Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80142 razy)

Offline freshmaker

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #75 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 19:28:06 »
pawelsz jak znajdziesz te zalecenia zagranicznych msz to proszę podlinkuj. skandynawia na pewno takich zaleceń nie miała.

Offline Teli

« Odpowiedź #76 dnia: So, 27 Sierpień 2022, 22:59:35 »
Rozumiem argumentację o ostrzeżeniach związanych z konfliktem za wschodnią granicą. Mam tylko pytanie dotyczy on tylko bezcennego dobra kultury jakim są artyści komiksowi?
Nie chcę się mądrzyć ale dwa tygodnie po MFKIG idę na Atlas Arenę na Deep Purple i jakoś konertu nikt nie odwołał. Ogólnie wiele koncertów i eventów z udziałem zagranicznych gości ma miejsce i nie ma problemów. Czym więc różni się konwent komiksowy od koncertu? Rucka ma wywalone na zalecenia? Coś mi tu nie gra... Wiem jedno na dzień dzisiejszy zapowiada się trzecia z rzędu bardzo uboga MFK-a. Wciąż liczę że trzymają jakieś bomby na wrzesień bo narazie to nawet z polskiej sceny to szału nie ma.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 09:52:35 »
czasy gdy headlinerami byli moebius, manara i andreas minęły bezpowrotnie

Offline Klint

« Odpowiedź #78 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:12:06 »
Mnie zastanawia inna kwestia a mianowicie; tylko kilku wydawców podało tytuły, które będą miały premierą na Emefce.
Wiem, że drukarnie są obłożone i czasu jest mało, więc tym bardziej zastanawiam się czy nie jest to ten czas aby wysłać pliki do druku i podać tytuły do publicznej wiadomości. Nie wykluczam sytuacji, że nie wszystkie pliki są gotowe i w tym przypadku nie zdążą zostać wydrukowane przed najważniejszą imprezą komiksową w Polsce, odbywającą się cyklicznie i mającą wcześniej ustalaną datę.

Offline Death

« Odpowiedź #79 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 12:54:34 »
Mnie bardzo ciekawią premiery na MFK takich wydawnictw jak Ongrys, Timof, Taurus czy Kurc. I nie tylko. Jeszcze sporo zapowiedzi przed nami.

Offline Takesh

« Odpowiedź #80 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:06:21 »
Szukam jakiejś listy gości i znalazłem tyłka tą

https://komiksfestiwal.com/goscie/

Strona oficjalna, więc potwierdzone dane, ale to aktualna lista? Jeszcze kogoś potwierdzili? Na stronę na fb nie mogę wejść, bo nie mam konta.

Jak dla mnie to strasznie słabo. Pierwszy raz jadę już na piątkowy dzień, żeby więcej zobaczyć, jakieś spotkania, otwarcie wystawy itd. Hotel zamówiony, zgoda żony jest. A tu zaczynam się zastanawiać czy jednak nie zmienić planów i nie pojechać tylko na 1 dzień.... Prawie 20 lat jeżdżę na ten konwent/festiwal i tak słabo to nie pamiętam.

Offline michał81

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:29:19 »
Trochę za wcześnie narzekacie z tymi ogłoszeniami. Co roku ogłoszenia gości przyspieszają we wrześniu.  Sprawdźcie profil instagramowy MFKiG, gdzie dzieje się najwięcej. Z niego też widać, że największe ogłoszenia były właśnie we wrześniu, czyli miesiąc przed festiwalem. Wcześniej były puszczane pojedyncze nazwiska twórców (między innymi odpowiedzialnych za tematyczny plakat). I ma to duży sens bo nakręcanie "hajpu" wcześniej to wyrzucanie czasu, środków i energii w błoto.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:53:09 »
Jacy by goście nie byli to i tak jadę bo to najfajniejszy festiwal jaki mamy w kraju. 

Offline Takesh

« Odpowiedź #83 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 13:53:16 »
Miesiąc wcześniej? Już mniej niż miesiąc. W tym roku wrzesień zamiast października. I miesiąc wcześniej były duże nazwiska. Teraz mamy jedno i Kasprzaków. Ale niech mnie zaskoczą.

Co do Instagrama, to też nie mam konta i nie mogę tam nic oglądać. Dziwne, że na fb muszę mieć konto. Taka duża i ważna impreza, ale wiadomości tylko dla zalogowanych...

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 17:11:24 »
A to jedno to Rucka, Kim Jung Ji czy Valderrama? Ja rozumiem, że to nie Moebius czy Manara, ale to nie są jacyś artyści z kapelusza, o których słyszało 5 osób na krzyż.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 17:35:46 »
A to jedno to Rucka, Kim Jung Ji czy Valderrama? Ja rozumiem, że to nie Moebius czy Manara, ale to nie są jacyś artyści z kapelusza, o których słyszało 5 osób na krzyż.

U nas ludzie generalnie (nie wszyscy, oczywiście) dużo mniej są zainteresowani współczesnymi twórcami niż klasykami. Nie wiem z czego to wynika, pewnie jak większość rzeczy w polskim komiksowie, z sentymentu. Tym jest ten rynek nakręcany.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 20:09:28 »
Taki Kim Jung Ji kiedy pojawia się w Angouleme, to jest tam super gwiazdą, a na pokazy jego rysowania na żywo schodzą się tłumy. 1,5 miliona obserwujących na Instagramie. No ale rozumiem, że na Polskę jest za krótki i emocji nie budzi.

U nas ludzie generalnie (nie wszyscy, oczywiście) dużo mniej są zainteresowani współczesnymi twórcami niż klasykami. Nie wiem z czego to wynika, pewnie jak większość rzeczy w polskim komiksowie, z sentymentu. Tym jest ten rynek nakręcany.

Mamonie

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #87 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:00:25 »
Ciekawe co by było gdyby takich Mamoniów nie było ;D Coś mi się zdaje, że ofertę mielibyśmy znacznie uboższą  8)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:05:08 »
Ciekawe co by było gdyby takich Mamoniów nie było ;D Coś mi się zdaje, że ofertę mielibyśmy znacznie uboższą  8)

To też prawda, jedno drugiego nie wyklucza ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #89 dnia: Nd, 28 Sierpień 2022, 21:17:07 »
Taki Kim Jung Ji kiedy pojawia się w Angouleme, to jest tam super gwiazdą

A można coś jego autorstwa kupić w PL? Bo tak na szybko nic mi nie wpadło w oko, może stąd się bierze średnie zainteresowanie jego osobą ?