Autor Wątek: Stowarzyszenie LBNkomix ma fART w Lublinie  (Przeczytany 377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Stowarzyszenie LBNkomix ma fART w Lublinie
« dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 21:43:04 »
Jest grudzień 2024. Grupa postrzeleńców postanawia uruchomić jakoś społeczność komiksową w ich rodzinnym Lublinie. Grupka ta staje się ojcami założycielami i matką przełożoną stowarzyszenia o wdzięcznej nazwie LBNkomix.

Mają wielkie plany i małe możliwości. Do czasu… W maju 2025 r., podczas Komiksowej Warszawy, Magda – prezes stowarzyszenia – nawiązuje kontakt z Tadeuszem Baranowskim. W 2 tygodnie organizują własny lokal i ściągają mistrza wraz z jego obrazami w rodzinne strony. Inauguracyjna wystawa Tadeusza jest jego pierwszą instalacją w Lublinie – mieście w którym się wychował, zdawał maturę, żył jako dziecko i młodzieniec.
Podczas finisażu spod abstrakcyjnych obrazów wyłaniają się znane wszystkim postaci. Zapowiadają one pojawienie się drugiego oblicza twórczego mistrza. I rzeczywiście: po zakończeniu POWROTÓW na ścianach galerii zagościły komiksy T. Baranowskiego. Wtedy też zostaje ukuta nazwa galerii – fART przestrzeń spotkania ze sztuką i drugim człowiekiem.

Stowarzyszenie nabrało wiatru w żagle i organizuje kolejne wydarzenie. Bal w kratki i kreski to obcowanie z humorem Tomka Niewiadomskiego. Oto w progi fART zawitał Ratman wraz ze swoim wehikułem czasu. I tak przenosimy się w rok bieżący, rok 2026, wraz z wystawą dostosowaną do potrzeb osób niewidomych i słabo widzących niejakiego Piotra Rodaka – lokalnego artysty tworzącego dotąd do szuflady.
Wreszcie LBNkomix może odtrąbić sukces na skale krajową. Oto z inicjatywy stowarzyszenia udaje się otworzyć przed Baranowskim (a właściwie Baranowskimi) podwoje Muzeum Narodowego na Zamku w Lublinie. Tadeusz i Eugeniusz (ojciec naszego mistrza) dostają przestrzenie na swoje prace w tym zacnym przybytku. Oczywiście fART też dokłada cegiełkę oddając publice „kartki z albumu rodzinnego” Tadeusza. I ta właśnie ekspozycja jest aktualnie do zapoznania się – na ścianach przestrzeni gościć będzie ok. 2 miesięcy.
Przodownicy pracy z LBNkomix jednak nie spoczywają na laurach – już knują czym by tu zaskoczyć brać komiksową i nie tylko. Wszak sztuka wiele ma oblicz!

To by było tyle z rysu historycznego. Przejdźmy do jak inicjatywę namierzyć:
facebook LBNkomix
facebook fART
Adres: ul. Grodzka 14 (na Starym Mieście w Lublinie) – wejście od ul. Ku Farze, piętro I, drzwi po lewo.

Postaram się wrzucać tu regularnie informacje co się ciekawego dzieje i jakie atrakcje czekają na przybyszów.
A, jeszcze jedno. Czemu w ogóle postanowiłem założyć tenże temat: otóż należę do w/w grona postrzeleńców co to się porwali z motyką na Słońce. A co najdziwniejsze udało się nam to Słońce dosięgnąć. Cóż jeszcze mogę rzec prócz:
Z fARTem ziomeczki

Offline Castiglione

Odp: Stowarzyszenie LBNkomix ma fART w Lublinie
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 29 Marzec 2026, 22:40:41 »
Nie wiem, czy to zamierzone, ale połączenie nazwy z logiem rodzi ciekawe skojarzenia, niekoniecznie komiksowe...

Offline Alexandrus888

Odp: Stowarzyszenie LBNkomix ma fART w Lublinie
« Odpowiedź #2 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 10:18:37 »
Pomyśl sobie tak: fART to miejsce gdzie masz się poczuć swobodnie, jak u siebie. A co jest lepszą definicją (symboliczną rzecz jasna) niż puszczenie bąka bez krępacji  ;D

A tak bardziej serio: ja w tym dymku widzę zarys głowy Orient Mena :O
Nazwa nawiązuje do Fary, a właściwie Placu po Farze i uliczki Ku Farze, oraz oczywiście do sztuki.