Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #255 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 10:21:17 »
  No właśnie a powinieneś zadzwonić do prezesa Jeronimo Martins.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #256 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 10:24:47 »
właściwie to powinienem założyć własną sieć marketów albo jak mi się nie podoba to spier do lidla

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #257 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 11:01:07 »
Rozwój imprezy według Freshmakera:

Zaprosić gości z wysp i USA od których akurat Freshmaker nie ma wrysu. No i tak to zorganizować, żeby można było dostać wrys nie stojąc w kolejce, bo to nie PRL żeby tak stać w kolejkach...

Musimy też dokonać pogłębionej analizy funkcjonowania pozostałych festiwali na terenie kraju, bo przecież, któreś też mogą się nie rozwijać i trzeba interweniować.

XDDDDDDDDDDDDDD
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline freshmaker

« Odpowiedź #258 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 11:25:06 »
mądrala wspominałem gdzieś o gościach z usa? zresztą jesteś z lodzi to nie jesteś obiektywny :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #259 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 11:49:06 »
Przynajmniej Komiksowej Warszawy nie chce przenosić do innego miasta. A przecież widać, że wszystko w namiotach a jak pada to nie ma gdzie się schować - czyli lipna organizacja XD.

Nie, no ale na serio... zaczynamy sprowadzać tą dyskusję do tego, że rozwój festiwalu jest równoznaczny z zaproszeniem znanego gościa/gości z zagranicy.
A co jeżeli lista nazwisk byłaby "słaba" a przyjechałoby więcej ludzi niż w zeszłym roku bo przyciągną ich gry? Czy wtedy mimo wszystko jest to rozwój festiwalu?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #260 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 12:05:19 »
nie ma co porównywać bo fkw jest x razy mniejsze od mfk. no i festiwale na tym polegają że patrzysz kto został zaproszony nieważne czy festiwal muzyczny, komiksowy czy kulinarny. wiadomo że goście to jeden z elementów ale głównych. gry już przyciągają wg mnie więcej ludzi - jak to się zmieni w mfgik to komiksy się same zwiną więc nie jest to żaden rozwój.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #261 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 12:08:10 »
Jest rozwój, ale w kierunku który ci nie odpowiada ::)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #262 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 12:09:59 »
Nam wszystkim by to nie odpowiadało. Ale to pokazuje pewne subiektywne postrzeganie rozwoju tej imprezy.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #263 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 14:25:00 »
A w kontekście gier zaproszono kogoś z czołówki gamedevu czy jak? Bo z tego co widzę po socialach to po prostu będzie można pograć w kilka starych gierek. Nie spodziewam się też jakichś ogłoszeń związanych z branżą gamingowa. Może faktycznie gry zaczynają skupiać uwagę osób będących na festiwalu, ale wciąż daleko aby mówić o MFKIG w kontekście imprezy dla fanów gier.

Offline Adolf

« Odpowiedź #264 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 19:29:09 »
A w kontekście gier zaproszono kogoś z czołówki gamedevu czy jak? Bo z tego co widzę po socialach to po prostu będzie można pograć w kilka starych gierek. Nie spodziewam się też jakichś ogłoszeń związanych z branżą gamingowa. Może faktycznie gry zaczynają skupiać uwagę osób będących na festiwalu, ale wciąż daleko aby mówić o MFKIG w kontekście imprezy dla fanów gier.

Kiedyś to było! - musiałem to napisać, bo ostatnio z kolegą prowadziłem ciekawą rozmowę o nadchodzącym Silent Hillu. Temat rozwinął się w kierunku kompozytora i kolega, który pewnie w życiu komiksu nie miał w ręku, kojarzył, że kiedyś był w Łodzi festiwal komiksu i był na nim Akira Yamaoka! Obaj się zgodziliśmy, że gdziekolwiek w Polsce by się on znowu nie pojawił, to jedziemy tam z pudełkami gier po podpisy i oddać mu pokłony. Nawet PGA nie miało takiego znamienitego gościa. Takie mega gwiazdy pojawiały się w Łodzi. Kiedyś to było...

Offline turucorp

« Odpowiedź #265 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 20:35:49 »
Marek, ale jakie narzędzia? :)

Przepraszam, że dopiero teraz, ale leżę i się turlam ze śmiechu, podczytując ten wątek ;)
Narzędzia są różne, z tego co słyszałem, to najbardziej efektywne są nalepki w kiblach, Mamut momentalnie reaguje na ich obecność i treść XD Serio, skoro to działa, to czemu nie? ;)
A jeszcze bardziej na poważnie (XD), skoro dotarcie do łódzkich orgów to aż taki problem, to może niezadowoleni forumowicze powinni dołączyć do, istniejącego od lat, ruchu oporu? Witek Idczak prowadzi ten bój samotnie, więc może czas, żeby ktoś go wsparł? Łódzki Resistance, pod szyldem "Rower Witka", zorganizowany w cosplayerskie drużyny rodem z "Allo, allo", zajmuje część giełdy i publicznie wycina stojaki na komiksy z kartonu. To mogłoby się udać.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #266 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 21:55:40 »
Kiedyś to było! - musiałem to napisać, bo ostatnio z kolegą prowadziłem ciekawą rozmowę o nadchodzącym Silent Hillu. Temat rozwinął się w kierunku kompozytora i kolega, który pewnie w życiu komiksu nie miał w ręku, kojarzył, że kiedyś był w Łodzi festiwal komiksu i był na nim Akira Yamaoka! Obaj się zgodziliśmy, że gdziekolwiek w Polsce by się on znowu nie pojawił, to jedziemy tam z pudełkami gier po podpisy i oddać mu pokłony. Nawet PGA nie miało takiego znamienitego gościa. Takie mega gwiazdy pojawiały się w Łodzi. Kiedyś to było...

Chodziło mi o tegoroczną edycję.

Offline Lou

« Odpowiedź #267 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 22:08:18 »
Może faktycznie gry zaczynają skupiać uwagę osób będących na festiwalu, ale wciąż daleko aby mówić o MFKIG w kontekście imprezy dla fanów gier.

Gry skupiały uwagę uczestników MFKiG za czasów, gdy w ramach festiwalu odbywały się turnieje ESL i wtedy można było mówić, że była to impreza dla fanów gier. Wystarczyło popatrzeć na zapełnienie trybun Areny. Z e-sportu zrezygnowano ze względu na wysokie koszty. Teraz giereczki to tylko dodatek.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Sierpień 2024, 22:13:57 wysłana przez Lou »
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Leyek

« Odpowiedź #268 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 23:28:26 »
Rozwój imprezy według Freshmakera:

Zaprosić gości z wysp i USA od których akurat Freshmaker nie ma wrysu.

Poprawię tylko: wg freshmakera :P  Tak się pisało na IRC-u :P

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #269 dnia: Pn, 12 Sierpień 2024, 08:37:42 »
Chodziło mi o tegoroczną edycję.

Impreza gamedevu jest parę dni wcześniej:
https://www.promisedland-artfestival.com/pl
Przy czym jest to bardziej impreza branżowa z jednym dniem otwartym dla wszystkich.

To co pisałem o MFKIG w kontekście gier, to były rozważania teoretyczne, ale ludzi mogą przyciągać zabawki i nowe rozwiązania VR.