Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #210 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 23:53:07 »
nie mówiąc o tym, że to ty zacząłeś dyskusję bez konkretnej merytorycznej wiedzy,

Ja zacząłem? Przecież to Ty wyskoczyłeś z "duszkiem z kibla", żeby podważyć pozycję europejskich twórców.

Znowu sobie żarty stroisz? Co ty masz z tą Łodzią? Moja dyskusja z Tobą dotyczyła braku Twojej wiedzy na temat rynku mangowego

No to się cofnij 5-7 stron i zobacz jak to niektórzy chcieli festiwal przenosić z Łodzi. A potem marudzili, że nie ma mangaków w Łodzi. Wskakujesz w środek dyskusji to przynajmniej z lekka wiedz o czym była.
Dyskusja duże słowo. Z Twojej strony to tylko przechwalanie się co to Ty nie wiesz o rynku mangi, z kim nie gadałeś. A potem "wiem, ale nie powiem" (odnośnie gości co niby mają być sprowadzeni).

Offline freshmaker

« Odpowiedź #211 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 00:04:26 »
niektórych mocno stresuje sama sugestia przeniesienia festiwalu, stąd te emocje

Offline Leyek

« Odpowiedź #212 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 00:15:04 »
@up
Nie stresuje, a śmieszy. Już Ci to kilka razy ładnie @turucorp tłumaczył jaką głupotą są takie sugestie, a Ty dalej swoje.

Offline Adolf

« Odpowiedź #213 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 07:10:20 »
Kolego, nie „chwalę się, że znam orgów”, a jedynie sucho stwierdzam fakt. Tak samo, jak stwierdzam fakt, że zna ich @Łazur, @Jaszczu i zapewne jeszcze kilkadziesiąt innych osób aktywnych na tym forum. Trudno, żebym ich nie znał, skoro jestem aktywnym uczestnikiem łódzkiej imprezy od 1991 roku.
Czy forum jest „liczące się”? Nie mam pojęcia, bo częściej słyszę w środowisku, że jest bekowe. Jeśli to dla ciebie synonimy, to chyba musisz spojrzeć do słownika.
Cześć branży tu zagląda, znacznie mniej niż na dawnych forach komiksowych. Mając na uwadze, że to ostatnie aktywne forum tego typu, to dosyć zrozumiałe, że tu zaglądają (ale wielkiego halo bym z tego nie robił).
Czy zaglądają tutaj łódzcy „decydenci”? Raczej nie.
Czy są zobligowani do tego, żeby się tłumaczyć ze swoich działań przed jakimiś anonimami z internetu?
Chyba żartujesz?
Co do reszty twojej wypowiedzi, pozwolisz, że się nie odniosę, bo ewidentnie kolejny raz udowodniłeś, że kompletnie nic nie zrozumiałeś z tego co tutaj napisałem. A konwersacja z kimś, kto nie rozumie nic z tego, co się do niego mówi, sensu większego nie ma :(

Masz rację, nie rozumiem. Grzecznie dzielę się uwagami, a dostaję w zamian hejtem. W końcu nie mogę się równać z Tobą, kolesiem co od 1991 roku jeździ na festiwal w Łodzi. Dziwię się tylko, że skoro masz takie doświadczenie i widziałeś jak rozwija się impreza, teraz gdy jej poziom spada, na co zwracają uwagę osoby piszące w tym wątku, to Twoją jedyną reakcją jest pisanie, że nic nie rozumieją. A gdy proszę Cię grzecznie o wytłumaczenie, byś użył swoich wpływów i szacunku jaki sobie wyrobiłeś od 1991, żebyśmy my, prości uczestnicy imprezy zrozumieli bezpośrednio w czym jest problem, to nawet nie chce Ci się podziałać w temacie, spychasz to na innych. Ja nie wiem kto jeszcze zna orgów, nic nie wiem jak to w środku działa i skąd się biorą problemy tej imprezy. Organizatorzy nie muszą się tłumaczyć, że dają ciała? To ciekawe. I nie chodzi tu, że muszą się tłumaczyć przede mną. Niech się wytłumaczą przed wszystkimi niezadowolonymi.

Również spotkałem się z opiniami, że forum jest "bekowe". Sądziłem, że to przez Bazyla i jego obsesję na punkcie kolekcji. Teraz widzę, że wielu userów pracuje na taką opinię.

Offline michał81

« Odpowiedź #214 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 09:58:52 »
Również spotkałem się z opiniami, że forum jest "bekowe". Sądziłem, że to przez Bazyla i jego obsesję na punkcie kolekcji. Teraz widzę, że wielu userów pracuje na taką opinię.
Zdecydowanie twoje posty się do tego przykładają.

