Autor Wątek: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 35143 razy)

Random_Hero i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFKiG 2025 - 36. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #180 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 15:24:31 »
Ale pewnie i tak znajdą się frajerzy.
No niesamowite, rysownik za wykonywanie swojej pracy bierze pieniądze  ;)
Chcesz mieć pamiątkę w komiksie jaki lubisz podpis/wrys od jego autora/rysownika? Frajer jesteś!
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Leyek

« Odpowiedź #181 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 15:48:15 »
Wpis @Pestaka ma sporo racji, ale niepotrzebna zupełnie wrzutka na końcu. Kogoś stać to niech robi ze swoją kasą co chce i kupuje wrysy/komiksy od kogo chce. Ja się spodziewałem srogich cen, więc na rysunki się nie nastawiałem od początku, ew. kupić jakieś printy/gadżety i tyle.

Ale jednak 80 zł za autograf (!!!) Sienkiewicza to jest odlot. Rozumiem, że na okładce jakiegoś amerykańca-zeszytu może to być rzecz zwiększająca jego wartość i dająca możliwość upłynnienia na ebayu (kolega @starcek też upraszcza, że zaraz wszyscy się rzucą sprzedawać), ale w komiksie wydanym po polsku kto by się na to rzucił?? A tak mamy możliwość kupienia 2 sekundowego maźnięcia za prawie stówkę. Zastanawiam się tylko czy to bardziej chęć zarobku czy jednak "odstraszenia" klientów, żeby cały czas nie stał wianuszek chętnych po podpis w komiksie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #182 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 16:00:09 »
Wydaje mi się, że Sienkiewiczowi podrzucą całkiem sporo amerykańskich zeszytówek to machnięcia na nich autografów. To nie tak, że polscy klienci wyłącznie kupują polskie wydania. 

Online JanJ

« Odpowiedź #183 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 16:13:41 »
Na FB padła informacja, że "W ramach biletu na Scenę Autografów gwarantujemy autograf, bez rysografu." W tym przypadku Ci co zapłacili za numerek do Mariniego są 20 zł w plecy, bo on rozdaje autografy za free.

Offline Pestak

« Odpowiedź #184 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 17:39:57 »
No niesamowite, rysownik za wykonywanie swojej pracy bierze pieniądze  ;)
Chcesz mieć pamiątkę w komiksie jaki lubisz podpis/wrys od jego autora/rysownika? Frajer jesteś!

No ja głupi myślałem że konwenty komiksowe są po to żeby promować swoje komiksy i ogólnie sztukę komiksową a nie po to żeby kroić fanów. Za darmo tutaj nie przylecieli , swoje już od organizatorów przytulili (a właściwie od fanów którzy zapłacili za bilety).
Ja pamiętam czasy kiedy autorzy w Łodzi (czy w Gdańsku) robili wrysy za darmo i nikt nie robił problemu. I to nie jacyś podrzędni ale własnie gwiazdy pierwszej wielkości. Ja na przykład miałem za friko wrys od samego Simona Bisleya  na pierwszym TM-Semicowym wydaniu Lobo.
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 17:43:35 wysłana przez Pestak »

Online nocny

« Odpowiedź #185 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 17:57:44 »
Mi się coś tutaj nie klei. Do Sienkiewicza jest 20 numerków, do Mariniego i Murphy'ego 30. Na 90 minut. Rozdanie 20 autografów to jest ile? 5 minut? 7?

« Odpowiedź #186 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 18:16:30 »
Mi się coś tutaj nie klei. Do Sienkiewicza jest 20 numerków, do Mariniego i Murphy'ego 30. Na 90 minut. Rozdanie 20 autografów to jest ile? 5 minut? 7?
Dlatego mam nadzieję, że niektórzy twórcy wyjdą z pomysłem., żeby dla tych z biletami dać coś więcej. Murphy'ego pytałem o to to powiedział, że zrobi, żeby każdy był zadowolony. Organizator zapewnia minimum podpis, sądzę, że jak będzie czas i autor będzie miał chęci to jakiś mały wrys powinien zrobić.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Popiel

« Odpowiedź #187 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 18:43:16 »
No ja głupi myślałem że konwenty komiksowe są po to żeby promować swoje komiksy i ogólnie sztukę komiksową a nie po to żeby kroić fanów. Za darmo tutaj nie przylecieli , swoje już od organizatorów przytulili (a właściwie od fanów którzy zapłacili za bilety).
Ja pamiętam czasy kiedy autorzy w Łodzi (czy w Gdańsku) robili wrysy za darmo i nikt nie robił problemu. I to nie jacyś podrzędni ale własnie gwiazdy pierwszej wielkości. Ja na przykład miałem za friko wrys od samego Simona Bisleya  na pierwszym TM-Semicowym wydaniu Lobo.

"The Times They Are A-Changin'" jak śpiewał oskarowy noblista. Co ma niby Marini czy Murphy z rysowania obrazków za darmo? Przyjechali, opłacony jest transport i pobyt. Masz jakieś info, czy organizatorzy wciskają im coś w kieszeń? I ile? Raczej nie, bo budżet festiwalu coraz niższy.

