Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 52165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #450 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:32:00 »
Komiks roku nadal dostępny. :)
Stoisko numer 25.

Online PJP

« Odpowiedź #451 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 12:58:29 »
Warto :)

Offline Itachi

« Odpowiedź #452 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 17:20:36 »
Sorry no ale kurwa mać...

To miał być zajebisty weekend. Łódź, festiwal, komiksiki, wrysiki...

Najpierw cofnęli mi urlop, a teraz przez cały weekend praktycznie obawiałem się czy mnie zaleje. Ponad dwa dni ciągłych opadów, Opolszczyzna zmaga się z wodą większą niż w 97 roku. Uważajcie jak będziecie wracać!
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Death

« Odpowiedź #453 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 19:27:19 »
No ja jutro wracam na Górny Śląsk. Zobaczymy jak będzie...

Co do Astronoma, bo parę osób do mnie pisało na privie, ma być dostępny do kupienia w Internecie. Także jeśli ktoś wam będzie chciał wcisnąć na Allegro lub Olx za stówę lub 150, to zaczekajcie aż będzie.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #454 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 19:41:15 »
Komiks roku nadal dostępny. :)
Stoisko numer 25.

na chwilę serce mi stanęło, że tego komiksu z wirusem żem nie odebrał. Szybkie przesyłanie siatek i... nie, jest. Ale zrobiło się mi ciepło.

Offline Death

« Odpowiedź #455 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 21:35:44 »
Festiwal komiksu i dobrego piwa na nadal trwa.

Z Alexandrusem i Rodriguesem.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #456 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 21:57:05 »
No proszę panowie, jak to tak beze mnie.  >:(
People are like the sea, sometimes gentle and friendly, sometimes stormy and treacherous. First of all, it's just water.

Offline Death

« Odpowiedź #457 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 00:56:49 »
No proszę panowie, jak to tak beze mnie.  >:(
Bo wybrałeś Raków - Legia,
Była to rzecz niepotrzebna.
Lepiej piwo pić z ziomkami,
Niż czas spędzać z kopaczami. :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #458 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 01:21:50 »
Festiwal uznaję za zakończony. Tradycji (niedzielnego/poniedziałkowego piwka) stało się zadość  8)  ;D  ;)

Offline Teli

« Odpowiedź #459 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 07:48:43 »
W tym roku festiwal zwiedziłem z innej perspektywy. Po raz pierwszy od lat nie uczestniczyłem w kolejkonie. Splątało się na to kilka kwestii: sprawy zawodowe i zdrowotne, pogodowe jak i zwykłe zmęczenie materiału po latach koczowania pod Areną.
Dlatego wpadłem na kilka godzin w sobotę celem pochodzenia po stoiskach, obejrzenia jakiegoś panelu i spotkania się ze wszystkimi przyjaciółmi z komiksowa.
Alexandrus, Random_Hero, Rodrigues, Szekak, Bosman, Jaszczu i wszyscy inni użytkownicy forum których spotkałem i zbiłem piąteczki było mi niezwykle miło was zobaczyć, zamienić te kilka słow. Dobrze widzieć, że mimo wszystko temat żyje i ma się dobrze.
Z perspektywy zwiedzającego emefka wydała mi się w tym roku nieco luźniejsza, pomogło wyniesienie z areny gier wszelakich. Dzięki temu na płycie było spokojniej, tłok był wyraźnie mniejszy. Mimo to na górnym poziomie dalej tworzyły się wąskie gardła jednak jest to urok architektury obiektu. Co do góry to kilka razy udało mi się zgubić, bo źle skręciłem. Naprawdę przydałaby się lepsza numeracja stoisk albo chociaż jakieś strzałki.
Moją uwagę przykuła też scena główna i autografów. Lata mijają i wciąż ten sam problem. Tłok pod autografami i hałas ze sceny głównej (zwłaszcza podczas pokazów cosplay) dalej wydają się sporym problemem. Ja wiem, że na zdjęciach pod odpowiednim kątem będzie to wyglądać jakby pod główną sceną kłębił się tłum komiksiarzy, ale współczuję wszystkim którzy musieli ścierpieć ten tłok i hałas. Artystom też to pewnie nie pomagało przy robieniu wrysów. I tak plusem jest, że zniknął już elektroniczny hałas ze strefy gier. Więc jest to już jakiś progres.
Jeśli chodzi o festiwalowe zdobycze w tym roku postawiłem nie na ilość a na jakość i był to dobry wybór. Nie ma tego wiele, ale niesamowicie cieszy oczy.
Generalnie jestem zadowolony. Zwłaszcza że udało mi się zrealizować wszystko co sobie założyłem. Dzięki temu, że podarowałem sobie wrysy zaoszczędziłem kasę na kupowaniu pod nie komiksów, których i tak nie przeczytam. Odświeżyłem kontakty. Spotkałem wspaniałych artystów z którymi udało się kilka minut porozmawiać. Kolejny raz powiększyłem kolekcję rysunków. No i nie będę przez najbliższy tydzień umierał po dwóch nieprzespanych nocach. Same plusy.
Teraz czas szykować się do festiwalowego snu zimowego i czekać na wiosnę na kolejne eventy. Do szybkiego zobaczenia.

