Autor Wątek: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023  (Przeczytany 38323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Teli

Odp: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023
« Odpowiedź #60 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 16:12:33 »
No i to są goście na których warto było tyle czekać. To co Midar widzimy się w czwartek piątego października? ;)

Chciałbym tu zdementować samego siebie bo kilku współużytkowników forum bierze wszystko co się tu piszę mocno dosłownie. Nie zgadywałem się z Midarem. Przed publikacją postu rozmawiałem z nim ostatnio na ZK.

Może jestem starej daty i nie znam się na języku emotkowym ale zakładałem (chyba nie słusznie) że umieszczeni ";)" na końcu tekstu sugeruje "tekst z przymrużeniem oka". Po otrzymaniu kilku smsów, wiadomości i jednego spanikowanego telefonu stwierdziłem że żarty lub ironię będę chyba oznaczał wielkimi literami "ŻART" lub wprowadzę do postów kolory.
Weźcie trochę wrzućcie na luz i nie bierzcie wszystkiego tak dosłownie, zwłaszcza tu na tym forum :)

Powiem wam tyle: przyjadę w piątek, a i tak uważam to za bardzo wczesny przyjazd i z roku na rok coraz mniej mi się chce wystawać po wrysy po nocach. Coraz gorzej znoszę ekspozycję na zimno i wilgoć, a tego pod Areną o odpowiedniej godzinie jest pod dostatkiem :( Gdyby nie to że wynagradza mi to zacne towarzystwo i pogaduchy z pozytywnie zakręconymi ludźmi pewnie przyjeżdżałbym w sobotę ok. 13.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 18:38:48 »
Powiem wam tyle: przyjadę w piątek, a i tak uważam to za bardzo wczesny przyjazd i z roku na rok coraz mniej mi się chce wystawać po wrysy po nocach. Coraz gorzej znoszę ekspozycję na zimno i wilgoć, a tego pod Areną o odpowiedniej godzinie jest pod dostatkiem :( Gdyby nie to że wynagradza mi to zacne towarzystwo i pogaduchy z pozytywnie zakręconymi ludźmi pewnie przyjeżdżałbym w sobotę ok. 13.

Niedługo trzeba będzie pomyśleć o takim rozwiązaniu:
Ford Roller Team KRONOS - wynajem kampera
350 zł za dobę

;) ;) ;)

ukaszm84

• Gość

Offline PJP

« Odpowiedź #63 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 16:49:39 »
Fajny retro sznyt 8)

Offline Midar

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:04:09 »
RUSZYLIŚMY Z KOPYTA 🐴
Wystartowała sprzedaż biletów na 34. MFKiG ➡️ https://bit.ly/bilety34MFKiG
Wybierz datę i odpowiedni rodzaj biletu, a potem rezerwuj w kalendarzu miejsce na komiksowy weekend w październiku 💬 W tym samym czasie otwieramy Centrum Komiksu i Narracji Interaktywnej EC1 - więc nie ma żartów 🤯, lepiej zaopatrzeć się w wejściówki czem prędzej 🏃💨
Dla przypomnienia festiwal odbędzie się 7-8 października 2023, przede wszystkim na terenie Atlas Areny i Sport Areny. W sprzedaży dostępne bilety na każdy dzień z osobna oraz karnety dwudniowe.

Offline s-ebola

« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 16:36:10 »
Bilety kupione,apartament zarezerwowany,można jechać 😁

Offline Itachi

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 14:49:11 »
IGOR BARAŃKO to komiksiarz z Kijowa. Komiksami zainteresował się w dzieciństwie, gdy w jego ręce trafił jeden z komiksów Grzegorza Rosińskiego. Ukończył szkołę plastyczną w 1988 roku i na dwa lata trafił do radzieckiej Armii Czerwonej. W 1990 roku, po skończeniu służby, podróżował po Azji Centralnej. Wrócił na Ukrainę po odzyskaniu niepodległości i od razu rozpoczął karierę twórcy komiksowego. Drukował krótkie historie w słoweńskim „Stripburgerze” i polskim „AQQ”. W 1999 roku wyruszył na podbój USA, gdzie stworzył komiksy „Pifitos” i „Skaggy the Lost”. Tam też spotkał przedstawicieli Les Humanoides i zaczął pracę dla francuskich wydawców – tworzył kontynuację „Exterminatora 17”, czy też autorskie serie – „Taniec czasu”, „Egipskie księżniczki”, „Horda” i „Maksym Osa”. W 2013 roku zdecydował się na emigrację z Ukrainy do Tajlandii, gdzie pracował nad adaptacją eposu „Mahabharata” (tom 1 wychodzi właśnie po polsku w wydawnictwie Timof Comics), a w wolnych chwilach tworzy serię „Wdówka”, osadzoną w realiach XVII-wiecznych ukraińskich stepów.

