Autor Wątek: Komiksowa Warszawa 2021 Start/Meta  (Przeczytany 31664 razy)

Offline Boro

Odp: Komiksowa Warszawa 2021 Start/Meta
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 13 Wrzesień 2021, 22:57:39 »
Wrysy bardzo ładne, gratulacje!
Szkoda jednak, że Sandovalowi wywiało akwarelki, bo jego poprzednie wrysy to jednak był większy efekt WOW. Ingo Romling też chyba wcześniej jeszcze ogarniał szkic mazakami, a teraz zostawia sam szkic.
Ale jeśli dzięki temu więcej osób dostanie wrysy to jestem na tak.

Offline death_bird

« Odpowiedź #106 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 00:57:41 »
Nie bywam na zlotach więc nie bijcie, bo na widok tych zdjęć zwyczajnie szok mnie dopadł: czy to normalna praktyka żeby gości usadzać pod chmurką?  :o
Bo ja rozumiem ograniczenia pandemiczne i dystans społeczny, no ale pogoda kapryśna sprawa.
Plus te odręczne "plakietki" informujące o tym podpisuje...
Dla ignoranta konwentowego to wygląda na straszliwą partyzantkę.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline turucorp

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 01:58:58 »
Nie bywam na zlotach więc nie bijcie, bo na widok tych zdjęć zwyczajnie szok mnie dopadł: czy to normalna praktyka żeby gości usadzać pod chmurką?  :o

Obie edycje KW były imprezami plenerowymi, stoiska i spotkania odbywały się w namiotach, niestety ich ilość była ograniczona, więc sesje autografów odbywały się "pod chmurką", na szczęście w obu przypadkach pogoda dopisała.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 06:15:16 »
Powiem, że ja do takich wrysów też mam stosunek ambiwalentny. Nie wiem czy chciałbym niektóre w nich mieć w komiksie. Chyba wolałbym zwykły autograf. Dla Was to och i ach,  ale potem otwierasz komiks i jak pokazujesz jakiemuś przygodnemu profanowi- ty, zobacz mam wrys autora- to ciężko wytłumaczyć dlaczego ten rysunek taki umowny jest.

Offline Teli

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 07:31:37 »
Zacznijmy od tego że przygodnemu profanowi czy innemu musisz tłumaczenie zacząć od tego czemu włąściwie czytasz komiksy - bo przecież to dla dzieci ;)

Nie róbcie gównoburzy o wrysy bo nie warto. Wystarczy odwrócić kota ogonem. Ja na przykład reprezentuje odłam forum który z uporem maniaka zbiera rysografy i broni ich jak niepodległości. Z kolei nie przepadam za zbieraniem zeszytówek i nie do końca łapię ten fenomen. Jednak nie mam najmniejszej ochoty wytykać sum41 jego kolekcji czy insynuować że jest to dziwne lub pozbawione wartości.

Chcesz mieć chłopak 10K zeszytówek. Super! Życzę Ci nawet 20K, a co tam - 30K! Twoje hobby, Twoja kasa.
Czy ja Ci imputuję że moim zdaniem te zeszytówki są takie, a owakie?
Nie.

Zbieranie rysografów to nie tylko kilka kresek nabazgrolonych na kartce. To całe noce czekania, rozmów, śmiesznych sytuacji, spotkań z ludźmi, dziwne sytuacje z autorami innymi słowy przygoda. Za każdym rysografem stoi jakaś mniejsza lub większa opowieść jeśli oczywiście robi się to na serio, a nie z przypadku. I pewnie właśnie dlatego idziemy w stronę przepychanki -  emocje. To pewien rodzaj komiksowego sportu i nie każdy musi go ogarniać.
Chyba można to jakoś porównać do zbierania zeszytów gdy przekopujesz internety w poszukiwaniu tego jedynego wydania, negocjujesz ze sprzedawcami, trafiasz na niewiarygodną okazję etc. Nie wiem, nie znam się. Kiedyś kupiłem kilka zeszytów ale mnie to nie zafascynowało bo przedruki okładek mam też w zbiorczych.

