Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023  (Przeczytany 26000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023
« Odpowiedź #90 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 23:36:52 »
Z tego co pamiętam w przypadku Michel Koeniguer u Scream Comics jak kupiłeś na festiwalu to miałeś pierwszeństwo do wrysu w komiksie, ale jak przyszedłeś ze swoim to też nie było problemu.
Nie tylko w przypadku Michela Koeniguera, ale Ingo Romlinga, Joela Alessandra i chyba jeszcze jakiś innych twórców też tak było. Tylko, że za komiks z wrysem  płaciło się więcej, bodajże cenę okładkową.  Dotyczyło to jednak tylko sesji autografów na stoisku wydawcy. Do sesji w strefie autografów nie miało znaczenia gdzie i kiedy komiks był kupiony i w jakim jest języku.

Offline Popiel

« Odpowiedź #91 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 00:31:00 »
Tak a'propos Michael Koeniguera. W 2018 prowadziłem z nim spotkanie na MFKiG. Świetna rozmowa o Wietnamie, "Depeszach" Herra, o gangsterskich filmach i rynku komiksowym w Belgii i Francji.

Przyszło ze sześć osób.

Facet nie żyje od dwóch lat. O jego wrysach do dziś się mówi.

To tak przy okazji " dla mnie nic ciekawego na tym festiwalu"

Offline michał81

« Odpowiedź #92 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 10:19:54 »
Tak a'propos Michael Koeniguera. W 2018 prowadziłem z nim spotkanie na MFKiG. Świetna rozmowa o Wietnamie, "Depeszach" Herra, o gangsterskich filmach i rynku komiksowym w Belgii i Francji.

Przyszło ze sześć osób.

To byłem jedyną z tych sześciu osób wtedy, ale to nie jest odosobniony przypadek. KW 2021 i spotkanie z Piotrem Nowackim - identyczna sytuacja i pewnie nie jedyna w stosunku do innych autorów.

Offline turucorp

« Odpowiedź #93 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 10:28:49 »
identyczna sytuacja i pewnie nie jedyna w stosunku do innych autorów.

Heh, sześć to i tak dużo, miałem spotkania, na których były 2-3 osoby (nie na KW).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #94 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 10:33:21 »
To byłem jedyną z tych sześciu osób wtedy, ale to nie jest odosobniony przypadek. KW 2021 i spotkanie z Piotrem Nowackim - identyczna sytuacja i pewnie nie jedyna w stosunku do innych autorów.

Po co chodzić na spotkania ze mną, jak można się pokłócić na forum? :) Osobiście przez te kilkanaście lat przywykłem do niskiej frekwencji na spotkaniach i jeśli mogę coś sugerować organizatorom, to preferuję spotkania łączone z innymi autorami . Tak jak jest w tym roku, jest panel o komiksie dziecięcym. A i tak tłumów się tam nie spodziewam :)

Offline badday

« Odpowiedź #95 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 10:44:35 »

Przyszło ze sześć osób.

Tak na marginesie dodam, że w spotkaniach z zagranicznymi gośćmi, gdy jest kiepski tłumacz to choćby prowadzący się dwoił i troił to po takim spotkaniu pozostaje tylko niedosyt i rozczarowanie... (Pół biedy jeśli chodzi o język angielski - bo ten znają prawie wszyscy na widowni).

Po co chodzić na spotkania ze mną, jak można się pokłócić na forum? :) Osobiście przez te kilkanaście lat przywykłem do niskiej frekwencji na spotkaniach i jeśli mogę coś sugerować organizatorom, to preferuję spotkania łączone z innymi autorami . Tak jak jest w tym roku, jest panel o komiksie dziecięcym. A i tak tłumów się tam nie spodziewam :)

E tam. Zawsze warto posłuchać. Ja tam np. dowiedziałem się od Ciebie na spotkaniu na MaFK, że ukazała się biografia Butenki :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Maj 2023, 10:47:40 wysłana przez badday »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #96 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 11:26:25 »
Frekwencja na spotkaniach wiąże się też z jedną rzeczą, o której nikt nie napisał: nawet jeżeli komiksiarze chcą iść na prelekcje to stoją przed wyborem: albo pójdę na prelekcję albo zdobędę autograf od autora, który może już nigdy więcej nie zagościć w Polsce.

