Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 62319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #45 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 09:13:03 »
I żeby jeszcze było z kim wystawać tą noc. Szkoda gadać.
No są stacze całodobowi, których spotkasz "w nocy o północy", więc to nie tak, że nie ma do kogo gęby otworzyć TT^TT

Offline Teli

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 09:19:20 »
Przepraszam. Leci sprostowanie. Uciekło mi "a" na klawiaturze i całkowicie zmieniło sens zdania. Nie zauważyłem przy ponownym czytaniu.

Zdanie miało brzmieć:

"I żeby jeszcze było za kim wystawać tą noc. Szkoda gadać."

Już poprawiłem. Kolejkowiczów bardzo lubię i szanuję. Nie chciałem nikogo urazić. Zwykła literówka.

Offline michał81

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 09:47:44 »
Sorry Teli, ale 2019 na expo to był strzał w stopę dla emefki. Tam było za ciasno przy takiej ilości odwiedzających. Nie dało się przejść pomiedzy stoiskami.

Offline Teli

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 09:54:16 »
Teraz też nie jest lepiej, zwłaszcza w wąskich gardłach na górnym poziomie. Korki na Strefie Niezależnej czy grach to norma. A i na płycie potrafi się człowiek przyblokować. Ale to urok wszystkich festiwali.
2019 było dla mnie udaną edycją pod względem goście/panele/klimat. Wielkim plusem była też położona bliżej centrum lokacja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 11:11:34 »
A może totalnie ubić te darmowe strefy z wrysami, za każdym razem jak o tym piszecie to odechciewa mi się brać udział w takich wydarzeniach. Stać całą noc do artystów z drugiego szeregu, to strach pomyśleć jakby znowu przyjechał Jim Lee i tym razem byłby skory rysować - to pewnie wtedy kolejka by ruszyła na tydzień przed wydarzeniem.

Pozwolić większym gwiazdom na przyjazd i pozwolić im na handel oraz zlecenia za pieniądze.
Tak w sumie było ze stoiskiem wydawnictwa Kima Junga.
Dla mnie to jest naturalne, że dobry wrys powinien kosztować. Tylko nie idźmy w tę debilną stronę co jest na warszawskim Comic Conie, że za zdjęcie z jakimś sitcomowym aktorzyną trzeba płacić kilka stówek bo to też jest przegięcie.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 11:37:04 »
No to miałeś tak na Pyrkonie: Lloyd rozdawał wrysy za 5 dych, a i tak kolejka momentami była w ciul... Rysunki ładne, ale bite od sztancy. No chyba, że ktoś przyszedł z mniej znanym komiksem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 11:38:31 »
@HugoL3
Strefa niech jak najbardziej będzie. Dla niektórych to przyjemność uczestniczyć w tej "walce" o wrysy ;)
Ale niech równolegle od tego będzie oficjalna sprzedaż prac artystów czy ustalone godziny wrysów za kasę.
Jedno nie wyklucza drugiego.

Lloyd rozdawał wrysy za 5 dych (...) Rysunki ładne, ale bite od sztancy.

No, ale wiesz za równowartość 10 funciaków to ciężko czegoś lepszego oczekiwać ;) - a rysunek na osobnej kartce zawsze lepszy niż w albumie (i żeby nie było sam mam ten rysunek i uważam, że jak za 5 dych to jest ok).
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Sierpień 2024, 11:41:57 wysłana przez Leyek »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 12:21:10 »
Zestaw zaproszonych gości nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem do rozmyślań typu- jechać/nie jechać. Dla mnie od kiedy zacząłem jeździć na tego typu imprezy jest to po prostu święto komiksu, wyrwanie się od codziennych obowiązków i najzwyczajniej w świecie miło spędzony czas. Będzie ktoś z górnej półki - super, nie będzie to mówi się trudno bo i tak zawsze kogoś ciekawego się trafi,kogoś się spotka, będą jakieś pogadanki i tak dalej .
Atrakcji raczej nie będzie brakować , w końcu to Łódź kurła  :)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 13:16:08 »
Leyek - nigdy nie byłem na zagranicznym festiwalu, nie znam stawek. Bardziej piłem do tego, że płatne wrysy to nie metoda na brak kolejkonu.

I teraz niech ktoś powie gdzie jest złoty środek między:
ale wiesz za równowartość 10 funciaków to ciężko czegoś lepszego oczekiwać ;)

a

Tylko nie idźmy w tę debilną stronę co jest na warszawskim Comic Conie, że za zdjęcie z jakimś sitcomowym aktorzyną trzeba płacić kilka stówek bo to też jest przegięcie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 13:39:11 »
Leyek - nigdy nie byłem na zagranicznym festiwalu, nie znam stawek. Bardziej piłem do tego, że płatne wrysy to nie metoda na brak kolejkonu.

I teraz niech ktoś powie gdzie jest złoty środek między:
a

Ale co innego wrys a co innego zdjęcie z kimś. Serio mam płacić np tysiąc złotych za to, że zajmę uwagę jakiegoś aktora przez 3 sekundy?
Bardziej do tego piłem. Nawet jeśli na zachodzie jest to normą, to wydaje mi się to głupie i spotkałem się z podobnymi opiniami na przykład przy okazji tego eventu Star Wars Celebration. Osoby które zapłaciły i tak czuły żal że tak to wygląda.

Offline misiokles

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 14:01:47 »
Liczę na to, że wcześniej czy później władza się zmieni i ktoś unowocześni festiwal.
Unowocześni, czyli sprowadzi gwiazdy komiksów, którymi masowo zaczytuje się obecnie młodzież. Więc można wnioskować, że z roku na rok będzie przesunięcie ku mandze. Nas czas już minął/mija (choć osobiście nie mam z tym żadnego problemu)

Offline Szekak

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 14:21:54 »
Sorry Teli, ale 2019 na expo to był strzał w stopę dla emefki. Tam było za ciasno przy takiej ilości odwiedzających. Nie dało się przejść pomiedzy stoiskami.
Najlepsza emefka do tej pory,  na ktorej bylem. ^^
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline keram2

« Odpowiedź #57 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 15:05:17 »
Szekak:
Bo nie byłeś na kilku wcześniejszych.

Teli:
Ja popieram pomysł ograniczenia numerków do zagranicznych autorów, dzięki temu osoby stojące dalej w kolejce też zyskują jakieś szanse na załapanie się na wrys od znanego twórcy.
Zgadzam się z tobą jeśli chodzi o łubu-dubu - ten hałas naprawdę wnerwia.

Offline Szekak

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 15:19:34 »
To jest jasne, natomiast kontekst byl taki, ze bylem na wszystkich pozniejszych i 2019 bylo najfajniejsze. Stadion imo sie srednio nadaje, latanie w dol i na gore, na okolo, waskie gardla... 2019 wspominam lepiej.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 18:37:44 »
Atlas Arena już w 2013 (a może i wcześniej) miała być tymczasową miejscówką. W EC1 miała powstać jakaś docelowa hala, gdzie przeniesie się festiwal. I niby coś powstało, ale raczej za małe to na festiwal. EXPO w Łodzi także za małe. A Atlas Arena... Taka za mało praktyczna. Z jednej strony ciasne korytarze, a z drugiej potężna przestrzeń, ale bardziej koncertowa. Od biedy to się nadaje. Czy jest w Łodzi inne miejsce, gdzie mógłby się odbyć MFKiG na lepszych warunkach? Czy to już czas kiedy trzeba rozglądać się za innymi miastami, w poszukiwaniu lepszych warunków żeby zapewnić odpowiedni rozwój imprezy?