Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #240 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 20:48:02 »
Popiel i Marek Turek proszę pochwalcie się ile listów, skarg, pomysłów przesłaliście do rządzących? (chyba że byliście/jesteście zadowoleni - a jeśli już napisaliście ile skarg/pomysłów itd. było wdrożonych w życie).

Hm… jakby ci to… domagasz się ode mnie deklaracji, która da paliwo kilku forumowiczom, jak to się „przechwalam”, nieładna zagrywka :(
Wiesz, ja jestem rozpieszczonym pupilkiem lokalnych włodarzy, prezydent miasta daje mi spektakularne nagrody i przypija do mnie na bankietach, miejski wydział kultury przysyła mi zaproszenia np. na rozdanie Fryderyków i przydziela (skromne, ale zawsze), środki na robienie festiwalu itd. itp. Raz chciałem pozyskać obiekt na działalność kulturalno-komiksową, ale to były już za wysokie progi ;)
Niemniej drogi rowerowe mi budują, dworzec kolejowy i autobusowy dopieścili, lotnisko w bliskiej perspektywie będzie miało połączenia pasażerskie, to co mi jeszcze trzeba? XD
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Popiel

« Odpowiedź #241 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 21:26:25 »
A ja się od trzech lat nap****alam z lokalną spółdzielnią mieszkaniową, która przeprowadza plany "dogęszczania" osiedla poprzez wycinkę drzew, budowanie apartamentowców i miejsc parkingowych. Roznoszenie ulotek, prowadzenie strony na FB, udział w walnych i oddolnych obywatelskich spotkaniach, pisanie pism do urzędu dzielnicy i kolejnych komisji odwoławczych.

A na walne zamiast 1500 osób przychodzi 70, bo reszta - choć też słusznie oburzona - uważa, że "sprawy same się załatwią". I przegrywamy, jesteśmy w ciemnym kakale i ręce opadają.

Bo nikomu się nie chce nic, poza narzekaniem.

Mam nadzieję, że złapałeś analogię.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #242 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 21:51:24 »
Hm… jakby ci to… domagasz się ode mnie deklaracji, która da paliwo kilku forumowiczom, jak to się „przechwalam”, nieładna zagrywka :(
Wiesz, ja jestem rozpieszczonym pupilkiem lokalnych włodarzy, prezydent miasta daje mi spektakularne nagrody i przypija do mnie na bankietach, miejski wydział kultury przysyła mi zaproszenia np. na rozdanie Fryderyków i przydziela (skromne, ale zawsze), środki na robienie festiwalu itd. itp. Raz chciałem pozyskać obiekt na działalność kulturalno-komiksową, ale to były już za wysokie progi ;)
Niemniej drogi rowerowe mi budują, dworzec kolejowy i autobusowy dopieścili, lotnisko w bliskiej perspektywie będzie miało połączenia pasażerskie, to co mi jeszcze trzeba? XD

A ja się od trzech lat nap****alam z lokalną spółdzielnią mieszkaniową, która przeprowadza plany "dogęszczania" osiedla poprzez wycinkę drzew, budowanie apartamentowców i miejsc parkingowych. Roznoszenie ulotek, prowadzenie strony na FB, udział w walnych i oddolnych obywatelskich spotkaniach, pisanie pism do urzędu dzielnicy i kolejnych komisji odwoławczych.

A na walne zamiast 1500 osób przychodzi 70, bo reszta - choć też słusznie oburzona - uważa, że "sprawy same się załatwią". I przegrywamy, jesteśmy w ciemnym kakale i ręce opadają.

Bo nikomu się nie chce nic, poza narzekaniem.

Mam nadzieję, że złapałeś analogię.

Marek w sposób żartobliwy zrobił unik (nie pierwszy raz).  ;) Aczkolwiek rozumiem, bo sam byłem m.in. "zamieszany" w pozyskanie obiektu na działalność kulturalną i wiem jak to wygląda :( ale cytując Ciebie za to drogi rowerowe mi budują, dworzec kolejowy i autobusowy dopieścili.

Popiel, czytając to co napisałeś - nie wiem czy się chwalisz czy jednak żalisz? Aczkolwiek trzymam kciuki za pozytywne załatwienie sprawy, bo także jestem przeciwny "dogęszczaniu" osiedli, które jest coraz bardziej wszechobecne.

