Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80233 razy)

Offline HugoL3

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #360 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 12:28:38 »
Oba Relaxy tak sobie dobrze radzą finansowo, żeby wspierać festiwal?

Offline starcek

« Odpowiedź #361 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 12:51:42 »
Oddanie miejsca na reklamę w zamian za inne świadczenie zazwyczaj nie rujnuje budżetu pisma.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 16:01:32 »
=AZXZZUFeYy3OGSL7Gudp_8-qBYmvkgarwfaZferJ2g9agHCOqQKUZ142-jtndZ8kNtckqzwZIm7q2NpJJMK3dw9Apnex-PymUAbCdDp6JmS9wkLe1jPplHrfqqRoUjK9EAyXIrZ6ZT_d-bf4vn16lbXPaJGzQ8v4iXcmtyzgIGMeKjcqzHbBNoUnhFOd4gU5_K0&__tn__=%2CO%2CP-R]https://www.facebook.com/robmydobrze/posts/pfbid02vmBemBXrosAj2wF9wUvaXwN3jPMvJnWPScyLZ7N8LTTZwNpWeqLf1YMVr9BbwPyil?__cft__[0]=AZXZZUFeYy3OGSL7Gudp_8-qBYmvkgarwfaZferJ2g9agHCOqQKUZ142-jtndZ8kNtckqzwZIm7q2NpJJMK3dw9Apnex-PymUAbCdDp6JmS9wkLe1jPplHrfqqRoUjK9EAyXIrZ6ZT_d-bf4vn16lbXPaJGzQ8v4iXcmtyzgIGMeKjcqzHbBNoUnhFOd4gU5_K0&__tn__=%2CO%2CP-R

Z nieukrywaną radością mogę potwierdzić: Bartosz Zaskórski będzie gościem na moim emefkowym (https://komiksfestiwal.com/) stoisku w sobotę 24.09. Przy moim stoisku będzie stolik i właśnie przy nim będzie „urzędował” Bartosz. Wpadnijcie z nim pogadać, poznać, poprosić o wrys. Jeśli jeszcze nie macie swojego egzemplarza „Postapoland” (https://robmydobrze.pl/pro.../postapoland-bartosz-zaskorski/) na stoisko przywiozę ostatnie sztuki z nakładu. W rozmowie telefonicznej Bartosz wspominał, że lubi rysować dla ludzi, także możecie też przynieść kartkę czy notes, coś wam naskrobie. Do zobaczenia!
Bartosz Zaskórski – ur. 1987. Pochodzi ze wsi Żytno. Rysuje, pisze opowiadania, nagrywa słuchowiska, tworzy obiekty nawiązujące do horrorów z lat 80. Wystawiał w kraju i za granicą, m.in. w warszawskiej Zachęcie, CSW Zamek Ujazdowski, Galerii Piktogram, Galerii Henryk, Polana Institute, BWA Bielsko-Biała, BWA Tarnów, BWA Bunkier Sztuki w Krakowie, CAC w Wilnie, Plato w Ostrawie. Autor tekstów o sztuce, które publikował między innymi magazyn Szum. W 2020 realizował doktorat na ASP Kraków, promotor dr hab. prof. ASP Dariusz Vasina. Od 2018 pracuje jako asystent na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie, gdzie prowadzi autorską Pracownię Audio. Między 2019 a 2020 asystent na kierunku Malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Między 2017 a 2018 pracował jako asystent w Akademii Sztuki w Szczecinie. Jako muzyk działa pod nazwą Mchy i porosty (https://bartoszzaskorski.pl/muzyka/), na ogół gra smutną, taneczną muzykę. Wydawał w kraju i za granicą, np. w Not Not Fun (LA, USA). O twórczości Zaskórskiego można przeczytać na łamach Culture.pl, magazynu Szum, Przekroju, Gazety Wyborczej. W 2021 nakładem włoskiego wydawnictwa Hollow Press ukazał się jego debiutancki komiks „Postapoland”. Obecnie kończy swój drugi komiks dla tego samego wydawnictwa.

