Autor Wątek: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023  (Przeczytany 38324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Itachi

Odp: 34. Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier - 7-8.10.2023
« Odpowiedź #45 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 09:21:11 »
O %$#@!

https://komiksfestiwal.com/guest/frederic-vignaux/
https://komiksfestiwal.com/guest/robin-recht/
https://komiksfestiwal.com/guest/tanabe-gou/

ROBIN RECHT jest artystą-samoukiem, zainteresowanym różnymi dziedzinami sztuk – od literatury, przez kino, malarstwo, aż po (naturalnie) komiks. Jego kariera weszła na nowe tory w 2010 roku, gdy wspólnie z Alexem Alice i Xavierem Dorisonem rozpoczął pracę nad serią „Juliusz„, prequelem do teatralogii „Trzeci Testament”. Próbował też swoich sił w scenariuszu („Dzwonnik z Notre-Dame” do rysunków Jeana Bastide’a).

Żągluje stylami i gatunkami, od mainstreamowego fantasy („Elric„) czy „Córkę lodowych olbrzymów” (krótki komiks z serii Conan, wydany w Polsce przez Labrum) przez mniej realistyczne powieści graficzne.

W 2023 roku dołączył do Le Lombard, by zmierzyć się z mitem jednego z najważniejszych bohaterów 9-tej sztuki, Thorgalem, w one-shocie „Żegnaj, Aaricio”.

FRÉDÉRIC VIGNAUX to francuski komiksiarz urodzony w Toulouse w 1972 roku. W Paryżu podczas sesji LARP poznał Érica Pailhareya, z którym utworzył duet rysownik-scenarzysta – wspólnie wydali pełnometrażowy autorski projekt „L’Ombre des Anciens” (seria nie została nigdy ukończona). Od tamtej pory Frédéric brał udział w wielu komiksowych projektach, a obecnie pracuje nad prequelem do serii „Neige” z Didierem Convardem i Erikiem Adamem. W 2017 dołączył do drużyny „Światów Thorgala”, rysując siódmy odcinek przygód Kriss de Valnor. Obecnie jest głównym rysownikiem serii „Thorgal„.

TANABE GOU to laureat nagrody jury Afternoon Shisetsu z 2001 r. Rok później zdobył nagrodę w czwartej edycji Enterbrain Entame Daishō za adaptację powieści „Dwudziestu sześciu i jedna” Maksima Gorkiego. W jego dorobku są również takie utwory jak „Saudade” (na podstawie opowiadań autorstwa Carib Songa), „Kasane” (na podstawie scenariusza rakugo „Shinkei Kasanegafuchi” autorstwa San’yūteia Enchō) i inne. Wydany w 2004 r. „Outsider” zainspirował rysownika do adaptacji pozostałych dzieł Lovecrafta, które zostały bardzo entuzjastycznie przyjęte przez krytyków i czytelników.

Na 34. MFKiG Tanabe Gou będzie gościem wspólnym festiwalu i wydawnictwa Studio JG.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Teli

« Odpowiedź #46 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 09:29:08 »
No i to są goście na których warto było tyle czekać. To co Midar widzimy się w czwartek piątego października? ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #47 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 10:05:08 »
Heh, parę lat wyposzczenia i już nawet drugo- i trzeciorzędni artyści (z wyjątkiem Otta) wywołują wielką ekscytację. Słuszną linię miały władze festiwalu ;)

Offline Teli

« Odpowiedź #48 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 10:20:02 »
Heh, parę lat wyposzczenia i już nawet drugo- i trzeciorzędni artyści (z wyjątkiem Otta) wywołują wielką ekscytację. Słuszną linię miały władze festiwalu ;)

To zależy jak na to patrzeć. Klubik okołothorgalowy raczej się z tym nie zgodzi.
Thorgal Rechta to najlepsze co się przydarzyło serii od lat (przynajmniej w mojej opini ) i choćby z tego powodu jestem bardzo zadowolony.

Zresztą w zeszłym roku budżet na gości został zjedzony przez "mega gwiazdę" w postaci św.p. Kima i też jakoś szału nie było.

Online Leyek

« Odpowiedź #49 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 10:34:54 »
@Teli
No przecież właśnie o tym piszę, że poprzednie edycje były słabawe ("wyposzczenie").