Zobaczcie na przykładzie soboty (pogrubione sesje autografów od zagranicznych gości):

SOBOTA 27.05

10:00 Vojtěch Mašek, Tomasz Niewiadomski, Tomasz Samojlik

11:00 Jordi Bayarri

12:00 Martin Šinkovský, Jan Pomykač,

13:00 Peter Milligan, Vojtěch Mašek, Anna Poszepczyńska,

14:00 Marcello Quintanilha,

15:00 Guido van Driel, Grzegorz Janusz, Ernesto Gonzales, Krzysztof Leszczewski

16:00 Wagner Willian, Tomasz Grodecki, Rafał Jankowski, Wojciech Glanowski

17:00 Frenk Meeuwsen, Jakub Topor,

18:00 Ryszard Dąbrowski, Krzysztof Łuczyński, Wojciech Stefaniec, Daniel Odija

Zakładając, że kolejka jest długa, to stoisz od pół godziny do godziny po autograf (oczywiście średnio, bo są ludzie lepiej i gorzej zorganizowani). Jak widać w sobotę przy dobrych wiatrach można stać od 10 do 19. Sytuację ratuje tylko przyjazd na kilka dni (na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić) oraz autografy na stoiskach - część osób czeka na informacje od wydawców i wtedy dopiero układa sobie plan działania z uwzględnieniem prelekcji a nawet posiłków :P A gdzie czas na spotkania z twórcami niezależnymi?

W przypadku wrysów chciałem też zwrócić uwagę na jeden aspekt - kiedy już się dobijesz do tego stolika to masz parę minut sam na sam z autorem i możesz wtedy z nim zamienić parę zdań. To jest naprawdę super sprawa, którą należy cenić jak sam wrys (który stanowi pamiątkę z tego spotkania). Chciałem o tym powiedzieć, bo zaczyna się tu tworzyć jakiś obraz zbieraniny sępów, które czekają tylko na rysuneczek.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #97 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 11:27:32 »
Spotkania autorskie są bardzo fajne, na jakim bym nie był to zawsze coś bardzo ciekawego można się dowiedzieć.

Tyle że festiwal to oprócz tego jeszcze wiele stoisk + strefa autografów i przy braku czasu pewnie sporo osób niestety rezygnuje z nich w pierwszej kolejności. A jeszcze w tym samym czasie często są ze 2-3 spotkania.

Offline Assur

« Odpowiedź #98 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 11:39:47 »
Porównuję program festiwalu zamieszczony na stronie festiwalu i program z katalogu pdf (też zamieszczonego na stronie). Różnią się, np. w programie w sobotę jest spotkanie z autorami  i wydawcą Wydziału 7, a w pdf tego punktu brak (jak też i nie ma wydawcy Wydziału na mapce stoisk). Podpowiedzcie proszę co jest aktualne a co nie, którym programem się kierować?

Offline starcek

« Odpowiedź #99 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 11:56:23 »
W zeszłym roku na spotkaniu z Trustem, prowadzonym przez Kasdepke, też była bieda frekwencyjna. Taka gmina...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline turucorp

« Odpowiedź #100 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 12:39:50 »
Różnią się, np. w programie w sobotę jest spotkanie z autorami  i wydawcą Wydziału 7, a w pdf tego punktu brak (jak też i nie ma wydawcy Wydziału na mapce stoisk). Podpowiedzcie proszę co jest aktualne a co nie, którym programem się kierować?
My się kierujemy instynktem połączonym z dedukcją czyli bierzemy program i informację od Timofa, bo jeśli Timof mówi, że mamy być po spotkaniu na autografach od 12, to znaczy, że spotkanie ma być wcześniej, czyli zakładamy, że zgodnie z programem o 10:45.  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 12:40:40 »
My się kierujemy instynktem połączonym z dedukcją czyli bierzemy program i informację od Timofa, bo jeśli Timof mówi, że mamy być po spotkaniu na autografach od 12, to znaczy, że spotkanie ma być wcześniej, czyli zakładamy, że zgodnie z programem o 10:45.  :o

I wszystko jasne :D

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #102 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 14:43:55 »
No właśnie, wszyscy Cię niszczą i atakują. Klasyczna spiskowa teoria.

Obrażasz wszystkich na forum, pisząc te bzdury, które piszesz i tym samym urągasz inteligencji rozmówców.

