Czas na krótkie podsumowanie.
W sobotę odpuściłem kolejkę numerkową, w niedzielę skorzystałem z uprzejmości kolegów, którzy wzięli dla mnie trzy numerki.
W czasie festiwalu wydałem 900 zł na 15 komiksów i jedną książkę (Ciołkiewicz), co ciekawe kupiłem tylko jeden komiks zagraniczny (Nathan Never), reszta polskie.
Zdobyłem 25 większych i mniejszych wrysów, z czego tylko jeden od twórcy zagranicznego (Gyula Pozsgay), reszta od Polaków (od niektórych dwukrotnie).
Dzięki pomocy kolegów z obsługi strefy, zdobyłem także podpis Mariniego.
Z uwag technicznych, uważam że na koronie Atlas Areny jest kilka miejsc, gdzie nie powinno być stoisk handlowych ze względu na wąskie przejścia powodujące zatory.
Jeśli chodzi o wiadomości wydawnicze, to jakoś nie bardzo wyszło, ale coś tam usłyszałem:
- "Lux in tenebris" wydawany we Włoszech - napisałem o tym w osobnym wątku, ale warto przypomnieć bo to wielki sukces autorów!
- PCA - widziałem jak Jacek Widor rozmawiał z Garulą, wymienili się kontaktami, więc możliwe, że komiksy twórcy Metacoma pojawią się w Relaxie
- Wojciech Birek zapowiada, że za 2 lata po przejściu na emeryturę powróci do tworzenia komiksów (m.in "Miasto trędowatych")
- Timof - z uwagi na "Bestię" oraz 'El Diablo" zapytałem czy będą inne komiksy z Marsupilami i faktycznie coś jeszcze się pojawi choć na serię gdzie ta postać pojawiła się po raz pierwszy ("Sprycjan i Fantazjusz") nie ma co liczyć, pytałem także Timofa o komiksy Leo (ze względu na "Centaurusa") i owszem mają na oku pewną serię, ale czekają na jej zakończenie, bo nie chcą pojedynczych albumów tylko od razu w integralu (tytułu nie znam)
Ostatnia informacja:
Na KG usłyszałem, że Niech Żyje Komiks odbędzie się 22 listopada.
Zatem do zobaczenia.