Komiks to szerokie wody i wszyscy tu tak ci od rysografów, zeszytów, ludzie bawiący się w blanki, zbieracze kolekcji, zwykli czytacze, ci co lubią amerykany, europejskie, japońskie - w sumie to reprezentujemy to samo. Więc po co generować kolejne 10 stron o tym że trawa jest u tych czy tamtych bardziej zielona?
Ja wiem, taka nasza polska przypadłość. Ale pokój panowie. Za niecałe trzy tygodnie MFKa proponuję spotkać się przy piwku, pogadać i cieszyć się swoim hobby, a nie urządzać mi tu krucjaty!

Oj...i znów się rozpisałem. Idę się napić kawy.

Wszystkiego najlepszego :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:08:12 »
Hmm, ja do wrysow przez dlugi czas mialem podobny stosunek jak Nesumi czy Sum, jakos osiem lat odkad wrocilem do komiksu zajelo mi "dojrzewanie" do nich i teraz sa dla mnie czyms absolutnie wspanialym, jest w nich artyzm i cos magicznego, niemniej przez wspomniane wczesniej osiem lat nie stanowily dla mnie one jakiejs wartosci, wiec moze i chlopakom sie jeszcze zmieni. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:18:34 »
Gowno burze i wielkie zbulwersowanie robi turu bo wyrazilem inne zdanie niz powinienem, napisalem co o nich mysle a do tego chyba sluzy forum do wymiany pogladow - ROZNYCH.

Ktos za taki wyrys da 2 tys zlotych aby go miec w kolekcji a inny nie da zlamanego grosza bo nie jego klimaty - tak funkcjonuje swiat.

Amazing Fantasy sprzedal sie teraz za 3,6 mln $ a gdy powiesz o tym zwyklemu czlowiekowi to bedzie to dla niego glupota ze za taki zeszycik z obrazkami dla dzieci tyle kasy...

Offline turucorp

« Odpowiedź #112 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:37:33 »
Gowno burze i wielkie zbulwersowanie robi turu bo wyrazilem inne zdanie niz powinienem, napisalem co o nich mysle a do tego chyba sluzy forum do wymiany pogladow - ROZNYCH.

Cały czas cierpliwie czekam, aż łaskawie odniesiesz się do mojego pytania w kwestii wartościowania autografów pisarzy i aktorów, szanowny panie „ja nie robię żadnej gównoburzy, tylko wbijam w temat, który mnie nie interesuje i wyrażam swoją pogardliwą opinię”.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:38:59 »
ja tez kiedyś płakałem że szarlotta pawel mi pomazała komiks. miałem 6 lat.

Offline Szekak

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:40:19 »
Masz go jeszcze? :D

Offline vision2001

« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:44:09 »
O! Ja mam na A4 markerem stworzonego przez Pania Szarlote wkurzonego Kleksa, ktory srodkowym palcem oznajmia swiatu, co w danej chwili myslal. :) fajna rzecz :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:45:55 »
no pewnie - pióro kontra flamaster

Offline Szekak

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 08:46:59 »
Pochwal się tam w swoim temacie jak będziesz miał wolną chwilę. ;)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 09:01:59 »
w latach 80tych tylko podpisywali, nie rysowali. jedynym wyjątkiem był papcio.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 14 Wrzesień 2021, 09:08:01 »
Cały czas cierpliwie czekam, aż łaskawie odniesiesz się do mojego pytania w kwestii wartościowania autografów pisarzy i aktorów, szanowny panie „ja nie robię żadnej gównoburzy, tylko wbijam w temat, który mnie nie interesuje i wyrażam swoją pogardliwą opinię”.  ::)

Ale po co i tak  cie moja odpowiedz nie zadowoli i znow napiszesz cos pogardliwego :)

Nie podobaja mi sie i tyle, tobie sie podobaja i tyle.