Autor Wątek: 33 MFKiG w Łodzi  (Przeczytany 80067 razy)

Offline Leyek

Odp: 33 MFKiG w Łodzi
« Odpowiedź #345 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 20:50:44 »
Ta na pewno GR wie o naszym forum i że go tu szkalują. Pytanie czy w ogóle wie co to fora.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 20:52:10 »
Ta na pewno GR wie o naszym forum i że go tu szkalują. Pytanie czy w ogóle wie co to fora.

GR to nie wie na pewno. KG nie wiem czy wie. Tzn. na pewno wie KG od Holcmana, ale czy KG od Relaxu wie, to nie wiem.

Offline starcek

« Odpowiedź #347 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:12:23 »
Z tym partnerowaniem marszanda to pojechaliście ma maxa. W oficjalnej informacji na stronie Festiwalu wśród partnerów wymienione jest Labrum, a nie PCA. No chyba, że spółka marszanda to jakiś cichy partner?

Oba - i to jest dopiero wesołe na maksa - Relaxy są partnerami medialnymi.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Koalar

« Odpowiedź #348 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:21:25 »
Ma prawo do takiej opinii? Moim zdaniem ma.

Ma prawo do każdej opinii. To, że się z nim nie zgadzam w jakiejś kwestii, nie znaczy, że sprzeciwiam się temu, żeby wyrażał swoje zdanie.

I rozumiem, że ktoś potępia czyjeś krzywe akcje. Ale według mnie nie powinien oczekiwać od kogoś innego, że ten ktoś sam się narazi na ewentualne problemy, żeby ukarać winnego. Raczej sam się powinien tym zająć. Jest parę sposobów, żeby komuś pokazać, że brzydko się zachował i że lepiej, żeby więcej tego nie robił. I można to robić w okolicy jego stoiska nawet przez całe dwa dni.

A wracając do początku, to ja zwyczajnie nie wiem, na jakiej podstawie można komuś odmówić wykupu stoiska na imprezie chyba finansowanej z publicznych pieniędzy. Co za tym idzie, nie rozumiem, jak można mieć pretensje do MFKiG w tej kwestii. I się zastanawiam, gdzie się kończy samowolka wykluczeniowa. Wykluczyć tego za hejt, tego za trollowanie, tego za chamskie komentarze, tego za zbytnią prawicowość.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #349 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:28:04 »
turucorp…
Rozumiem, że ci nie w smak obecność pana G. (…), ale twoje poglądy przeciw jego poglądom. Równie dobrze pana G. (…) mógłby zażądać do MFKiG by na teren festiwalu nie byli wpuszczani użytkownicy tegoż forum, bo ciężko go szkalują w Internetach.

Chyba się nie do końca rozumiemy?
Akurat mi jego obecność zwisa i powiewa, moje poglądy zna doskonale, ma do mnie wszelkie możliwe kontakty i namiary, ale ostatnio ograniczył się jedynie do Messengera, na którym nie mogłem mu nawet odpowiedzieć, bo mnie zablokował (to on dzwoni, więc nie mam zamiaru oddzwaniać).
Kwestia festiwalu, K.G. nie jest sponsorem tylko partnerem (a przynajmniej tak wynika z wrzuconej w sąsiednim temacie o Relaxie informacji), zakładam, że to jakiś barter/wsparcie informacyjno-reklamowe, a nie żadna kasa (nie będę truł teraz orgom takimi pytaniami). Co nie zmienia faktu, że bycie partnerem festiwalu jest czymś zupełnie innym niż wydawcą na stoisku. Wiem, że wiele osób ze środowiska twórców ciężko się zastanawia, czy chce brać udział w festiwalu, któremu partneruje osoba o taki „dorobku medialnym”.
Czytelnicy komiksów i uczestnicy festiwalu mogą mieć na to kompletnie wywalone, ale autorzy patrzą na to z innej perspektywy i niekoniecznie czują się komfortowo na imprezie, na której są gośćmi drugiej czy trzeciej kategorii, a osoby, które literalnie obrabiają im dupę, są traktowane priorytetowo i „partnerują”.
Zabawne?
Być może, ale wielu z nas to nie bawi.

Oba - i to jest dopiero wesołe na maksa - Relaxy są partnerami medialnymi.

To jest dopiero przykład schizy, nie dość, że oba Relaxy, to jeszcze pozwala to dodatkowo zagmatwać sytuację, bo przecież nie ma PCA, jest tylko Relax. JPDL.

A wracając do początku, to ja zwyczajnie nie wiem, na jakiej podstawie można komuś odmówić wykupu stoiska na imprezie chyba finansowanej z publicznych pieniędzy. Co za tym idzie, nie rozumiem, jak można mieć pretensje do MFKiG w tej kwestii. I się zastanawiam, gdzie się kończy samowolka wykluczeniowa. Wykluczyć tego za hejt, tego za trollowanie, tego za chamskie komentarze, tego za zbytnią prawicowość.

