Autor Wątek: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi  (Przeczytany 52164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: MFKiG 2024 - 35. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
« Odpowiedź #480 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 22:33:31 »
@michał81, nie wiem, czy promowanie filmów tego rozsądnego inaczej kolegi w komiksie jest najlepszym pomysłem:)

To ta Twoja tolerancja, którą razem z @turu szerzycie na forum, gdzie same chamy, nie?

Offline Takesh

« Odpowiedź #481 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 07:51:04 »
"Spacer po STISKA z komiksami"???  ::)

Offline michał81

« Odpowiedź #482 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 08:44:02 »
@michał81, nie wiem, czy promowanie filmów tego rozsądnego inaczej kolegi w komiksie jest najlepszym pomysłem:)
tu nie chodzi o promowanie czyjegoś kanału, a pokazanie osobą nie obecnym na festiwalu jak on wyglądał od trony tragowej, ja do Jarka nic nie mam

Offline xanar

« Odpowiedź #483 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 10:26:07 »
To ta Twoja tolerancja, którą razem z @turu szerzycie na forum, gdzie same chamy, nie?
Przecież to oni ustalają kto jest chamem a kto nie  :) Oni są z wyższych sfer a my to plebs (chamstwo), także chyba wszytko się zgadza  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Popiel

« Odpowiedź #484 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:07:18 »
Już tak się nie unoście, jakoś nie przypominam sobie, żebym kogokolwiek wyzywał tu od chamów, więc może ściągnijcie lejce, okej?
Mam po prostu alergię na kocopoły, które facet wygaduje na swoim kanale. Ale w sumie nie powinienem o tym wspominać akurat tutaj, bo nie od tego jest ten wątek, za to przepraszam.

Offline Death

« Odpowiedź #485 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 20:02:34 »
Zdjęcia z wystawy poświęconej śp. Adrianowi Madejowi i innych ekspozycji z EC1.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #486 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 12:25:31 »
Nie każdy ma dostęp do FB a chyba warto przeczytać i zdać sobie sprawę jakie podejście ma kierownictwo MFKiG do "przyszłości" tej imprezy.

Cytat: All Comics Are Beautiful
Wrześniowa MFKiG wzbudziła sporo emocji przed, w trakcie i co nieco po samym wydarzeniu. Niestety były to w większości emocje negatywne, bądź niespecjalnie pozytywne. Począwszy od zaproszonych gości zagranicznych, po fatalną decyzję o warsztatach AI, cyrkach ze strefą targową i kilkoma innymi sprawami. Podobnie jak w latach ubiegłych organizatorzy przyjęli postawę milczącą i niekomentującą zarzutów czy pytań które pojawiały się w przestrzeni internetowej. Jedyny wyjątek spotkał wspomniane wAIrsztaty, ale tutaj szambo wybiło na tyle, że nie było innej możliwości niż w końcu zareagować i je odwołać.
Sporo wątków w tej sprawie poruszono na stronie Współczesnego Polskiego Komiksu i jeśli Drogi Czytelniku czujesz się zagubiony w tym temacie, to dla lepszego zrozumienia reszty tekstu polecam lekturę poniższego:
https://www.facebook.com/polskiekomiksy/posts/1062966972496254
Nie jest to jakieś kontrowersyjne spostrzeżenie, ale komunikacyjnie Łódź stoi bardzo, bardzo słabo. Nie ma dialogu między festiwalem, a uczestnikami i jest to postawa dość niecodzienna jak na współczesne standardy komunikacji na linii firma-klient. Jest to o tyle przykre, że jednak te kilka-kilkanaście lat temu pamiętam znacznie większą życzliwość od orgów w takich kwestiach oraz to, że jednak wszyscy się znamy, mniej lub bardziej lubimy, więc budowanie ściany pomiędzy jest dość smutną rzeczywistością.
Niemniej postanowiłem zwrócić się do organizatorów i spróbować uzyskać od nich komentarz dotyczący ostatniej edycji, bo jak na moje, to ci są jednak "winni" ludziom, którzy od lat stawiają się na kolejnych odsłonach MFKiG (w różnych rolach) jakiś komentarz czemu ta edycja wyglądała tak miernie i generalnie dokąd to wszystko zmierza. O możliwość wywiadu spytałem jedną z osób organizatorskich, ta jednak odesłała mnie do kolejnej do której skierowałem swe pytania w dniu 25 września. Oficjalną odpowiedź dostałem niecały miesiąc później - 23 października - od Adama Radonia, dyrektora festiwalu. Jest to odpowiedź zbiorcza na moje pytania, więc dalszy tekst składa się z dwóch części: moich pytań i odpowiedzi MFKiG.
Zapraszam do lektury.

