Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łazur

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #180 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 16:54:08 »
Turu, ja bym to bardzo chętnie zrobił, gdybym miał jakąkolwiek szansę na sensowną rozmowę. Próbowałem tego przy okazji rezygnacji Łodzi z konkursu na krótką formę czy obecności Garuli na MFK po jego anonimowym hejtowaniu na Komiksowym Otworze. Niestety próby podjęcia sensownego dialogu nie przyniosły rezultatów, a podawane przez orgów wyjaśnienia urągały inteligencji. Wniosek: szkoda czasu.

A trochę kręcę bekę z tego, bo widzę że np listopadowy Vienna Comic Con potrafił już ogłosić Franka Cho (na 4 msc przed imprezą).
All Comics Are Beautiful

Offline turucorp

« Odpowiedź #181 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 17:26:44 »
A trochę kręcę bekę z tego, bo widzę że np listopadowy Vienna Comic Con potrafił już ogłosić Franka Cho (na 4 msc przed imprezą).

Ja też chętnie kręciłbym bekę, gdyby nie fakt, że jestem dwa miesiące przed imprezą i nawet nie wiem, ile będę miał środków na jej realizację. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
A jeśli chodzi o sensowne rozmowy z orgami, no cóż, możliwe, że źle się do tego zabrałeś (co w twoim wydaniu, jak sam wiesz, nie jest takie trudne XD (ale tego nie będę ci wypominał, bo sam jestem równie „trudny”)).
Jeśli wszyscy chcemy, żeby ta impreza rosła i zmieniała się w takim kierunku, na jakim nam zależy, to chyba musimy coś robić, a nie tylko rozkładać bezradnie ręce i narzekać?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Adolf

« Odpowiedź #182 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 18:10:27 »
Jeśli na pięć tygodni przed imprezą największy festiwal w PL (i którejś tam części Europy) ma potwierdzonych i ogłoszonych czterech gości (w tym jednego krajowego), to wypada się tylko zaśmiać :)

Ale my się nie śmiejemy, my ubolewamy.

Jeśli wszyscy chcemy, żeby ta impreza rosła i zmieniała się w takim kierunku, na jakim nam zależy, to chyba musimy coś robić, a nie tylko rozkładać bezradnie ręce i narzekać?

Kolego, chwalisz się że znasz orgów. Nie sądzisz, że warto by im było podesłać linka do poczytania co bywalcy MFK sądzą o obecnym poziomie imprezy? Zakładając, że tego nie czytali... W końcu jedyne liczące się forum komiksowe, branża tu zagląda. Chętnie posłucham wytłumaczenia. Jakie jest oficjalne stanowisko. Co poszło źle? Co można zrobić by było lepiej? A tak to sobie siedzimy i piszemy posty, a Ty się tylko denerwujesz, bo nawet pojawiają się sugestie, że do innego miasta można przenieść upadły festiwal na jego korzyść. I przy okazji zrujnować jego łódzkie dziedzictwo, co by było przykre dla lokalsów.

Offline misiokles

« Odpowiedź #183 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 18:36:23 »
I to jest problem "leśnych dziadków" (do których sam się zaliczam), że chcą wizji festiwalu pod swoje potrzeby. Ale stety-niestety profil czytelnika komiksów się zmienia. W tamtym roku na MFKiG widziałem dużo rodziców z dziećmi (co automatycznie sprawia, że warto zapraszać tuzów współczesnego komiksu dziecięcego), kobiet i mangowców na największym forum komiksowym również nie uświadczysz (a to już nie nisza komiksowa) i ta frakcja też ma swoje oczekiwania co do kierunku rozwoju festiwalu, frakcja superhero też wydaje się być w odwrocie nawet u nastolatków, gdyż współczesne marvele są aczytalne, a stare uważane za ramotki.
Nasz czas mija, nasze gwiazdy przyprawiają o przyśpieszony rytm serca coraz mniej fanów, trzeba się z tym pogodzić.

Offline turucorp

« Odpowiedź #184 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 18:45:49 »
Kolego, chwalisz się że znasz orgów. Nie sądzisz, że warto by im było podesłać linka do poczytania co bywalcy MFK sądzą o obecnym poziomie imprezy? Zakładając, że tego nie czytali... W końcu jedyne liczące się forum komiksowe, branża tu zagląda.

