Autor Wątek: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 35116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:15:43 »
Nie zmienia to faktu, że Egmont tą zagrywką potwierdził, że uważa tych co wykupili autografy za frajerów.

Offline Itachi

« Odpowiedź #286 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:28:30 »
Nie zmienia to faktu, że Egmont tą zagrywką potwierdził, że uważa tych co wykupili autografy za frajerów.

Fajno u Ciebie wygląda łączenie kropek. Pewnie wpadła spontaniczna akcja, kto skorzystał miał niespodziankę. Dwie dyszki za autograf to nie majątek, u Cb po oszczędnościach w smaku liter pewnie już zaklepujesz weekend w Zakopanem :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Pestak

« Odpowiedź #287 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:37:33 »
Nie, Zakponaego nie zaklepuje, ale zrobiłem w Smaku zakupy za ok. 1000 zł co daje oszczędność w porównaniu do tego co było w Łodzi jakieś 150 zł, co jak napisałem pokryło moje koszty przyjazdu na festiwal.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #288 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:45:35 »
Dobra chyba można wkurzyć forum tym co zrobił Egmont pod koniec imprezy w niedziele.

Jeśli ktoś kupił komiks Murphiego (między innymi nowość jaką był Zorro z rabatem 25%) to chcąc mieć w nim podpis musiał dopłacić jeszcze 20 PLN u artysty.

Miałem się zbierać po 15 poszedłem jeszcze na stoisko Egmontu w niedziele aby przejrzeć sobie Zorro, którego nie miałem planu kupować na festiwalu. Jakże byłem zaskoczony kiedy osoba obsługująca zaproponowała mi album z podpisem artysty. Bo jak się okazało kiedy Murphy się zbierał Egmont poprosil go, aby w ilości około 20 sztuk w albumie Zorro (nie liczyłem dokladnie, ale mniej wiecej tyle bylo na ladzie) złożył podpisy bez żadnej dedykacji. Po czym te komiksy wystawił normalnie na stoisku do sprzedania z rabatem 25%.  Potwierdzam kupiłem, ale jeśli ktoś zrobił to wcześnie i jeszcze musiał dopłacić mam prawo się wkurzyć.
Hehehe. Ten polski rynek komiksowy to jest jednak dziadostwo. Swoją drogą, ten Zorro to taka szmira, że myślałem że już nie doczytam do końca.   

Offline michał81

« Odpowiedź #289 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:47:14 »
Egz. z podpisem były dostępne już co najmniej od ok. 12:30 w niedzielę. Wiem, bo wtedy kupiłem.
I nie dałeś kolegom znać 😜
A co do całej sytuacji - nie sądzę, żeby był to jakiś większy plan. Pewnie w niedzielę Murphy miał trochę czasu, więc z życzliwości dla swojego wydawcy w Polsce machnął kilkadziesiąt egz. z podpisem.
Też nie uważam na zamierzona akcje, ale znam osobę która kupiła dzień wcześniej Zorro i nie ma podpisu i trochę ja to zirytowało.

Offline Pestak

« Odpowiedź #290 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:55:15 »
A według mnie akcja jak najbardziej zamierzona . Skoro już wydoili tych którzy zapłacili za autografy i wrysy to chcieli jescze jakoś upchnąć tego Zorra innym i na nim zarobić. Widzieli, że nie schodzi,  więc kazali Seanowi machnąć jeszcze kilka autografów. Jak widać na Twoim przykładzie, tylko ta parafka przekonała Cię do zakupu. Nie łudźcie się, że zrobili to z dobroci serca dla czytelników.

Offline Dracos

« Odpowiedź #291 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:13:59 »
Swoją drogą, ten Zorro to taka szmira, że myślałem że już nie doczytam do końca.   

I cyk kolejny tytuł wykreślony z listy :) a miałem z ciekawości kupić bo jakiś sentyment z dzieciństwa jest.

Offline misiokles

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:14:42 »
Czemu mieliby tego nie zrobić z dobroci serca? Praca w korpo automatycznie wyłącza empatię, czy co?