Wiem, że Thorgal, ale sam przyznasz, że przy takich nazwiskach jak np. Toppi, Sfar, Andreas czy Marini to te przedstawione to jest raptem drugi i trzeci garnitur? To już bym wolał np. takiego Bruno od Tylera Crossa czy Tzee, kogoś z autorskim, ciekawym stylem, a nie gości od generycznych frankofonów czy ciągniętej na siłę (oczywiście kasa) serii co już kilka razy zjadła swój ogon. Do tego przy prostym stylu taki Bruno by natrzaskał wrysów ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 04 Sierpień 2023, 10:37:02 wysłana przez Leyek »

Offline Szekak

« Odpowiedź #50 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 10:58:18 »
Recht ma taki dynamit w łapie, że klękajcie narody. Ja sie jaram, do tego dojdzie Rosiu, wiec festiwal pod znakiem Thorgala.

Kolejke od srody trzeba bedzie ustawiac.  ;D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #51 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 11:50:09 »
@Teli
No przecież właśnie o tym piszę, że poprzednie edycje były słabawe ("wyposzczenie").

Wiem, że Thorgal, ale sam przyznasz, że przy takich nazwiskach jak np. Toppi, Sfar, Andreas czy Marini to te przedstawione to jest raptem drugi i trzeci garnitur? To już bym wolał np. takiego Bruno od Tylera Crossa czy Tzee, kogoś z autorskim, ciekawym stylem, a nie gości od generycznych frankofonów czy ciągniętej na siłę (oczywiście kasa) serii co już kilka razy zjadła swój ogon. Do tego przy prostym stylu taki Bruno by natrzaskał wrysów ;)

No faktycznie mogli Toppiego wskrzesić na czas festiwalu  ::)
Zapowiedziani goście to ekstraklasa i póki co zapowiada się rewelacyjnie, chyba czas zacząć trenować przed pierwszym w życiu koczowaniem pod Areną.

Offline Takesh

« Odpowiedź #52 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 12:10:56 »
Teraz to się poważnie zastanawiam czy jednak nie przyjechać....?

Offline Itachi

« Odpowiedź #53 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 12:37:47 »

Trzeciorzędny to jest akurat Twój post  ;)

Dwa miesiące do imprezy, a mamy zapowiedzianych już konkretnych rysowników. Po rozmowach z kolegami, większość już (włącznie ze mną) mocno się nakręciła się na wyjazd. Ekipa Thorgalowa wygląda imponująco. LiT zaprosił swojego autora, Gou Tanabe ponownie otwiera nam kierunek azjatycki. Liczę, że to nie koniec :)

Recht dał Thorgalowi kolejne życie, na ten moment to chyba mój numer jeden z tej (jeszcze) skromnej listy.

;D
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Death

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 13:39:03 »
No ja rano zamówiłam sobie nocleg. :)
Recht jest świetny.

Online michał81

« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:23:02 »
Recht dał Thorgalowi kolejne życie, na ten moment to chyba mój numer jeden z tej (jeszcze) skromnej listy.
Prawie spadłem z krzesła. Jakie kolejne życie? Przecież to jest one-shot, nawet nie z głównej serii. Jakieś "What if....". Bez przesady. Jakby dostał serię poboczną (nie mówię, że główną) to bym może się zgodził że tchnął życie w te truchło wikinga z kosmosu, a tak to nie.

Ale zgodzę się, że jest mocnym gościem w zbliżającej się 34 edycji festiwalu.

Offline nocny

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 18:39:46 »
Ja, jak od lat, nocuje w Tobaco Hotel, ktos jeszcze?

Online Random_Hero

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 20:27:25 »
Tak, ja dziś też zarezerwowałem pokój w Tabaco

Offline freshmaker

« Odpowiedź #58 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 10:44:14 »
dziś dodali nieznanego mi thomasa kasta

Offline kenji

« Odpowiedź #59 dnia: Wt, 08 Sierpień 2023, 15:29:04 »
Ja, jak od lat, nocuje w Tobaco Hotel, ktos jeszcze?

też tam zawsze spałem, ale ... w tym roku chyba jednak stanę w kolejce więc nocuje w aucie pod halą:)