Autor Wątek: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021 - o konwencie  (Przeczytany 36123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021 - o konwencie
« Odpowiedź #210 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:36:52 »
To jest dobre pytanie! Po co stoją po te numerki i w piątek i w sobotę. Zakładam, że jest to ta sama grupa ludzi. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że gdyby Rosiński pojawił się na Egmoncie to też by za nim pobiegli. A co z braniem wrysunków od tych samych rywoników na każdej kolejnej imprezie. 10 rysunków rocznie od Leśniaka, czy Śledzińskiego. To jakieś zawody? Kto więcej i kto zbierze z większą ilością kresek?
Tak, z pewnością organizatorzy , wydawcy itd nie wiedzą z kim mają doczynienia. Mało tego, wezmą pod rozwagę postulaty i propozycję kolejkowiczów aby ułatwić im zebranie jeszcze większej ilości darmowych rysunków.
Nie, to nie zawody. To wytrwałość, poświęcanie własnego czasu i pieniędzy, a na końcu uczciwe korzystanie z zasad - kolejka, numerki. To jest bycie fanem.
Dziwią mnie ludzie! Którzy myślą, że wpadną na strefę w ostatniej chwili i tam przy pustym stoliku będzie czekał na nich autor. Tak, mam 8 wrysów Rosińskiego i chętnie zdobyłbym jeszcze 10. Dlaczego? Bo chcę i mogę. Nie naginam zasad, nikogo nie przekupuję, nie wynajmuję kolejowych staczy, itd. Jestem fanem i poświęcam swój czas i zdrowie, żeby upragniony rysunek dostać.
A zdziwione leniuszki, niech sobie uświadomią, że na efekt trzeba zapracować, czasem nawet postać w kolejce kilkanaście godzin.

Offline Arku

« Odpowiedź #211 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:37:18 »
@Koora
Postuluję o zmiane zasad. Postuluję o równe szanse dla wszystkich. Postuluję o to, żeby determinacja nie była głownym powodem otrzymania wrysunku. Ja wiem, że środowisko kolejkowiczów chciałoby aby ułatwić im zdobywanie trofeów. Fajnie gdyby, posłuchał też ktoś nas  - rysowników, scenarzystów. Koora, czy uważasz , że to fajne  gdy wrysowywuje się na jednej imprezie osobie i w komiks i na kartce. Następna impreza i sytuacja się powtarza. Jak już nie ma w czym się wrysować to już tylko na kartkach. Tym samym osobom. Do momentu, aż się nie znudzą i przyjdą nowi. Zawsze są dwie strony medalu :).

Offline Szekak

« Odpowiedź #212 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:39:54 »
Ale o zmiane zasad na jakie proponujesz? Na płatne wrysy? Ok, będę płacił, choć chyba uczciwsze już jest rozdzielanie po determinacji niż za hajs, bo nie każdy hajs ma. Czemu ma nie decydować o wrysach determinacja? To co ma decydować? Po równo każdemu? A co to, PRL?
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Październik 2021, 11:43:34 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline starcek

« Odpowiedź #213 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:40:47 »
[...]
A zdziwione leniuszki, niech sobie uświadomią, że na efekt trzeba zapracować, czasem nawet postać w kolejce kilkanaście godzin.
Jakbym słyszał dziadka spod lecznicy NFZ, do którego nie dociera, że mozna przyjść pięć minut przed otwarciem drzwi. A nie - sorry - po iPhony chyba też tak ludzie stoją.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Arku

« Odpowiedź #214 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:43:31 »
Determinacja doprowadziła do zmiany zasad dostawania wrysunków w Angouleme. Jest losowanie. Może , to czas, żeby najwększe imprezy w Polsce poszły w tę stronę.

Offline Szekak

« Odpowiedź #215 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:44:21 »
Spoko, dla mnie git. Ciekawe po ile numerki będą chodziły. ;)

Offline Arku

« Odpowiedź #216 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:46:05 »
W Angouleme nie ma tego problemu. Myslisz , że w Polsce i loterie ustawią?

Offline starcek

« Odpowiedź #217 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:49:00 »
A jak z kolejkami do innych autorów w strefie autografów było? Nie pozabijano się bez numerków?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #218 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:50:12 »
Nie, był pełen luz, nie widziałem, żadnej spiny. Itachi tam miał jakiś problem z kimś to zagrali w papier kamień norzyce, bo nie wiedzieli kto był pierwszy. ;)

W Angouleme nie ma tego problemu. Myslisz , że w Polsce i loterie ustawią?
Skąd wiesz, że nie ma? Nie mówię o ustawianiu loterii, mówię, że może dojść do sytuacji, że o numerek ustawią się do losowania osoby które mają gdzieś wrys Rosińskiego, ale jak za free to może się uda i będzie profit.

Niemniej tak jak powiedziałem, mi w sumie system wisi, jest kolejkowy to jest, to się ustawiam, będzie inny też będzie dla mnie git.

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #219 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:50:41 »
Ja mam dwa wrysy od Rosińskiego i jak będzie okazja to chętnie jeszcze wezmę kolejne. Ja nie mam problemu z tym, że niektórzy mają po 10 rysunków, bo to świadczy o ich determinacji, pasji i uwielbieniu do autora, a nie chciwości. Prawda jest taka, że na chwilę obecną trzeba włożyć trochę wysiłku, aby dostać odpowiedni rysunek/wpis.

