Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #150 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 17:47:12 »
Ale mnie w sumie kompletnie nie obchodzi z czyjej inicjatywy ktoś przyjeżdża. Jest gość, który mnie interesuje, to staram się pojawić na wydarzeniu. Nie ma, to wykreślam imprezę z kalendarza. I nie wnikam, czy to wina wydawcy czy organizatorów.
Jestem na forum, bo interesuje się komiksami, ale nie interesuje mnie cała ta otoczka organizacyjna związana z imprezami dla komiksiarzy i nawet specjalnie nie zamierzam w to wnikać.

Offline turucorp

« Odpowiedź #151 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 18:09:25 »
Jestem na forum, bo interesuje się komiksami, ale nie interesuje mnie cała ta otoczka organizacyjna związana z imprezami dla komiksiarzy i nawet specjalnie nie zamierzam w to wnikać.
Parafrazując, jesteś na forum, bo interesujesz się komiksami, ale nie interesuje cię, skąd się biorą. Spoko, można i tak.
Przy okazji, skoro nie jesteś zainteresowany, skąd się biorą goście na festiwalach komiksowych, to może lepiej się ograniczyć do prostego „nie podoba mi się/podoba mi się, przyjadę, bo mnie coś interesuje/nie przyjadę, bo mnie nic nie interesuje”? Będzie zdrowiej i bardziej sensownie.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #152 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 18:27:51 »
Nie mogę się z Tobą do końca zgodzić. Oczywiście rozumiem aspekt finansowy i to, że wszystko się musi spinać. Ale przy okazji innych wydarzeń kulturalnych lub sportowych jakoś zainteresowani nie muszą tak głęboko wchodzić w szczegóły i rozmyślać, czy ktoś przyjeżdża na zaproszenie tego lub tamtego. Po prostu idą, bo widza interesujące ich nazwisko.

Tak, nie znam szczegółów zapraszania zagranicznych gości, bo w to nie wnikam. Wspomniałem akurat o takim gościu, który wywarł na mnie duże wrażenie, a cała otoczka mu towarzysząca sprawiała wrażenie, że postarano się o jego przyjazd, a nie że był tylko "przy okazji" i akurat z nudów wpadł na festiwal.
Pamiętam, że miał w swoim tournee kolejne europejskie miasta, ale naprawdę nie wnikałem czy na zaproszenie wydawcy, organizatora czy innego mirka.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #153 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 19:41:48 »
takie podejście że jak ci się nie podoba to wypier… nie sprzyja raczej rozwojowi krajowych imprez. tak samo podejście ale mi się podoba i kiszenie we własnym sosie. sugeruje raczej żeby skupić się jak przyciągnąć nowych festiwalowiczów jak np kol hugo - który świeżym okiem na to patrzy i pisze co mu się nie podoba.

jak się komuś nie podoba to go raczej nie przekonasz że mu się podoba i że właściwie to się inaczej nie da a jak coś to nie przyjeżdżaj.

Offline Adolf

« Odpowiedź #154 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 19:49:44 »
Turocorp myśli, że każdy zna festiwal w Łodzi od środka i każdy powinien się nim interesować równie dogłębnie co on. Takich przyjezdnych jak my, co zwracają uwagę na co raz mniejszą rangę gości odwiedzających Łódź to on ośmiesza. Widocznie nie zależy mu żeby ludzie przyjeżdzali na ten festiwal. Sam uznał, że to nie jest dominująca impreza komiksowa w Polsce.

Prawda jest taka, patrzę na program (???) i mi się podoba to jadę na imprezę. Widzę fajny gość będzie w Łodzi to dla niego przyjadę. W zeszłym roku był tam Tanabe Gou - niewielkie nazwisko, ale zawsze coś. I nie pojechałem do Łodzi, bo... zrobili festiwal w tym samym czasie co PGA. No geniusze. Do EC1 pojechałem sobie kilka tygodni później, przynajmniej spokojnie zwiedziłem wystawę, bez tłumów.

Offline michał81

« Odpowiedź #155 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 19:53:36 »
takie podejście że jak ci się nie podoba to wypier… nie sprzyja raczej rozwojowi krajowych imprez. tak samo podejście ale mi się podoba i kiszenie we własnym sosie. sugeruje raczej żeby skupić się jak przyciągnąć nowych festiwalowiczów jak np kol hugo - który świeżym okiem na to patrzy i pisze co mu się nie podoba.

jak się komuś nie podoba to go raczej nie przekonasz że mu się podoba i że właściwie to się inaczej nie da a jak coś to nie przyjeżdżaj.
Ale jemu się nie podoba bo nie ma gości z USA, jak mu udowodniono, że są zapraszani to mu nie odpowiadają, pomimo, że to pierwsza klasa, bo nie rysują superbohaterów. Jak mu pokazano co ma zrobić, żeby tacy się pojawili to pokazuje świadomą ignorancję.

