Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #210 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:09:46 »
Te nazwiska co wypisałeś będą w Łodzi?
Jakby organizatorzy oganiali to by pewnie podali. A tak to nie wiadomo czy będą w Łodzi. Za to Rebelka będzie na pewno na Rumia Comic Conie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:12:33 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:13:01 »
Sorry, że post pod postem, ale ogólnie jestem zaskoczony taką stanowczą reakcją. Nie czytam polskich komiksów i tyle.
W przeciwieństwie do jednego z poprzedników dla mnie oczywiste jest, że zawsze wybiorę mangę niż jakiś polski komiks. Po prostu tak mam, że krajowa twórczość niczym mnie nie zachęca do siebie. Tak w sumie jest z każdym dziełem popkultury począwszy od kinematografii, muzyki, książek czy teatru.
Ale super, udało się znaleźć kilka rodzynków więc mamy się czym chwalić, od razu postawmy im pomniki. Tylko wydaje mi się, że to właśnie te rozpoznawalne, zagraniczne nazwiska, które są wszędzie znane przyciągają tłumy na spotkania, a nie polskie rodzynki, które są obecne na każdej lokalnej imprezie.

Nie wiem czy stanowcza reakcja to dobre określenie, z mojej strony było tylko zaskoczenie, że kryterium wyboru rzeczy do czytania / oglądania itd może być kraj pochodzenia jego twórcy. Masz do tego prawo, tak jak ktoś ma prawo czytać tylko komiksy, które mają literę "t" w tytule. Nic mi do tego, ale sensu w tym nie ma żadnego. I nie jest to kwestia gustu, bo w polskim komiksie są rzeczy dobre i złe, z każdego gatunku, tak jak w amerykańskim, frankofońskim czy mandze. Jest to dla mnie po prostu kryterium nielogiczne, bo nie mogę zrozumieć jak kraj pochodzenia twórcy może mieć wpływ na jakość komiksu. I tylko dlatego się do tego odniosłem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:18:30 wysłana przez ukaszm84 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #212 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:17:38 »
Sorry, że post pod postem, ale ogólnie jestem zaskoczony taką stanowczą reakcją. Nie czytam polskich komiksów i tyle.
W przeciwieństwie do jednego z poprzedników dla mnie oczywiste jest, że zawsze wybiorę mangę niż jakiś polski komiks. Po prostu tak mam, że krajowa twórczość niczym mnie nie zachęca do siebie.

Wiesz co? Powiem szczerze, mam alergię na ludzi wypisujących takie bzdury. Najpierw twierdzisz, że nie sięgasz po polskie komiksy, bo ich nie znasz, przyciśnięty do muru zaczynasz opowiadać jakieś farmazony o wyższości Marvel/DC, teraz wyskakujesz z mangą.
Napisałbyś uczciwie, o co ci chodzi, zamiast coraz głębiej zapadać się w tej swojej pogardzie wynikającej z ignorancji.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #213 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:28:41 »
Wiesz co? Powiem szczerze, mam alergię na ludzi wypisujących takie bzdury. Najpierw twierdzisz, że nie sięgasz po polskie komiksy, bo ich nie znasz, przyciśnięty do muru zaczynasz opowiadać jakieś farmazony o wyższości Marvel/DC, teraz wyskakujesz z mangą.
Napisałbyś uczciwie, o co ci chodzi, zamiast coraz głębiej zapadać się w tej swojej pogardzie wynikającej z ignorancji.

Tzn ja serio nie wiem co w tym dziwnego ani niezrozumiałego, ale spoko rozwinę, może to rozwieje wątpliwości.

Jako czytelnik sięgam po kilka/kilkanaście serii Marvela/DC a czasem coś z innych wydawnictw, ale raczej pojedyncze sztuki w ramach ciekawostki. Manga kiedyś, dziś bardziej anime, tez ze względu na fakt, że lubię komiks w kolorze. No i zwyczajnie szkoda mi kasy i czasu na jeszcze jakieś polskie komiksy. Nie słyszałem o żadnych głośnych tytułach poza Kajko i Kokoszem i zwyczajnie jakoś nie planuje się w to wkręcić i tyle.
Żeby może temu towarzyszyła jakaś przyjemna zachęta to spoko, ale np polska "wersja" Batmana, która ukazała się w "Batman Świat" była słaba, a polskie okładki, które pojawiły się w wydaniach egmontowskich równie słabe no to raczej nie jest to coś, co sprawi że sięgnę po polski komiks z ciekawości, tylko raczej od razu będę omijać go szerokim łukiem.

Myślałem, że to forum dla tych, co lubią komiksy, ale widocznie bez znajomości polskich pozycji nie jest się tutaj mile widzianym. Jak coś, to ten festiwal w Łodzi ma w nazwie MIĘDZYNARODOWY, ale spoko najważniejsze, że krajowi twórcy tam będą.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:30:23 wysłana przez HugoL3 »

Offline stab

« Odpowiedź #214 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:31:29 »
A ja się nie dziwie koledze Hugo, że omija polskie komiksy, bo ja np omijam polskie filmy. Większość to jakaś papka, a jak już trafi się coś ciekawego, to dźwięk jest taki, że polski film trzeba oglądać z napisami. Na forum siedzę od prawie roku i jakoś przez ten okres nie było tu głośno o żadnym polskim, nowym komiksie. Żeby nie było, sam wspieram WE Huberta Ronka i czekam z niecierpliwością na zeszyt 5.