🟦 PYTANIA:
🟡 Kurz i emocje po tegorocznym MFKiG opadły, więc na początek chciałbym spytać co z Twojej perspektywy (bądź Waszej - jako organizatorów) było największym sukcesem niedawnego festiwalu?
🟡 W którą stronę zmierza i w jakiej obecnie kondycji jest festiwal o tak bogatej historii i tradycji? Pytam, ponieważ z mojej perspektywy od kilku lat komiksowa część imprezy raczej stoi w miejscu, co do tej pory tłumaczyłem kilkuletnim procesem budowania Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej. To jednak zostało oddane do użytku i działa prężnie od 2023 roku, a niedawna edycja MFKiG wyglądała nawet na uboższą wersję tego co było w czasach wielkiej budowy.
🟡 Porozmawiajmy o tegorocznym Festiwalu - na początek chciałbym poruszyć kwestię twórców zagranicznych, którzy są jednym z największych zachęcaczy do przyjazdu. Co się stało, że w tym roku tak niewielka ich ilość zawitała do Łodzi? Kiedy można się spodziewać, że na MFKiG ponownie pojawią się gwiazdy ze światowego topu?
🟡 Tydzień przed imprezą wzbudziliście mnóstwo negatywnych emocji związanych z warsztatami AI, które równie szybko zostały odwołane. Skąd wziął się pomysł, aby tak kontrowersyjna sprawa jak AI w twórczości graficznej znalazło się w programie imprezy i to pod płaszczykiem "fajnej zabawy"?
🟡 Dużo emocji wśród wystawców wzbudziła strefa targowa, która do ostatniej chwili mutowała. Np. wydrukowany w programach plan nie pokrywał się z rzeczywistością, a niektórzy wystawcy dopiero na miejscu dowiadywali się, że miejsca ich stoisk są inne niż zapowiadane wcześniej itp (nie tylko jeśli chodzi o miejsce, ale i infrastrukturę opłaconych stoisk). Dlaczego w ostatnich latach organizacja strefy targowej wygląda w taki sposób?
🟡 Od trzech edycji sporą atrakcją targów jest Strefa Niezalu, wymyślona i ogarniana oddolnie przez twórców niezależnych zrzeszonych pod nazwą Polish Indie, a sam niezal z każdym rokiem rozrasta się coraz bardziej. Czy MFK ma jakiś plan na wzięcie pod swoje skrzydła organizacji tej niezalowej części i zrobienia z niej jeszcze atrakcyjniejszego punktu imprezy?
🟡 Pytanie dodatkowe: czy jest szansa i pomysł aby w przyszłości ograniczyć stoiska na których sprzedawany jest asortyment niekoniecznie związany z komiksami czy grami (pluszaki, koszulki i inne pierdoły)?
🟡 Z naszej przedwywiadowej wymiany zdań zrozumiałem, że krytyka którą kierowałem w stronę MFKi np na fanpeju ACABa jest Tobie/Wam znana. Te krytyczne głosy pojawiały się również w innych miejscach od innych osób, w tym w komentarzach na Waszym fanpeju. Jedyna reakcja jaka miała miejsce to ta związana z warsztatami AI. Można odnieść wrażenie, że dopóki nie ma poważnego kryzysu w socialach, to niespecjalnie bierzecie pod uwagę głosy krytyczne. Dlaczego nie jesteście bliżej odbiorców waszych treści i nie reagujecie na bieżąco na palące kwestie?
🟡 W tym roku po raz pierwszy CKiNI jest wydawcą komiksu, tj. "Heksy" Katarzyny Witerscheim, która była zwyciężczynią pierwszej edycji konkursu na publikację komiksową. Co twórcy daje możliwość publikacji pod Waszymi skrzydłami, a czego nie dają regularni wydawcy polskich komiksów? Bacznie przyglądam się co się dzieje dookoła "Heksy" i niespecjalnie różni się to od zwyczajowego podejścia wydać, zrobić spotkanie i zapomnieć. Ale może się mylę i macie co do tej publikacji (i kolejnych) jeszcze jakieś plany?
🟡 Spójrzmy w przyszłość - jak wyglądają plany dla CKiNI podczas tych kilkunastu miesięcy, które dzielą nas od kolejnej edycji festiwalu?
🟡 A jak wygląda kwestia 36. edycji MFKiG? Czy planujecie jakieś istotne zmiany w porównaniu do ostatnich edycji? Czy są plany aby docelowo festiwal przeniósł się bliżej CKiNI?

