Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023  (Przeczytany 25945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Komiksowa Warszawa 25-28 maja 2023
« Odpowiedź #45 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 19:04:58 »
Wiem wiem, ale trochę przy okazji dopowiedziałem dlaczego zareagowałem :)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #46 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 06:28:33 »
Grzmichuj w jednym ma rację: nie powinno być sytuacji gdzie pretendent do nagrody jest też w jury. Nie ma znaczenia, że jego głos to nawet nie 1%, chodzi o zasady. We wszystkich konkursach, których regulaminy czytałem, osoby powiązane z organizatorem są wykluczone.

Tak teraz mi przyszło do głowy: ktoś wie jak ta kwestia wygląda np. na Oskarach?

Offline Szekak

« Odpowiedź #47 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 07:06:30 »
Grzmichuj to musi być ten kolo od fantasmagorie skoro beczy nad upadkiem wydawnictwa z Białegostoku, pamiętam te pierdy które wypisywał na forum Gildii , roszczeniowy i ubliżający ton wypowiedzi też by się zgadzał.
Tez odnioslem takie wrazenie, ze to on, szanowny maximumcarnage. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #48 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 07:10:40 »
Wydaje mi się, że członek akademii =/= członek jury. Gdyż inaczej trzeba by było ludzi wyganiać ze stowarzyszenia tylko dlatego, że zrobili sobie dobry komiks, który w danym roku powalczy o nagrodę o później przyjmować z powrotem. Tak więc sądzę, że może tego na stronie www nie widać, ale pretendent do nagrody nie wysyła swoich własnych głosów, a strona członków akademii nie jest modyfikowana, gdyż wciąż pozostaje długofalowym członkiem akademii.

Offline turucorp

« Odpowiedź #49 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 07:21:53 »
Kurde, nie dość, że ciągle zapominam, że jestem w tym jury i nigdy jeszcze nie oddałem głosu, to jeszcze muszę tu czytać, że niby jestem członkiem jakiejś kliki i podobno kręcę wałki w czasie głosowania?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #50 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 08:08:21 »
Wydaje mi się, że członek akademii =/= członek jury. Gdyż inaczej trzeba by było ludzi wyganiać ze stowarzyszenia tylko dlatego, że zrobili sobie dobry komiks, który w danym roku powalczy o nagrodę o później przyjmować z powrotem. Tak więc sądzę, że może tego na stronie www nie widać, ale pretendent do nagrody nie wysyła swoich własnych głosów, a strona członków akademii nie jest modyfikowana, gdyż wciąż pozostaje długofalowym członkiem akademii.

Nie wiem jak na Oskarach, ale w głosowaniu Złotej piłki biorą udział trenerzy, piłkarze i dziennikarze (po 1 z każdego kraju). Głosować na siebie nie można, ale faworyci, którzy akurat są uprawnieni do głosowania (kapitanowie reprezentacji) rzadko kiedy głosują na swoich głównych przeciwników w drodze po to wyróżnienie. Były takie lata, gdy Lewy i Messi głosowali tylko na swoich kolegów z szatni. Tylko, że to nie jest wybór subiektywny - film lub komiks jednemu się spodoba, innemu nie. A piłkarz ma 40 goli, 15 asyst I to powinno być brane pod uwagę.

Offline starcek

« Odpowiedź #51 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 10:28:03 »
Duch amatorszczyzny unosi sie nad tą "Akademią", gdzie nawet nie udało sie uspójnić opisów biograficznych, a wpisy typu "pasjonatka i maniaczka" - lub w ogóle brak opisu -  tylko mogą dolewać oliwy do ognia teorii klikowych i spiskowych.

No i naliczyłem tylko 136 osób. Czuwaj!
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #52 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 10:43:22 »
Duch amatorszczyzny unosi sie nad tą "Akademią", gdzie nawet nie udało sie uspójnić opisów biograficznych, a wpisy typu "pasjonatka i maniaczka" - lub w ogóle brak opisu -  tylko mogą dolewać oliwy do ognia teorii klikowych i spiskowych.