A wracając do tematu... bo widzę, że jeszcze bardziej jest to widoczne, napiszę ponownie:

Mam wrażenie, po paru wpisach tutaj... że od organizatorów oczekujemy czegoś niemożliwego a mowa tutaj w tym przypadku tylko o informacji. I to jest minimum, czymś normalnym a nie czymś niemożliwym do wykonania...
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline turucorp

« Odpowiedź #243 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 22:07:53 »
Marek w sposób żartobliwy zrobił unik (nie pierwszy raz).  ;)
Jaki znowu unik? Samą prawdę napisałem, serio, jakbym wiedział, że na rozdaniu Fryderyków będzie katering, to bym poszedł i wszystkim komiksiarzom ręką do kamery pomachał.
Teraz to już w ogóle, całe miasto wpadło w ręce lewackiej sitwy, a że tutaj wszyscy się znają, to co ja będę narzekał XD
Co to ma wspólnego z MFKiG, to ja kompletnie nie rozumiem, ale dobra, możemy i w takie rejony zawędrować.
Przy okazji, Trzaskowski czyta komiksy, Duda nie czyta, tak tylko wspominam, skoro już mówimy o wpływaniu na rozwój komiksowa w Polsce ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Popiel

« Odpowiedź #244 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 22:26:35 »
Jestem ciekaw, ile osób napisało do rządu, partii czy też sejmu/senatu (obecnego czy poprzedniego) co wypadałoby zmienić/zrobić itd.

Chyba trochę mylisz poziomy - od wpływu na sejm/senat są wybory lub/i kontakt z lokalnymi posłami. Nie porównuj wybieralnych władz państwowych z komercyjną, było nie było, inicjatywą, choć co prawda współfinansowaną ze środków publicznych.

Popiel i Marek Turek proszę pochwalcie się ile listów, skarg, pomysłów przesłaliście do rządzących?
Popiel, czytając to co napisałeś - nie wiem czy się chwalisz czy jednak żalisz?

Cóż, chwalę się skargami, czyli może żalę? Żałuję, że mam kiepskie władze spółdzielni i z nimi walczymy, więc może chwalę? Nic nie jest zero-jedynkowe.

sorry ale jak klient zgłasza problem to piłka jest po stronie firmy. nikt klienta nie prosi żeby pisał listę usprawnień. to znowu jakieś podejście z przeszłości.

A kto zgłosił problem? I komu? Czy ktoś wysłał maila do kogokolwiek z aktywu MFKiG czy tylko tak sobie tu bazyliszkujecie, sapiąc pod nosem, że sprowadzają nie tych co trzeba i informują o tym nie wtedy, kiedy powinni?

Jeszcze raz - ten festiwal tworzą ludzie, pasjonaci komiksu - tacy jak Wy. Jeśli macie pomysły, fajne, konstruktywne, budżetowo rozsądne - piszcie do nich!

Sam widzę postępujące spychanie w stronę growej części, lekką marginalizację komiksu. Ale za to widzę też mnóstwo nowych autorów, mniej znanych niż Grześ, o którego już tam się każdy potykał. To Festiwal Komiksu - przegląd tego, co się dzieje na świecie i (zwłaszcza) w Polsce. A co niektórzy, jak wspaniała opolska publiczność, na każdej edycji chcieliby ciągle Marylę Rodowicz i Bajm i kompletnie zamykają się na propozycje poszerzenia komisowego spektrum o nowe ciekawe nazwiska.

Ładnie to było wyklarowane wcześniej - światowej sławy artyści mają napięte grafiki, zbyt duże oczekiwania finansowe albo po prostu nie wyjeżdżają ze swoich krajów. Sam chciałbym Larsena, Moore'a, Sfara, Aarona, Ennisa, Brubakera, Guarnido - no ale co zrobisz, jak nie chcą, a jeśli już, to każde z tych nazwisk pochłonęłoby 1/3 finansów? Zresztą - w sieci jest z nimi multum wywiadów, co nowego powiedzieliby w Polsce? No chyba, że chodzi o muśnięcie szaty Mistrza, nie wiem, nie rozumiem, nie szanuję, domyślam się.

Więc wolę takie przekierowanie na mniej znanych, ale nie mniej ciekawych twórców. Dzięki temu mogę poznać nowe nazwiska, otworzyć się na inne komiksowe nurty i tematy.

Jeszcze raz - Adam Radoń, Piotr Kasiński i reszta ekipy nie robi tego festiwalu dla siebie. Zależy im, żeby był jak najbardziej atrakcyjny, ciekawy, otwarty na odwiedzających. Chętnie przyjmą wszelkie rozsądne i sensowne inicjatywy. Więc szybka decyzja - albo macie konstruktywne pomysły i chcecie je zrealizować, albo jesteście roszczeniowe pipy. Adres do korespondencji znacie.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #245 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 22:34:07 »
powyższe to była odpowiedź na apel turu. ja niczego nie wysyłałem, na zebrania wspólnoty chodzę na osiedlu. popiel piszesz fajne truizmy i laurkę ale wydaje mi się że wszyscy to wiedzą. przez porównanie - kiedyś była lepsza informacja, dużo gości itd teraz tego nie ma.

emefka kiedyś to były dla mnie trzy dni w lodzi, przez ileśtam lat z rodziną. ostatnie 2 edycje jeżdżę sam na niedzielę i to w sumie z przyzwyczajenia. w tym roku pewnie też pojadę ale pierwszy raz tak mam że się waham czy może olać.