Cytat: Adam Radoń
🟦 ODPOWIEDŹ:
Witam,
na wstępie dziękuję za zainteresowanie Międzynarodowym Festiwalem Komiksu i Gier w Łodzi. Zadane pytania poruszają wiele różnych aspektów organizacji wydarzenia, jego przebiegu, zapewnionych atrakcji i planów na przyszłość. Jak co roku, nasz Festiwal jest obiektem wielu pochwał, ale także krytyki. I nic dziwnego - przez lata swojej działalności rozrósł się on bowiem do ogromnych rozmiarów i gromadzi tysiące miłośników komiksów i szeroko pojętych gier, z których każdy ma swoje gusta, oczekiwania i ulubione rozrywki.
Tegoroczna edycja Festiwalu okazała się ogromnym sukcesem. Gościliśmy łącznie 20 tysięcy uczestników w ciągu dwóch dni. Atlas Arena i Sport Arena po brzegi wypełnione były różnorodnymi atrakcjami. Strefa targowa składała się z rekordowej liczby wystawców, każdy fan komiksu mógł znaleźć coś dla siebie, a gry z prądem i bez prądu rozgrywane były pod wspólnym dachem i cieszyły wielką popularnością. Dopisali również goście specjalni, ponieważ na Festiwalu można było spotkać m.in. Grega Ruckę, Filipa Andrade, Tony’ego Sandovala, Kasię Nie, Jakuba Rebelkę i wielu innych twórców. Z dumą, wspólnie z Tadeuszem Baranowskim, fetowaliśmy także otwarcie stworzonej przez nas wystawy jego twórczości. Wykonaliśmy wielką pracę, ale nie udało by się nam tego wszystkiego osiągnąć, gdyby nie nasi wieloletni i sprawdzeni partnerzy. Bez Miasta Łódź i Stowarzyszenia Twórców "CONTUR" Festiwal nie dotarłby do trzydziestej piątej edycji i z całą pewnością nie mógłby przybrać tak wspaniałego kształtu, jaki obecnie posiada. Jesteśmy pewni, że program 35. MFKiG był rozbudowany i wartościowy, a jego organizacja pozwoliła na bezpieczną i komfortową zabawę związaną z komiksem i grami.
Czy wszystko powyższe oznacza, że spoczęliśmy na laurach i uważamy, że nie ma już nic do zrobienia? Oczywiście, że nie. Mamy swoje własne przemyślenia i plany, słuchamy z uwagą pojawiających się głosów krytyki i pomysłów. Wprowadzaliśmy i będziemy wprowadzać modyfikacje, które pozwolą zorganizować nam jeszcze lepsze wydarzenie. Wartościowe działania pozostaną z nami na długo, a te mniej udane zostaną zastąpione innymi – jest to normalny aspekt rozwoju każdego poważnego przedsięwzięcia. Na każdym etapie będziemy jednak brać pod uwagę, że nasz Festiwal to różnorodne i złożone zjawisko: otwarte na komiksowych i growych znawców - ale także na laików chcących wejść do tych światów; przeznaczone dla wieloletnich fanów – ale również dla młodzieży i rodzin z dziećmi.
Przechodząc do kwestii naszych tegorocznych wydawnictw, trzeba stwierdzić, że stanowią one wyjątkowy powód do dumy i cieszą się bardzo dużą popularnością (zarówno w trakcie jak i po Festiwalu). Współpraca z autorami była przyjemnością, a na rynek trafiły ostatecznie trzy piękne pozycje, o niepodważalnej wartości. Każdemu mogę szczerze polecić "Heksę" Kasi Witerscheim, katalog "Tadeusz Baranowski. Śmieszy, tumani, przestrasza" oraz książkę "Stefan Weinfeld: Człowiek o stu twarzach" Romana Weinfelda i Bartka Kluski. Będziemy stale promować
te pozycje, bo są tego warte.
W festiwalowym ogniu, nie można zapomnieć o Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej, które funkcjonuje prężnie i wymaga jeszcze więcej naszej uwagi, niż na etapie tworzenia. Na kolejne okresy zaplanowaliśmy dla naszych Gości dziesiątki większych i mniejszych wydarzeń, warsztatów i spotkań, o których będziemy dawać znać na bieżąco. Pierwszy rok działalności zamykamy wspaniałą frekwencją, ale jesteśmy pewni, że osiągniemy jeszcze więcej.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Centrum i na kolejnym Festiwalu!
Adam Radoń
Dyrektor Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi

Wychodzi więc na to, że bez sensu się czepiam.
[soundtrack do wpisu: T.Love - Jest super]

Teraz już wiadomo czemu się tak szybko wycofali z 'warsztatów AI' - mają swoje AI w osobie pana DYREKTORA :/