No i naliczyłem tylko 136 osób. Czuwaj!

To wynik tego, że każdy z członków akademii ma na tej stronie własne konto, na które się loguje i opisy są ich autorstwa. Amatorszczyzna? Być może. Może powinien jednak zająć się tym admin strony. Nie będę tego bronil.

Co do liczby - 3 osoby w każdym wierszu x 46 wierszy + jedna osoba w wierszu numer 47. No mi wciąż wychodzi 139. Albo ja za każdym razem źle liczę, albo harcerzu starcek proszę wrócić do harcówki i poćwiczyć liczenie. Czuwaj!
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Maj 2023, 10:46:08 wysłana przez Jaszczu »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #53 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:13:31 »
A propos klik, nagradzania kolegów itd. Oczywiście, że jak ktoś chce się przyjebać to się zawsze przyjebie. Zauważyłem, że klimat na tym forum jest trochę w duchu - "Jesteśmy elitą czytelniczą komiksów. Nasze głosowanie na komiks roku jest jedynym słusznym. Reszta to kupione głosy i koledzy nagradzają kolegów". Nawet jak Maria Rostocka była nominowana za "Koniec lipca" do nagrody w Angouleme, to były jakieś absurdalne teksty, że teraz to jest moda na takie dziwne komiksy i co to jest w ogóle Angouleme, my tu na forum najlepiej wiemy co to jest PRAWDZIWY dobry komiks.

Więc raczej to nikogo nie przekona, ale jest coś takiego jak Nagroda Literacka m.st. Warszawy, która ma już całkiem ładną tradycję (chyba 16 edycji) i w zeszłym roku utworzono kategorię "Komiks i powieść graficzna" w ramach tej nagrody. Wiecie jakie komiksy są w finałowej trójce (wybrane spośród 38 zgłoszonych przez wydawców i autorów)? Otóż to są te 3 tytuły:

Karolina Jeske (tekst i ilustracje), „Opowiedzieć ciszę”, Wydawnictwo Linia
Jan Mazur (tekst i ilustracje), „Incel”, Kultura Gniewu
Daniel Odija (tekst), Wojciech Stefaniec (ilustracje), „Rege”, Timof Comics

Wiecie jakie jury dokonało tej selekcji czytając zgłoszone komiksy? Oto jest skład tego jury:

Justyna Sobolewska (przewodnicząca) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Justyna_Sobolewska
Maciej Jakubowiak (sekretarz) - https://czarne.com.pl/katalog/autorzy/maciej-jakubowiak
Jarosław Klejnocki - https://pl.wikipedia.org/wiki/Jaros%C5%82aw_Klejnocki
Anna Kramek-Klicka - https://kultura.um.warszawa.pl/-/artykul-35
Agnieszka Sowińska - https://stl.org.pl/profil/agnieszka-sowinska/
Karolina Szymaniak - https://pl.wikipedia.org/wiki/Karolina_Szymaniak
Piotr Sadzik - https://kultura.um.warszawa.pl/-/eliza-kacka

Po co to wszystko piszę? Bo jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności zarówno ludzie od komiksu, czyli klika oraz ludzie od literatury, czyli nie klika, dziwnym trafem postawili w tym samym roku na te same komiksy.

Jeśli ktoś chce poczytać o Nagrodzie Literackiej to tu jest ink:

https://warszawa19115.pl/web/guest/-/nagroda-literacka-m-st-warszawy-najlepsze-ksiazki-roku

Polecam sekcję NAGRODY. Tu jest przynjmniej o co powalczyć.

A jeśli uważacie, że tylko wybór frumowiczów to jest jedyna słuszna nagroda, a wszystko inne to klika, koledzy kolegom, albo przyznajo nagrody ale się nie znajo, to nadajcie temu forumowemu głosowaniu prestiżu, wyprodukujcie statuetki albo chociaż wydrukujcie dyplomy i roześlijcie wydawcom autorom itd. Zróbcie ściepę, ufundujcie nagrody pieniężne.