Kolego, nie „chwalę się, że znam orgów”, a jedynie sucho stwierdzam fakt. Tak samo, jak stwierdzam fakt, że zna ich @Łazur, @Jaszczu i zapewne jeszcze kilkadziesiąt innych osób aktywnych na tym forum. Trudno, żebym ich nie znał, skoro jestem aktywnym uczestnikiem łódzkiej imprezy od 1991 roku.
Czy forum jest „liczące się”? Nie mam pojęcia, bo częściej słyszę w środowisku, że jest bekowe. Jeśli to dla ciebie synonimy, to chyba musisz spojrzeć do słownika.
Cześć branży tu zagląda, znacznie mniej niż na dawnych forach komiksowych. Mając na uwadze, że to ostatnie aktywne forum tego typu, to dosyć zrozumiałe, że tu zaglądają (ale wielkiego halo bym z tego nie robił).
Czy zaglądają tutaj łódzcy „decydenci”? Raczej nie.
Czy są zobligowani do tego, żeby się tłumaczyć ze swoich działań przed jakimiś anonimami z internetu?
Chyba żartujesz?
Co do reszty twojej wypowiedzi, pozwolisz, że się nie odniosę, bo ewidentnie kolejny raz udowodniłeś, że kompletnie nic nie zrozumiałeś z tego co tutaj napisałem. A konwersacja z kimś, kto nie rozumie nic z tego, co się do niego mówi, sensu większego nie ma :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #185 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 19:25:06 »
I to jest problem "leśnych dziadków" (do których sam się zaliczam), że chcą wizji festiwalu pod swoje potrzeby. Ale stety-niestety profil czytelnika komiksów się zmienia. W tamtym roku na MFKiG widziałem dużo rodziców z dziećmi (co automatycznie sprawia, że warto zapraszać tuzów współczesnego komiksu dziecięcego), kobiet i mangowców na największym forum komiksowym również nie uświadczysz (a to już nie nisza komiksowa) i ta frakcja też ma swoje oczekiwania co do kierunku rozwoju festiwalu, frakcja superhero też wydaje się być w odwrocie nawet u nastolatków, gdyż współczesne marvele są aczytalne, a stare uważane za ramotki.
Nasz czas mija, nasze gwiazdy przyprawiają o przyśpieszony rytm serca coraz mniej fanów, trzeba się z tym pogodzić.

Ta manga-sranga-balanga jest super-mega-hiper, a za 10-15 lat o tych jej współczesnych "gwiazdach" (o ile takie są) nikt nie będzie pamiętał, bo jej odbiorcy wyrosną z tego, a reszta znajdzie jakieś nowe rzeczy. A tacy Moebius, Sfar czy choćby Morrison (czyli "nasze" gwiazdy) będą ponadczasowi.

Offline misiokles

« Odpowiedź #186 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 19:36:33 »
Ta manga-sranga-balanga jest super-mega-hiper, a za 10-15 lat o tych jej współczesnych "gwiazdach" (o ile takie są) nikt nie będzie pamiętał, bo jej odbiorcy wyrosną z tego, a reszta znajdzie jakieś nowe rzeczy.
Ale na tym polega czy powinna polegać ewolucja - w tym przypadku - festiwali. O szeroko pojętym trzymaniu ręki na pulsie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #187 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 19:43:44 »
Ale jak oni mają ściągnąć kogoś z Japonii jak z Europy jest często kłopot, o Stanach nie mówiąc? ;)
Zresztą myślisz, że Ci co kupią od czasu do czasu coś tam w Empiku już polecą na festiwal do Łodzi? Szczególnie, że mają głównie 10-13 lat :P

Zresztą na innych festiwalach w Europie tyle tych mangowców jest? Na tym co (chyba) @Adolf (lub któryś drugi awanturnik) zachwalał w Pradze nie widziałem.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #188 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:08:23 »
awanturnik to ten co krytykuje festiwal w lodzi?

Offline Leyek

« Odpowiedź #189 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:15:53 »
awanturnik to ten co krytykuje festiwal w lodzi?

Ten co krytykuje bez żadnych racjonalnych argumentów. Tylko marudzi + ew. wypisuje jakieś brednie.

Offline kelen

« Odpowiedź #190 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:25:03 »
Ta manga-sranga-balanga jest super-mega-hiper, a za 10-15 lat o tych jej współczesnych "gwiazdach" (o ile takie są) nikt nie będzie pamiętał, bo jej odbiorcy wyrosną z tego, a reszta znajdzie jakieś nowe rzeczy. A tacy Moebius, Sfar czy choćby Morrison (czyli "nasze" gwiazdy) będą ponadczasowi.