Zatem sprzedają swój czas i pracę. Cenią je na tyle, na ile cenią. Prawo rynku. Osobiście nie jestem łowcą wrysów, ale mogę sobie wyobrazić, że płacę np. 100$ za indywidualny obrazek choćby uwielbianego przeze mnie Darwyna Cooka. Może i Marini i Murphy mają takich fanów?

Też mam wrys od Bisleya za darmo. I od Jima Lee, i od Glenna Fabry i innych. Ale to były towarzyskie okoliczności. A nie praca, jaką niewątpliwie wykonują goście na konwencie. Co w tym dziwnego, że się cenią? Tak jest na całym świecie, szanuję to. Trzeba się przyzwyczajać, że za darmo to głowa boli.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #188 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 18:47:03 »
Wrysy za kasę, ok. Ale autografy za 80 zł to już jednak jest przesada.

Online JanJ

« Odpowiedź #189 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 18:59:25 »
Też uważam, że autografy powinny być za darmo.

Offline Leyek

« Odpowiedź #190 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:01:58 »
Osobiście nie jestem łowcą wrysów, ale mogę sobie wyobrazić, że płacę np. 100$ za indywidualny obrazek choćby uwielbianego przeze mnie Darwyna Cooka. Może i Marini i Murphy mają takich fanów?

Bujna wyobraźnia, bo on niestety już tylko jako zombie mógłby taki wrys sprzedać.

A na poważnie to 100 dolców, które wskazałes byłoby ok, nawet tylko za jakieś małe coś na A5 ale zrobione z wczuwką. A tutaj niestety już jest dużo drożej i te prace Murphyego będące 5 min szkicem jak patrzylem wahaja się od beznadziejnych do ok. A ceny od takiego rzemieślnika jak Marini to już zupełna odklejka. Murphy a przede wszystkim Sienkiewicza to jednak zupełnie inna liga.

Offline Pestak

« Odpowiedź #191 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:14:24 »
@popiel

Ja od bisleya nie miałem wrysu po koleżeńsku. Normalnie przyleciał na konwent w Gdańsku jako gość i wszystkim chętnym robił.

Ich pracą jest rysowanie komiksów a spotkania z fanami powinny służyć tylko promocji. Nie sądzę żeby ktoś przybył do centralnej Polski  spędzajac kilkanaście godzin w samolocie tylko po kosztach. Na pewno dostają za to jakąś dodatkową kasę. I to jest okej, ale branie kasy za jakieś marne wrysy a tym bardziej autografy to jakaś żenada. Bez przesady - nie mamy tutaj do czynienia z Leonardem da Vinci czy Matejką.

Offline michał81

« Odpowiedź #192 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:17:07 »
Na pewno dostają za to jakąś dodatkową kasę.
Czy masz na to potwierdzenie czy to tylko twoje fantazje?

Tu dość szerokie poruszenie tematu darmowych i płatnych autografów/wrysów https://blogokomiksach.pl/czy-placic-za-wrysy-stawki-zasady-etyka/
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:19:11 wysłana przez michał81 »

Offline kaczogród

« Odpowiedź #193 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:19:02 »
AUTOGRAFY – STOISKO EGMONT (płyta, poziom -1)

SOBOTA

11:00-12:00
Tomasz Kołodziejczak

12:00-14:00
Sławomir Kiełbus, Maciej Kur, Piotr Bednarczyk

14:00-15:00
Aleksandra Machoń, Wiktor Talaga

15:00-16:00
Jordi Bayarri

16:00-18:00
Berenika Kołomycka

NIEDZIELA

10:00-11:30
Magdalena „Meago” Kania, Maciej Kur, Piotr Bednarczyk

12:00-14:00
Berenika Kołomycka

14:00-15:00
Aleksandra Machoń, Wiktor Talaga

15:00-16:00
Jordi Bayarri
,,le monde est absurde"

Offline Szekak

« Odpowiedź #194 dnia: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:24:21 »
Ich pracą jest rysowanie komiksów a spotkania z fanami powinny służyć tylko promocji. Nie sądzę żeby ktoś przybył do centralnej Polski  spędzajac kilkanaście godzin w samolocie tylko po kosztach. Na pewno dostają za to jakąś dodatkową kasę. I to jest okej, ale branie kasy za jakieś marne wrysy a tym bardziej autografy to jakaś żenada. Bez przesady - nie mamy tutaj do czynienia z Leonardem da Vinci czy Matejką.
Oni przylatują tu kosić kasę, a nie promować cokolwiek. Ceny są ogromne, ale można sobie pokręcić nosem i tyle, to ich prawo by je ustalać. Taki trend na świecie już jest od dawna, komercjalizacja na pełnej bo każdy chce zarobić jak najwięcej i nic się nie zapowiada, żeby ten trend miał się odwrócić. Dostałeś Bisleya za darmo? Super, ciesz się, bo drugi raz już raczej nie dostaniesz. ;)

Murphy'ego pytałem o to to powiedział, że zrobi, żeby każdy był zadowolony.
Poproszę cytat.
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Wrzesień 2025, 19:31:08 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.