Offline Astar

« Odpowiedź #246 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 22:54:35 »
Rzeczywiście kiedyś nazwiska ogłaszane na festiwal wyczekiwałem, dawały emocje i gęsią skórkę. Teraz nie robią wrażenia, bo spotkania z gwiazdą nie są żadnym wydarzeniem. Ot, chwilę posłuchać można, często bez emocji i tyle. Festiwal traktuję bardziej jak spotkanie z komiksem. Każde wydawnictwo zaprasza kilku twórców, Festiwal kilku innych i starczy. Jest ich naprawdę wielu i różnorodnych.

Offline Popiel

« Odpowiedź #247 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 22:57:54 »
ale wydaje mi się że wszyscy to wiedzą. przez porównanie - kiedyś była lepsza informacja, dużo gości itd teraz tego nie ma.
To napisz im o tym, co Ci się nie podoba, a nie bździsz na forum. Drogo płacisz za maile?
emefka kiedyś to były dla mnie trzy dni w lodzi, przez ileśtam lat z rodziną. ostatnie 2 edycje jeżdżę sam na niedzielę i to w sumie z przyzwyczajenia. w tym roku pewnie też pojadę ale pierwszy raz tak mam że się waham czy może olać.
Olej. Jest tam mnóstwo ludzi, którzy wnoszą swoje pomysły i ulepszają festiwal. Jeśli przyjeżdżasz tam tylko po to, żeby kręcić nosem, co Ci się nie podoba, a sam nie proponujesz nic konstruktywnego - po co masz się męczyć?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #248 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 23:03:03 »
no kolejna wypowiedź nie podoba się to nie jedź. ukisi się ten festiwal we własnym sosie i zostaną same gry w końcu. jedyne co mnie ciągnie na festiwal póki co to że spotkam znajomych - innych zachęt póki co nie widzę. no może tomy w mvm po 2pln za $ ale to zawsze było przy okazji.

Offline Popiel

« Odpowiedź #249 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 23:12:37 »
no kolejna wypowiedź nie podoba się to nie jedź.

A kilka wcześniejszych wypowiedzi - "nie podoba Ci się - to napisz organizatorom, co byś chciał zmienić". Tego aspektu już nie dostrzegłeś? Tylko Multiversum po 2 PLN za dolara? I co rozumiesz z tych komiksów, które kupujesz w dobrej promocji, jeśli nie łapiesz treści prostych postów?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #250 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 23:25:55 »
a ty czytasz ten wątek czy tylko kilka ostatnich postów i lecisz ze flejmem? wyobraź sobie że pisałem na fb - pytałem kiedy będą goście i program bo to mnie interesuje. daruj sobie proszę też te wycieczki personalne kto rozumie i ile z twoich postów. jakoś wcześniej bardziej cukierkowe były jak wychwalałeś festiwal.

komunikacja - to leży w tym roku kompletnie. nie ma info gości ogłosimy x dnia, program x dnia, sprzedaż biletów ruszy x dnia. rozumiem że to jest jakaś wiedza tajemna i muszę napisać petycję do organizatorów.

Offline Popiel

« Odpowiedź #251 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 00:08:45 »
Nigdzie nie wychwalałem Festiwalu - widzę w nim parę bolączek. Dziwię się tylko tym, którzy zamiast swoje umotywowane zastrzeżenia zgłaszać organizatorom (do których dostęp jest bardzo łatwy) - wolą wywalać je na niszowym forum.

I potem dziwią się, że not a single fuck was given.

To jakbyś poszedł do Biedry, kupił nieświeże pieczarki i zamiast je zareklamować w sklepie, sugerując, że może leżały bez wody w zbyt ciepłym miejscu, to chodził po okolicznych salonikach prasowych, lumpeksach, punktach naprawy rowerów i ławkowych kierownikach, żaląc się wszystkim, a nie szedł do źródła zgłosić problem i zaproponować rozwiązanie.

Wszyscy Ci powiedzą - "tak, tak, rzeczywiście, przesuszone i nieświeże". Ale tylko zgłoszenie do źródełka miałoby jakikolwiek skutek. Może zamówią nowsze, lepsze, albo będą je inaczej przechowywać. Nie wiesz, bo mówisz to wszystkim, tylko nie im.

Nie będę trzeci raz wklejał tego samego linka do kontaktu.

Offline Łazur

« Odpowiedź #252 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 07:36:33 »
A wracając do tematu, Łazur ma konkretne narzędzia w ręku, którymi mógłby wpłynąć na organizatorów imprezy w Łodzi.