Czy w Polsce któryś z tych wymienionych prze Ciebie twórców sprzedał 100 tysięcy sztuk pierwszego tomu jakiejś swojej serii albo pojedynczego albumu w ciągu 8 miesięcy? Albo ma serię/tytuł, który w Polsce jest od ponad 20 lat wciąż dostępny za sprawą ciągłych dodruków?

Offline Leyek

« Odpowiedź #191 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:38:53 »
@kelen

Ta a Mróz i Bianka jakaś tam to super pisarze. To żeś dał porównanie. Wiadomo, że chłam (lub grafomania) się lepiej sprzedaje, ale przemija szybko (na szczęście) i odchodzi w zapomnienie.
A co się sprzedało w 100k? Pewnie LGBTstopper? Ciekawe ile w tym prawdy, a ile mitu który podkręcił wydawca.

Offline Leyek

« Odpowiedź #192 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:44:52 »
Zresztą niech te mangowe wydawnictwa działają z organizatorami festiwalu i kogoś ściągnął, kto im zabrania? Jak widać im nie zależy.
Timof ściąga autorów co sprzeda 500 szt ich komiksów w pół roku, a tu takie megapozycje sprzedażowe i nie chce się zainwestować kasy, czasu itd. w ściągnięcie autorów. Widać klienci wydawnictw mangowych mogą tylko wydawać kasę u nich, na więcej niech nie liczą.

Offline michał81

« Odpowiedź #193 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:53:24 »
@Leyek bardzo nie doceniasz mang, tam jest taki sam przekrój jak przez komiksy amerykańskie czy europejskie, od totalnych tłuczonych powtarzalnych tasiemców po przez dzieła ambitne.
Spora część użytkowników tego forum zaczynała od tm-semika wydającego superbohaterów, którzy w większości przypadków łapią się do "Wiadomo, że chłam (lub grafomania) się lepiej sprzedaje, ale przemija szybko (na szczęście) i odchodzi w zapomnienie." Przy czym mam wrażenie, że obecnie superbohaterowie są przez nich wybierani świadomie. Podobnie jest z europejskimi tytułami, tylko tutaj wydawcy robią dla nas większą selekcję i ten "chłam" nas prawie omija.

Offline kelen

« Odpowiedź #194 dnia: Pt, 09 Sierpień 2024, 20:54:36 »
@kelen

Ta a Mróz i Bianka jakaś tam to super pisarze. To żeś dał porównanie. Wiadomo, że chłam (lub grafomania) się lepiej sprzedaje, ale przemija szybko (na szczęście) i odchodzi w zapomnienie.
A co się sprzedało w 100k? Pewnie LGBTstopper? Ciekawe ile w tym prawdy, a ile mitu który podkręcił wydawca.

Twój sposób dyskusji na ten temat tylko pokazuje, że generalnie nie masz pojęcia w ogóle na temat rynku mangowego i jego odbiorców, co nie jest oczywiście złą rzeczą, bo to nie jest absolutnie potrzebne. Kiepsko natomiast wygląda, kiedy próbujesz rzucać hasłami nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistością. 100 tysięcy sprzedało się pierwszego tomu serii "Hanako, duch ze szkolnej toalety", zaś seria obecna od ponad 20 lat na naszym rynku za sprawą ciągłych dodruków (i nawet alternatywnych wersji wydań!) to Dragon Ball.

Jest masa japońskich twórców o ogromnej popularności światowej i lokalnej w Polsce z bardzo różnego przedziału wiekowego pod kątem targetu (Eiichiro Oda, Hiromu Arakawa, Junji Ito, ot, chociażby pierwsze przykładu z brzegu). Mówiąc o czytelnikach mangi jako 10-13 latkowie, którzy z tego wyrosną i nic nie będą z z tego pamiętać za 10 lat, to jak typowy tekst dorosłych sprzed 20-30 i nawet więcej lat o każdym zafascynowanym dzieciaku, który po latach nadal siedzi w swoim (czyli zakładam, jak większość tego forum, bo pewnie każdy tu dorosły ma w swojej kolekcji co najmniej jeden tytuł na półce, jaki go fascynował w wieku młodym i nadal go darzy szacunkiem).

Tobie się manga nie podoba i to jest w porządku, nie musi. Ale nie pleć bzdur, że to coś mniej popularnego albo mającego tylko bardzo mały target dla młodych odbiorców, gdzie żaden twórca nie przyciągnąłby na festiwal ludzi.