Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Teli

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #375 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:22:53 »
Dziękuję, Teli, za odpowiedź.
Cóż, zobaczymy na miejscu jak będzie. A czy pojawiło się gdzieś info, od której będą wydawane numerki do strefy? Bo nigdzie nie udało mi się tego znaleźć, a nie wiem czy przyjeżdżając pod AA około 7-8 jest w ogóle sens ustawiać się w kolejce.

W zeszłym roku po małych negocjacjach wydawali tuż przed otwarciem targów.
Sens zawsze jest. Zależy w jakie nazwiska celujesz. Ustawiając się do kolejki nawet o siódmej rano może i nie dostaniesz wszystkich wymarzonych wrysów ale na autograf masz 100% szans. Bo może być tak że autor zmitręży sporo czasu na wrysach, a potem czas się skończy i obsługa strefy wpuści na podpisy tylko ludzi z numerkami i śpiochy obejdą się smakiem :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #376 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:28:02 »
Czy spotkanie z Egmontem jest transmitowane na żywo gdzieś w necie? W zeszłym roku chyba Filmożercy robili... Bo na festiwal się nie wybieram, ale spotkanie chętnie bym obejrzał :)

A ja mam zasadę, której nigdy nie łamię, że nie kupuję w innych językach

Też miałem taką zasadę, ale zamarzyło mi się mieć do końca Aquamana i Latarnie z DC Odrodzenie, więc kupiłem. No i jak nie będzie Animal Man'a Lemire'a to też kupię. Ale to są raczej pojedyncze wyjątki, a tak to mimo wszystko trzymam się polskich wydań (1. kupuję od Egmontu i Muchy, to dalej i więcej wydają; 2. mimo wszystko wolę czytać w rodzimym języku; 3. jakbym zaczął zbierać omniaki po angielski to rozwód mam gwarantowany...).
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:32:10 wysłana przez dreamer36 »

Offline Death

« Odpowiedź #377 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:32:32 »
O której zaczyna się festiwal? W sensie, o której już mogę wejść na strefę targową? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć informacji. W ubiegłym roku było chyba jakoś na ósmą.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #378 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:48:18 »
A nie 9? Numerki mieli rozdawać o 10, a ostatecznie zaczęli razem z festiwalem o 9... tak to pamiętam, ale zmęczenie całonocnym czuwaniem mogło zmącić mi pamięć.

Offline Teli

« Odpowiedź #379 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 10:52:00 »
O której zaczyna się festiwal? W sensie, o której już mogę wejść na strefę targową? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć informacji. W ubiegłym roku było chyba jakoś na ósmą.

Dobrze to schowali ale jakoś znalazłem.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #380 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 11:38:33 »
Na bilecie też jest :v Ale wpuszczać pewnie będą wcześniej, bo o 10 to się atrakcje zaczynają, a jeszcze trzeba na nie dojść.

Offline Vigorro

« Odpowiedź #381 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 12:05:46 »
Na stronie festiwalu w zakładce Dla uczestnika stoi napisane, że w sobotę i niedzielę Atlas Arena - strefa targowa i strefy gier od 9.00
(Zrobiłbym screena albo udostępnił link, ale nie bardzo umiem 🙂)

Edit:
https://komiksfestiwal.com/dla-uczestnika/
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Wrzesień 2022, 12:08:30 wysłana przez Vigorro »

Offline Leyek

« Odpowiedź #382 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 13:15:04 »
Pytanie do komiksiarzy-ojców o Wasze doświadczenia z pojechaniem na festiwal z 6-7 letnim potomkiem?
Jeśli się zdecyduję ostatecznie pojechać, myślę czy nie zabrać starszego syna ze sobą, ale zastanawiam się na ile będzie "ciężarem" :) Jakbym był z Łodzi byłoby łatwiej, ale tak jak już go wezmę to musi ze mną (i ja z nim) wytrzymać cały/większość dnia.
Czytamy razem Tytusy, Tymka i Mistrza, na bieżąco wydawane pozycje z KG czy Egmontu, więc frajda dla niego by była, szczególnie jakby dany autor specjalnie dla niego robił wrys. No i trzeba zaszczepiać pasję, żeby kiedyś było komu przekazać zbiory :) Tylko pytanie na ile będzie w stanie wytrzymać (zdarza mu się być marudnym jak jest zmęczony) i czy są jakieś atrakcje dodatkowe dla takich młodych (nigdy nie zwracałem na to szczególnej uwagi).

