Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #90 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:20:01 »
Batman Świat  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline freshmaker

« Odpowiedź #91 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:24:32 »
póki co nawet ilość zagranicznych twórców w porównaniu z poprzednimi edycjami jest nikła. w zeszłym roku była fama ze nie oszczędzają pieniądze na edycje 2022 żeby zaprosić gwiazdy. jakościowo możemy dyskutować ale timof zaprasza na swoje stoisko więcej autorów niż póki co ogłosiło mfkig.

Offline Midar

« Odpowiedź #92 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:39:18 »
Taki Kim Jung Ji kiedy pojawia się w Angouleme, to jest tam super gwiazdą, a na pokazy jego rysowania na żywo schodzą się tłumy. 1,5 miliona obserwujących na Instagramie. No ale rozumiem, że na Polskę jest za krótki i emocji nie budzi.
Nic nie poradzę, że mnie mało interesują sketchbooki czy artbooki. Jak na prawie pięćdziesięciolatka, to dorobek komiksowy ma prawie żaden. Rysunki niektóre fajne, ale plakat na MFKiG mnie mocno zniechęca.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:41:48 »
A można coś jego autorstwa kupić w PL? Bo tak na szybko nic mi nie wpadło w oko, może stąd się bierze średnie zainteresowanie jego osobą ?

Timof zapowiedział to:

Ciekawe co by było gdyby takich Mamoniów nie było ;D Coś mi się zdaje, że ofertę mielibyśmy znacznie uboższą  8)

Za to jakby byli sami Mamonie, to do dziś jedynymi komiksami jakie byśmy czytali byłyby rysunki naskalne i hieroglify  8)

Offline Midar

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:44:44 »
Timof zapowiedział to:

Oprócz tego jeszcze jeden chyba sześciotomowy tytuł i z komiksów bodajże wszystko.

Offline Leyek

« Odpowiedź #95 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:53:51 »
A to jedno to Rucka, Kim Jung Ji czy Valderrama? Ja rozumiem, że to nie Moebius czy Manara, ale to nie są jacyś artyści z kapelusza, o których słyszało 5 osób na krzyż.

O Kimie to stawiam, że max ze 3 osoby słyszały ;)

I uprzedzając Twoja ripostę - na festiwalu chcemy komiksiarzy z krwi i kości a nie jakieś gwiazdki Instagrama.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:56:11 wysłana przez Leyek »

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:57:46 »
Spoko, ja tu nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, że Kim jest zajebisty. Podlinkowana wcześniej lista nie jest na pewno ostateczna, bo chyba Kasprzakowie, Szłapa i Szneider to nie będą jedyni polscy twórcy, którzy będą gośćmi imprezy. Choć gwiazd na miarę Moebiusa już bym się na niej raczej nie spodziewał. Zwróćcie uwagę, że na liście nie ma Rosińskiego a nie sądzę, żeby miało go nie być skoro we wrześniu ukazują się te legendy.

I uprzedzając Twoja ripostę - na festiwalu chcemy komiksiarzy z krwi i kości a nie jakieś gwiazdki Instagrama.

Uuuu "komiksiarze z krwi i kości". Grubo.

Ciekawe czy taki Trust dostałby u forumowiczów legitymację tru komiksiarza. Bo chyba duża część z Was poluje na jego rysunki przy różnych okazjach, a nie można powiedzieć, że to autor z pokaźnym CV jeśli chodzi a albumy komiksowe.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Sierpień 2022, 22:07:23 wysłana przez Pimpek »

Offline Midar

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 22:18:02 »
Ciekawe czy taki Trust dostałby u forumowiczów legitymację tru komiksiarza. Bo chyba duża część z Was poluje na jego rysunki przy różnych okazjach, a nie można powiedzieć, że to autor z pokaźnym CV jeśli chodzi a albumy komiksowe.
No, tu akurat celne porównanie, ale subiektywnie  Trust mnie „rozwala”, a Kim Jung Gi jest dla mnie nieciekawy.

Pimpek

• Gość

Offline Takesh

« Odpowiedź #100 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 15:54:06 »
Chciałbym dodać coś od siebie odnośnie mojego stwierdzenia, że w tym roku słabo z gwiazdami.

