Autor Wątek: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023  (Przeczytany 37907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Odp: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023
« Odpowiedź #90 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 02:15:44 »
Ciężko mi brać ten konkurs na poważnie, kiedy w 2020 r. wygrywa taki słaby komiks jak "Koniec lipca", podczas gdy w stawce był o parę klas lepszy "Niezwyciężony". Potem ktoś kupuje coś takiego jako najlepszy polski komiks i dochodzi do wniosku, że szkoda pieniędzy na polskie komiksy.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #91 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 02:27:29 »
Ciężko mi brać ten konkurs na poważnie, kiedy w 2020 r. wygrywa taki słaby komiks jak "Koniec lipca", podczas gdy w stawce był o parę klas lepszy "Niezwyciężony". Potem ktoś kupuje coś takiego jako najlepszy polski komiks i dochodzi do wniosku, że szkoda pieniędzy na polskie komiksy.

Rozumiem, że konkursu na komiks w Angouleme też nie możesz traktować poważnie, skoro tam francuskie wydanie "Końca lipca" było nominowane do nagrody? Wiadomo, co tam ci Francuzi mogą wiedzieć o komiksach?

Po drugie umówmy się, to są jakieś dziwne teorie (a już nie pierwszy raz widzę na tym forum formułowane tego typu obawy), że jakiś hipotetyczny czytelnik chce zobaczyć co tam w polskim komiksie piszczy, robi więc risercz i sprawdza któż to tam ostatnio wygrał nagrodę w Łodzi. Po czym kupuje np. "Koniec lipca" i myśli "o rety, a co to ma być? To Polacy nie robią komiksów o Kaczorze Donaldzie, tylko o jakichś zwykłych ludziach mieszkających na wsi? Hatfu! Nigdy więcej polskiego komiksu!" To ja stawiam tu moją kontrteorię, że jeszcze więcej ludzi się przekonało do polskiego komiksu po przeczytaniu "Końca lipca", bo nie spodziewali się tego typu historii i wrażliwości odnaleźć właśnie w komiksie.

Oczywiście masz jak najbardziej prawo nie traktować tego konkursu poważnie. Ostatecznie to jest tylko zabawa, wypadkowa gustów kilku osób i każdy może się z tymi wyborami zgadzać lub nie. Dla nominowanych twórców to jest miłe poklepanie po plecach, ale życia to nikomu nie zmienia. Można się pobawić w swoje własne typy, co zresztą zdaje się m.in. na tym forum się dzieje w odpowiednich tematach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Wrzesień 2023, 04:00:50 wysłana przez Jaszczu »

Offline PJP

« Odpowiedź #92 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 09:39:54 »
Po prostu musi być więcej nagród przyznawanych przez różne osoby, wydawców, organizacje czy samych fanów 8) Polski czytelnik komiksów nie lubi być na siłę ewangelizowany i stąd różne kwasy wynikające ze zderzenia sił - nominujący kontra zwykli czytelnicy (zauważcie, że specjalnie nie napisałem nic politycznego).
Potem ktoś kupuje coś takiego jako najlepszy polski komiks i dochodzi do wniosku, że szkoda pieniędzy na polskie komiksy
Coś w tym jest. Coś co ma służyć promocji danego tytułu powoduje niechęć do całości.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Wrzesień 2023, 09:42:01 wysłana przez PJP »

Offline Szekak

« Odpowiedź #93 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:11:16 »
To ja stawiam tu moją kontrteorię, że jeszcze więcej ludzi się przekonało do polskiego komiksu po przeczytaniu "Końca lipca", bo nie spodziewali się tego typu historii i wrażliwości odnaleźć właśnie w komiksie.
Wątpliwa teoria, o czym mogą świadczyć wyniki sprzedaży obu komiksów. Koniec Lipca przy cenie 50zł nie może się wyprzedać mimo tytułu komiksu roku  i docenienia w Angouleme (co mnie osobiście skłoniło do zakupu i przeczytania), a Niezwyciężony już miał dwa dodruki. Ludzie sobie przekazują co im się podobało.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:14:35 »
Z każdymi nominacjami jest tak, że dane dzieło musi się zgłosić do preselekcji. Jak się nie zgłasza, to nikt nie bierze go pod uwagę. Tak jest do Fryderyków (nagród muzycznych), Paszportów Polityki i wielu innych. To jest przewaga ukazania się dzieła w wydawnictwie, że ono dba o takie rzeczy. W selpublishingu trzeba samemu o tym myśleć.

Offline Takesh

« Odpowiedź #95 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:19:30 »
A jakie były nakłady Niezwyciężonego i Końca lipca? Dla kolegi pytam.

Offline misiokles

« Odpowiedź #96 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:23:44 »
Nakładów się nie podaje, ale Niezwyciężony miał raczej większy - komiks kupili także ludzie nie czytający komiksów, ale będący fanami Lema i SF. Koniec lipca kupili tylko komiksiarze i to ci, co lubią obyczajówki.

Offline michał81

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:27:09 »
Ja to się zastanawiam czy Niezwyciężony odniósłby taki sukces jakby nie był na podstawie prozy Lema. Bo jednak daje mu to na starcie spory bonus do popularności, nie mający nic z tym, że jest to komiks.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:34:29 »
Proponuję, żeby zamiast kolejnej jałowej dyskusji z masońskim spiskiem w tle, napisać jakich tytułów polskich autorów brakuje Wam wśród tych nominacji :) Padło już "Jasło". Ja bym wymienił "Spotkanie po latach" Sieńczyka, "Wilki" Mizielińskich, "Fragmenty chaosu" Garwola i finałowy tom "Bajki na końcu świata" Podolca.

Offline Dracos

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 10:55:47 »
Ja to się zastanawiam czy Niezwyciężony odniósłby taki sukces jakby nie był na podstawie prozy Lema. Bo jednak daje mu to na starcie spory bonus do popularności, nie mający nic z tym, że jest to komiks.

To na pewno, a co do nagrody zastanawiam się czy nie było brane pod uwagę że to jednak adaptacja,a nie rzecz autorska w 100%.

Offline LukCook

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:14:40 »
Brak: „Fragmenty Choasu”, „Hotel na Skaraju Lasu” i „Wielki Pan Bóg”. Za to jest „Yaoi Market”, nominacje dawał ktoś nietrzeźwy albo to naprawdę spisek.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:20:31 »
Brak: Wydział 7, Mieszko t.4 plus niektóre wspomniane wyżej. To była nawet topka polskich komiksów wybieranych przez forumowiczów.

Offline misiokles

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:45:03 »
Brak także wielu innych komiksów. Ale ja wolę sytuację taką, że mamy urodzaj dobrych rzeczy i każdy możliwy set nominacyjny wzbudzi sprzeciw u kogoś niż sytuację, gdy wybieramy dziesiątkę dobrych komiksów bo potem długo długo nic.

Guru_komiksu - forumowiczki też wybierają swoje topki. Czasy, kiedy nominacje były męskocentryczne powoli mijają do lamusa.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:50:42 »
@misiokles Dla mnie nieważne, czy komiks tworzy facet, czy kobieta. Istotne jest, by prezentował poziom w warstwie wizualno - fabularnej.

Offline Dracos

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 12:53:07 »
Chyba logiczne jest że  jak ktoś pisze forumowicze to ma na myśli i forumowiczów i forumowiczki czy teraz trzeba ten sam wyraz w obu wersjach pisać żeby ktoś nie odczuwał pokusy bycia świętszym od papieża?