Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #105 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 07:52:45 »
Dzizas, przecież nikt tu się nie kłóci, tylko prowadzimy (w miarę) cywilizowaną dyskusję ;)
Przenosić MFKiG z Łodzi nie ma ani potrzeby, ani sensu, to format przez wiele lat szyty na miarę i pod Łódź. Ma swoją strukturę, ma swoje zaplecze, a zmiany organizacyjne w ostatnim czasie wskazują na to, że orgowie dostrzegają potrzebę ewolucji imprezy. Jaki efekt osiągną? Ja nie wiem, pożyjemy, zobaczymy.
Miejsce tej imprezy jest w Łodzi, zaplecze, w postaci Centrum Komiksu, wymagało czasu i środków, które drenowały sam festiwal, ale z drugiej strony, na takim fundamencie da się zbudować znacznie więcej. Inna (długofalowa) perspektywa, zamiast żabich skoków od imprezy do imprezy.
Warszawa ma KW, Kraków ma KFK, Łódź ma MFKiG, Wrocław ma Kurczaki, Poznań ma Festiwal Sztuki Komiksowej, w wielu innych miastach dosyć regularnie odbywają się mniejsze imprezy. I właściwie każda z tych imprez ma swój charakter i specyfikę. Ma być różnorodnie i niewątpliwie jest. Po co tu coś przenosić, zamiast rozwijać?
A jeśli ktoś ma ciśnienie, żeby postać sobie przez cały festiwal w kolejce do jakieś gwiazdy, no cóż, latanie po całej Europie jest dosyć tanie, do koczowania nie potrzeba Atlas Areny, a wielu gwiazd komiksu prawdopodobnie nigdy nie uda się sprowadzić do Polski.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online freshmaker

« Odpowiedź #106 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 09:32:21 »
skąd pomysł na budżet? no jest to raczej normalne że jak chcesz coś zorganizować to musisz wiedzieć ile masz na to pieniędzy. ec1 to moja osobista obserwacja plus to co mówi turu.

Offline PJP

« Odpowiedź #107 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 09:43:38 »
Też mnie ciekawi w którą stronę pójdzie MFKiG. Z jednej strony rozumiem pewne decyzje, bo to dość naturalne w kontekście powiedzmy współczesnych zainteresowań itd., z drugiej niespecjalnie byłem fanem molochów i łupu cupu, to naprawdę w niczym nie pomagało. Fanem zdobywania wrysów czy autografów też nie jestem, raczej łapałem jeśli już, przy okazji. Bardziej traktuję festiwal jako miejsce, żeby wpaść, popatrzeć, posłuchać, coś kupić, pogadać. Większa miejscówka spoko, ale z tym właśnie wiążą się rozmaite problemy, np. banalne rozplanowanie stoisk. Pamiętam wcześniejsze trauguttowe czasy - był klimat; z drugiej strony nie wiem czy bym chciał powtórzyć ścisk. Nie jest łatwo połączyć, może nie ogień i wodę, ale rozbieżne klimaty starych fanów z zaciekawieniem młodszych, chociaż wiadomo, że to nie oni są "targetem".
Co do samej organizacji często to droga przez mękę. Widać też zmiany w nastawieniu ludzi - obserwuję to wszędzie, mniej zrozumienia, dużo roszczeniowości. Gorsze od takich imprez jest tylko organizowanie wycieczek ;)
Co do samych przenosin, wszystko jest możliwe, chociaż wątpię, żeby miasto wypuściło imprezę (chyba że zmienią się władze) - w grę wchodzi jeszcze film i pod tym kątem trzeba rozpatrywać CKiNI EC1.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Sierpień 2024, 09:50:09 wysłana przez PJP »

Offline turucorp

« Odpowiedź #108 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 09:49:55 »
skąd pomysł na budżet? no jest to raczej normalne że jak chcesz coś zorganizować to musisz wiedzieć ile masz na to pieniędzy. ec1 to moja osobista obserwacja plus to co mówi turu.
Tyle, że ja postrzegam EC1 jako fundament, pozwalający na utrzymanie ciągłości, a nie jako dziurę bez dna, w której znikają fundusze na festiwal.
Kwestia budżetu w naszym kraju to koszmar.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online freshmaker

