Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 18:57:26 »
Osobiście jestem przeciwko przenoszeniu imprezy do innego miasta.
Nie ma przecież żadnych przeciwwskazań, aby impreza organizowana w innym mieście "przerosła" MFKiG, z tego co się orientuję "lokalny" Pyrcon przerósł "ogólnokrajowy" Polcon.

Offline PJP

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 19:41:02 »
Może tam gdzie robią Kapitularz - na Wydziale Filologicznym UŁ?  8)

Offline Midar

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 10:05:14 »
Najlepsza emefka do tej pory,  na ktorej bylem. ^^
Też tak uważam, a byłem na kilku przed 2019. Było ciasno, to prawda, ale i tak było o niebo lepiej niż w Atlas Arenie.

Offline Death

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 10:12:06 »
Moje najlepsze MFK było w 2012 roku. :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 11:05:59 »
podbijam. też uważam że expo było bardzo ok. jasno i było czym oddychać. profesjonalne sale do spotkań.

podoba mi się motyw zmiany miasta festiwalu - wg mnie jak nic nie poprawia to będzie się to odbywało w sposób organiczny. z wielkiej imprezy zrobi się po prostu duża, potem średnia itd. fkw i może pyrkon albo coś innego małego pączkującego stanie się centralną imprezą.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 13:04:14 »
Nie wiem na ile to realne, ale też byłbym za zmianą miasta. Wydaje mi się, że w obecnej formie festiwal ma już mała szanse na jakikolwiek progres.

Offline Leyek

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 13:37:20 »
Mózgi se zamieńcie, a nie Łódź.

Same marudy, nie pasuje to nie przyjeżdżać, proste. Dla mnie to Comic Cony w Wawie czy tam pod Warszawą są śmieszne to nie jeżdżę.

Zaraz pójdzie ogłoszenie Sfara i jakichś rzemieślników co teraz robią Thorgala to wszyscy będą piać z zachwytu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #67 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 13:40:29 »
Nie wiem na ile to realne, ale też byłbym za zmianą miasta. Wydaje mi się, że w obecnej formie festiwal ma już mała szanse na jakikolwiek progres.
Bardzo bym chciał, żebyś teraz przedstawił tutaj logiczną argumentację, jak miałoby wyglądać organizacyjnie przeniesienie tego festiwalu do innego miasta.
Byłoby miło, gdybyś przy okazji wyjaśnił, jak takie przenosiny wpłynęłoby na domniemany progres formuły tej imprezy.
Proszę.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #68 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 15:44:23 »
normalnie - zmieniasz nazwę na mfkig w … (inne miasto). mogę krytykować i będę bo jeżdżę do lodzi od 1998 i widziałem jak ten festiwal się rozwija przez lata a teraz wg mnie jest regres. sfar - fajnie ale jak gość na stoisko timofa a nie headliner.

Offline Motyl

« Odpowiedź #69 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 15:48:03 »
Osobiście jestem przeciwko przenoszeniu imprezy do innego miasta.
Nie ma przecież żadnych przeciwwskazań, aby impreza organizowana w innym mieście "przerosła" MFKiG, z tego co się orientuję "lokalny" Pyrcon przerósł "ogólnokrajowy" Polcon.

Pyrcon to chyba jeszcze nie powstał :), co najwyżej jest Pyrkon, który nigdy nie był lokalną imprezą. Lokalną imprezą to mogą być Tczewskie dni fantastyki lub jakiś ZSzeF czy Toporiada. Polcon nigdy nie był imprezą pokroju Pyrkonu czy MFKiG. Nigdy nie stawiał na hordy uczestników. I bardzo dobrze. Na Polconie na pierwszym miejscu zawsze stawiano blok programowy, z uwzględnieniem starszego pokolenia fantastów, kładąc nacisk na spotkania z autorami, tłumaczami, naukowcami, panele dyskusyjne, a nie takie pierdu, pierdu i rozbuchana do granic strefa targowa, jakie są wizerunkiem Pyrkonu czy MFKiG. Merytoryczna strona spotkań na Polconach biła na głowę to, co można było znaleźć w programie komiksowej imprezy w Łodzi.

