Autor Wątek: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021 - o konwencie  (Przeczytany 36145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Motyl

Odp: 32 MFKiG Łódź 02-03.10.2021 - o konwencie
« Odpowiedź #180 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 19:07:07 »
Pan Grzegorz od wielu już lat otoczony jest grupą pasożytującą na jego sławie i talencie. Grupa zmienia skład, ale metody pozostają te same. Jednym z elementów jest  kreowanie "rzeczywistości", i przy okazji załatwianie swoich geszefcików. I bynajmniej nie chodzi mi o to, że Rosiński nie ogarnia świata, po prostu ma pełne zaufanie do niektórych, a przede wszystkim zajmuje go praca twórcza, o czym wielokrotnie wspominał. Ostatnim, który dołączył do pasożytów jest marszand. 

Te akcje o których pisali Death czy Teli są obrzydliwe. Podłe. Tak wobec Rosińskiego, jak i czytelników. Absolutny skandal z jakimś przymusowym zakupem na stoisku, skoro ktoś już ma ich produkt. Próba przycięcia na kasę w każdy możliwy sposób. (jakby co nie byłem w Łodzi :D)Mętne zasady tworzone na kolanie nie mają tu żadnego znaczenia. Są równie uczciwe jak obostrzenia wg ojca mateusza.

Mam dwa albumy wydane przez Libertago/PCA i naprawdę żałuję, że dostali ode mnie chociaż złotówkę. Wiem, że mają na to głęboko w....ane. Kupiłem dla rysunków Rosińskiego. I najgorsze, że jeśli skompilują tego artbook'a (którego kiedyś zapowiadali) też pewnie będę chciał kupić. Ale to tyle. Nawet gdyby zrobili ekskluzywnego "Hugo" czy "Rorka".  ;D

Podczas kilku rozmów z Grzegorzem Rosińskim zawsze sprawiał wrażenie osoby konkretnej i raczej niepozwalającej sobie dmuchać w kaszę, więc tym bardziej jestem zdziwiony akcją z wyrywaniem komiksu autorowi. Najmilej wspominam urodziny w Stalowej Woli, gdzie pasożyty - jak to ładnie ująłeś - nie zdążyły dojechać. Można było pogadać, zapytać o wszystko. Zachowanie w Łodzi to buractwo level wszechświatowy. Śmieszne są te ograniczenia lub nakazy przy autografach. Masz komiks autora - obojętnie czy kupiony w necie, czy na konwencie - to możesz bez problemu ubiegać się o wpis/wrys. Koniec kropka. Nie mam problemu z całkowitym olaniem ich oferty, nawet jeśli wydaliby cokolwiek w kręgu moich zainteresowań. Takim postawom, jak ta zaprezentowana na konwencie, należy mówić stanowcze stop.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #181 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 19:24:28 »
Kiedyś wydawnictwo Supernowa żyło tylko z tego, że złapali Sapkowskiego i ciągle trzymali wysoko cenę jego książek. Teraz wychodzi na to, że Libertago postanowiło wyżyłować Rosińskiego najbardziej jak się da.

Wziął ktoś autograf Kołodziejczaka na "Batman Świat"?

Offline Itachi

« Odpowiedź #182 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 21:12:06 »
Śmieszne są te ograniczenia lub nakazy przy autografach. Masz komiks autora - obojętnie czy kupiony w necie, czy na konwencie - to możesz bez problemu ubiegać się o wpis/wrys. Koniec kropka.

Tak powinno być, wtedy Wydawnictwom zależy aby przygotować ofertę w ten sposób, aby premiera nowego komiksu autora x odbyła się na imprezie. Sprzedaż będzie dobra, bo każdy będzie go chciał. Trust przez weekend na przykład narysował sporo w albumie Andzia, Timof musiał posprzedawać trochę egzemplarzy. Natomiast kto chciał podbijał z innym, na przykład Frankenstein żyje, żyje! i też było ok. Sam zapytałem się Pana Pawła czy mogę podejść na sesję u nich z albumem od KBoom. Nie było problemu. Wprawdzie i tak coś u nich kupiłem, pochwaliłem i podziękowałem za decyzję o wydaniu komiksu Płaszcz i Szpony, podpytałem o Donżona, było normalnie. Co innego wydać natomiast 50 zł na komiks, a co innego wydać minimum 300 zł. To też było dobre posunięcie. Wrys proszę bardzo, ale jak kupisz tylko czarno białego Thorgala za 289 zł i tak nic nie dostaniesz. Bo musisz dołożyć relaks, koszulkę albo kubek, aby przekroczyć tę kwotę.

