Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 00:20:48 »
Żadna z tych gwiazd mnie nie interesowała. A gdy chciałem kupić komiksy Marvela, te do których rysunki tworzyła Kasia Niemczyk to nie było ich na stoisku wydawcy.

Ale chyba wiedziałeś jacy będą goście na festiwalu przed przybyciem na niego to po co traciłeś czas na przyjazd, jak nikt Cię nie interesował?
A niedostępność komiksów na stoisku wydawcy to chyba wina jego, a nie organizatora festiwalu?

Heh argumenty na poziomie - "Nie polecam tej orientalnej restauracji, bo nie mają pizzy, a poza tym zamówiłem Coca-Colę i mi nie smakowała".

Online michał81

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 06:36:10 »
Sorry, ale w tym roku KW miała bardzo mocną obsadę w gości, emefka może tylko pozazdrościć. Białogard też w nie miał stoiska Egmontu w tym roku, a Kasia była na nim jako gość, co nie znaczy, że festiwal był słaby. Był fantastyczny. Pisanie, że jakiś festiwal jest słaby bo nie ma na nim gości z Marvela czy DC to jest dopiero słabe.

Z tego co pamiętam to Wasp była na stoisku (bo to nowość) tylko się wyprzedała. Egmont już od dłuższego czasu nie wozi starszych tytułów (Belit i Mockingbird to są obecnie bardzo stare komiksy patrząc kiedy wyszły), poza evergreenami takimi jak Nowe Kokosze oraz Dzik i Lisek, tym bardziej że na KW nastawia się pod dzieci, co wiele razy było komunikowane przez wydawnictwo.

@HugoL3 może powinieneś zabrać ze sobą Warchlaki lub Ostatnie drzewo z domu, wtedy byś dostał wrys od Kasi na spokojnie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 08:56:36 »
Skoro dla Was to jest bardzo mocna obsada to faktycznie ja sie nie dziwię, że organizatorzy nie starają się o głośniejsze nazwiska.

A wybrałem się z ciekawości i aby na własne oczy zobaczyć, móc wyrobić sobie opinię.

Online michał81

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 09:08:57 »
Skoro dla Was to jest bardzo mocna obsada to faktycznie ja sie nie dziwię, że organizatorzy nie starają się o głośniejsze nazwiska.
Twoja opinia pokazuje tylko, że masz bardzo ograniczone pojęcie o komiksie, a nie że "organizatorzy nie starają się", bo na KW byli autorzy z USA, a to że wolą tworzyć swoje autorskie komiksy niż tłuc masówkę dla Marvela czy DC wcale im nie umniejsza. Chciałbym zwrócić uwagę że taki Josh Simmons zrobił swój komiks o Batmanie czyli zdecydowanie coś co było zasięgu twojego zainteresowania z tego co piszesz i ten komiks został właśnie wydany pod festiwal i jego przyjazd.

Offline radef

« Odpowiedź #139 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 09:20:09 »
Z tego co pamiętam to Wasp była na stoisku (bo to nowość) tylko się wyprzedała. Egmont już od dłuższego czasu nie wozi starszych tytułów (Belit i Mockingbird to są obecnie bardzo stare komiksy patrząc kiedy wyszły),
"Mockingbird" na pewno też była na stoisku, bo jeden znajomy kupował, ale też się wyprzedała.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #140 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 09:37:04 »
Małe wtrącenie - "Sen nietoperza" raczej nie jest kierowany do typowego fana superhero. Chyba, że takiego z większym dystansem i zdolnego wyjść poza konwencję gatunku.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Online michał81

« Odpowiedź #141 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 09:46:21 »
Małe wtrącenie - "Sen nietoperza" raczej nie jest kierowany do typowego fana superhero. Chyba, że takiego z większym dystansem i zdolnego wyjść poza konwencję gatunku.
Ale oczywiście, że ja to wiem, że jest to satyra dla tej postaci. Jednak nadal mieści się to pewnym zakresie "superhero" o które mają tu niektórzy jakieś "ale nie było autorów którzy rysują superbohaterów".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 11:12:19 »
Twoja opinia pokazuje tylko, że masz bardzo ograniczone pojęcie o komiksie, a nie że "organizatorzy nie starają się", bo na KW byli autorzy z USA, a to że wolą tworzyć swoje autorskie komiksy niż tłuc masówkę dla Marvela czy DC wcale im nie umniejsza. Chciałbym zwrócić uwagę że taki Josh Simmons zrobił swój komiks o Batmanie czyli zdecydowanie coś co było zasięgu twojego zainteresowania z tego co piszesz i ten komiks został właśnie wydany pod festiwal i jego przyjazd.

Spoko, może tak być. Oglądam piłkę nożną i filmy, gram w gry, chodzę na koncerty, czytam ksiązki, czasem nawet wybiorę się do teatru i nie uważam się za eksperta w żadnym z tych tematów, co nie przeszkadza mi w konsumowaniu tych dóbr i czerpania z nich frajdy.
Jeśli na festiwalach mile widziani są tylko fachowcy to rynek nigdy się nie zmieni i dalej będzie taki malutki w porównaniu do zachodu.
I ja, zarówno na MFKiG jak i na KW, oczekuje jeszcze bardziej znanych nazwisk.