Jeżdżę do Łodzi od około 20 lat na imprezę komiksową. Interesują mnie tam komiksy, autorzy komiksów, wydawcy i inne związane z tymże. Gry, cosplaye i inne wogóle mnie nie interesują.

Wyłączając pandemię to na 3 tygodnie przed festiwalem zawsze było podanych kilka tzw dużych nazwisk, międzynarodowych sław, także Polaków. Do tego było już wiele innych twórców, lokalnych, z sąsiednich krajów itd. Ostatni tydzień lub dwa były szlify, odwołania przyjazdów z uwagi na coś.
Tymczasem na liście na dzień dzisiejszy mamy 9 twórców komiksowych. 9. Gdzie wcześniej na niespełna 3 tygodnie było już zdecydowanie więcej. Plus tegoroczna edycja miała być wyjątkowo bogata po 2 latach pandemicznych obostrzeń.

Dlatego uważam, że słabo. Czyżby większość nazwisk trzymali na ostatni gwizdek?

Ludzie przyjeżdżają na festiwal z daleka, biorą urlop z pracy, rezerwują hotele na kilka dni, cała logistyka i koszty z tym związane nie są małe. Dlatego chciałbym wiedzieć, że mój wyjazd tam będzie dla mnie atrakcyjny. A to właśnie głównie twórcy są tą przynętą. Owszem, zakupy, rozmowy w kuluarach z innymi pasjonatami, wydawcami, prelekcje, wywiady itd są ważne, ale na pierwszym miejscu są twórcy. Z ujawnionych nazwisk conajmniej połowa, jeśli nie większość, to twórcy z którymi miałem do czynienia nie jeden raz i z chęcią znów ich spotkam. Ale ich ilość wystracza mi na 1 dzień takiego wyjazdu. A planuję 3 dni. I dlatego mam zagwozdkę i rozważam zmianę wyjazdu na 1 dzień, bo na więcej koszty robią się już mniej uzasadnione.

Takie jest moje osobiste odczucie i tyle.

A porównywanie Kim Jung Gi z Trustem to nie trafiony przykład komiksowy. Owszem, obaj mają niesamowity talent w łapie, ale na tym podobieństwo kończy się w moim odczuciu.
Po podaniu nazwiska Kima większość z nas musiała go zgooglować. Na rozpisce jest podany jako ilustrator, nie wydany jeszcze w Polsce (nie liczę B Świat),  obok też nazwiska gości na strefę gier. Czy jest komiksiarzem? Jest, bo jednak coś stworzył i Timof to wyda. Widząc, jaki ma talent, z pewnością to kupię.
Natomiast Trust dla mojego pokolenia to mega nazwisko. W latach 90-tych tworzył genialne szorty, grafiki, plus jego wersja Wiedźmina. Jego komiksów mam dużo, bo jest w różnych magazynach, antologiach itp. Jest dla nas mega gwiazdą i zawsze jest do niego wielka kolejka.
Dlatego porównywanie dla mnie jest chybione.

Tyle. Czekam jeszcze na ewentualne kolejne nazwiska i zastanawiam się czy 1 czy 3 dni.

Do zobaczenia na festiwalu!

sum41

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 15:55:08 »
Moze goscie sie boja przyjechac bo wtdy bedzie kolejna fala malp i pomidorow sie przetaczala... a moze poprostu boja sie naszej inflacji ...

Offline Teli

« Odpowiedź #102 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 15:58:20 »
No, tu akurat celne porównanie, ale subiektywnie  Trust mnie „rozwala”, a Kim Jung Gi jest dla mnie nieciekawy.

No widzisz, a dla Trusta jest ;)

Nie widzę związku. Od czapy argument.

Hipotetycznie: Jeśli Midar lubi sztukę Trusta ale nie znosi pomidorów które lubi Trust to czy Midar powinien codziennie na śniadanie zjadać pomidora?
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:00:48 wysłana przez Teli »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #103 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:03:35 »
u mnie podobnie jak u takesha. czekam z zakupem biletów az ogloszą program. pewnie bede ale moze na 1 a nie 2 dni.

edit: jestem za, niech midar je pomidory

Offline misiokles

« Odpowiedź #104 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:06:13 »
Podczas tegorocznej emefki zapowiedziano tyle premier polskich komiksów, że - gdybym się wybierał - pewnie i tak większość czasu spędziłbym na small-talkach z ich autorami.