Offline freshmaker

« Odpowiedź #487 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 12:45:54 »
co za bełkot. widzę już, że nie będzie lepiej chyba że coś przypadkiem się uda. jeżeli ta edycja była orgomnym sukcesem to festiwal rozmija się dosyć konkretnie z moimi oczekiwaniami.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #488 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 12:51:05 »
Ach ten Mamut :) Jak zwykle bardzo z siebie zadowolony ;D A to, że nie bardzo wiadomo na jakiej podstawie to już nie ma większego znaczenia. Najważniejsze, że "sze kręczy" i jest miło oraz przyjemnie  8)

Aż mi się przypomniał ów mowny pan  :)

Offline starcek

« Odpowiedź #489 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 14:43:44 »
Jakbym czytał odpowiedź Prezesa z mojej spółdzielni mieszkaniowej. Odpisał po miesiącu - zupełnie dookoła, nie odpowiadając na to, o co pytałem.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Łazur

« Odpowiedź #490 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:07:56 »
I tak właśnie się zestarzały te wpisy Popiela i Turu o tym jak fajni są organizatorzy do których przecież wystarczy napisać fajnego mejla, a ci - jako że są fajni i tacy sami jak my, pasjonaci komiksów - na bank wezmą do serca, odpowiedzą i bóg wie co jeszcze :)

A kto zgłosił problem? I komu? Czy ktoś wysłał maila do kogokolwiek z aktywu MFKiG czy tylko tak sobie tu bazyliszkujecie, sapiąc pod nosem, że sprowadzają nie tych co trzeba i informują o tym nie wtedy, kiedy powinni?

(...)

Jeszcze raz - Adam Radoń, Piotr Kasiński i reszta ekipy nie robi tego festiwalu dla siebie. Zależy im, żeby był jak najbardziej atrakcyjny, ciekawy, otwarty na odwiedzających. Chętnie przyjmą wszelkie rozsądne i sensowne inicjatywy. Więc szybka decyzja - albo macie konstruktywne pomysły i chcecie je zrealizować, albo jesteście roszczeniowe pipy. Adres do korespondencji znacie.
All Comics Are Beautiful

Offline Leyek

« Odpowiedź #491 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 15:31:08 »
Nie p*erdolą się. Wiedząc, że pójdzie to w świat i tak polecieli sobie w ch*ja na maxa.
Twardzi zawodnicy :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #492 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 17:18:59 »
I tak właśnie się zestarzały te wpisy Popiela i Turu o tym jak fajni są organizatorzy do których przecież wystarczy napisać fajnego mejla, a ci - jako że są fajni i tacy sami jak my, pasjonaci komiksów - na bank wezmą do serca, odpowiedzą i bóg wie co jeszcze :)

Łukaszu, owszem, zestarzały się. Narzekałem na forumkowe narzekanie bez działania. Ty podziałałeś - super. Pozostaję zaskoczony i mocno zniesmaczony formą odpowiedzi na konkretne pytania. Dziwne to i słabe.

Offline turucorp

« Odpowiedź #493 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 17:35:55 »

Nie wywołuj wilka z lasu, bardzo cię proszę  ::)
O „fajności” nic nie pisałem, konfabulatorze.
A, że napisałeś piękny list z pytaniami i dostałeś odpowiedź taką, jaką dostałeś, to było chyba do przewidzenia? Zresztą, obaj wiemy jak jest  :(
Tutejsza drama skoncentrowana była na sprowadzaniu Jima Lee i w tym kontekście się tutaj starałem odnieść.
BTW Specjaliści od malowania figurek żołnierzy wyklętych i tego typu „atrakcji” na imprezach komiksowych, mogliby się trochę ogarnąć, zamiast mielić językiem po próżnicy, bo zdaje się, że jakaś „spektakularna impreza” im się szykuje w Wawie, coś tam z fikołkami (?). Do dzieła Nawimarze i spółko, pokażcie Łodzi jak się robi festy!  ::)
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline Łazur

« Odpowiedź #494 dnia: Pn, 28 Październik 2024, 17:52:15 »
Ej ej ej, Mareczku! Ogranicz sobie te wyzwiska, bo już nie raz sobie na zbyt dużo pozwalałeś :)

Nie rozliczam Cię z każdego słowa, ale jak na moje to prowadziłeś narrację herbu "co te forumowicze pierdolą i narzekają, ja wiem lepiej i spokojnie mozna się odezwać do MFK i uzyskać odpowiedzi, a nie smęcić na forum".

Ale rozumiem, Twoja narracja się nie sprawdziła, więc jakoś trzeba powyzywać i zmienić szybciutko temat na inną imprezę.

Buziaczki!
All Comics Are Beautiful