Offline Death

« Odpowiedź #363 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 16:17:04 »
Zaskórski robi fajną muzę.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 16:19:52 »
Komiksy też robi fajne, ale niestety nie wydaje ich po polsku. A ja mam zasadę, której nigdy nie łamię, że nie kupuję w innych językach (jeśli ktoś jest ciekawy skąd ta zasada, to po prostu wtedy już miałbym totalnie za szeroki wybór gdybym raz się złamał, po prostu nie wiedziałbym co kupić).

Online Leyek

« Odpowiedź #365 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 16:43:26 »
@ukaszm84 mam podobną zasadę. Ale zawsze od zasady można zrobić wyjątki i właśnie m.in. dla tego komiksu taki wyjątek zrobiłem :) Szczególnie, że był do dostania w normalnym sklepie komiksowym (Róbmy dobrze), a nie tylko w Atomie/Multiversum.

I w sumie Zaskórski (+ Spell i paru innych) byłby argumentem, żeby się w Łodzi pojawić (o ile zdążę naprawić samochód i się wykurować) zamiast pojechać na grzyby :)

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #366 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 17:04:55 »
Ja niestety w tym roku być nie mogę  :-[ Liczę na fajne relacje  ::)

Offline plast

« Odpowiedź #367 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 17:45:42 »
Cześć - lata nie bywałem na festiwalach, ale w tym roku zaliczyłem już Pyrkon, a teraz wybieram się na MFKiG, co prawda tylko w sobotę, ale zawsze coś.

No i tak - na Pyrkon wszedłem z marszu bez biletu kupując go w kasie i od razu wchodząc, podczas gdy na zewnątrz była mega giga wielka kolejka ludzi chyba z e-biletami. I tutaj pytanko do bardziej obeznanych...

Tym razem jakoś z rozpędu kupiłem e-bilet na MFKiG i tak się zastanawiam, czy nie strzeliłem sobie w stopę, bo może być podobnie jak Pyrkonie. A może nie? Czy z tym e-biletem się od razu wchodzi czy też najpierw trzeba coś odebrać w osobnej kolejce?

A może da się temat ogarnąć już w piątek wieczorem? Będę w Łodzi właśnie wtedy, od rana godz. 10 chciałbym być już na prelekcjach - widzę, że pierwsze są od godz. 10 właśnie, zatem raczej ludzi będą wpuszczać wcześniej chyba, bo jak inaczej? Ktoś wie od której? Na stronie nie sposób znaleźć takiej informacji :|

Będę wdzięczny za wszelkie info od bardziej doświadczonych lub po prostu z odpowiednią wiedzą :) Albo nawet do linka na stronie gdzie to jest, bo przeklikałem jak mi się wydaje całą :|

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #368 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 18:30:53 »
Teli pisał o biletach w tym poście:

Ad. 1. Pewnie że możesz kupić przy wejściu. W zeszłym roku nawet lepiej się to opacało bo po zakupie w kasie dostawałeś opaskę na rękę z marszu i wchodziłeś podczas gdy wszyscy z e-biletami czekali w kolejce aż obsługa wyda im opaski.

Ja stałem w kolejce z e-biletem. Kolejka była ogromna, ale z tego co pamiętam to szła sprawnie. Zawsze możesz wpaść dużo wcześniej i stanąć u wrót (albo porozmawiać z bandą koczujących i na wpół żywych komiksiarzy zapaleńców z komitetu kolejkowego  ;) :) ) Nie pamiętam za bardzo o której zaczęli wydawać te bilety. Miałem sporo planów gdzie pójdę i co zrobię, ale po wejściu wszystko się posypało jak domek z kart  :D :P

------------

Edit:
Info z innej beczki:

🔜 Zapraszamy na premierę komiksu "𝗣𝗔𝗡𝗘𝗨𝗥𝗢𝗣𝗔 𝗩𝗦 𝗭𝗠𝗢𝗥𝗬 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗦𝗭Ł𝗢𝗦́𝗖𝗜".
👉 To kolejny z serii komiksów wydawanych przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce poruszający najważniejsze kwestie społeczne.
🇪🇺 Dwutomowy komiks „Paneuropa vs. Zmory Przeszłości” jest kontynuacją cyklu, który powstał z inicjatywy Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce. Podobnie jak wcześniejsze wydawnictwa tej serii podejmuje najważniejsze problemy, z jakimi zmaga się współczesna Europa.
🔵 Tematami poprzednich komiksów były ochrona dziedzictwa kulturowego Europy („Paneuropa vs. Pandemonium”, 2018), walka z zanieczyszczeniem powietrza i jego tragicznymi skutkami dla klimatu i środowiska naturalnego („Paneuropa vs. smog”, 2019) oraz przeciwstawienie się pandemii koronawirusa, która na całym świecie doprowadziła do śmierci ponad 6 milionów ludzi („Paneuropa vs. Covid-19”, 2021). W każdej z tych historii świat fantastyki przeplata się ze światem realnym, a w rozwiązywaniu problemów pomagają fikcyjni superbohaterowie Paneuropy.
🤝 Tematami najnowszego, dwuczęściowego albumu z przygodami bohaterów Paneuropy będą kryzys migracyjny oraz dyskryminacja i brak równości. Drużyna bohaterów Paneuropy, która uosabia najważniejsze wartości, takie jak wolność, poszanowanie praw człowieka i praw obywatelskich, tolerancję, solidarność, równość i pokój prowadzi starcie z siłami, które chcą odebrać ludziom wolność i godność.
💥 Historia stworzona przez scenarzystów i rysowników jest fikcyjna, ale nawiązuje do doświadczeń z nieodległej przeszłości. Daje nadzieję, że tytułowe Zmory można pokonać i skutecznie przeciwstawić się twórcom niegodziwego planu, którego celem jest zniszczenie Europy.
👉 Premiera Komiksu 24-25 września 2022
👉 Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi
🏷️ Bilety na Festiwal możesz kupić tutaj ▶️ https://komiksfestiwal.com/dla-uczestnika/
📒 Na naszym stoisku czekają na Ciebie 𝘁𝘆𝘀𝗶𝗮̨𝗰𝗲 𝗯𝗲𝘇𝗽ł𝗮𝘁𝗻𝘆𝗰𝗵 𝗲𝗴𝘇𝗲𝗺𝗽𝗹𝗮𝗿𝘇𝘆 𝗸𝗼𝗺𝗶𝗸𝘀𝘂. W różnych wariantach okładek.
Zapraszamy serdecznie 👋

--------------

Edit 2:
Info z beczki niezależnej  ;D :

https://www.facebook.com/polskiekomiksy/posts/pfbid02sSs9eHSjwuQnAQajNSGQwrU6M9ff8xyvQStruvr68xV4AoHNcsZ2QmWBMrTH7ZcQl?__tn__=-R

Współczesny polski komiks
1 dni  ·
To może nieco więcej info o Strefie Komiksu Niezależnego, która znajdzie się na giełdzie Festiwal Komiksu W Łodzi?
13 stoisk (o numerach 145-150 oraz 152-158) a na nich masa niezależnych komiksów i ich twórców. Spotkacie:
Tomxyz
Łukasz Bałut art
Słowobraz
Celuloza - inicjatywa wydawnicza (w osobach Grzegorz Pawlak - komiks/ilustracja oraz Daniel Gizicki - scenarzysta komiksowy)
Wolfhunt Komiks
Wydawnictwo Bazgrolle
Karolina Jeske
Robert 'bele' Sienicki
Konrad Koko Okoński Art
Sonne
Emi de Clam
Paulina Matyńka - PinPinax
Marta Falkowska Comics
Anna Karolina Kaczmarczyk
autorki komiksów w antologii Własnym Głosem. Herstorie aborcyjne
Ottoichart
Joanna Wardzyńska - Cozazycie
Joanna Wolska
Kasia Niemczyk
Falauke
Komiksy krztoniowe
Webkomiksy (Kiriesława, Luiza Malinowska i Kashoka, Akaa, Attricia)
Hubert Ronek
Jan Mazur
Agiss Yo
Hexie
Megan-Uosiu
HopHop
Shaundi i Merlone
Planowana jest także "Darmozinobiegówka" czyli specjalna akcja, gdzie robiąc zakupy na stoiskach zbiera się punkty i będzie można uzyskać darmowe nagrody lub zniżki na te "nie-darmowe" 🙂
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Wrzesień 2022, 18:36:52 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Itachi