Tak, nie znam szczegółów zapraszania zagranicznych gości, bo w to nie wnikam. Wspomniałem akurat o takim gościu, który wywarł na mnie duże wrażenie, a cała otoczka mu towarzysząca sprawiała wrażenie, że postarano się o jego przyjazd, a nie że był tylko "przy okazji" i akurat z nudów wpadł na festiwal.
Pamiętam, że miał w swoim tournee kolejne europejskie miasta, ale naprawdę nie wnikałem czy na zaproszenie wydawcy, organizatora czy innego mirka.
To jesteś jednym z nielicznych na tym forum, gdzie po ogłoszeniu go jako gości równo zmieszano go z błotem tutaj, że nie jest twórcą komiksowym.

W zeszłym roku był tam Tanabe Gou - niewielkie nazwisko, ale zawsze coś. I nie pojechałem do Łodzi, bo... zrobili festiwal w tym samym czasie co PGA. No geniusze.
Tanabe Gou niewielkie nazwisko? Kolejny ignorant widzę wszedł w dyskusje.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Sierpień 2024, 19:56:49 wysłana przez michał81 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #156 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 19:57:11 »
no ja ten festiwal znam jako gość od wielu lat. cośtam wiem o organizacji przez rozmowy ze znajomymi, forum itd. ale prawda jest taka że można pieniądze odłożyć na multum innych imprez w kraju - niekoniecznie komiksowych - albo wbić na zagraniczny festiwal.

i właściwie strategie długofalowe itd są ciekawe ale liczy się tu i teraz. życie jest za krótkie żeby czekać kilka lat aż lodz odbije i się rozwinie.

edit - @michal - ważne są takie opinie, szczególnie osób logujących się do tak archaicznego tworu jak forum dyskusyjne. ja tam zrozumiałem o co chodzi - zagraniczne gwiazdy związane z superhero żeby przyciągnąć ludzi. można się przebijać nazwiskami i kto jest ignorantem ale raczej nie zachęcisz tak osoby na przyjazd na festiwal.
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Sierpień 2024, 20:03:21 wysłana przez freshmaker »

Offline Adolf

« Odpowiedź #157 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 20:15:13 »
Tanabe Gou niewielkie nazwisko? Kolejny ignorant widzę wszedł w dyskusje.

Dla mnie ono coś znaczy skoro chciałem jechać do Łodzi. Ale zapytaj kolegi Leyka, który parę stron wcześniej uświadomił mi, że to żadna poważna ranga gościa. Zanim rzucisz się na uszczypliwości zrozum kontekst wypowiedzi.

Offline Leyek

« Odpowiedź #158 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 20:22:59 »
Dla mnie ono coś znaczy skoro chciałem jechać do Łodzi. Ale zapytaj kolegi Leyka, który parę stron wcześniej uświadomił mi, że to żadna poważna ranga gościa. Zanim rzucisz się na uszczypliwości zrozum kontekst wypowiedzi.

I po co kłamiesz? Naśmiewałem się z Twoich "gwiazd" w postaci Taylora i Silvestriego jedynie.
O Gou ani słowa nie napisałem, mnie nie interesował, ale fajnie, że był, większa różnorodność.

Offline Adolf

« Odpowiedź #159 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 20:26:06 »
I po co kłamiesz? Naśmiewałem się z Twoich "gwiazd" w postaci Taylora i Silvestriego jedynie.
O Gou ani słowa nie napisałem, mnie nie interesował, ale fajnie, że był, większa różnorodność.

Nie kłamię. Patrząc Twoją miarą to Gou jest zwykłym przeciętniakiem. Sam zresztą przyznajesz, że Cię nie interesował...

Offline Leyek

« Odpowiedź #160 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 20:29:46 »
Eh, że też w szkołach nie uczą logiki, bo niektórym wyraźnie by się to przydało.
Przecież to Wy umniejszacie wszystkim gościom. A na końcu odwrócenie kota ogonem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #161 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 21:07:45 »
Eh, że też w szkołach nie uczą logiki, bo niektórym wyraźnie by się to przydało.

Patrząc na to co oni „wyczytali” w moich wypowiedziach, to żadne lekcje logiki by nie pomogły :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #162 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 22:58:44 »
Nie chciałem brać udziału w rozmowie "mój ulubiony artysta jest lepszy niż twój".
Dlatego nie krytykuje obsady festiwali, po prostu te nazwiska mnie nie interesują.
Kim mnie akurat interesował, innych widocznie nie i nie mam z tym problemu, każdy podziwia to co jemu się podoba.

Jak mu pokazano co ma zrobić, żeby tacy się pojawili to pokazuje świadomą ignorancję.

A to chyba mi umknęło, co dokładnie mam zrobić w takim razie?

Offline michał81

« Odpowiedź #163 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 06:37:33 »
A to chyba mi umknęło, co dokładnie mam zrobić w takim razie?
Chyba wiele rzeczy ci umknęło w tej dyskusji, ale powtórzę uderz do wydawców, którzy wydają superbohaterów o możliwość sprowadzenia autorów na festiwale. Zbierz ekipę z forum i zasypcie skrzynki mailowe i sociale Egmontu o sprowadzenie Kima Jacinto.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Sierpień 2024, 07:24:03 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #164 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 08:01:59 »
Tak jakby to coś miało zmienić :)