No ale już dobrze, żeby nie było offtopa - wpadnij na festiwal, może na panel o Ratmanie, Likwidatorze albo o Dziadostwie, pooglądasz trochę komiksów dla dorosłych, wtulisz się do zgreda pod skrzydełko a potem kupimy Ci jakiegoś fajnego, kolorowego Batmanka. Jest zgoda?

Nie udawaj głupka, albo przynajmniej się z tym nie obnoś. To już George Carlin obnażył taką argumentację, kiedy w podobny sposób śmiano się z jego teorii odnośnie rynku paliw kopalnianych, więc George'a tutaj sparafrazuję: Nigdy nie jest tak, że osoby uczestniczące w klice dogadują się i wymieniają informacjami. To co ich łączy, to chciwość, obłuda i wspólnota interesów. Oni nie muszą się dogadywać, tylko wewnętrzna siła, poparta intencją pomocy temu, którego się zna, doprowadza do tworzenia się klik, sitw i mafii.

I ja wierzę, że taki Mazur zasypia nocami będą pewnym swojej niewinności. I Timof też żyje w przeświadczeniu wspierania polskiego komiksu i obaj uważają się za dobrych ludzi. Bo tak zawsze jest - zło tworzą dobrzy ludzie w dobrych intencjach. Za dużo komiksów z Jokerem przyjąłeś i albo bagatelizujesz problem, bo sam do kliki chciałbyś należeć, albo zwyczajnie kłamiesz. Bo tego, że polski rynek jest gówniany nie podważysz i nie zbagatelizujesz. Kto więc jeśli nie PSK ma w tym swój udział?

Moje zarzuty są proste i pisząc inwektywy wymiksowujesz się z grona rozsądnych adwersarzy:

1. Dlaczego w akademii nie ma wydawców spoza PSK?
2. Dlaczego nigdy nie było nikogo z Egmontu?
3. Dlaczego nigdy nagrody nie otrzymał twórca spoza wydawców należących do PSK lub osób blisko z nimi powiązanych, jakiś śmiesznych tworów jak 23?

Ta nagroda to farsa, a festiwal i jego poziom "emancją".

Nawet sam, próbują obrócić kota ogonem, proponujesz jakieś gówniane Likwidatory i inne Dizadostwa. Ratman Owedyka to inna para kaloszy, wiem jak był tworzony i w jakich czasach, więc wymienianie go w tej trójcy to mieszanie gówna z nutellą.

A Batmanka to ja ci mogę kupić, żebyś pojął że twoja ucieczka w offowe ziny i pseudojakość nie jest wyborem, tylko jedyną rzeczą, na jaką twój warsztat stać. Tak samo za gównianą jakość polskiej piłki odpowiada PZPN i kibice, którzy swoimi wąskimi horyzontami i niskimi aspiracjami utrzymują potężny sport w czarnej dziurze. Oni też twierdzą, że nie warto jeździć na Ligę Mistrzów, "wpadnij na Podbeskidzie, Łęczną albo Radomiaka, zobaczysz mecze dla dorosłych, może komuś w mordę damy, a potem kupię kolorową koszulkę Realu Madryt. Jest zgoda?"

Niczym się nie różnisz.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 15:09:33 »
Ratman Owedyka to inna para kaloszy, wiem jak był tworzony i w jakich czasach, więc wymienianie go w tej trójcy to mieszanie gówna z nutellą.

Ratman nie jest Owedyka.

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #104 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 15:25:26 »
Ratman nie jest Owedyka.

A widzisz, przeczytałem Ratboy. Teraz wygooglałem. No trudno opisać to gówno innymi słowami. Ratman to była jakość! Zinowa i offowa ale jakość. A to jest zinowe i offowe gówno, bez ideologii, scena dla próżniactwa i beztalenctwa, wybryk antykreatywności.

Pewnie "ktoś" napisze "komiks dla dorosłych, yebałdź Batmana, to jest proszę ja ciebie PASTISZ albo KALKA" i będzie przekonywał, że tak ma być. Że tak jest dobrze, że nie chcemy to McKeanów, Jocków, Francavilli i innych batmanowych frajerów. Prawdziwe komiks dla dorosłych jest w Polsce, na chińskich Cintiqach Januszy, Mazurów i Unków Odyów. Tamto to jest jakieś gówno. Pożycz 100, kierowniku.
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?