« Odpowiedź #109 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 09:55:00 »
ja to wszystko rozumiem - także to że biuro festiwalowe ma etaty. wykonują pracę, więc powinni dostawać wynagrodzenie. wracam do tego co napisałem wcześniej że nie chce żeby impreza była dodatkiem do ec1, tylko na odwrót. jestem emocjonalnie związany z emefka przez te lata i dla mnie to po prostu rozmieniają ten festiwal na drobne.

wystawy fajnie że są ale też mi to wygląda na utylizację przestrzeni ec1. wolałbym żeby wystawy i spotkania z autorami wystaw leciały równolegle a nie kanibalizowaly festiwal.

Offline Łazur

« Odpowiedź #110 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 11:27:49 »
Przychylam freshamakerowi - połączenie MFK z EC1 ma swoje ogromne plusy i należy to docenić, ale też niesie ze sobą sporo zmian, które niekoniecznie wpływają pozytywnie na sam festiwal. Ten jest teraz niby ukoronowaniem całorocznej pracy i komiksowej działalności ekipy, ale odnoszę wrażenie, że jest trochę takim "złem koniecznym" i obowiązkiem, który trzeba odbębnić i mieć święty spokój do końca roku.

Turu, gdzie widzisz te zmiany, które "wskazują na to, że orgowie dostrzegają potrzebę ewolucji imprezy."?

Ja tego niestety nie widzę od dawna. Rok w rok jest takie sobie traktowanie polskich autorów (i jako promowanie i jako warunki przyjazdu itp), festiwalowe sobotnie gale (tylko z nazwy) to bardziej apele szkolne do odbębnienia, afterparty niemal każdego roku wygląda tak, że orgowie i VIPy sobie, a zwykli uczestnicy najlepiej niech sami ogarną lokal. Do tego beznadziejna decyzja związana z rezygnacją z konkursu na krótką formę i zastąpienie jej czymś totalnie z dupy (a zapewne zwiazane głównie z oszczędnością czasu i kasy na katalogi, wystawy i inne).

Plus znalazłoby się jeszcze kilka innych, ale jest sobota i nie chce mi sie siedzieć za dużo przy kompie :)

Przypominam, że dyskutujemy o międzynarodowym ponoć festiwalu z ponad trzydziestoletnią tradycją - można od niego wymagać czegoś naprawdę na wysokim poziomie.
All Comics Are Beautiful

Offline turucorp

« Odpowiedź #111 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 12:08:54 »
Turu, gdzie widzisz te zmiany, które "wskazują na to, że orgowie dostrzegają potrzebę ewolucji imprezy."?

Zmiany w strukturze zarządzania, ogłoszone na KW, czyli dopuszczenie tzw. świeżej krwi, połączone z rozdzieleniem festiwalu i Centrum komiksu. W tym roku zapewne się niewiele zmieni, ale w dłuższej perspektywie pozwoli to na uniknięcie wzajemnego zjadania ogona, przy zachowaniu integralności obu inicjatyw.

Offline PJP

« Odpowiedź #112 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 12:30:56 »
Myślę, że dla wielu z nas ważne będzie to:
Z PRĄDEM I BEZ PRĄDU POD JEDNYM DACHEM
Karcianki, planszówki, komputerowe, konsolowe... - podczas tegorocznego Festiwalu, zamiast dzielić, połączymy graczy, a wszystkie interaktywne atrakcje i doświadczenia udostępnimy dla zwiedzających na płycie Sport Areny
stoiska handlowe z grami będą w Atlas Arenie a stoiska czysto ekspozycyjne w Sport Arenie
Spotykamy się 14-15 września 2024 na terenie dwóch niesamowitych miejsc w Łodzi przy ul. Bandurskiego 7:
🏟️ Atlas Arena (ta duża po prawej)
- Komiksy
- Spotkania z twórcami
- Autografy
- Konkursy
- Cosplay
- Wielki handel (komiksy, gry i cała reszta)
📍 Sport Arena (ta czerwona po lewej)
- Arena Wszystkich Gier
8)

Offline Łazur

« Odpowiedź #113 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 12:38:19 »
Jeśli dobrze kojarzę, to tam jedyną istotną zmianą jest oddanie działań związanych z CKiNI Joannie Birek.