Offline Pestak

« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:17:05 »
Ten zorro jest mało sentymentalny. Tak ma się do klasycznego Zorro jak Biały Rycerz do Batmana z mainstreamu. Autor (co mogę zdradzić, bo sam mówił o tym na swojej prelekcji) przeniósł akcję do współczesnych czasów i nasz bohater walczy z jakimś meksykańskim kartelem narokotykowym (coś w tym stylu przynajmniej  wynika z tego co na szybko przekartkowałem na stoisku egmontu).

@up - korporacja emanująca empatią? Ty tak na poważnie?
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:19:34 wysłana przez Pestak »

Offline Teli

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:19:08 »
Targi z mojej perspektywy.

Wykonałem jakieś 250% planu. Chciałem zdobyć  kolekcyjce Rysy, a skończyło się na prawdziwym Elbrusie.

Wreszcie doczekałem się stoisk nie tylko polskich artystów, ale też zagranicznych gości, co znacząco ułatwiło kontakt i odbiór prac. Pamiętam zeszłoroczną edycję, kiedy biegałem po Arenie przez pięć godzin, próbując dogonić Filipe Andrade tym razem obyło się bez takiego maratonu.

Największym wyzwaniem okazała się komunikacja na linii artysta–festiwal–zwiedzający. Niektóre informacje wychodziły dopiero na miejscu, co zmusiło mnie do ostrego kombinowania. Byłem przekonany, że Bill będzie podpisywał tylko autografy i robił szybkie wrysy, a okazało się inaczej… Efekt? Dwie godziny spędzone poza Areną. Na szczęście historia zakończyła się pozytywnie i zostanie z tego miłe wspomnienie.

Scenę autografów tym razem odpuściłem, więc nie będę się wypowiadał o związanych z nią problemach. Widzę jednak progres a tegoroczne targi oceniam jako krok w dobrą stronę. Jeśli organizatorzy będą wyciągać wnioski, może być tylko lepiej.

Komiksów nie kupowałem, priorytety się zmieniły i wolę zamawiać je online. Ale moja córka świetnie bawiła się w strefie komiksu niezależnego i wyszła z niej obładowana gadżetami.

Ostatnio tak dobrze po targach w Łodzi czułem się w 2019 roku. Po sześciu latach znów mam wiarę w MFKiG.

Chciałbym też podziękować wszystkim spotkanym użytkownikom forum z którymi miałem przyjemność się spotkać, zamienić kilka słów i przybić piątkę. Mimo że czasem spinamy się w Internetach (jak to w komiksowej rodzinie) i tak jesteście najlepsi i na żywo wszystko idzie w zapomnienie. Szkoda, że nie miałem czasu wejść na forum w niedzielę i nie odnotowałem spotkania, bo na Piotrkowskiej byłem :/ No żal.
Może rzeczywiście za rok pomyślimy o sobocie i umówimy coś z wyprzedzeniem.

Trzymajcie się ciepło i nie zmieniajcie się ani trochę. Pozdrowienia dla wszystkich :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #295 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:20:52 »
@Pestak Dzięki teraz się już na bank upewniłem żeby nie brać, jak człowiek by się nadział bo rzadko kiedy czytam blurby, a tutaj bym zaliczył mega faila.

Offline michał81

« Odpowiedź #296 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 17:03:37 »
Jak widać na Twoim przykładzie, tylko ta parafka przekonała Cię do zakupu.
Przekonała mnie tylko aby kupić komiks na festiwalu. I tak go miałem w planach zakupu tylko w innym czasie, bo lubie kreskę Murphiego nawet jeśli i tak fabularnie niedomaga.

Offline JanJ

« Odpowiedź #297 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 17:09:16 »
Jak przeczytasz Zorro to wrzuć jakąś recenzję.

Offline donT

« Odpowiedź #298 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 17:24:57 »
No dobra, a szarpnal sie ktos na rysunek od Billa?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline nocny

« Odpowiedź #299 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 17:52:18 »
Mnóstwo ludzi. Ja jak zobaczyłem cenniki autorów to pomyślałem, że gruba przeginka, że to nie na Polskę te ceny. I co? Dwa dni non stop kolejki do stoisk trzech panów. A siedzieli tam całe dnie. Sam przed festiwalem stwierdziłem, że nie ma opcji bym tam kasę wydał, a zostawiłem Mariniemu tysiaka :D