Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #90 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 18:53:45 »
Dałeś swoje typy gwiazd, które byś chciał zobaczyć, ale brakuje środków by takie osoby sprowadzić. Z kasą z miasta jest tak, że na coś daje się grosz, a potem się o to nie dba, bo są inne priorytety.

Dałem typy twórców, które uważam, że można nazwać gwiazdami. Niekoniecznie, że chciałbym ich zobaczyć. Mi by wystarczyli Francavilla i Allred, (no i Alan Moore ;) )

Osobiście wolę większą ilość fajnych twórców z Europy, niż jakieś gwiazdy zza oceanu (na których pójdzie zdecydowanie więcej kasy). A scenarzystów ciąganie przez pół świata, żeby poprowadzić z nimi godzinkę rozmowy (nie zawsze dobrze przygotowanej) to jest totalny bezsens. Taki Milligan siedzący rok temu w Wawie osamotniony podczas sesji autografów to jest bardzo smutny widok.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 19:00:37 »
no właśnie z uk byli przecież mckean, gaiman, grant, mcmahon, roach, simpson, bisley, fabry a kiedyś langley i mills. oni nie są zza oceanu. stawki autorów wzrosły po covidzie więc zakładam że rozbija się o kasę, która była pompowana w ec1.

milligan siedział samotny bo miał 10 sesji w ciągu 4 dni. raczej nie narzekał na imprezę, wręcz przeciwnie - przynajmniej jak z nim chwilę rozmawiałem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #92 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 19:05:24 »
mckean, gaiman, grant, mcmahon, roach, simpson, bisley, fabry a kiedyś langley i mills.

Ale takie minimum kultury by wymagało jednak dodać wielkie litery, nawet jak się na komórce pisze. To nie gadu-gadu czy facebook.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 19:23:24 »
dzięki ale odkąd się zalogowałem na forum to pisze z małej. taka netykieta jeszcze z czasów mirc.

Offline turucorp

« Odpowiedź #94 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 19:52:48 »
Sam mówisz, że Wrocław nie był w stanie ogarnąć tematu komiksu, to może sobie podkupić temat od Łodzian. I nie tylko Wrocław, każde inne duże miasto. Wrocław ma fajne obiekty, gdzie można przeprowadzić taki festiwal w wysokiej jakości. I o takiej infrastrukturze zaczęła się dyskusja. Do tego pieniążki jakich nie da Łódź i mamy nowe miejsce.

I już tylko ten jeden akapit pokazuje, jak bardzo nie wiecie o tym co i jak działa.
Cały wic polega na tym, że Wrocław poprosił organizatorów MFKiG o ogarnięcie tematu „Komiks” w ramach ESK  8)
Kasy starczyło na kilka „plansz” Papcia Chmiela, z których chyba nawet zrezygnowano.
Władze Wrocławia kompletnie nie ogarniają ile i co kosztuje, a nawet jak się dowiadują, to ich to przerasta. Nie mają żadnego rozeznania w lokalnym potencjale, a pieniądze na imprezy komiksowe, których jest tam kilka, płyną jakąś przykręconą kroplówką.
Gdyby tam wylądowało MFKiG, to po jednej bieda-edycji, by się zawinęło.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #95 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 21:26:51 »
nie trzeba się znać na organizacji imprez komiksowych żeby prowadzić jakąkolwiek kampanię informacyjną. przecież mogą podać gości z wyprzedzeniem a potem najwyżej robić cancellation list jak na innych festiwalach. program ramowy też można dać.

w tej chwili jadą na nostalgii i przyzwyczajeniu komiksowych nerdów, cosplayerach i całej części gamingowej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #96 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 21:45:25 »
w tej chwili jadą na nostalgii i przyzwyczajeniu komiksowych nerdów, cosplayerach i całej części gamingowej.

Oczywiście, tak jak Pyrkon jedzie na nostalgii i przyzwyczajeniu nerdów i cosplayerach, a ComiCon Nadarzyn ściągał tłumy zwiedzionych nazwą dzieciaków i cosplayerów.
Czyż nie o to chodzi w imprezach masowych?

A jeśli chodzi o listę gości, z mojego własnego doświadczenie, po dwóch edycjach malutkiej lokalnej imprezy, za pierwszym razem nie dojechało 25% zaproszonych góści, za drugim 30%.
Jeśli ta skała jest w zbliżonych proporcjach, to ja wyrażam głęboki szacunek dla orgów, że im się udaje zrobić jakikolwiek program.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:17:58 »
dlatego się zaprasza więcej gości - w najgorszym wypadku wszyscy przyjadą. sorry ale porównuje mfk z poprzednimi edycjami. co poszło nie tak?

Offline turucorp

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:30:08 »
dlatego się zaprasza więcej gości - w najgorszym wypadku wszyscy przyjadą.