A co do kwestii płacenia z rysunki, to też nie powinno być z tym zdziwienia. Na zachodnich konwentach jest to często praktykowane. Fakt, często są to nie małe kwoty, ale za to rysunek jest porządnej jakości. Dobrym przykładem jest John Higgins, który na MFKiG w 2019 normalnie rysował za kasę i nie żałuje wydanej 100 na świetnego Dredda, który teraz zdobi moją ścianę.

Offline Arku

« Odpowiedź #220 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:51:18 »
A jak z kolejkami do innych autorów w strefie autografów było? Nie pozabijano się bez numerków?

Czy do Rosińskiego musiały być te numerki? Nie mogło być normalnej kolejki jak do reszty?. Zupełnie tego nie rozumiem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #221 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:54:17 »
Jakby nie było numerków do Rosia, to byłyby sceny jak kiedyś, by ludzie wbiegali różnymi wejściami i zapieprzali tratując się nawzajem by jak najszybciej dotrzeć na pozycje. Kiedyś nawet stoiska dla wystawców wykupowano by być wpuszczonym wcześniej na hale i móc ustawić się wcześniej niż normalni uczestnicy eventu w kolejce.

Offline Koora

« Odpowiedź #222 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 11:54:25 »
@Koora
czy uważasz , że to fajne  gdy wrysowywuje się na jednej imprezie osobie i w komiks i na kartce

Nie podoba mi się jak ktoś podchodzi z komiksem(albo kilkoma) i kartką jednocześnie i chce więcej rysunków przy jednym "podejściu". Ale jeśli stoję w kolejce w strefie autografów z jednym komiksem, a potem podejdę jeszcze raz do kolejki z drugim albo pójdę do autora w innej godzinie jak będzie miał sesję na stoisku wydawcy to w czym problem? Gdzie tu nierówne szanse? Każdy ma też szansę stać w nocy w kolejce po numerek. Nikt tam nikogo nie wyprasza :)

Offline Teli

« Odpowiedź #223 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 12:11:38 »
Żadne zasady nie dopasują wszystkim. Przyjrzymy się temu:

Kto pierwszy ten lepszy - przerabialiśmy to i skończyło się to tym że ludzie się na Arenie mało nie pozabijali biegnąc po tych schodach, a na końcu okazało się że ludzie z wcześniejszą akredytacją i tak byli pierwsi.
Wrysy za kasę - znowu larum bo biedniejsi obejdą się smakiem, a wrysy zgarną tylko Ci z grubszym portfelem
Losowanie - też było i jeśli dobrze pamiętam pojawiło się sporo głosów i podejrzeń że też było ustawione.
Kolejka po numerki - ustawione bo okazuje się że najbardziej zdeterminowane jest ok 30 osób w Polsce reszta woli spać i uważa że poświęcenie zdrowia stojąc całą noc przy 5 stopniach to jakiś szwindel.

Jak zwykle przy okazji wyrysów mamy burzę w szklance wody. Przypomina mi to awantury przed niektórymi koncertami kiedy to najzagorzalsi fani jeżdżą za danym zespołem, niedojadają i koczują pod scenami żeby poobcować te kilkadziesiąt minut z artystą. Tam też są awantury. Też mamy różne sposoby rozwiązania konfliktu i żadne nie są idealne gdyż zazwyczaj kończy się to pojedynkiem kasa vs determinacja.

Popieram, choć może nieco stronniczo, towarzystwo kolejkowe. Stanie przez dwie noce, kiepskie wyżywienie, zimno - odchorowuję do dziś. Przy moim zdrowiu jechanie tam było kretynizmem, ale się poświęciłem gdyż uważam że warto. Nie dla kasy ale dla tych kilku chwil z artystą. Zresztą nikt nikogo z kolejki nie wyganiał, było kilkoro nowych twarzy i wszyscy dostali numerki zgodnie z kolejnością. Liczyła się tylko determinacja i chęci. Wszystkich chętnych zapraszam za rok.

Arku skoro mówisz że jesteś z środowiska artystyczno-scenariuszowego odpowiedz mi, jako artysta, kogo wolałbyś spotkać przy stoliku:

a. przypadkowo wylosowanego gościa który pojęcia nie ma kim jesteś i co rysujesz ale wziął udział w losowaniu i akurat ma szczęście, może potem opchnie wrys na allegro
b. krewnego i znajomego królika z akredytacją który zajął sobie na luzaku miejsce w wyścigu
c. oddanego fana który wie wszystko o Twojej twórczości, żyje nią i stał na zimnie całą noc tylko po to by uścisnąć Ci dłoń a otrzymany rysunek traktować z najwyższym szacunkiem jako sentymentalną pamiątkę

Celowo pomijam gościa z kasą który chce kupić wrys bo Ci zawsze się znajdą i wszyscy bardzo ich lubią :)

Offline Arku

« Odpowiedź #224 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 12:21:58 »
Telli, ja mogę tylko z podziwem patrzeć na Rosińskiego. Nie wiem kogo chciałbym widzieć w kolejce. Powiem Ci tylko, że mnie najbardziej denerwuje, gdy ktoś chce coś ode mnie a nie ma bladego pojęcia o tym co robię.