Autor Wątek: 1 Kaiju Manga Festiwal - 8-9.03.2025  (Przeczytany 1297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Rodrigues

1 Kaiju Manga Festiwal - 8-9.03.2025
« dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 16:28:03 »

Zapraszamy na 1. edycję Kaiju Manga Festiwalu!
Spotykamy się 8-9.03.2025 na terenie EC1 Łódź oraz w Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej.
🎫 Bilety są już dostępne w sprzedaży - https://tiny.pl/mqq1zxdg

Przygotowaliśmy dla Ciebie niezapomniany program:
💬 spotkania z autorkami i autorami komiksów – poznaj twórców swoich ulubionych historii,
💬 prelekcje i panele dyskusyjne – zgłębiaj tajniki świata mangi i anime,
💬 konkurs cosplay – pokaż swoją kreatywność i wygraj fantastyczne nagrody,
💬 wystawy – podziwiaj wyjątkowe ekspozycje inspirowane kulturą Azji.

Dodatkowo, podczas kreatywnych warsztatów będzie można:
⛩️ zaznajomić się z tradycjami Kraju Kwitnącej Wiśni,
🎎 poznać sekrety tworzenia japońskich komiksów.

Nie zabraknie także:
💣 strefy targowej – zdobądź najnowsze mangi, rękodzieło i gadżety,
🎬 pokazów filmów anime – zanurz się w świat animowanych przygód.
Szczegóły? Na harmonogram musicie jeszcze chwilę poczekać ale możemy już co nieco zdradzić!
Przygotowaliśmy dla Was dwa dni atrakcji związanych z mangą, anime i cosplay’em. W programie znajdą się spotkania z twórczyniami i twórcami rysującymi w stylu mangowym. Swoją obecność potwierdziły już Xuh i Javvie oraz tworzące webtoony Monika "Ailish" Filipiak i Kinga „Drakonis” Cabała.
Z publicznością spotkają się też Monika Laprus-Wierzejska, Anna Poszepczyńska oraz Błażej Kurowski. Natomiast zaproszeni prelegenci opowiedzą m.in.: o kaiju, o mangach dostępnych na platformach cyfrowych, o Rupan Sensei, o Dragon Ball Daima, o Ghibli i wielu innych tematach związanych z mangą, anime i kulturą japońską.
W programie nie zabraknie też warsztatów (wśród prowadzących m.in. Megan Uosiu i Kiriesława). Przez cały festiwal działać będzie strefa targowa oraz odbędzie się konkurs cosplay.
Organizatorem festiwalu jest zespół odpowiedzialny za sukces Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi. Dołącz do nas i przeżyj niezapomniane chwile w świecie azjatyckiej kultury!

📅 Data: 8-9.03.2025 r.
📍 Miejsce: Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej, Narodowe Centrum Kultury Filmowej, Hala Maszyn.
Dołącz do wydarzenia, aby być na bieżąco ze wszystkimi atrakcjami i aktualizacjami. Do zobaczenia na festiwalu!
💻 Szczegóły i formularz zgłoszeniowy dla osób chcących zostać wystawcami: https://forms.gle/9WUnfkDp9sYpV2uE9

Za plakat odpowiada Agnieszka "Akaa" Kamieńska.

Ciekawe co z tego wyjdzie. 1 Edycja i od razu 2 dni.

Bilety na 2 dni - 49 ziko
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Styczeń 2025, 16:37:50 wysłana przez Rodrigues »

Offline Takesh

Odp: 1 Kaiju Manga Festiwal - 8-9.03.2025
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 16:46:43 »
Dobra inicjatywa. Mangomaniaków w Polsce jest dużo, więc w sumie najwyższa pora.

Domyślam się, że przy okazji manga i anime nie znikna z emefki. Bo nagle mogłoby być pusto... :P

Na koniec jedynie zastanawiam się czy to dobrze, że:

Spoiler: PokażUkryj
Organizatorem festiwalu jest zespół odpowiedzialny za sukces Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 10:03:16 »
Trochę nie wiem co myśleć na temat tej imprezy.

Z jednej strony robią ją ludzie od MFKiG, z drugiej niczym się to nie wybija i nie ma argumentów, że trzeba tam być
Instagram: @Geek.a_t.work
TikTok: @Geek.a_t.work

Offline Necr09

« Odpowiedź #3 dnia: So, 22 Luty 2025, 14:19:23 »
Na stronie EC1 pojawił się program festiwalu:

https://ec1lodz.pl/ckini/kalendarz-wydarzen/kaiju-manga-festiwal
FGO: 758,469,198

Offline michał81

« Odpowiedź #4 dnia: So, 22 Luty 2025, 15:42:54 »
miałem w sumie odpuścić, ale może podjadę chociaż na jeden dzień, szału nie ma, ale widzę że jeden z punktów programu prowadzi nasz forumowiczka

Offline Necr09

« Odpowiedź #5 dnia: So, 08 Marzec 2025, 22:49:30 »
Garść przemyśleń po dzisiejszej wizycie na festiwalu:

- Hala maszyn się nie nadaje na strefę targową, był taki ścisk, że cudem można się było tam poruszać, a sztuczny dym czy co tam organizatorzy puszczali ze sceny tylko pogarszało sprawę,
- Jedyne miejsce gdzie sprawdzano czy ma się opaskę to było przy wejściu na salę maszyn
- Organizowanie prelekcji na korytarzu to coś z czym się nigdy wcześniej nie spotkałem
- Ponad półgodzinne problemy techniczne przy prelekcji Juliana Jelińskiego (genialnej prelekcji!) to również coś z czym się nie spodziewałem spotkać
- Z komiksów za dużo tam nie było, z tych co widziałem "przelotem" w hali maszyn i okolicy, Hanami, Studio JG, Monika Laprus-Wierzejska, parę autorek webtoonów, znaczna część sprzedających to były printy/figurki
- W takiej formie to się imho mija z celem, poczekać aż się zrobi cieplej i strefę targową wynieść na zewnątrz pod namioty jakieś, spora część uczestników festiwalu zapewne czekając na konkurs cosplay i tak siedziała większość czasu na zewnątrz

Online Rodrigues

« Odpowiedź #6 dnia: So, 08 Marzec 2025, 23:51:52 »
Ponieważ Kierpica nie było, ja zrobiłem parę fotek:

Wystawa Papercraft

Mangowe gry wideo

Wystawa Mobile Suit Gundam

Hala maszyn ze strefą targową. Jeszcze jest mały ruch. Dodatkowo zdjęcie sceny.

Parę fotek z wystawy "Manga. Droga wojownika":

Łódź w budowie. Norma. Pogoda była świetna.

Konkurs cosplay. Masa krytyczna widowni została osiągnięta.

Prelekcja "Tak się robi najgorsze anime! Voltage Fighter Gowcaizer" - prowadzenie Julian Jeliński aka Brody z kosmosu. Śmieszki, śmieszki i jeszcze raz śmieszki.

Spotkanie "Monika Laprus-Wierzejska: "Exist" od webkomiksu do albumów" - prowadzenie Kuba Oleksak. Ciekawe spotkanie, dużo informacji i wątków, o których nigdy nie słyszałem.

Było spoko. Frekwencja zaskoczyła wszystkich. W połowie dnia, spotkałem jednego z Orgów i dowiedziałem się, że sprzedano ponad 2k biletów. Myślę, że nikt nie zakładał takiego wyniku. Komiksów faktycznie mało, ale raczej się nie spodziewałem ich dominacji na tym Festiwalu. Zobaczymy co przyniesie jutro...  8)

Offline Leyek

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 10:59:03 »
- Organizowanie prelekcji na korytarzu to coś z czym się nigdy wcześniej nie spotkałem

To nie byłeś na MFKiG na tej ostatniej "sali" z rozpiski. Łącznik korytarza z klatkami schodowymi. Byłem tam tylko na koniec niedzieli na spotkaniu ze Spórną a i tak kręcili się ludzie, którzy sobie tamtędy przechodzili.
Choć domyślam się, jak piszesz o ścisku, że tu było jeszcze gorzej.

Offline Necr09

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 11:36:42 »
Ścisku per se akurat tam na korytarzu nie było, co więcej mam wrażenie, że większość uczestniczących akurat olała prelekcje, ale serio, pierwszy raz w życiu coś takiego widziałem xD

m.in. @Anonimowy Grzybiarz opowiadał tu o Dragon Ballu

Online Rodrigues

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 23:20:53 »
Niedziela:

Prelekcja "Rynek mangi: historia, skala i globalny wpływ" - prowadzenie Joanna Dymarska. Pieniądz jaki idzie za mangą jest kolosalny.

Łódź buduje vol.2 oraz "towarzysząca wystawa street artu" (właściwie to już prawie roof artu) :P

Spotkanie: Błażej Kurowski: "Stachanowiec in Space" i inne komiksy - prowadzenie Jan Sławiński aka Anonimowy Grzybiarz. Dużo ciekawych faktów, omówienie dotychczasowych publikacji Błażeja, w tym również tych mało znanych. Obu Panów przyjemnie się słuchało.

Na koniec pokaz filmu Nausicaä z Doliny Wiatru:

Fajnie było oderwać się na parę dni od szarej rzeczywistości. Poznałem kilka fajnych osób, pośmieszkowałem ze znajomymi. Ogólnie w większości zgadzam się z uwagami, które napisał Necr09. Frekwencja była zaskakująca i  na pewno lekko przygniotła Orgów. Ciekawe, czy w przyszłym roku wdrożone zostaną jakieś udoskonalenia i działania korygujące w stosunku do wymienionych problemów. Z miłą chęcią wybiorę się to sprawdzić w 2026.
Pozdro 600 ziomki  8)

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 10:55:11 »
@Necr09 i @Rodrigues - dzięki za podsumowanie i fajnie, że wpadliście na moje punkty programu!

Powiem tylko, że obie atrakcje nagrywałem, więc pewnie za jakiś czas udostępnię prelekcję o "Dragon Ballu" i rozmowę z Błażejem w formie podcastów ("Popkulturowe Grzybobranie" na YT i Spotify).

Co do "preleckji na korytarzu" - na moich dwóch (tej o Dragon Ballu i drugiej o kultowych mangach) może nie wszystkie miejsca były zajęte, ale za to w sobotę koło południa nie było wolnych krzeseł, ludzie siedzieli na podłodze i stali w korytarzu - musiałem iść naokoło, żeby nie przepychać się przez tłum. Niestety nie jestem teraz w stanie powiedzieć, czy to były tłumy na "Legalny dostęp, czyli manga i anime w subskrypcji" (11:30-12:30), czy już "Japońskie duchy i demony" (od 12:30).