Offline eridraven

« Odpowiedź #215 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:38:00 »
Eridraven, ale Ty się szybko podpalasz w ostatnim czasie. Przecież Hugo napisał, że nie czyta polskich komiksów i że nie kojarzy ich twórców (co tylko potwierdza wcześniejsze wnioski o słabej promocji tychże).

Też napisałem, że bezie miał świetną okazję, niech po tym spotkaniu wypowie się na temat stanu polskiego komiksu. To wypowiedź typu "nie zna się, ale się wypowiem", a możliwość istnieje o rzut kamieniem.

PS Nic się jeszcze nie zapaliło, a może ktoś dostrzeże w tym możliwość poznania świetnych artystów i ich dzieł. Nie mówię, że wszystkich, bo sam mam swoich faworytów.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline turucorp

« Odpowiedź #216 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:41:21 »
Na forum siedzę od prawie roku i jakoś przez ten okres nie było tu głośno o żadnym polskim, nowym komiksie.

Jaja sobie robisz? Masz cały dział tematyczny napakowany informacjami, jak bardzo "głośniej" ma być? Przez prawie rok nawet tam nie zajrzałeś?  :o

Nie słyszałem o żadnych głośnych tytułach poza Kajko i Kokoszem i zwyczajnie jakoś nie planuje się w to wkręcić i tyle.
Żeby może temu towarzyszyła jakaś przyjemna zachęta to spoko, ale np polska "wersja" Batmana, która ukazała się w "Batman Świat" była słaba, a polskie okładki, które pojawiły się w wydaniach egmontowskich równie słabe no to raczej nie jest to coś, co sprawi że sięgnę po polski komiks z ciekawości, tylko raczej od razu będę omijać go szerokim łukiem.

Ponowię pytanie, weryfikujesz jakość komiksów na podstawie kraju pochodzenia autorów?
I uzupełniając twoją "wiedzę" na temat krajowych komiksów, tylko w ubiegłym roku wyszło blisko 150 rodzimych tytułów komiksowych, a ty zbudowałeś swoją opinię na podst. dwóch?
Nie ogarniam tego co piszesz  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #217 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 17:47:15 »
Jaja sobie robisz? Masz cały dział tematyczny napakowany informacjami, jak bardzo "głośniej" ma być? Przez prawie rok nawet tam nie zajrzałeś?  :o

Ponowię pytanie, weryfikujesz jakość komiksów na podstawie kraju pochodzenia autorów?
I uzupełniając twoją "wiedzę" na temat krajowych komiksów, tylko w ubiegłym roku wyszło blisko 150 rodzimych tytułów komiksowych, a ty zbudowałeś swoją opinię na podst. dwóch?
Nie ogarniam tego co piszesz  :o

To może ja teraz zadam pytanie: masz jakąś obsesję na punkcie te go co polskie czy jak? W sumie nie przeszkadza mi to, że ktoś nazwie mnie ignorantem bo nie przeczytałem w ciągu dwóch ostatnich lat żadnego polskiego komiksu. Nie grałem też w żadną polska gre, nie obejrzałem polskiego serialu, filmu, bajki. Akurat płyt polskich raperów słuchałem. Amerykańskich i włoskich też, ale niemieckich już nie, więc no dla jakiegoś Niemca może też bede ignorantem.

Nigdzie nie pisałem o jakości. Ale to co galy widziały przy okazji Batmana nie zachęciło mnie by w to wejść. Dla mnie Twoje dopytywanie jest absurdalne. Akurat u nas tak się przyjęło, że wiele sekcji kultury dzielimy na to co polskie i zagraniczne (z rozróżnieniem na amerykańskie, europejskie, azjatyckie; w pewnych kategoriach jest pewnie bardziej szczegółowo).

Offline turucorp

« Odpowiedź #218 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:16:55 »
To może ja teraz zadam pytanie: masz jakąś obsesję na punkcie te go co polskie czy jak?

Oczywiście, że mam, z racji tego czym się zajmuję, jest to wręcz oczywista oczywistość.

W sumie nie przeszkadza mi to, że ktoś nazwie mnie ignorantem bo nie przeczytałem w ciągu dwóch ostatnich lat żadnego polskiego komiksu. Nie grałem też w żadną polska gre, nie obejrzałem polskiego serialu, filmu, bajki. Akurat płyt polskich raperów słuchałem. Amerykańskich i włoskich też, ale niemieckich już nie, więc no dla jakiegoś Niemca może też bede ignorantem.