Albo masz bardzo krótką pamięć, albo nie znasz historii współczesnego komiksu polskiego?
W Warszawie wywalono swego czasu z imprezy stoisko z komiksami Dąbrowskiego, sprzedawali przed budynkiem, z bagażnika samochodu.
W Krakowie zablokowano stoisko Timofa.
Więc jeśli już zadajesz takie pytanie, to dopisz sobie np. „lewicowość”, żebyś miał symetrycznie i w oparciu o fakty.
A na zrozumienie przyjdzie dla ciebie czas później, albo i nie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:38:44 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline starcek

« Odpowiedź #350 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:54:15 »
[...]
To jest dopiero przykład schizy, nie dość, że oba Relaxy, to jeszcze pozwala to dodatkowo zagmatwać sytuację, bo przecież nie ma PCA, jest tylko Relax. JPDL.
[...]

Oj tam od razu schiza. Organizatorzy dopuszczając oba Relaxy do patronatu medialnego nie będą mieli zagrożenia pozwu o współudział w czerpaniu korzyści z bezprawnego użytkowania znaku. Ktokolwiek wygra w sądzie i tak będzie byłym partnerem medialnym Festiwalu.

A przy okazji o PCA ani słowa w materiałach. Bo Relax , to Relax. A że dwa? Oj tam, oj tam.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #351 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 21:57:57 »
Ta tylko dziwny ten patronat jak wzajemnie podmieniają swoje logo na reklamie u siebie w piśmie :) Widocznie jedni są patronem tylko dla swoich czytelników, drudzy dla swoich :)

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 22:18:41 »
Już ten patronat Relaxów to sobie mogła MFKa odpuścić w sytuacji kiedy sprawa jest w sądzie i pół komiksowa polewa z całej tej sytuacji :) A już wrzucanie reklamy na okładki obu tych magazynów z podmienianiem logówek to jest beka po całości :D

Offline JanJ

« Odpowiedź #353 dnia: Wt, 20 Wrzesień 2022, 23:40:58 »
Ale festiwal ma w tym roku chyba znacznie mniej funduszy od miasta, więc pewnie brali od każdego jak leci. To nawet lepiej, że są aż dwa Relaxy.

Offline Teli

« Odpowiedź #354 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 08:57:40 »
No i mamy regulamin:
na plus w stosunku do 2019 roku (bo o zeszłym nie mówię) zwiększono ilość numerków z 4 do 5szt na osobę
na minus to pewnie punkt o tym że jeden autograf/wrys na osobę choć może uda się to jakoś obejść jeśli autor będzie siedział bezrobotny.

Tu macie regulamin do wglądu:

https://komiksfestiwal.com/strefa-autografow/

Offline Necr09

« Odpowiedź #355 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 09:16:11 »
Około festiwalowe pytanie, jako, że to będzie moja pierwsza wizyta to zastanawiam się gdzie zaparkować, myślałem o parkingu pobliskiego Carrefouru, ale może jest coś bezpłatnego bliżej, bo parking AA raczej będzie płatny, nie? Sam okolic stadionu apeciaków nie znam za bardzo.
FGO: 758,469,198

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #356 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 09:57:31 »
Wydaje mi się, że parking jest bezpłatny dla uczestników. Ale może ktoś potwierdzi, ja akurat nie parkowałem pod Areną.  :)

Edit- no to się trochę wyjaśniło. Ale to i tak fajna cena.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Wrzesień 2022, 09:59:35 wysłana przez Lyricstof »
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Leyek

« Odpowiedź #357 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 09:57:48 »
@Necr09 Parkuj na parkingu AA. Obecnych cen nie znam (kiedyś to było jakieś 25 zł/dzień), ale mając samochód pod samą Areną masz megawygodę. Nie musisz taszczyć ze sobą wszystkich rzeczy co przywieziesz (np. jedzenie/picie, komiksy do wrysów), bo w razie czego szybko wyskoczysz. Co kupisz możesz co jakiś czas zanieść do wozu itd.

Offline laf

« Odpowiedź #358 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 10:23:28 »
Około festiwalowe pytanie, jako, że to będzie moja pierwsza wizyta to zastanawiam się gdzie zaparkować, myślałem o parkingu pobliskiego Carrefouru, ale może jest coś bezpłatnego bliżej, bo parking AA raczej będzie płatny, nie? Sam okolic stadionu apeciaków nie znam za bardzo.

Wycinek z regulaminu parkingu pod AA
8. Uczestnicy Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier parkujący pod Atlas Areną poza uiszczeniem opłaty parkingowej, o której mowa w pkt. 7, są zobowiązani do bezpłatnego udostępnienia swojego samochodu na rzecz innych uczestników nie posiadających własnego środka transportu. Udostępnienie, o którym mowa w zdaniu pierwszym obejmuje następujące czynności:
a) ogrzanie ciała w przypadku spadku temperatury zewnętrznej poniżej 10 stopni Celsjusza,
b) spanie na fotelach samochodowych (zarówno z przodu, jak i z tyłu) maksymalnie do dwóch godzin na danego uczestnika,
c) przechowanie zbiorów kolekcyjnych uczestników zakupionych w trakcie trwania Festiwalu.
Możliwość wykonania czynności wymienionych w zdaniu drugim uzależniona jest od parametrów udostępnianego pojazdu.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Śr, 21 Wrzesień 2022, 11:21:40 »
Ale festiwal ma w tym roku chyba znacznie mniej funduszy od miasta, więc pewnie brali od każdego jak leci. To nawet lepiej, że są aż dwa Relaxy.

W tej sytuacji szkoda, że nie ma dziesięciu Relaxów. Może wtedy wspólnie ściągnęliby np. Mignole.