Już koledzy tutaj pisali, że Wrocław chętnie przyjmie, kasy da. Pokaż tym "tłustym kotom" z Łodzi jacy to są odklejeni od obecnych trendów.
Chyba ci koledzy nie wiedzą co piszą. @Leyek pogadaj z Fillem odnośnie tego jakie problemy z finansowaniem mają Złote Kurczaki, czyli wrocławska impreza komiksowa, dużo mniejsza niż MFKiG. W tym roku cudem udało się, że odbyła się kolejna edycja. Tak, zdecydowanie Wrocław by pokazał tym "tłustym kotom".

Byłeś na Białogard Comiconie. Nie wiem czy udało ci się być na spotkaniu z Łukaszem Kowalczukiem, gdzie rozmowa zeszła w pewnym momencie na temat Rumia Comiconu i tego jakie były problemy ze znalezieniem finansów i sponsorów.

Nie wiem czy słyszałeś, ale w tym roku może nie odbyć się kolejna edycja szczecińskiego Betonu.

I teraz wyobraź sobie przeniesienie o innego miasta, gdzie w Łodzi festiwal istniej w  świadomość nie tylko fandomu, ale też samych władz miasta.

To powiedz mi na co siedzisz na tym przedpotopowym wynalazku, a nie na super nowoczesnym FB? :)
facebook jest już też przedpotopowy i zdecydowanie coraz mniej przyjazny dla użytkowników. Tak naprawdę obecnie rządzi discord, czyli coś pomiędzy forum a facebookiem. I patrząc jak to się szybko rozwija to facebook przegrywa z nim, bo dla wielu osób z tej formy korzystają już "dziaresi", więc nie, fb nie jest nowoczesnym środkiem komunikacji
« Ostatnia zmiana: So, 10 Sierpień 2024, 10:03:34 wysłana przez michał81 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #215 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 12:01:12 »
Masz rację, nie rozumiem.

A teraz przeczytaj resztę tego swojego wpisu, przeanalizuj i spróbuj samemu sobie odpowiedzieć, jakie bzdury wypisujesz i co chcesz w ten sposób osiągnąć?  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Adolf

« Odpowiedź #216 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 13:19:33 »
A teraz przeczytaj resztę tego swojego wpisu, przeanalizuj i spróbuj samemu sobie odpowiedzieć, jakie bzdury wypisujesz i co chcesz w ten sposób osiągnąć?  ::)

Rozmawiam z forumowym pieniaczem, nie będę marnować czasu. Zero merytoryki, a jedyny sposób jakim witasz userów to wyśmianie, bo się nie znają i wypisują bzdury. Praktycznie każdy co tu pisze to Cię zaorał. Bronisz się dzielnie. Leyek również beton.

Offline turucorp

« Odpowiedź #217 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 13:39:16 »
Rozmawiam z forumowym pieniaczem, nie będę marnować czasu. Zero merytoryki, a jedyny sposób jakim witasz userów to wyśmianie, bo się nie znają i wypisują bzdury. Praktycznie każdy co tu pisze to Cię zaorał. Bronisz się dzielnie. Leyek również beton.

No tak, każdy anonimowy awanturnik, który raczył się tutaj zalogować, zaorał mnie tutaj i to wiele razy.
Np. Ty zaorałeś mnie właśnie swoją bezrefleksyjną ignorancją.
Przy okazji, „merytoryka” to potoczne określenie wiedzy profesjonalnej, eksperckiej. Bardzo sobie cenię kolesi twojego pokroju, kiedy, samemu nic nie robiąc i nie posiadając elementarnej wiedzy z danej dziedziny, zarzucają innym jej brak. Jakże konstruktywna staje się wtedy debata i jak niesamowite efekty pozwala ona osiągnąć.
Serio, z czymś takim chciałbyś cokolwiek załatwić z organizatorami jakiejkolwiek imprezy?
Szczyt chamstwa i arogancji to mało powiedziane.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Dracos

« Odpowiedź #218 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 13:46:24 »
Drogi turucorpie skończ już pisać o tych anonimach. Nikogo nie interesują twoje obsesje związane z tym. Co drama zaczynasz pisać swoje wynurzenia, obrażasz ludzi, a na koniec się żalisz że na forum internetowym ludzi występują pod nickami, a nie pod imieniem i nazwiskiem. Wnioskuję o kolejne wyciszenie dla turucorpa bo się znowu rozhasał i znowu płacze o anonimach.