Wiesz ile kosztuje jeden pokój hotelowy? Koszty transportu? Wynajęcie tłumaczy?
Każdy odwołany gość generuje straty i zamieszanie.
Do tego dochodzą sytuacje, kiedy goście wyskakują, że muszą wcześniej opuścić imprezę (bo np. mają lot nakładający się na spotkanie, na ostatnim MFK wszyscy przestawialiśmy swoje spotkania w niedzielę, trzy lata temu w sobotę rysownicy przestawiali swoje sesje autografów w strefie itd. itp.). Ja naprawdę chciałbym ci teraz dać do ogarnięcia jedną edycję i zobaczyć jak sobie „poradzisz”. Myślę, że to by była ekspresowa terapia szokowa.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:43:35 »
akurat zdziwiłbyś się bo często takie akcje organizuje dla zagranicznych gości. kupujesz bilety flex, pokój rezerwuje organizator wtedy może dać tam kogoś innego. powinni wpuścić płatne rysunki i stoiska dla artystów żeby podzielić koszty. możliwości jest dużo - może powinna się zająć tym ta osławiona ekipa zatrudniona na etat w lodzi?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #100 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:49:20 »
Nie lubię tego pisania "zobaczymy jak Ty byś ogarnął" bo praktycznie nigdy taka uwaga nie ma zastosowania, chyba że rozmawia ze sobą dwóch ekspertów w danej branży, ale przecież mamy prawo komentować co nam się nie podoba, co naszym zdaniem się powinno zmienić.
Byłem tylko raz na festiwalu w Łodzi i podobała mi się jego organizacja, aczkolwiek nie sposób było być wszędzie, bo albo spotkania się nakładały, albo akurat robiłem gdzieś zakupy i nie miałem sposobności szybko przetransferować się do konkretnej sali. I tak jak Turu napisał, Warszawa ma KW i po tym co widziałem w tym roku wystarczyło mi być tam godzinę, aby zrezygnować z tracenia tam czasu. Może jakiś większy zapaleniec niż ja spełnił na tym wydarzeniu swoje marzenia, ale ja i kilku mi podobnych nie bawiło się dobrze.
W dodatku coraz częściej zaczynam odczuwać wrażenie, że na wielu imprezach komiks jest dodatkiem. Na MFKIG masa stoisk z różnego rodzaju gadżetami, częściej bardziej związanymi ze światem gier, filmu albo mangi i anime. Spotkania też często zahaczają o inne media niż komiks. Na KW byłem dwa razy i nie zapomnę kolejek, które ciągną się od tych bud z kebabami i zapiekankami, do autorów książek. Nie autorów komiksu. Nie wiem czy przyjazd tych dużych nazwisk, które tu wspomniano rozrkęciłby zainteresowanie. Wydaje mi się, że na wielkość tego rynku, jaki mamy to te imprezy takie właśnie muszą być... Tak jak również napisał Turu te przyjazdy gości to jest kupa kasy. Na pewno ktoś, kto siedzi w temacie i planuje gości nie myśli o tym, by ściągać kogoś bezpośrednio z Los Angeles, Nowego Jorku albo Tokio, tylko wykorzystać to że artysta jest akurat gdzieś w Europie i może byłby skłonny zawitać do naszego kraju pomiędzy wizytami np w Niemczech i Czechach, ale ile takich sytuacji faktycznie może się zdarzyć?

Offline Leyek

« Odpowiedź #101 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:57:25 »
I tak jak Turu napisał, Warszawa ma KW i po tym co widziałem w tym roku wystarczyło mi być tam godzinę, aby zrezygnować z tracenia tam czasu. Może jakiś większy zapaleniec niż ja spełnił na tym wydarzeniu swoje marzenia, ale ja i kilku mi podobnych nie bawiło się dobrze.

Spotkania z autorami (w tym światowej klasy gwiazdami były), sesje autografów były, stoiska wszystkich liczących się wydawców były, nawet jakieś wystawy na terenie PKiN były. Ciekawe czego w takim razie zabrakło Tobie i kilku Ci podobnym, bo jestem bardzo ciekaw?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #102 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 23:29:48 »
masz budżet x k PLN i planujesz jakich i ilu gości zaprosić. te wszystkie odwołania to jest pomijalny koszt jak ktoś to rezerwuje elastycznie albo współpracuje z biurem podróży, więc nie rozśmieszajcie mnie.

problem to jest pula dostępnej kasy i - uwaga - ile z tego pochłania ec1, wynagrodzenia, biura itd. przy takich eventach pracują ze 3 osoby na etat, reszta na umowy b2b albo jakieś zlecenia - tyle godzin ile potrzeba.

póki co bielograd i pyrkon miały lepszego headlinera niż łódź i to jest fakt.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 23:58:48 »
Podoba mi się jak od razu startujesz z poziomu "masz budżet" :)
A to "pochłanianie EC1", to ktoś Ci powiedział? Czy skąd ten zamysł?
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Adolf

« Odpowiedź #104 dnia: So, 03 Sierpień 2024, 00:37:42 »
Ja tu się nie chcę z nikim kłócić, czy MFK się przeprowadzi i gdzie. Jestem przekonany, że jest to możliwe i w odpowiednich warunkach było by to korzystne dla rozwoju - bo o to właśnie chodzi. Niestety, z tego co piszecie, to organizatorzy to beton. Kasa im leci z miasta, mają etaty i po co zmieniać coś na lepsze? Że brakuje na gości, to trudno. Ściągnie się kogoś z Europy, nie będzie miał dużych wymagań i będzie zadowolony, że w ogóle gdzieś go zaproszono.

W tym wszystkim najsmutniejsze jest to, że MFK jako festiwal traci swoją magię i renomę. To już nie będzie wielkie święto nerdów, a jedna z wielu imprez. Na dodatek taka, gdzie połowa to gry, jakieś dzieci na turniejach Fortnite i LOLa. To już się dzieje i nie zanosi się na poprawę. Miejsce średnie, funduszy malutko, ale nakręcajmy to dalej, wiara przyjedzie z przyzwyczajenia i jakoś to będzie.

W ogóle w Polsce rynek komiksowy taki niezbyt, to po co nam duży festiwal? Zapatrzeni jesteśmy na zagraniczne Comic Cony i tym podobne festyny i łapiemy kompleksy. Mamy klika mniejszych w różnych miastach, to nam wystarczy. Jeśli ktoś chce czegoś więcej, to podróż do pobliskich krajów nie jest jakimś problemem.