Offline Teli

« Odpowiedź #383 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 13:50:32 »
Pytanie do komiksiarzy-ojców...

Ja pierwszy raz pokemony zabrałem na festiwal rok temu i była to KW. Córa ładnie podłapała bakcyla zwłaszcza że dostała swój pierwszy rysunek. Młody woli piłkę niż komiksy i olewa temat.
Na MFK jeszcze ich nie brałem ale dlatego że dwudniowy Kolejkon to nie jest zbyt dobre miejsce dla dzieciaków z racji warunków. Choć tym razem młoda się uparła i przywiozę ją na niedzielę - szczęściem w sobotę nie ma jakiś szczególnie interesujących ją punktów programu. I bardzo dla mnie dobrze bo sobotę mam mocno rozplanowaną, a w  niedzielę będę mógł skupić się na niej. Ach... no i dziewczyna ma już 12 lat więc pół nocki w aucie spokojnie mi wytrzyma.

Z 6-7 latkiem to może być różnie. Zwłaszcza że poza komiksami na festiwalu jest masa innych atrakcji i możesz równie dobrze zostać uwiązany do strefy z planszówkami lub grami komputerowymi które mogą się młodemu zdać bardziej atrakcyjne niż kolorowe gazetki.
Możesz też celować w jakieś warsztaty ale to sprawdź program bo akurat te punkty zignorowałem. Pamiętam że w zeszłym roku był jakiś mini kącik dla dzieci. Jednak szału nie było. Kumpel przyjechał wtedy z pięciolatkiem i w ramach przysługi i tego że akurat nie miałem wtedy nic do roboty pilnowałem mu latorośli przez 45 minut bo nie dał rady z nim łazić po Arenie.
Reasumując Twoja wola ale jakbym był na Twoim miejscu to zostałbym szczęśliwym ojcem egoistą i pojechał na konwent odreagować od dzieciaków. Jeszcze zdążysz zabrać jak będzie starszy.
No chyba że będziesz mieć jakieś wsparcie w postaci żony... ale to też zły pomysł jeśli nie podziela Twojej pasji bo równie dobrze możesz skończyć z całą rodzinką w pobliskim zoo oglądając taplające się w basenie słonie (swoją drogą polecam)

Offline laf

« Odpowiedź #384 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:23:32 »
Jakie komiksy bierzecie, żeby złożył na nich swój autograf Rucka?

Ja myślałem o Gotham Central 1 i Lazarus 1. Zobaczymy czy uda mi się zdobyć dwa autografy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:29:04 wysłana przez laf »

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #385 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:27:17 »
Gotham Central :)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #386 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:29:07 »
Kupuję Elektrę i Wolverina. Nic więcej.

Offline Takesh

« Odpowiedź #387 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:33:03 »
Rozważam GC1, ale chyba jednak Zamieć.

Offline Szekak

« Odpowiedź #388 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:33:23 »
Jakie komiksy bierzecie, żeby złożył na nich swój autograf Rucka?

Ja myślałem o Gotham Central 1 i Lazarus 1. Zobaczymy czy uda mi się zdobyć dwa autografy.
Na luzaku, przeciez machnac dwa podpisy to jest 14 sekund.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline laf

« Odpowiedź #389 dnia: Cz, 22 Wrzesień 2022, 14:37:56 »
Na luzaku, przeciez machnac dwa podpisy to jest 14 sekund.
Niby tak, ale:
7. Najważniejsza zasada Strefy Autografów: jeden numerek – jedna dedykacja/ autograf (czyli do jednego autora można podejść tylko i wyłącznie z jednym albumem).
https://komiksfestiwal.com/strefa-autografow/

Nie wiem jak bardzo będzie to przestrzegane i kto będzie nad tym czuwał (to moja pierwsza emfka), ale jednak taki zapis w Regulaminie funkcjonuje  :(