Offline Adolf

« Odpowiedź #219 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 13:55:55 »
Kolego, ośmieszasz się jeszcze bardziej. Nie sądzisz, że to najwyższa pora by zmienić podejście? Nic o Tobie nie wiem, oprócz tego, że piana leci Ci z ust na każdą mniej pozytywną uwagę na temat festiwalu. Festiwalu na którym jesteś od 91, bez wątpienia mocno związany z nim emocjonalnie. Niewykluczone, że nawet Łodzianin. Za bardzo się dajesz ponieść emocjom. Nikt nie chce źle. Wręcz przeciwnie, wszystko co zostało powiedziane to w trosce dobro jakim jest ten festiwal. Wymyślaj sobie dalej jacy to ludzie są głupi i się nie znają. Nic w ten sposób nie zmienisz. Debaty Ci nie wychodzą. Może pora odpuścić?

Offline turucorp

« Odpowiedź #220 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 14:05:35 »
Drogi turucorpie skończ już pisać o tych anonimach. Nikogo nie interesują twoje obsesje związane z tym.

Drogi Dracosie, moje „pisanie o anonimach” nie jest w tym wątku przejawem jakiejkolwiek obsesji, a jedynie odniesieniem do konkretnego kontekstu. Być może w twoje głowie są jakieś tajemnicze głosy, które podpowiadają ci, że grupa anonimowych frustratów może wpłynąć bezpośrednio na decyzje organizatorów imprezy komiksowej. Niestety, świat jest troszeczkę inaczej skonstruowany i głosy tychże anonimów na nic nie wpływają. Bo są anonimowe.
Może, gdyby podpisywali się prawdziwymi imionami i nazwiskami, ujawniali swoje kompetencje i oferowali racjonalne rozwiązania, to przełożyłoby się to na realne zmiany organizacyjne i programowe.
Niestety tak się nie dzieje, więc pozostaje im robienie z siebie ofiar na forum komiksowym.
A wnioskować o moje wyciszenie powinieneś w oparciu o regulamin forum, a nie swoje widzimisie.

Kolego, ośmieszasz się jeszcze bardziej. Nie sądzisz, że to najwyższa pora by zmienić podejście? Nic o Tobie nie wiem, oprócz tego, że piana leci Ci z ust na każdą mniej pozytywną uwagę na temat festiwalu. Festiwalu na którym jesteś od 91, bez wątpienia mocno związany z nim emocjonalnie. Niewykluczone, że nawet Łodzianin. Za bardzo się dajesz ponieść emocjom. Nikt nie chce źle. Wręcz przeciwnie, wszystko co zostało powiedziane to w trosce dobro jakim jest ten festiwal. Wymyślaj sobie dalej jacy to ludzie są głupi i się nie znają. Nic w ten sposób nie zmienisz. Debaty Ci nie wychodzą. Może pora odpuścić?

Kolego, może warto się zainteresować, z kim i o czym rozmawiasz. Bo kolejny raz prezentujesz tutaj otwartą pogardę i arogancję, oczekując w zamian szacunku. W realny życiu też tak się zachowujesz?
Naprawdę w taki sposób chciałbyś wpłynąć na cokolwiek w związku z MFKiG?

Offline Enceladus

« Odpowiedź #221 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 15:00:09 »
Panie Marku, cenię sobie Pana twórczość komiksową, zgadzam się też się często z Pana "niezbyt popularnymi" wypowiedziami ale:
Jeśli na pięć tygodni przed imprezą największy festiwal w PL (i którejś tam części Europy) ma potwierdzonych i ogłoszonych czterech gości (w tym jednego krajowego), to wypada się tylko zaśmiać :)
Chodź sam nie przepadam za Łazurem ale trafił w punkt...
Pana odpowiedź (a raczej ucieczka od niej) to:
Masz równie blisko jak ja do Mamuta, Kasińskiego i kilku innych osób spośród orgów, masz też dosyć nośny format, w którym mógłbyś to ostatecznie wyjaśnić (docierając do wszystkich zainteresowanych i zbulwersowanych). Idź, dopytaj co i jak, napisz o tym (bardzo fajny temat sam ci się pcha w ręce) i może wtedy przeprowadzimy tutaj publiczną debatę, opierając się na racjonalnych podstawach?

