Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #225 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 16:30:43 »
@turucorp Naprawdę nie chcę zabierać głosu w sprawie festiwali bo utożsamiam się ze słynnym powiedzonkiem "nie mój cyrk nie moje małpy" Dla przykładu lubię poczytać co jakiś czas o festiwalowych perypetiach forumowiczów typu historie o smoku i kaczce czy też pooglądać trofea w postaci wrysów. Ba wręcz myślę że twoje argumenty o festiwalach są powiedzmy bardziej "słuszne" a przynajmniej laika jak ja przekonują mnie bardziej niż weteranów którzy w zasadzie stoją ciut na pozycji "kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów" ;) (tutaj muszę wspomnieć że najbardziej trafny post imo napisał misiokles)

Co do moich głosów w głowie myślę że warto to przemilczeć bo wiem że chciałeś mnie uszczypnąć tylko nie wiem po co? Organizatorów nie interesują głosy anonimów? A interesują ich głosy pod zmyślonymi nazwiskami na FB? Przecież nie od dziś wiadomo vox populi vox dei jaka to różnica czy piszą anonimy czy ludzie znani z imienia i nazwiska? Liczy się skala. Dla osoby postronnej wydaje się że jak ktoś chce organizować imprezę masową (pomimo dofinansowań publicznych i sponsorskich) powinien liczyć się z klientem płacącym za bilet i wychodzić na przeciw ich oczekiwań. Jeśli nie pod postacią gości zaproszonych na imprezę to przynajmniej przejrzystej komunikacji wyjaśniającej czemu jest tak, a nie inaczej.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #226 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 16:32:50 »
turu z tymi anonimami wyskakujesz już kolejny raz. nikt nie będzie mam nadzieję na musiał na forum podawać swoich danych bo i po co? na imprezach komiksowych się można spotkać.

z tego co widzę to raczej ludzie się tu zastanawiają czy jechać czy nie np ja. póki co wygląda to słabo. frekwencja to chyba prosty sygnał dla organizatorów. jak koncert jest słabo zorganizowany to patrzę jaka firma organizuje i najwyżej na inne koncerty tego organizatora nie chodzę - albo wiem czego się spodziewać. nie będę się zapisywał do tej formy bo ponownie po co? jak mi się nie podobało z reguły pisze reklamacje z feedbackiem. komiksy bardziej mnie ruszają dlatego piszę o tym na forum.

Offline turucorp

« Odpowiedź #227 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 16:52:34 »
turu z tymi anonimami wyskakujesz już kolejny raz.
Wyskakuję za każdym razem, kiedy ogólnie przyjęte normy społeczne wymagałyby podpisania się imieniem i nazwiskiem. Nie żyjemy w ZSRR.
Nikt nie będzie poważnie traktował grupki anonimów, która grozi na jakimś forum, że nie przyjedzie na festiwal.
Zweryfikować takich „deklaracji” zwyczajnie się nie da, a nieobecność dziesięciu (?) „oburzonych anonimów” jest po prostu niezauważalna przy skali tej imprezy.
Czy ja naprawdę muszę tutaj tłumaczyć tak elementarne sprawy?

@Dracos, łódzka impreza to w tej chwili już kilkadziesiąt lat tradycji i doświadczeń, od dwóch salek potu w ŁDKu, przez Textilimpex (i bieganie między budynkami) do Atlas Areny (z jednorazową zmianą). Czy festiwal zacznie zjadać własny ogon? Ja tego nie wiem. Czy idą w złą stronę? Tego też nie wiem, bo interesują mnie tylko niektóre punkty i atrakcje programowe. Jeśli ich brakuje w Łodzi, to mam do wyboru kilka innych imprez, ale jakoś zawsze znajduję coś dla siebie. Czy czegoś tam brakuje? Zawsze czegoś brakuje. Czy są problemy organizacyjne? Zawsze są problemy organizacyjne. Czy da się coś poprawić? Zawsze się da, tylko trzeba nad tym popracować.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #228 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 17:30:12 »
turu akurat ja pracuje w jakości i każdy feedback klienta jest ważny. nie trzeba się rejestrować z imienia nazwiska i podawać pesel żeby ktoś to rozpatrywał. to jest właśnie podejście z prl.

teraz może nie przyjedzie 10 osób ale z czasem może będzie ich więcej. klepanie się po plecach i podejście nie jest zle to krów wstecz.