Offline Łazur

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 11:53:40 »
Na FKW był Craig Thompson, więc nazwisko dużego kalibru, które na ostatnich edycjach MFKiG byłoby główną gwiazdą jak nic.
All Comics Are Beautiful

Online freshmaker

« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 05 Sierpień 2024, 12:05:14 »
goście na fkw w tym roku zacni - dużo i przekrojowo. craig byłby headlinerem w lodzi jak nic. fkw zorganizowana w namiotach przy wtk ale np część spotkań w rotundzie. czyli mimo mniejszej skali da się coś zorganizować.

Online michał81

« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 06:43:39 »
Nie ma co się dziwić, że niektórzy autorzy pojawiają się pod konkretne imprezy. Thompson oraz Simmons to autorzy których wydaje Timof, który stoi za KW, więc ściągał autorów pod siebie. @HugoL3, więc jak chcesz autorów komiksów superbohaterskich to powinieneś uderzać do Egmontu lub Hachette, ale Egmont w przypadku KW ściąga twórców pod komiksy dziecięce, a Hachette ma na to wywalone (ten wydawca nawet nie pojawia się na żadnym festiwalu komiksowym). Zostają inne festiwale na które ci wydawcy mogą zaprosić gości, tak robią inne wydawnictwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 12:28:17 »
No tak Michale, ale ja oceniam wydarzenie i nie wchodzę w takie szczegóły jak to czy zaproszenie powinno odbyć się za pośrednictwem organizatora całego wydarzenia, czy wystawców.
Zresztą nie mam nic przeciwko temu, aby organizator całego wydarzenia zaprosił kogoś i zaoferował mu własne stoisko, tak chyba było z Kimem w Łodzi, ale nie chcę tutaj, aby moje słowa zostały potraktowane za wiarygodną informację, po prostu tak dedukuję biorąc pod uwagę, że faktycznie Kim mógł handlować, rysował na żywo oraz zaprojektował logo dla imprezy.
Przy okazji był obecny na stanowisku Timofa oczywiście.

Offline turucorp

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 15:33:35 »
No tak Michale, ale ja oceniam wydarzenie i nie wchodzę w takie szczegóły jak to czy zaproszenie powinno odbyć się za pośrednictwem organizatora całego wydarzenia, czy wystawców.
Zresztą nie mam nic przeciwko temu, aby organizator całego wydarzenia zaprosił kogoś i zaoferował mu własne stoisko, tak chyba było z Kimem w Łodzi…

Czyli klasyczne „nie znam się, ale się wypowiem i ocenię”?
No to słabo, bo jeśli nie wiesz jak wyglądają szczegóły zapraszania zagranicznych gości, to jedynym kryterium pozostaje ci „widzimisie”.
Kim robił trasę po Europie, więc, podobnie jak wielu innych twórców z odleglejszych zakątków globu, pojawił się w Łodzi „przy okazji”. Warto się zainteresować takimi niuansami, bo nie są one żadną tajemnicą, a dzięki temu twoje oczekiwania względem organizatorów mogą stać się bardziej racjonalne.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 15:56:56 »
Czyli klasyczne „nie znam się, ale się wypowiem i ocenię”?
No to słabo, bo jeśli nie wiesz jak wyglądają szczegóły zapraszania zagranicznych gości, to jedynym kryterium pozostaje ci „widzimisie”.
Kim robił trasę po Europie, więc, podobnie jak wielu innych twórców z odleglejszych zakątków globu, pojawił się w Łodzi „przy okazji”. Warto się zainteresować takimi niuansami, bo nie są one żadną tajemnicą, a dzięki temu twoje oczekiwania względem organizatorów mogą stać się bardziej racjonalne.

Robił trasę, ale chyba nie zrobił logo w samolocie podczas lotu i nie kupił biletu na imprezę, prawda? Więc został przez kogoś zaproszony, ja zgaduję że przez organizatorów, ale w tym momencie nie przekazuje żadnej wiążącej informacji, po prostu tak podejrzewam. Nikogo nie zachęcam do tego, aby mi wierzyć.

Nawet jeśli się nie znam, to wolno mi ocenić, że obecność Kima wpłynęła na to, że bardzo dobrze oceniam tamtą MFKę. Chyba, że nie pozwalasz mi oceniać? Jakie kryteria muszę spełnić, aby móc zabierać głos?
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Sierpień 2024, 15:58:57 wysłana przez HugoL3 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 17:01:04 »
Nawet jeśli się nie znam, to wolno mi ocenić, że obecność Kima wpłynęła na to, że bardzo dobrze oceniam tamtą MFKę. Chyba, że nie pozwalasz mi oceniać? Jakie kryteria muszę spełnić, aby móc zabierać głos?

Nie jesteśmy na onecie czy innym wp, tylko na forum komiksowym (dla zaawansowanych XD), informacje o niuansach związanych z imprezami leżą tutaj na wierzchu, a nawet jeśli czegoś ktoś nie wie, to wystarczy się zapytać.
Jeśli to ignorujesz i wolisz wypisywać co tylko ci przyjdzie do głowy, to otwarcie pokazujesz arogancję (i świadomą ignorancję).
Czy wolno ci się tak zachowywać? Oczywiście. Jaka jest wtedy wartość twoich opinii? Zerowa?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.