« Odpowiedź #369 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 19:50:37 »
1) Scream Comics

Kolejnym festiwalowym gościem MFKiG będzie Nico Tamburo. Rysownik albumu Wielkie bitwy morskie- Gravelines, opowiadającym o przełomowym dla Europy wydarzeniu jakim była klęska Niezwyciężonej Armady.
Nico Tamburo rysuje od najmłodszych lat. Po liceum rozpoczął studia na Międzynarodowej Szkole Komiksu w Jesi (Włochy), które ukończył w 2015 roku. Dwa lata później przedstawił swoje portfolio francuskim wydawcom, co poskutkowało natychmiastowym angażem do komiksu „Sandokan et le tigre de Mompracem” (Glénat, 2018) z serii „Wielcy klasycy literatury i komiksu” do scenariusza Stefano Enna.
Jego kolejnym komiksem było „Gravelines – niezwyciężona Armada” (Scream Comics) z serii „Wielkie bitwy morskie” pióra Jean-Yves Delitte’a. Kolejne lata to praca nad komiksowymi antologiami dla Petit à Petit, a także kolejne komiksy historyczne: „1667-1682: Louis XIV – Les festes du Roi Soleil” (Hachette, 2020), „1945-1962 : l’Algérie française” (Hachette, 2021) oraz  „1461-1483: Louis XI le réunificateur de la France” (Hachette, 2022).
Obecnie pracuje nad komiksową serią fantasy „Mages” dla Soleil/Delcourt. Na co dzień wykłada w Akademii Komiksu i Sztuk Wizualnych w Jesi (Włochy).

2) Kultura Gniewu

3) Timof

4) Kurc

5) Celuloza - inicjatywa wydawnicza

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #370 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 20:58:11 »
Itachi, bóg ci zapłać w komiksach i półkach z gumy za zebranie tego info w jednym miejscu :D

Offline Vigorro

« Odpowiedź #371 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 23:55:41 »
Czy Egmont też planuje autografy autorów na swoim stoisku? Czy tylko na strefie ogólnej? Nie pamiętam, czy w zeszłym roku mieli autorów na stoisku, ale we wcześniejszych edycjach na pewno tak było.

Offline Teli

« Odpowiedź #372 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 09:34:32 »
W zeszłym rolu Egmont autografów nie prowadził. Szekak coś przebąkiwał że niby na stoisku mają być Kasprzaki i Rucka.

Obilo mj sie o uszy, ze rucka i kasprzakowie maja byc tez w niedziele na stoisku egmontu. ;)

Ale nie wiem skąd on wytrzasnął te informacje, jego pytajcie :)

Offline Vigorro

« Odpowiedź #373 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:07:19 »
Dziękuję, Teli, za odpowiedź.
Cóż, zobaczymy na miejscu jak będzie. A czy pojawiło się gdzieś info, od której będą wydawane numerki do strefy? Bo nigdzie nie udało mi się tego znaleźć, a nie wiem czy przyjeżdżając pod AA około 7-8 jest w ogóle sens ustawiać się w kolejce.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #374 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:09:39 »
W zeszłym roku przy stoisku Egmontu autografy rozdawała Berenika Kołomycka.