Marek, ale jakie narzędzia? :) To że sobie coś napiszę na facebooku i zbiorę parę komentarzy i lajków, to nie jest żadne narzędzie, które miałoby na coś wpłynąć. A już szczególnie nie na orgów MFK (o czym pisałem parę stron wcześniej przywołując sytuacje z krótką formą z 2022 czy Garulą). Nie przeceniaj mojej roli :)

Zrobiłem we współpracy kilka wystaw, poprowadziłem spotkania, partycypowałem w inicjatywach wydawniczych. Słowem - zaproponowałem pewne działania, które uznałem za ciekawe, a one spotkały się z pozytywnym odzewem - tak organizatorów jak i publiczności.

Fajnie że dołączyłeś do rozmów i pochwaliłeś się swoim dorobkiem, ale nie o to w tej rozmowie chodzi. Prowadzenie spotkań, wystawy - super, ale to wszystko jest przy każdej edycji. Rozmowa (jeśli się nie pogubiłem) dotyczy głównie gości zagranicznych i tego kiedy są ogłaszani, co przekłada się na atrakcyjność imprezy i tak dalej. A tutaj od dobrych paru lat jest kiepściutko i wygląda na to, że w tym roku będzie podobnie (obym się mylił).

Piszesz o tym, że sprowadzenie zagranicznych gości z nazwiskiem pochłonęłoby 1/3 budżetu. No okej, Kim Jung Gi tyle pochłonął, impreza się odbyła i trwa dalej. Da się? Da się.

Fajnie też poczytać jak to można wziąć sprawy w swoje ręce i napisać co się nie podoba, ale nie wiem czy Ty i Marek tak na serio czy żeby się do nich odzywać. W kontekście zagranicznych autorów i komunikacji festiwalu  to co trzeba napisać? "Hej, jest pare tygodni do imprezy, dajcie jakieś nazwiska, bo wtedy będzie większe zainteresowanie"?

Jeszcze w temacie zgłaszania uwag - myślisz że wystawcy rok w rok nie zgłaszają swoich grubych obiekcji do kiepskiej organizacji strefy targowej? Że coraz częściej to jest lepione na ślinę? Owszem, zgłaszają przed imprezą, w trakcie i po niej. I co, organizatorzy biorą pod uwagę te podmioty, które też przecież dają im kasę na organizację? Proszę Cię, śmiech na sali.

Przypominam: ta impreza ma 30+ lat i ludzie, którzy są jej głową i szyją też maja podobny przebieg. Jak dla mnie to MFKiG jedzie już na automacie i znowu powtórzę to co pisałem wcześniej - wygląda jak przykry obowiązek, który trzeba odbębnić raz w roku na jakimś tam poziomie i już.

Pierwszy raz od kilkunastu lat na MFK pojadę tylko w sobotę na parę godzin, cały weekend jest już stratą czasu i pieniędzy. Nie czuję żadnej wyjątkowości tej imprezy, a od tych paru lat mam wrażenie, że jeżdżę na tę samą edycję. I trudno.

I taki offtop trochę: pamiętacie jak parę lat temu przy okazji 100 lat polskiego komiksu MFK zagarnęłą te obchody pod swoje skrzydła (z innej strony kto jak nie oni), zapowiadała cuda wianki, jeździła po innych festiwalach i rozgłaszała co tam się nie będzie działo itp itd. A na koniec wyszedł z tego jeden wielki, za przeproszeniem, chuj i tłumaczenie Radonia, że obchody stulecia, można też świętować w kolejnych latach i tak też będzie! Niespodzianka: nie było, nikt do tego tematu już nie wrócił.

Więc jeśli da się spieprzyć taką okazję i taki jubileusz, to ja nie mam pytań i nadziei, że nagle coś co robią od 30+ lat nagle złapie drugi oddech.
All Comics Are Beautiful

« Odpowiedź #253 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 09:42:55 »
  Na forum komiksowym pisać o tym, że się nie podoba organizacja festiwalu który ma komiksy w nazwie to niedobra jest. Napisać należy do organizatorów po cichu, najlepiej z szyfrowanej przeglądarki, żeby nie wyciekło podczas kolejnej afery wikileaks. Dlaczego to niedobra jest, skoro to jakieś niszowe forum na które i tak nikt nie zagląda, nie wiadomo, no bo tak na zdrowy rozum nie powinno mieć żadnego znaczenia. No i pewnie nie ma skoro "prawdziwa cnota krytyk się nie boi".

Offline freshmaker

« Odpowiedź #254 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 10:18:05 »
mówię o nieświeżych pieczarkach z biedry innym klientom biedry czego nie rozumiesz?