Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 52166 razy)

Offline turucorp

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #495 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 18:24:10 »
Ej ej ej, Mareczku! Ogranicz sobie te wyzwiska, bo już nie raz sobie na zbyt dużo pozwalałeś :)
„Wyzwiska”?
Kochany, hejterskie akcje, które kilka razy odstawiłeś, przeszły już do legendy (chociażby Wydziału  ::) ), więc może vice versa z tym „pozwalaniem sobie na zbyt dużo”? To chyba nie jest odpowiednie miejsce na taką dysputę, ale ze szczerego serca, zbastuj, bo się wywalisz, a mimo wszystko cenię to co robisz, i żal by mi było glanować werbalnie tylko dlatego, że czasami chlapiesz językiem bez zastanowienia.

Co napisałem na temat MFKiG, można sobie tutaj zweryfikować, żadnego swojego posta nie usunąłem. Jeśli jest jakaś niejasność, chętnie się odniosę.
A do „innych imprez” nawiązuję w kontekście apeli o stworzenie alternatywnego do Łodzi festiwalu o porównywalnym rozmachu. W Warszawie kasa na takie inicjatywy praktycznie leży na ulicy, Timof i Szymon nie mają mocy przerobowych, ale kilku chętnych, zdaje się, że się kręci wokół. Szable w dłoń, jak mówili przodkowie.
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Itachi

« Odpowiedź #496 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 19:13:44 »

Witam,
na wstępie dziękuję za zainteresowanie Międzynarodowym Festiwalem Komiksu i Gier w Łodzi. Zadane pytania poruszają wiele różnych aspektów organizacji wydarzenia, jego przebiegu, zapewnionych atrakcji i planów na przyszłość. Jak co roku, nasz Festiwal jest obiektem wielu pochwał, ale także krytyki. I nic dziwnego - przez lata swojej działalności rozrósł się on bowiem do ogromnych rozmiarów i gromadzi tysiące miłośników komiksów i szeroko pojętych gier, z których każdy ma swoje gusta, oczekiwania i ulubione rozrywki.
Tegoroczna edycja Festiwalu okazała się ogromnym sukcesem. Gościliśmy łącznie 20 tysięcy uczestników w ciągu dwóch dni. Atlas Arena i Sport Arena po brzegi wypełnione były różnorodnymi atrakcjami. Strefa targowa składała się z rekordowej liczby wystawców, każdy fan komiksu mógł znaleźć coś dla siebie, a gry z prądem i bez prądu rozgrywane były pod wspólnym dachem i cieszyły wielką popularnością. Dopisali również goście specjalni, ponieważ na Festiwalu można było spotkać m.in. Grega Ruckę, Filipa Andrade, Tony’ego Sandovala, Kasię Nie, Jakuba Rebelkę i wielu innych twórców. Z dumą, wspólnie z Tadeuszem Baranowskim, fetowaliśmy także otwarcie stworzonej przez nas wystawy jego twórczości. Wykonaliśmy wielką pracę, ale nie udało by się nam tego wszystkiego osiągnąć, gdyby nie nasi wieloletni i sprawdzeni partnerzy. Bez Miasta Łódź i Stowarzyszenia Twórców "CONTUR" Festiwal nie dotarłby do trzydziestej piątej edycji i z całą pewnością nie mógłby przybrać tak wspaniałego kształtu, jaki obecnie posiada. Jesteśmy pewni, że program 35. MFKiG był rozbudowany i wartościowy, a jego organizacja pozwoliła na bezpieczną i komfortową zabawę związaną z komiksem i grami.
Czy wszystko powyższe oznacza, że spoczęliśmy na laurach i uważamy, że nie ma już nic do zrobienia? Oczywiście, że nie. Mamy swoje własne przemyślenia i plany, słuchamy z uwagą pojawiających się głosów krytyki i pomysłów. Wprowadzaliśmy i będziemy wprowadzać modyfikacje, które pozwolą zorganizować nam jeszcze lepsze wydarzenie. Wartościowe działania pozostaną z nami na długo, a te mniej udane zostaną zastąpione innymi – jest to normalny aspekt rozwoju każdego poważnego przedsięwzięcia. Na każdym etapie będziemy jednak brać pod uwagę, że nasz Festiwal to różnorodne i złożone zjawisko: otwarte na komiksowych i growych znawców - ale także na laików chcących wejść do tych światów; przeznaczone dla wieloletnich fanów – ale również dla młodzieży i rodzin z dziećmi.
Przechodząc do kwestii naszych tegorocznych wydawnictw, trzeba stwierdzić, że stanowią one wyjątkowy powód do dumy i cieszą się bardzo dużą popularnością (zarówno w trakcie jak i po Festiwalu). Współpraca z autorami była przyjemnością, a na rynek trafiły ostatecznie trzy piękne pozycje, o niepodważalnej wartości. Każdemu mogę szczerze polecić "Heksę" Kasi Witerscheim, katalog "Tadeusz Baranowski. Śmieszy, tumani, przestrasza" oraz książkę "Stefan Weinfeld: Człowiek o stu twarzach" Romana Weinfelda i Bartka Kluski. Będziemy stale promować
te pozycje, bo są tego warte.
W festiwalowym ogniu, nie można zapomnieć o Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej, które funkcjonuje prężnie i wymaga jeszcze więcej naszej uwagi, niż na etapie tworzenia. Na kolejne okresy zaplanowaliśmy dla naszych Gości dziesiątki większych i mniejszych wydarzeń, warsztatów i spotkań, o których będziemy dawać znać na bieżąco. Pierwszy rok działalności zamykamy wspaniałą frekwencją, ale jesteśmy pewni, że osiągniemy jeszcze więcej.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Centrum i na kolejnym Festiwalu!