Offline turucorp

« Odpowiedź #229 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 17:50:46 »
turu akurat ja pracuje w jakości i każdy feedback klienta jest ważny. nie trzeba się rejestrować z imienia nazwiska i podawać pesel żeby ktoś to rozpatrywał. to jest właśnie podejście z prl.

teraz może nie przyjedzie 10 osób ale z czasem może będzie ich więcej. klepanie się po plecach i podejście nie jest zle to krów wstecz.
I jako osoba mająca jakieś doświadczenie w temacie, podsunąłeś jakiś tam konkret, co doceniam.
A teraz przejrzyj ten temat i napisz mi, proszę, jakie konstruktywne uwagi i propozycje rozwiązania problemów, pojawiły się w tym wątku. Takie, z którymi można naprawdę iść do orgów z Łodzi.
Bo, że podają późno gości, to oni doskonale wiedzą.
A całą reszta to zwykle marudzenie.
Tam u ciebie, w dziale jakości, przeglądacie jakieś fora tematyczny i biegniecie spełniać sny każdej forumowej marudy?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #230 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:11:24 »
sorry ale jak klient zgłasza problem to piłka jest po stronie firmy. nikt klienta nie prosi żeby pisał listę usprawnień. to znowu jakieś podejście z przeszłości. rozumiem że tu jest festiwal, fandom itd więc nie jest to stricte taka sama relacja ale bez odwiedzających nie ma festiwalu. ja akurat robię w chłodnictwie i akurat przeglądamy branżowe fora i jest osoba z cust service która odpowiada / adresuję różne tematy. bez tego nie ma ciągłego doskonalenia a mówiąc prościej kto się nie rozwija ten się zwija.

Offline turucorp

« Odpowiedź #231 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:22:36 »
Tyle, że MFKiG cały czas się rozwija, a to, że niekoniecznie wpisuje się to w oczekiwania jakiejś komiksowej niszy, no cóż… jeszcze się taki nie urodził ;)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #232 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:25:38 »
no to jakoś słabo promują swój rozwój bo dla mnie jako uczestnika jakość festiwalu spada z roku na rok. nie mówię o ec1 i innych inicjatywach bo dla mnie to odrębne rzeczy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #233 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:29:31 »
Tyle, że festiwal i ec1 to nie są odrębne rzeczy.
Patrzysz na to wszystko w bardzo subiektywny i wycinkowy sposób, ciężko z takim podejściem dyskutować. Po jednej stronie mamy twoje „ja chcę” a po drugiej „ten pociąg jedzie gdzie indziej”.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #234 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:31:41 »
ha ha piękne podsumowanie. jestem klientem i ja chce a pociąg jedzie gdzie indziej. no to zobaczymy jak się to skończy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #235 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:34:25 »
Sam jestem ciekaw ;)

Offline Popiel

« Odpowiedź #236 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 18:59:50 »
Może nieco Wam ułatwię:

https://komiksfestiwal.com/kontakt/

Hm. To otwarci na pomysły i życzliwi ludzie, którym zależy, żeby MFKiG rozwijało się jak najfajniej - dla wszystkich zainteresowanych.

Zrobiłem we współpracy kilka wystaw, poprowadziłem spotkania, partycypowałem w inicjatywach wydawniczych. Słowem - zaproponowałem pewne działania, które uznałem za ciekawe, a one spotkały się z pozytywnym odzewem - tak organizatorów jak i publiczności.

Nie bolało, udało się.

Może też spróbujcie?

Może po prostu zamiast kisić się na niszowym forum warto do nich napisać z konstruktywnymi propozycjami, podać swoje pomysły pod rozwagę, zaproponować usprawnienia?

A nuż się uda.

Czy nie, czy lepiej tasować malkontenta pod kupką wrysów?

Sami sobie odpowiedzcie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #237 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 19:37:13 »
Może nieco Wam ułatwię

Jest poważny problem, wtedy musieliby się podpisać, imieniem i nazwiskiem. A dla wielu jest to bariera nie do przekroczenia XD (wiem, wiem, ja znowu o tych „anonimach”, ale sami się podkładają ;) ).

Offline Popiel

« Odpowiedź #238 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 19:43:43 »
No cóż, jeśli ktoś coś chce, a boi się otwarcie o to poprosić czy zapytać, tylko wywala smuteczki w wąskim gronie, to to już jest proszę Państwa wizja komunizmu, niestety :)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #239 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 20:13:15 »
Idąc tą drogą...  ::)

Jestem ciekaw, ile osób napisało do rządu, partii czy też sejmu/senatu (obecnego czy poprzedniego) co wypadałoby zmienić/zrobić itd. Chyba, że wszyscy są/byli zadowoleni z obecnej czy też poprzedniej opcji...
Po co ludzie wychodzili na ulice czy też debatowali skoro wystarczyło dać info do tych co są na górze...
Przecież tak tylko można... (patrząc na wpisy niektórych osób).

Popiel i Marek Turek proszę pochwalcie się ile listów, skarg, pomysłów przesłaliście do rządzących? (chyba że byliście/jesteście zadowoleni - a jeśli już napisaliście ile skarg/pomysłów itd. było wdrożonych w życie).

Mam wrażenie, po paru wpisach tutaj... że od organizatorów oczekujemy czegoś niemożliwego a mowa tutaj w tym przypadku tylko o informacji. I to jest minimum, czymś normalnym a nie czymś niemożliwym do wykonania...
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!