Offline Takesh

« Odpowiedź #460 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 08:24:34 »
Podobne wrażenia i podejście miałem w tym roku. Może później coś napisze.

Co do snu zimowego, to nie tak szybko. 12 października jeszcze impreza w Gliwicach. W zeszłym roku było super, więc teraz też pewnie będzie warto się pokazać.

Offline keram2

« Odpowiedź #461 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 08:47:17 »
W tym roku w sobotę odpuściłem stanie po numerki (uznałem, że nie warto), w niedzielę też miałem taki zamiar, kiedy jednak zjawiłem się o 8.20 okazało się, że na liście jest tylko 10 osób, więc dołączyłem. 

Zagraniczni autorzy mnie nie interesowali, więc skupiłem się na Polakach. Zdobyłem 22 wrysy (od niektórych autorów dwukrotnie) plus 9 rysunków w specjalnym albumie KiK.

W sobotę obszar wokół strefy wyglądał koszmarnie (tłok, ścisk, hałas), podszedłem tam na moment i zaraz uciekłem, na szczęście w niedzielę było lepiej, choć mam nadzieję, że w przyszłym roku zorganizują to lepiej.

Wydaje mi się, że połowa stoisk na koronie nie ma wiele z komiksami - naklejki, przypinki, pluszaki, biżuteria itd. Ok, rozumiem, że to też rozwija imprezę, ale jednak...

Na niektórych stanowiskach trochę pogadałem, więc:

Na stoisku PCA, Zbigniew Larwa, rysownik "Krasnoludów" (scen. Pilipiuk) poinformował, że w przyszłym roku ukaże się nowe, zmienione wydanie tomu pierwszego oraz premierowy tom drugi.
Po za tym po 10 numerach "rozpoznających" rynek, RELAX ma się zmienić, w przyszłym roku ma być więcej polskich autorów i komiksów.

Na stoisku KURCA zapytałem, czy po "Gastonie" zainteresowałby ich "Sprycjan i Fantazjusz", okazuje się, że tak myślą o tym, ale dużo zależy od sukcesu "Gastona".
Gdyby doszło do publikacji "SiF" to Bartosz Kurc chciałby to wydawać jak Ongrys "Dredda", naprzemiennie integral zawierający albumy nowsze (np. lata 80-te), a potem integral z początku serii (lata 50-te).
Ale proszę nie traktować tego jako planów czy zapowiedzi , to są raczej chęci, które być może w sprzyjających okolicznościach zostaną kiedyś zrealizowane.

Jeżeli coś jeszcze sobie przypomnę to opiszę w konkretnych wątkach (patrz Mieszko).

Pod koniec festiwalu na jednym ze stoik usłyszałem część rozmowy: Pani z Węgier mówiła, że u nich rynek komiksowy wygląda jak w Polsce 20 lat temu, największy festiwal to 40 stoisk handlowych i ok. tysiąc osób publiczności.
Cóż, daleko nam do Zachodu, ale są tacy, którzy chcieliby mieć rynek na naszym poziomie.

Pozdrawiam wszystkich.
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 08:56:54 wysłana przez keram2 »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #462 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 08:54:40 »
Bo wybrałeś Raków - Legia,
Była to rzecz niepotrzebna.
Lepiej piwo pić z ziomkami,
Niż czas spędzać z kopaczami. :)

Kolega wiersze pisze?  :o A co ty się nie chwalisz ;D

Teraz czas szykować się do festiwalowego snu zimowego i czekać na wiosnę na kolejne eventy. Do szybkiego zobaczenia.

Tutaj się nie zgodzę i zapraszam na Sanocki Dzień Komiksu 26.10. Może uda się spotkać i porozmawiać. Piwko w kolejkonie do dzisiaj pamiętam. Zatem będę miał okazję się zrewanżować.  8)
People are like the sea, sometimes gentle and friendly, sometimes stormy and treacherous. First of all, it's just water.

Offline Death

« Odpowiedź #463 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:31:06 »
Ta scena główna to taka patologia, że głowa mała. Z niektórymi wystawcami nawet nie da się pogadać. Niech sobie osobno zorganizują międzynarodowy festiwal łódzkiej patologii, hałasu i disco.

Offline keram2

« Odpowiedź #464 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:43:50 »

Nie da się ukryć, że ten hałas dobiegający z głównej sceny stanowi problem.
To może być antyreklama.
Przecież jak taki zagraniczny twórca posiedzi w strefie autografów, przez 1,5 godziny obok ryczących głośników to raczej jego opowieść nie zachęci innych autorów aby przyjechali do Łodzi.