już był wałkowany parę stron temu. Tak, za darmo rozdawał tylko autografy, również osobom z wykupionymi numerkami. Moim zdaniem to bardziej wina organizatora, który jak ktoś wcześniej słusznie zauważył, sprzedawał kota w worku.

Offline drop

« Odpowiedź #374 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:55:27 »
Ale o co Ci chodzi? Przykro Ci, że komiks wybrali jurorzy, którzy przeczytali wszystkie nominowane tytuły i wybrali ten, który ich zdaniem był artystycznie najlepszy? Gdyby wzorem filmowych oscarów wygrywał tytuł mający największy potencjał promocyjno-dystrybucyjny, pewnie wygrałaby Heksa. Ale to nie ten rodzaj konkursu.

Zadałem sobie ten trud i sprawdziłem na jaki komiks głosowałeś tutaj i w sumie zero zaskoczenia ;)

Tak przy okazji, kto wybrał tych jurorów?