« dnia: Wt, 06 Maj 2025, 23:01:56 »

ZMIANY! Powolutku zbliżamy się do ogłoszenia szczegółów trzeciej edycji KLINa - trochę innej od dwóch poprzednich: z racji zmiany miejsca (niestety, Tamka przestała istnieć [ * ] ) i próby mądrzejszego podejścia organizatorki (żeby dożyła co najmniej edycji czwartej).
Nie zmieni się na pewno to, co w KLINie najważniejsze, czyli cele: promowanie twórców i twórczyń komiksowej i ilustratorskiej niszy, sieciowanie lokalnego środowiska niezalowego, umożliwianie każdej zainteresowanej osobie dostępu do sztuki spoza głównego, czysto komercyjnego nurtu oraz tworzenie przestrzeni wymiany między artyst(k)ami i uczestni(cz)kami wydarzenia. I przypominanie o wartości komiksu jako medium, które zasługuje na poważne traktowanie:))
Niech nowy logotyp będzie nam drogowskazem! Autorka: Justyna Klimkowska, @effemera.press 🔥
*KLIN 3: 19 lipca 2o25, Browar Mieszczański (Wrocław)*
UWAGA!!! jest zrzutka wspomagająca organizację Klina 3. Poniżej info od organizatorki:
Trochę nieśmiało, bo wiem, że są pilniejsze potrzeby na tym świecie, ale... Założyłam zrzutkę na tegoroczny KLIN, żeby spróbować uniknąć popadania w długi - co przerabiałam w związku z poprzednią edycją.
Nawet jeśli nie uzbieram założonej kwoty, festiwal odbędzie się, jednak będę ogromnie wdzięczna za podawanie tego linka dalej:
https://zrzutka.pl/uswbhg
W tym roku będzie chyba jeszcze bardziej kameralnie, a zamiast plażowego otoczenia, ugości nas industrialne wnętrze Browar Mieszczański. W programie znajdzie się kilka spotkań wokół komiksu (szczególnie poemiksu), technik drukarskich i ilustracji. Będzie konkurs, giełda, pokazy - szczegółowo ujawniane od połowy maja.
Bardzo zależy mi, żeby rozwijać KLIN, dlatego sprawdzam nowe opcje - nie starając się rozbuchać formy, tylko skupić się na wartości programu i samej imprezy. Chcę, żeby była wyraźnym kontrapunktem do tego, co jest obecnie popularne, nawet w takiej niszy jak komiks. Nadal unikam opierania programu na rywalizacji (wyjątkiem jest jeden konkurs - w tym roku na zin), szukam wśród wystawców twórczości artystycznej (w przypadku komiksów niekoniecznie jest to równoznaczne z niezalem), stawiam analog ponad cyfrę, próbuję pokazać, że komiks może być performatywny. I upieram się przy darmowym wejściu dla wszystkich.
Jeśli możecie pomóc, pomóżcie:)) mam nadzieję, że nikt nie pożałuje takiej decyzji.
A 19 lipca, niezależnie (hehe), widzimy się w Browarze. Dzięki!
« Ostatnia zmiana: Wt, 06 Maj 2025, 23:05:45 wysłana przez Rodrigues »

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00