2 dni (piątek-sobota) z Komiksowej Warszawy
Najpierw o spotkaniach na których byłem
Spotkanie z EgmontemJak co roku odbyło się spotkanie z panem Tomaszem Kołodziejczakiem, tym razem jednak nie dotyczyło ono zapowiedzi wydawniczych oraz omawiania zawartości katalogu Egmontu. Spotkanie skupiło się na podsumowaniu wspominkowym oraz w pewnym stopniu pożegnaniu pana Tomasza jako Kierownika Działu Komiksów i Gier, ale nie obyło się bez niespodzianek (i to dwóch).

Pan Tomasz szykujący się do ostatniego spotkania na KW

Spotkanie jak zawsze prowadził niezastąpiony w tej kwestii Marcin Łuczak (i nie udzielił mi odpowiedzi, kiedy go pytałem, czy będzie prowadził kolejne spotkania już po odejściu pana Tomasza, mam nadzieje, że nadal tak będzie).

Pierwszą niespodzianką (choć trochę spodziewaną) było przedstawienie przez pana Tomasza swojej następczyni czyli pani Martyny Chrzanowskiej.

Drugą niespodzianką było wręczenie przez Marcina oraz Pawła Timofiejuka Orient mana za całokształt panu Tomaszowi. I nie da się zaprzeczyć, że była to nagroda zasłużona, a zarazem druga jaka została w tej kategorii przyznana.

Zdruzgotani i wierni fani Egmontu opuszczający spotkanie, nie mogący uwierzyć w to co się stało, ale chociaż pewni, że polityka wydawnicza ich ukochanego wydawnictwa nie ulegnie zmianie. Egmont nadal będzie wydawał komiksy takie jak do tej pory.
Spotkanie z Wydziałem 7Uwielbiam Wydział 7. To co Tomasz Kontny oraz Marek Turek zrobili jest czymś rewelacyjnym. Lubie takie klimaty. Niektórzy określają tą serię jako Archiwum X czy też polskie BBPO, ale nie ma to znaczenia, bo posiada ona jednak swoje własne cechy oraz konkretny pomysł na całość.

Na spotkaniu pojawi się Tomasz Kontny oraz Łukasz Godlewski, będący rysownikiem najnowszego zeszytu
Sztorm, który miał premierę na festiwalu (jeśli ktoś jest ciekawy co mi w nim wrysował zapraszam na mojego instagrama). Prowadzący dobrze znany Marcin Łuczak.

Tomasz Kontny oraz Łukasz Godlewski

W trakcie spotkania dołączył jeszcze wydawca Leszek "Ongrys" Kaczanowski i dyskusja poza samym omówieniem serii i premiery, rozszerzyła się o wątki dotyczące samej specyfiki wydawania komiksów w formie zeszytowej. I nie da się zaprzeczyć, że to właśnie Wydział 7 powrócił jakby do tej tradycji w Polsce, którą lata temu zapoczątkował Żbik, który obecnie jest regularnie wznawiany właśnie przez Ongrysa w takiej samej formie.

A tu cała ekipa z randomowym fanem i wielbicielem Wydziału 7.
Spotkanie spotkanie z tegorocznymi debiutantami
Na spotkaniu była obecna Anna Poszepczyńska (komiks Trzy Siostry) oraz Wojciech Glanowski (Jasło). Prowadzenie Robert Popielecki. Spotkanie raczej z tych klasycznych dotyczące co inspirowało twórców, jak to się stało, że wybrali komiks oraz o przyszłe plany. Lubie takie spotkania, bo one najbardziej przybliżają nie tylko samego twórcę, ale przed wszystkim ich komiksy. Obie historie są wstrząsające, do tego świetnie narysowane i oba komiksy polecam.

Oczywiście na zdjęciach można też odnaleźć użytkowników forum.komikspec.pl