Adam Radoń
Dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi

Z mojej perspektywy, w 2025 nastawiam się na KW i Pyrkon. Odnośnie wypowiedzi Pana Dyrektora, może warto byłoby przenieść emefkę do Torunia? Może Tadziu zaprosiłby Manarę? :)

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Łazur

« Odpowiedź #497 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 20:51:15 »
„Wyzwiska”?
Kochany, hejterskie akcje, które kilka razy odstawiłeś, przeszły już do legendy (chociażby Wydziału  ::) ), więc może vice versa z tym „pozwalaniem sobie na zbyt dużo”? To chyba nie jest odpowiednie miejsce na taką dysputę, ale ze szczerego serca, zbastuj, bo się wywalisz, a mimo wszystko cenię to co robisz, i żal by mi było glanować werbalnie tylko dlatego, że czasami chlapiesz językiem bez zastanowienia.

Omasz, a Ty się nadal dąsasz, że ośmieliłem się merytorycznie skrytykować wydanie specjalne W7? Przypominam - krytyka to nie hejt. Natomiast wyzwiska i obrażanie już można pod ten termin podciągnąć.

"Glanować werbalnie" - przyznać muszę, że jesteś słodkim kozakiem w internecie :)

===

Wracając do tematu - na niedawnym NYCC była dwójka orgów MFKi, więc może była to wycieczka nie tylko turystyczna, ale również biznesowa i efekty jej będą widoczne w postaci zaproszonych gości zagranicznych w 2025.
All Comics Are Beautiful

Offline turucorp

« Odpowiedź #498 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 21:28:26 »
Omasz, a Ty się nadal dąsasz, że ośmieliłem się merytorycznie skrytykować wydanie specjalne W7? Przypominam - krytyka to nie hejt. Natomiast wyzwiska i obrażanie już można pod ten termin podciągnąć.