Sam się zastanawiam nad zakupem biletów i wzięciem urlopu... ale nie w ciemno. Chciałbym wiedzieć (nie tylko ja) co faktycznie będzie... Bo to jednak będzie mała wyprawa.
Następna sprawa
Drogi Dracosie, moje „pisanie o anonimach” nie jest w tym wątku przejawem jakiejkolwiek obsesji, a jedynie odniesieniem do konkretnego kontekstu. Być może w twoje głowie są jakieś tajemnicze głosy, które podpowiadają ci, że grupa anonimowych frustratów może wpłynąć bezpośrednio na decyzje organizatorów imprezy komiksowej. Niestety, świat jest troszeczkę inaczej skonstruowany i głosy tychże anonimów na nic nie wpływają. Bo są anonimowe.
Może, gdyby podpisywali się prawdziwymi imionami i nazwiskami, ujawniali swoje kompetencje i oferowali racjonalne rozwiązania, to przełożyłoby się to na realne zmiany organizacyjne i programowe.
Niestety tak się nie dzieje, więc pozostaje im robienie z siebie ofiar na forum komiksowym.
A wnioskować o moje wyciszenie powinieneś w oparciu o regulamin forum, a nie swoje widzimisie.

Kolego, może warto się zainteresować, z kim i o czym rozmawiasz. Bo kolejny raz prezentujesz tutaj otwartą pogardę i arogancję, oczekując w zamian szacunku. W realny życiu też tak się zachowujesz?
Naprawdę w taki sposób chciałbyś wpłynąć na cokolwiek w związku z MFKiG?
Ludzie nie muszą podawać imion, nazwisk, aby móc wypowiadać się na tematy, które ich "bolą".
Jestem anonimowy (nie tylko ja) ale to my w końcu (także) ponosimy koszty biletów, transportu, przenocowania, załatwiania urlopów, czasu... I to bez względu czy ktoś jest murarzem, analitykiem finansowym, urzędnikiem, rolnikiem czy też magazynierem... Aby lubić/kochać komiksy nie trzeba być specjalistą w dziedzinie tworzenia imprez masowych, logistyki czy pr itd. Ale jeśli mamy na coś jechać to organizatorzy powinni zadbać (z szacunku) o informacje, które jak się okazuje są potrzebne do podjęcia decyzji. A organizatorzy jednak powinni mieć wiedzę w jaki sposób to się robi (w końcu jest to już cykliczna impreza i czas na tak podstawową naukę powinni mieć już dawno za sobą...)
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline turucorp

« Odpowiedź #222 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 15:19:25 »
Panie Marku

Nie jestem żadnym „panem”, bardzo proszę nie stosować tego typu zabiegów w forumowej konwersacji :(
A wracając do tematu, Łazur ma konkretne narzędzia w ręku, którymi mógłby wpłynąć na organizatorów imprezy w Łodzi. Moja odpowiedź nie była żadną ucieczką, a jedynie wskazaniem, co może realnie zrobić, skoro jego dotychczasowe rozmowy z łódzkimi orgami nie przynoszą większego efektu.
Kwestia „anonimowości”, czym innym jest beztroska i bezpieczna anonimowość na forum, a czym innym „anonimowość” w załatwianiu czegokolwiek.
Jeżeli jest tutaj duża grupa komiksiarzy, którzy widzą jakieś problemy w ofercie programowej festiwalu w Łodzi i oczekują, że ktoś (?) za nich to załatwi z orgami, to ta „bezpieczna anonimowość” stanowi poważą przeszkodę.
Rozumiem, że ta grupa oczekiwałaby sprowadzenia konkretnych twórców i ogłoszenia ich obecności z odpowiednim wyprzedzeniem. Jednak, dopóki pozostają jedynie anonimowymi nickami na forum, nikt ich poważnie nie potraktuje. Wydawać by się mogło, że to elementarne, ale okazuje się, że nawet to trzeba tutaj tłumaczyć :O
Nic mi do czyjejkolwiek anonimowości, , ale jeśli wszyscy oczekujemy poważnych działań, to traktujmy temat poważnie.

Offline starcek

« Odpowiedź #223 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 15:46:27 »
Skoro komiks przegrywa z grami, to czego się spodziewać? Nie przypuszczam żeby większość ludzi interesowały zakulisowe perypetie skąd się biorą twórcy (kapusta, bociany, wydawcy, organizatorzy). Tylko jeśli w sprzedaży są już bilety, a dla komiksiarzy nazwiska to jak się wydaje magnes, to jednak słabiutko, że jest jak jest.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #224 dnia: So, 10 Sierpień 2024, 15:51:49 »
Nie przypuszczam żeby większość ludzi interesowały zakulisowe perypetie skąd się biorą twórcy (kapusta, bociany, wydawcy, organizatorzy).
A my jesteśmy na forum dla „większości”? Czy może jednak dla zaawansowanych? Skoro tutaj analizuje się całymi miesiącami twardość okładek, grzbiecik, materiał na półki itd. To może warto byłoby równie konstruktywnie pochylić się nad kwestiami „skąd się biorą twórcy”? Bo nie z kapusty i nie przynoszą ich bociany. Jakoś takich „mądrości” w tematach o panoramkach nikt nie wrzuca  ::)