Na 34. MFKiG będzie gościem wspólnym festiwalu i wydawnictwa Timof Comics.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Itachi

« Odpowiedź #67 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 18:33:15 »
JEAN-PIERRE DIONNET urodził się 25 listopada 1947 roku w Paryżu. Równolegle ze studiami pracował dorywczo jako księgarz. W 1968 roku za namową Philippe’a Druilleta rozpoczął pracę dla tygodnika „Pilote”. W 1974 wraz z Druilletem, Bernardem Farkasem i Moebiusem założył wydawnictwo Les Humanoides Associes. Rok później został pierwszym redaktorem magazynu „Metal Hurlant” i pełnił tę funkcję przez 10 lat. Czasopismo ukazywało się w kilku krajach, do dziś wychodzi amerykańska wersja „Heavy Metal”. Na łamach magazynu oprócz wyżej wymienionych autorów publikowali Corben, Schuiten, Paul Gillon, Denis Sire i inni. W 1977 roku napisał scenariusz do Eksterminatora 17 narysowanego przez Enki Bilala. Komiks najpierw ukazał się na łamach „Metal Hurlant”, a w 1979 roku jako samodzielny album. W tym czasie napisał scenariusz Les Armées du Conquérant oraz sagi Arn dla Jean-Claude’a Gala. W 1986 roku opuścił pismo „Metal Hurlant” i skupił się na pracy w telewizji. W międzyczasie pisał scenariusze komiksów dla Boba Deuma, Thomasa Frisano i Laurenta Theureau. W latach 2003-2008 roku napisał kontynuację Eksterminatora 17. Trzy tomy znane jako Trylogia Ellis narysował Igor Barańko.

Na 34. MFKiG będzie wspólnym gościem festiwalu oraz wydawnictwa LABRUM.

https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/jean-pierre-dionnet

Offline michał81

« Odpowiedź #68 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:13:02 »
Mocne nazwisko. Trzeba będzie zabrać Armie zdobywcy do podpisu.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:15:45 »
Heavy Metal nadal wychodzi bo chyba byl jakis restart czy cos?

Offline Teli

« Odpowiedź #70 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:54:01 »
No i mamy Thorgalowy komplet ;) :

GRZEGORZ ROSIŃSKI urodzony w 1941 r. w Stalowej Woli. Rysownik komiksowy, tworzący dla wydawców belgijskich, zaliczany do czołówki komiksu europejskiego. Absolwent warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, autor ilustracji książkowych, pocztówek i rysunków satyrycznych. Twórca komiksów z serii Kapitan Żbik, Pilot śmigłowca i Legendarna historia Polski. Redaktor graficzny magazynu „Relax”.W 1975 r. nawiązał współpracę z wydawcami belgijskim, dla których stworzył serie Hans (scen. André-Paul Dûchateau), Fantastyczna podróż (scen. Mythic) i Thorgal (scen. Jean Van Hamme). W 1982 r. na stałe osiedlił się w Belgii, gdzie kontynuował rysowanie serii Thorgal, która osiągnęła międzynarodowy sukces. Oprócz tego stworzył też miniserie Skarga Utraconych Ziem (scen. Jean Dufaux), Zemsta hrabiego Skarbka (scen. Yves Sente) oraz komiksy Szninkiel i Western (scen. Jean Van Hamme). Mieszka w Szwajcarii.

Było do przewidzenia ale miło mieć oficjalne potwierdzenie że po rocznej przerwie wracamy do formuły MFKGiR ;)

« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Wrzesień 2023, 13:58:27 wysłana przez Teli »

Offline Midar

« Odpowiedź #71 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 16:02:47 »
Super! Długo trzymał w niepewności😀. Teli już się nie mogę doczekać spotkania z Tobą i kilkunastoma innymi osobami. Taki wyjazd komiksowy działa na mnie jak antydepresant.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Wrzesień 2023, 16:04:57 wysłana przez Midar »

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 13:49:10 »
No i super, odliczam czas do festiwalu i fajnego czasu spędzonego w towarzystwie szanownego grona komitetu kolejkowego!

Offline Itachi

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 20:44:54 »
DIDIER ALCANTE to z wykształcenia ekonom, a scenarzysta komiksowy z pasji. Jest autorem kilku serii wydawanych przez Dupuis (w tym jego autorską „Pandora Box„) oraz Glenat, w tym „Ars Magna” i „Lao Wai”. Wspólnie z Jeanem Van Hamme napisał serię „Rani„, a także jeden z odcinków „XIII Mystery” z Francois Boucqiem. Jego wizyta w Hiroshimie w wieku jedenastu lat na zawsze odcisnęła na nim piętno, a po zgromadzeniu ogromnej dokumentacji na ten temat, zainicjował projekt stworzenia powieści graficznej „Bomba” wspólnie z L.F. Bollee i Denisem Rodierem. Album ukazał się u nas w tym roku nakładem wydawnictwa Kultura Gniewu.

https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/alcante

EMILIANO TANZILLO swoją przygodę z komiksem rozpoczął w Scuola Romana dei fumetti, gdzie wykłada od 12 lat. Jest ilustratorem i artystą konceptualnym, a jako rysownik komiksowy od 2013 rysuje przygody Dylan Doga. Na tegorocznym festiwalu premierę będzie miał jego „Smoczy rycerz” (wyd. Timof Comics) do scenariusza Emanuele Arioli – będzie to pierwszy komiks tego autora wydany w języku polskim. Wśród jego pozostałych komiksów wymienić można też „Carambollę” (Editions Soleil), „Psychotherapies” (Glenat), „Samuel Stern” (Bugs Comics).

Obecnie pracuje nad kolejnym tomem Smoczego rycerza oraz Dylan Dogiem.

Offline nocny

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 22 Wrzesień 2023, 13:06:13 »