"Glanować werbalnie" - przyznać muszę, że jesteś słodkim kozakiem w internecie :)

===

Wracając do tematu - na niedawnym NYCC była dwójka orgów MFKi, więc może była to wycieczka nie tylko turystyczna, ale również biznesowa i efekty jej będą widoczne w postaci zaproszonych gości zagranicznych w 2025.
Merytorycznie? Kolego, zdrowo przypierdzieliłeś się do pakowania, chociaż w tym samym czasie dwa inne polskie  projekty na KS były zapakowane znacznie gorzej, a u nas były dokładnie trzy uszkodzone przesyłki i wszystkim poszkodowanym zaoferowaliśmy wymianę (chociaż wina była po stronie InPostu, a przesyłki były ubezpieczone).
Inby z pewnym (swoją drogą świetnym) twórcą okładki, który wpadł w fazę kryzysu, już łaskawie nie pamiętasz?
A może pogadamy o Adlerze? Specjalnie dla takich jak Ty zorganizowałem wystawę i spotkanie, miałeś okazję zweryfikować swoje „tezy”, ale jakoś cię tam nie widziałem (wiem, wiem, niektórzy z Warszawy wszędzie mają „za daleko”). Szkoda, że twórcy z Wawy muszą liczyć na leszczy z prowincji mojego pokroju, żeby pokazać swój dorobek.

Kozakiem w internecie bywam, ale z tego co mnie pamięć nie myli, Twoje „kozaczenie w realu” wywołało u mnie salwę śmiechu w pewnym warszawskim kibelku, więc wiesz, nie brnij  8)
Powtórzę, bo widzę, że nie dotarło, staram się odnosić do Ciebie z sympatią, doceniam to co robisz, ale zbastuj trochę względem mojej skromnej osoby.

Wracając do tematu, MFKiG toczy się teraz z rozpędu, szanse, że Mamut będzie chciał coś zmieniać, są praktycznie zerowe (czy inni mogą coś zmienić? Nie wiem). Format jest krojony pod coś „dla wszystkich” czyli dla nikogo. Taki urok współczesnych imprez masowych w Polsce. Ja obecnie alternatywy na festiwal o takiej skali i zasięgu niestety nie widzę.

« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Październik 2024, 21:51:58 wysłana przez turucorp »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #499 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 22:09:59 »
Wielce interesujące są te rozliczenia na ,,wizji". Nie krępuj się Turtusiu i grzej dalej temat ile wlezie. Kto wie czego się dowiemy co się tam wyrabia po MFKowych kibelkach...

Offline turucorp

« Odpowiedź #500 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 22:34:20 »
Wielce interesujące są te rozliczenia na ,,wizji". Nie krępuj się Turtusiu i grzej dalej temat ile wlezie. Kto wie czego się dowiemy co się tam wyrabia po MFKowych kibelkach...
Kolejny z problemem pisani cudzych nicków? Twoi dwaj „koledzy” są właśnie, zdaje się na „czasowym urlopie od forum”, ale ty z uporem maniaka szukasz kolejnej okazji do generowania wulgarnego offtopu?
Może opowiedz coś (w odpowiednim wątku) o tym „malowaniu figurek żołnierzy wyklętych”, radośnie reklamowałeś event, jakieś refleksje o tłumach zainteresowanych i profilowaniu imprezy pod „prawą stronę”?
A może coś o „Fiiku”? Słyszałem, że fajna kasa poszła z naszych kieszeni, szczodrą ręką pisowskiego marszałka.

A w łódzkich kibelkach czasami pojawiają się różne naklejki, jeszcze tego nie ogarnąłeś?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #501 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 22:34:58 »
jak pojechali do ny to połowa budżetu na mfkig 25 poszła się ….

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #502 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 22:45:49 »
Zaiste fajna kasa. Do tego wszystko zgarnąłem ja, w ramach programu ,,myrchanie plus". Nie krępuj się, napierwiaszczaj dalej. Im więcej, tym będzie równie śmiesznie co poprzednio...