Polcony niegdyś były organizowane przez lokalne kluby fantastyki i zazwyczaj z frekwencją do tysiąca lub nieco ponad tysiąc osób. Wyjątkiem były rzecz jasna Polcony w Poznaniu czy Warszawie. Innymi słowy, była to impreza elitarna, dość kosztowna i dla określonej grupy odbiorców. Bardziej elitarny był chyba tylko Nordcon. Później się to zmieniało, a teraz są już tylko konwenty w randze Polconu. Z sentymentem wspominam Polcon w Zielonej Górze (2008), w Cieszynie wraz z częścią czeską i Euroconem (2010) czy w Bielsku-Białej (2014). Na przykład Polcon w Łodzi w 2009 roku był słabo zorganizowany. Z kolei ten z 2013 roku w Warszawie zyskał miano Kolejkonu. Niech o Polconie jako małej i niepozornej imprezie świadczy też fakt, że do Marvano w 2007 roku na Polconie w Warszawie po spotkaniu z autorem ustawiła się kolejna po autograf w sile jakichś sześciu osób, a premierę na konwencie miał Dallas Barr.   

Offline Death

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 15:50:55 »
No ja jednak uznaję Joanna Sfara za totalną gwiazdę.

Offline turucorp

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 16:03:50 »
normalnie - zmieniasz nazwę na mfkig w … (inne miasto). mogę krytykować i będę bo jeżdżę do lodzi od 1998 i widziałem jak ten festiwal się rozwija przez lata a teraz wg mnie jest regres.

Praktycznie wszyscy orgowie mieszkają w Łodzi, obiekty, na których odbywa się festiwal są ulokowane w Łodzi, wolontariusze, sponsorzy są w Łodzi, granty i dotacje są albo z Łodzi i łódzkich podmiotów, albo są dedykowane na tę konkretną lokalizację imprezy.
Tobie naprawdę się wydaje, że imprezę o takiej skali i charakterze można sobie dowolnie przenosić po jakiś miastach?  ::)
Próbowałeś kiedykolwiek pozyskać jakiekolwiek środki z UM?
Masz pojęcie jak pozyskuje się obiekt na taką imprezę?
Masz w ogóle pojęcie o czym mówisz?

Przy okazji, jeżdżę do Łodzi od 1992 roku, widziałem praktycznie wszystkie etapy tego festiwalu i znam kulisy i mechanizmy większości procesów związanych z jego organizacją. Wiem też, jak robi się Komiksową Warszawę i festiwal w Krakowie.
Robię też przy malutkim festiwaliku na Śląsku, który jest obecnie jedyną imprezą komiksową w ponad 3 mln aglomeracji, bo wszyscy inni wymiękli. Naprawdę chcesz się licytować na to, który z nas ma większe pojęcie o robieniu takich imprez?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 16:16:46 »
Czekam jeszcze na super argument, że ostatnio komiksy, to tylko dodatek do gier videło XD
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline freshmaker

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 16:24:05 »
możemy się licytować kto ma większego - spoko. czytasz wogole co napisałem? że organicznie się centrum festiwalowe zmieni jak w lodzi niczego nie zmienia. obserwuje jako uczestnik a nie organizator. najlepszy argument - jak się nie podoba to nie jedź albo sam zorganizuj. pewnie pojadę bo jeżdżę od ponad 20 lat. turu jak zwykle na dowolne słowa krytyki wjeżdżasz ze sztanca. może jeszcze skrytykować jakiś polski komiks to się odpalisz?

Offline turucorp

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 16:32:23 »
turu jak zwykle na dowolne słowa krytyki wjeżdżasz ze sztanca. może jeszcze skrytykować jakiś polski komiks to się odpalisz?
A może byś po prostu zastanowił się kilka sekund, zanim kolejny raz napiszesz jakąś bzdurę w stylu "normalnie - zmieniasz nazwę na mfkig w … (inne miasto)."?
Zadałem ci bardzo konkretne pytania o kasę, organizatorów, obiekty itd. Po jaką cholerę, zamiast sensownie odnieść się do tych kwestii, zaczynasz jakieś spersonalizowane jazdy?
Chcesz rozmawiać? To odnieś się, punkt po punkcie i wtedy możemy kontynuować konstruktywną dyskusję. A te swoje bzety i prywatę zostaw na lepszą okazję.