Gdybyś był Niemcem i na niemieckim forum o rapie napisał, że nie słuchasz niemieckiego rapu, bo dobierasz utwory ze względy na narodowość wykonawców, to gwarantuję ci, że dostałbyś po łbie.
I nie pisz, proszę, że nie przeczytałeś żadnego polskiego komiksu w ciągu ostatnich dwóch lat, bo z twoich wypowiedzi jednoznacznie wynika, że jesteś od dawna starannie odseparowany od krajowej sceny komiksowej, a twoja awersja do polskich komiksów wynika tylko i wyłącznie z ignorancji (ewentualnie jakieś nielogicznej fobii, przejawiającej się lękiem przed wszystkim co krajowe).
Powtórzę, czytaj sobie co chcesz i dobieraj sobie jak chcesz, ale jeśli chcesz zabierać głos w tematach, o których nie masz zielonego pojęcia, to przynajmniej spróbuj wcześniej chociaż trochę się ogarnąć.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #219 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:30:22 »
A to może boli Cie, że od Ciebie nic nie przeczytałem xD
Nie wiem jakoś serio mnie to nie boli co o tym myślisz. To nie jest forum fanatyków polskiego komiksu.

Edit: ta wstawka o dobieraniu według narodowości to już Twoja interpretacja, w paszporty nie zaglądam, aczkolwiek jak na przykładzie wspomnianego Batmana spodoba mi się np komiks z Hiszpanii to sprawdzam sobie dokładniej danego artystę. Nie wiem tylko po co dodajeaz temu takiego rasistowskiego wydzwieku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:34:35 wysłana przez HugoL3 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #220 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:33:50 »
A ja się nie dziwie koledze Hugo, że omija polskie komiksy, bo ja np omijam polskie filmy. Większość to jakaś papka (...)

Pewnie amerykańska papka lepsza ;) Jak czytam/słyszę takie zdanie jak Twoje to od razu wiem, że mam do czynienia z większym czy mniejszym ignorantem.

Na forum siedzę od prawie roku i jakoś przez ten okres nie było tu głośno o żadnym polskim, nowym komiksie.

Hahahaha Zasada trójek z tego roku powszechnie wychwalana, rok temu świetne wydanie Prosiakowych Bajek. Ze 3 bardzo dobre numery Wilqa (i to jest superbohater!) w tym czasie wyszły + Wydział 7 (gdzie jest szał zawsze jak wychodzi nowy numer) + jeszcze trochę dobra by się znalazło. O zbiorczym wydaniu świetnego komiksu jednego z współrozmówców nie wspominając. O każdym z  powyższych, może z wyjątkiem Wilqa (co mnie mocno dziwi) było na forum głośno (w odpowiednich tematach oczywiście).

PS. Dobrych filmów też trochę wyszło, ale mało w nich wybuchów, wielkich robotów i strzelania to nieciekawe i papkowate są ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:38:04 »
Pewnie amerykańska papka lepsza ;) Jak czytam/słyszę takie zdanie jak Twoje to od razu wiem, że mam do czynienia z większym czy mniejszym ignorantem.

Hahahaha Zasada trójek z tego roku powszechnie wychwalana, rok temu świetne wydanie Prosiakowych Bajek. Ze 3 bardzo dobre numery Wilqa (i to jest superbohater!) w tym czasie wyszły + Wydział 7 (gdzie jest szał zawsze jak wychodzi nowy numer) + jeszcze trochę dobra by się znalazło. O zbiorczym wydaniu świetnego komiksu jednego z współrozmówców nie wspominając. O każdym z  powyższych, może z wyjątkiem Wilqa (co mnie mocno dziwi) było na forum głośno (w odpowiednich tematach oczywiście).

PS. Dobrych filmów też trochę wyszło, ale mało w nich wybuchów, wielkich robotów i strzelania to nieciekawe i papkowate są ;)

Do tego trzecie Bardo, Wolność albo śmierć, Incel - o tych komiksach mówiło się dużo więcej niż o jakimkolwiek superhero. Ale to nie ma sensu, ktoś nie chce bo polskie i tyle.

Offline turucorp

« Odpowiedź #222 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:40:46 »
A to może boli Cie, że od Ciebie nic nie przeczytałem xD
Nie, to nie ma nic wspólnego z moimi komiksami, a bardzo dużo z mentalnym rasizmem, który tutaj tak nieudolnie próbujesz zamaskować. Napisałem ci bardzo wyraźnie, 100-150 komiksów co roku, ty łaskawie potknąłeś się o dwa (z czego jeden dramatycznie słaby) i "wyrobiłeś sobie opinię".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #223 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:46:32 »

.

Szufladkujesz trochę kolegę. Niestety prawda taka że większość polskich filmów, które trafią do największych sieci kin to papka. Raz na jakiś czas się trafi jakiś rodzynek wiadomo.
Niewątpliwie w polskim komiksowie pewnie też, ale czy nie możecie zaakceptować tego faktu, że my ich po prostu nie czytamy? Trylogia Sienkiewicza też jest znakomita, a jednak ja lepiej się bawie przy Szekspirze i co zaś problem na tle narodowościowym?

Online freshmaker

« Odpowiedź #224 dnia: Śr, 07 Wrzesień 2022, 18:49:09 »
czy dziś mieli ogłaszać program?