Wtedy będzie przynajmniej jedna nagroda, którą jako społeczność SPECÓW będziecie szanowali.
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Maj 2023, 11:15:05 wysłana przez Jaszczu »

Offline michał81

« Odpowiedź #54 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:21:09 »
Po co to wszystko piszę? Bo jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności zarówno ludzie od komiksu, czyli klika oraz ludzie od literatury, czyli nie klika, dziwnym trafem postawili w tym samym roku na te same komiksy.
Poczekaj zaraz osoby z forum znajdą ci powiązania z "kliką" ;)

Offline Popiel

« Odpowiedź #55 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:22:38 »
@ Jaszczu - ale dlaczego Grzmichuj, który płaci za komiksy 2K miesięcznie ma coś drukować i na coś głosować, skoro on chce przyjść i zobaczyć, że wygrywa ten, kogo lubi, wtedy pogłaszcze się po brzuszku i powie "no dobrze, może być...".

I po co Bazyliszek ma otwierać oczy i uszy na inne komiksy niż swoje kolorowanki, skoro woli spocić się pod namiotem jak harcerz na pierwszej randce z drużynowym i wydukać "ale czemu znowu duble po Ty-My-Semik"?

I tak dziwię się organizatorom, że mimo takiego feedbacku jeszcze im się chce. Na szczęście ten feedback to mniejszość, choć owa mniejszość uważa, że reprezentuje jakieś alternatywne "komiksowo". Z Pasikurowic.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:23:04 »
Wtedy będzie przynajmniej jedna nagroda, którą jako społeczność SPECÓW będziecie szanowali.

Offtop, ale zastanawiam się co to jest społeczność speców. Ja, subiektywnie, nie czuję się częścią żadnej społeczności tutaj pod względem wspólnoty poglądów czy celów. Zawsze wypowiadam się za siebie i odnoszę się do konkretnej wypowiedzi konkretnego użytkownika odpowiadając. Jeśli zaś masz na myśli ogół wszystkich użytkowników, którzy się tu wypowiadają, to powinieneś pisać w pierwszej osobie liczby mnogiej, skoro sam się tu wypowiadasz ;)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #57 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:26:21 »
Offtop, ale zastanawiam się co to jest społeczność speców. Ja, subiektywnie, nie czuję się częścią żadnej społeczności tutaj pod względem wspólnoty poglądów czy celów. Zawsze wypowiadam się za siebie i odnoszę się do konkretnej wypowiedzi konkretnego użytkownika odpowiadając. Jeśli zaś masz na myśli ogół wszystkich użytkowników, którzy się tu wypowiadają, to powinieneś pisać w pierwszej osobie liczby mnogiej, skoro sam się tu wypowiadasz ;)

Wypowiadam się, owszem, ale nie biorę udziału w wyborze komiksu roku i nie dyskredytuję nagród i wyborów topek i tym podobnych, jak czynią niektórzy z użytkowników tego forum. Nie będę teraz szperał i szukał tych wypowiedzi, ale czytałem tu takie na 100%.

Offline starcek

« Odpowiedź #58 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:27:05 »
[...]

Co do liczby - 3 osoby w każdym wierszu x 46 wierszy + jedna osoba w wierszu numer 47. No mi wciąż wychodzi 139. Albo ja za każdym razem źle liczę, albo harcerzu starcek proszę wrócić do harcówki i poćwiczyć liczenie. Czuwaj!

Jak najbardziej mogłem ominąc jedną linijkę. Zdecydowanie wolę liczyć coś innego. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 11:31:08 »
Wypowiadam się, owszem, ale nie biorę udziału w wyborze komiksu roku i nie dyskredytuję nagród i wyborów topek i tym podobnych, jak czynią niektórzy z użytkowników tego forum. Nie będę teraz szperał i szukał tych wypowiedzi, ale czytałem tu takie na 100%.

No tak, ale nadal robią to konkretni użytkownicy, a inni tego nie robią. Więc nie wiem dlaczego traktować tych użytkowników jako społeczność speców, chciałbym po prostu zrozumieć co rozumiesz przez to pojęcie.