Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 51006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stachel

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #465 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:04:45 »
W Łodzi spędziłem jeden dzień i był to na pewno udany wyjazd. Niemniej organizacyjnie było sporo niedociągnięć, które psuły odbiór imprezy.

* Strefa autografów przy scenie głównej to jakiś żart. Nawalająca muzyka na przemian z sepleniącym prowadzącym była ciężka do zniesienia. Czy w całym obiekcie nie da się znaleźć spokojniejszego miejsca?
* To nie koniec zresztą problemów Strefy Autografów - inny regulamin niż ogłoszony na stronie, błędy w numerach do Rucki, czy po prostu tak mała liczba zagranicznych artystów, że sporo osób nawet z numerkami nie miała szans na wrys.
* Chwilę przed 9 w strefie gier nie wiedzieli, że mają tam wydawać bilety i odsyłali do drugiego budynku. Dopiero później się ogarnęli i rozładowali trochę kolejki, ale dalej informowanie o dwóch miejscach wymiany biletów kiepsko im szło.
* Strefa foodtruckow zdecydowanie za mała do liczby odwiedzających - kolejki do jedzenia większe niż do autografów.

Na szczęście to wszystko rekompensują spotkania z autorami i wydawcami. Kupiłem sporo premierowych komiksów, udało się też zdobyć parę wrysów/autografów I porozmawiać z innymi w kolejkach (w tym z paroma forumowiczami, których pozdrawiam). Na ten rok to koniec dla mnie komiksowych imprez, kolejna chyba dopiero Komiksowa Warszawa.

Offline Motyl

« Odpowiedź #466 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 14:30:23 »
Nie da się ukryć, że ten hałas dobiegający z głównej sceny stanowi problem.
To może być antyreklama.
Przecież jak taki zagraniczny twórca posiedzi w strefie autografów, przez 1,5 godziny obok ryczących głośników to raczej jego opowieść nie zachęci innych autorów aby przyjechali do Łodzi.

Ta scena to była patologia nawet w momencie, gdy nic się na niej nie działo, czyli nie było jeszcze ani punktów programu, ani autografów. Ktoś wziął sobie za punkt honoru, że skoro jest to impreza komiksowa, to na arenie nawet jak się nic nie dzieje, musi grać rycząca muzyka. Jakby nie mogło być przez moment ciszy. Tam i tak było tak dużo bodźców, które działają na człowieka, że rycząca muzyka była zbędna. Jak przez chwilę jej nie było, to unosił się nad areną tylko pogłos rozmawiających i chodzących między stoiskami uczestników i taki odgłos powinien być normą, a nie rycząca muzyka.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #467 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 14:56:37 »
W tym roku w sobotę odpuściłem stanie po numerki (uznałem, że nie warto), w niedzielę też miałem taki zamiar, kiedy jednak zjawiłem się o 8.20 okazało się, że na liście jest tylko 10 osób, więc dołączyłem.
nigdy na MFKiG nie stoję po numerek
ogólnie uważam, że tworzenie listy kolejkowej to patologia i nie powinno mieć miejsca. W tym roku przeniosło się to nawet na festiwal Komiksowa Warszawa, na którym do tej pory było nieobecne.
Niestety ogół naszej braci komiksowej zdaje się nie widzieć w tym problemu i zapewne w kolejnych latach dalej będzie to funkcjonowało. Pozostaje zatem jedynie polowanie na artystów na stoiskach wydawców.

Offline starcek

« Odpowiedź #468 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 16:04:42 »
Listy kolejkowe to niczym zajmowanie ręcznikami leżaków przy basenie. :-D 
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline LukCook

« Odpowiedź #469 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 16:25:46 »
Co do Astronoma, bo parę osób do mnie pisało na privie, ma być dostępny do kupienia w Internecie. Także jeśli ktoś wam będzie chciał wcisnąć na Allegro lub Olx za stówę lub 150, to zaczekajcie aż będzie.

Już jest w gildii: https://www.gildia.pl/komiksy/620653-astronom

Offline Kadet

« Odpowiedź #470 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 22:04:42 »
Przecież jak taki zagraniczny twórca posiedzi w strefie autografów, przez 1,5 godziny obok ryczących głośników to raczej jego opowieść nie zachęci innych autorów aby przyjechali do Łodzi.

Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale chyba przez to właśnie Bedu już nie chce przyjeżdżać do Łodzi.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline freshmaker

« Odpowiedź #471 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 22:20:43 »
tak mówił na kfk. że krakow, warszawa bardzo chętnie ale nigdy więcej do lodzi.

Offline Death

« Odpowiedź #472 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 07:40:56 »
A oni dalej swoje.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #473 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 11:16:49 »
Czy była na festiwalu dostępna Antresolka profesorka Nerwosolka wydanie limitowane? Bo coś tam zapowiadali...

Offline Szekak

« Odpowiedź #474 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 11:34:35 »
Nie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #475 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 11:43:09 »
Ale był nowy Jonathan, a na Gildii ciągle nie można kupić.

Offline Leyek

« Odpowiedź #476 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 20:49:09 »
Fotki z dwóch spotkań autorskich, na które udało mi się dotrzeć w niedzielę:
- Krzysztof Nowak - megapozytywny facet (o czym przekonałem się już wcześniej przy stoisku Nagle), spotkanie super prowadzone. Najbardziej mnie zaskoczyło, że uznany ilustrator do największych światowych tytułów (New York Times, The Economist, jakieś japońskie) i twórca reklam pracuje sobie w fabryce (jeśli dobrze pamiętam na maszynie CNC)

- Rafał Spórna - tragiczna, nieprzygotowana prowadząca, jakieś ogólnikowe pytania, więcej rozmowy o Alchenicie niż o premierowym Oku Horusa. Najważniejsze dla niej było zareklamować EC1, gdyby nie pytania z sali to spotkanie skończyłoby się po 30 min (mimo planowanej godziny). Pechowiec z tego Rafała (pamiętając brak wydrukowanego Alchenitu na poprzedni festiwal). Mimo wszystko parę ciekawych informacji z wypowiedzi autora można było wyciągnąć.

Mam w 85-90% spotkanie z R. Spórną nagrane, nawet coś słychać, postaram się wrzucić tutaj lub w temacie autora (żałuję, że nie wpadłem na to, żeby Nowaka też nagrać).

Z twórców, z którymi nie miałem wcześniej większej styczności bardzo sympatyczni okazali się:
- Who (gość od Daro The Hero),
- Błażej Kurowski (Stachanowiec in Space, premierowe Jak będę duży to zostanę Hadfieldem),
- Dawid Malik (fajny szorcik z jego rysunkami w najnowszym labrumowym Relaxie, a na festiwalu premiera Nameless Pierwotny),
- Beata Pytko (mimo, że "Mord na dzielni" uważam za średnio-słaby komiks to autorka już w Warszawie zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, w Łodzi się to potwierdziło. Zakupiłem jej nowy zinek - tym razem rysowany już tradycyjnie, a nie na tablecie - i widać dużą różnicę na plus).
- autorzy Circus Magnum (rysownik wyczarowywał wrysowe cuda, a scenarzysta nawijał jak najęty i zarządzał komiksami do wrysów ;) )
Mimo, że mam wrysy we wszystkich tomach Bajki na końcu świata to chyba pierwszy raz było mi też dane spotkać Marcina Podolca :)

Poza tym do zakupu Rosiński fantastyczny zachęcał mnie sam Marszand :) Niepotrzebnie tam podszedłem, bo ta wersja uber za 600 zł zrobiła na mnie naprawdę super wrażenie (a planowałem tą biedniejszą ew. kupić).

A to wszystko to i tak tylko ułamek atrakcji festiwalowych, bo oprócz tego wernisaż wystawy T. Baranowskiego, gadki z autorami już wcześniej poznanymi, znajomymi z forum czy innych festiwali, spotkanie w piątek w najpodlejszym pubie z Off Piotrkowskiej J. Rebelki wraz z francuskim scenarzystą itd. Atrakcji tyle, że nawet nie było czasu na takie głupoty jak jedzenie :)

Offline Death

« Odpowiedź #477 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:42:35 »
No niestety, ten Rosiński za 6 stów naprawdę robi wrażenie. Nie mniejsze niż jego cena. Wczoraj dostałem paczkę.

Offline Popiel

« Odpowiedź #479 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:30:10 »
@michał81, nie wiem, czy promowanie filmów tego rozsądnego inaczej kolegi w komiksie jest najlepszym pomysłem:)