Co do innych przetasowań, to będąc na spotkaniu na FKW słowa Adama Radonia zrozumiałem tak, że nowym dyrektorem festiwalu jest Radomir Dziubich, ale jest on "jedynie" producentem wydarzenia (cokolwiek to znaczy), dyrektorem nadal Radoń.

Wobec czego nie wiem czy po takich przesunięciach w obowiązkach można się spodziewać, że teraz to zacznie hulać. Dyrektor festiwalu od lat ten sam, od lat jako syty kot... nie wróżę wielkich rewolucji czy nawet ewolucji na plus :)
All Comics Are Beautiful

Offline turucorp

« Odpowiedź #114 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 14:01:31 »
Wobec czego nie wiem czy po takich przesunięciach w obowiązkach można się spodziewać, że teraz to zacznie hulać.
Ja też tego nie wiem, dlatego napisałem jedynie, że:
(...) zmiany organizacyjne w ostatnim czasie wskazują na to, że orgowie dostrzegają potrzebę ewolucji imprezy. Jaki efekt osiągną? Ja nie wiem, pożyjemy, zobaczymy.

Online freshmaker

« Odpowiedź #115 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 14:24:34 »
no to wiele wyjasnia - skoro sie podzielili to zapewne finansowanie tez do podziału. szkoda bo coraz mniej twórców będzie przyjeżdżało z ciekawości albo za bilet. azzarello to kiedyś potwierdził że właściwie kasa go nie interesowała tylko chciał zobaczyć taki dziwny kraj jak polska (tak leyek też z małej).

Offline Adolf

« Odpowiedź #116 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 15:19:43 »
Z powyższej dyskusji wynika, że Łódź nie chce już pełnić roli hegemona. Przedrostek Międzynarodowy- (International?) to bardziej kwestia tradycji niż stanu faktycznego. W wielu miastach w Polsce odbywają się imprezy i każda ma swój charakter i specyfikę. Po co więc przywiązywać się do Łodzi, gdzie nie będzie nic ponad to co gdzie indziej? Do tego latanie po Europie w końcu jest proste, więc na zagranicznym festiwalu spokojnie uda się złapać kogoś z wyższej półki. Patrzę sobie na Comic Con w pobliskiej Pradze i wyglądało to całkiem ciekawie w tym roku:
https://www.comiccon.cz/guests

Offline Leyek

« Odpowiedź #117 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 15:41:41 »
Przedrostek Międzynarodowy- (International?) to bardziej kwestia tradycji niż stanu faktycznego.

No tak 10, 15 czy 20 twórców zagranicznych to nic. Musi być min. 50, żeby wg niektórych forumowiczów zasłużyć na przedrostek Międzynarodowy.
A najlepiej sami zagraniczni, na co rodzimi twórcy co i tak nie potrafią rysować (jedynie można dopuścić GR, ZK i ew. tych co coś tam nabazgrali dla wydawnictw amerykańskich - KN, Rebelka, ci jeszcze ujdą).

Offline turucorp

« Odpowiedź #118 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 15:46:57 »
@Adolf, jak ty wpadłeś na pomysł, że Łódź jest hegemonem, to wybacz, ale nie ogarniam.
Jest to niewątpliwie najstarszy i największy festiwal komiksowy w Polsce. Który, co równie niewątpliwe, gromadzi co roku najwięcej komisiarzy. Nic mniej i nic więcej.
A "odkrycie", że w 2024 roku można pojechać sobie właściwie na dowolny festiwal komiksowy na świecie, to ja już kompletnie nie wiem, co napisać :O

Offline Leyek

« Odpowiedź #119 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 15:51:57 »
Patrzę sobie na Comic Con w pobliskiej Pradze i wyglądało to całkiem ciekawie w tym roku:
https://www.comiccon.cz/guests

Robertson, Carey, Ribic i Sejic - 2 fajnych rysowników, 1 scenarzysta i 1 taki sobie rysownik, a następne gwiazdy to nasi Sztybor i Truściński. No naprawdę skład taki, że klękajcie narody.