Offline turucorp

« Odpowiedź #503 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 23:28:15 »
Zaiste fajna kasa. Do tego wszystko zgarnąłem ja, w ramach programu ,,myrchanie plus". Nie krępuj się, napierwiaszczaj dalej. Im więcej, tym będzie równie śmiesznie co poprzednio...
Przy zerowym dofinansowaniu jakie ma np. GIK, każda kasa z budżetu wydana na takie „festiwale” robi wrażenie, szczególnie, kiedy się widzi „efekty”.
Zero skrępowania z mojej strony, chociaż dziwi mnie, że przy twojej „komiksowej zajawce”, marnotrawisz tyle swojego cennego czasu na podbijanie do takiego prostaka z prowincji jak ja, zamiast robić coś kreatywnego. Nie szkoda ci życia i czasu?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #504 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 06:22:37 »
Czyli standardowe ,,(...) nie podoba się, to zrób se lepiej". Tyle że nie o tym traktuje ten temat, tylko o konretnej imprezie, a której organizatorzy nie są w stanie sensownie odnieść się do kierowanych do nich pytań. Miast tego palą głupa. W tym jest problem.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #505 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 07:42:04 »
do tego pytania podpisane imieniem i nazwiskiem a nie anonimek z forum. generalnie po tych wypowiedziach mamuta widać w jakim kierunku jedzie ta impreza.

Offline turucorp

« Odpowiedź #506 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 08:14:14 »
Czyli standardowe ,,(...) nie podoba się, to zrób se lepiej".
„Standardowe”?
Chyba pomyliłeś adresy?  :D

Tyle że nie o tym traktuje ten temat, tylko o konretnej imprezie, a której organizatorzy nie są w stanie sensownie odnieść się do kierowanych do nich pytań. Miast tego palą głupa. W tym jest problem.

Temat jest o konkretnej imprezie, a ty, zamiast się na tym skoncentrować, wolisz podbijać agresywnie do innych forumowiczów, złośliwie przekręcając ich nicki i szukając okazji do gównoburzy. W taki sposób chcesz rozwiązać problemy z festiwalem i go „udoskonalić”? Serio?

do tego pytania podpisane imieniem i nazwiskiem a nie anonimek z forum. generalnie po tych wypowiedziach mamuta widać w jakim kierunku jedzie ta impreza.

W jakim kierunku idzie ta impreza wiadomo od dawna (nawet ja o tym pisałem w tych swoich „bałwochwalczych laurkach”). @Łazur przynajmniej próbuje coś ruszyć i uderza bezpośrednio do orgów (chociaż trafia na Mamuta, więc nie jest zaskoczeniem ani dla niego, ani dla wielu innych, że odbija się od ściany).
Czy da się coś załatwić w inny sposób? Ja nie wiem, ale gdyby takich Łazurów było więcej, to może nawet Mamut by zaczął się zastanawiać.
Bo z „roweru Witka” (który niestety jest skażony żółcią i niespełnionymi ambicjami) i z forumowych narzekań, które zaczynają się i kończą na gadaniu na forum, to raczej się nic nie urodzi.
Impreza się rozrosła do monstrualnych rozmiarów, toczy się z rozpędu i dopóki ludzie chcą tam jeździć (a przyjeżdża coraz więcej) to nikt z decydentów nie będzie miał motywacji żeby cokolwiek poprawiać.
Masy chcą festynu i go dostają.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #507 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 09:32:14 »
Orgowie płacą ci chociaż coś za to, czy ty tak w ramach wolontariatu?

Offline turucorp

« Odpowiedź #508 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 09:36:18 »
Orgowie płacą ci chociaż coś za to, czy ty tak w ramach wolontariatu?
Będziesz w szoku, ale w ramach wolontariatu to ja im załatwiam dofinansowania (których sobie, z przyczyn formalnych, załatwić nie mogę).
Masz jeszcze cokolwiek konstruktywnego do napisania w tym temacie, czy dalej będziesz jedynie krążył, szukając okazji do bezsensownej „gównoburzy”?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #509 dnia: Wt, 29 Październik 2024, 09:41:49 »
Poczytaj jeszcze sobie raz jeszcze kolegę Mamuta, to dosycisz się "konstruktywnością" po kokardki. No i dzięki swojej tutaj aktywności może dostaniesz od niego zniżkę na podstolik.