Z jednej strony rozumiem chęć zarobienie, biznes to biznes ale jak ktoś płaci u nich 499 zł za Thorgala (bezpośrednio u nich!) to może się wkurzyć. Na początku tylko dziesięć osób dostało zapewnienie o wrysie. Godzina na dziesięć rysunków to akurat, 6 minut na jeden w tym można zamienić dwa, trzy zdania. Ok. Ja byłem jakoś 12 - więc odpuściłem i poszedłem po sam autograf. Jednakże stoję z Telim i Szekakiem i widzimy, że od samego początku tempo było dosyć mocne, te 10 wrysów powstało w ile? dwadzieścia kilka minut? Za chwilę podbija koleś z 4 albumami kupionymi przed chwilą, praktycznie zostaje wciśnięty na bezczela w kolejkę przez wiadomo kogo i powstaje pierwszy zgrzyt. Typ myślał, że jak kupił cztery albumy na stoisku to dostanie cztery wrysy, nie pykło i dostał chyba dwa, jeden coś ala Manara i samą dedykację w ostatnim. Od tego to już się zaczęło robić mocno nieprzyjemnie i żadna interakcja z Panem Grzegorzem nie była już możliwa. Ktoś nie dostał dedykacji, bo album Rosińskiemu zabrał właściciel galerii, ktoś zapłacił te 3 stówki i dostał rysunek wykonany w 15 sekund, bo album już przecinał powietrze... Niepotrzebne to było totalnie, jak już ktoś inteligentniejszy ode mnie napisał, wystarczyło na karteczce wpisać imię i nazwisko osoby kupującej album oraz numerek. Jan Rokita numer 8. Elo. Wszystko czarno na białym.

Przy takiej kasie zasady powinny być doprecyzowane, a nie pozostawione w próżni. Ta słynna laska mogła nie wiedzieć o zasadach, mogła je z premedytacją zignorować - pal licho. Natomiast nie było nikogo kto ogarnąłby ten cały harmider.

Ogólnie to ta emefka pokazała dziwaczną kwestię. Panowie ze strefy autografów są bardzo pozytywnymi ludźmi, da się z nimi porozmawiać, załatwić co trzeba. Jak wtedy prosiliśmy o wcześniejsze wydanie numerków, poszli Nam na rękę. Wielkie dzięki, natomiast później jasno stwierdzili, że oni nie ustalali tych zasad odnośnie braku numerków do innych artystów. A więc kto? Moim zdaniem Ci Panowie mają największe doświadczenie, bo występowali w tej roli wiele razy :) Pozdrawiam, jeżeli to czytacie. Nie wierzę w to, że głównym argumentem było, a bo góra myślała że nikogo nie będzie. Serio??
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #183 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 22:18:39 »
nie byłem w tej kolejce ale zabawie się trochę w adwokata diabła. wiele razy miałem do czynienia z pispieszaniem rysownika przez obsługę (nie tylko w polsce) po prostu organizator chce żeby obsłużyć jak najwiecej osób. dzięki temu casual tez ma szanse na rysunek, nawet taki 15 sekundowy. w przeciwnym razie hardcoreowcy którzy stoją cała noc zgarniają pulę.

z tego to słyszałem to podpisy na stoisku pca to był spontan i pewnie dlatego taki chaos panował. pojawił się u nich tez bednarczyk do którego czekały 3 osoby i w niedziele trust zupełnie bez zapowiedzi.

jakby zapowiedzieli ze zakup albumu z wrysem wcześniej to pewnie cały nakład by im zszedł:)

Offline Motyl

« Odpowiedź #184 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 23:00:58 »
Z jednej strony rozumiem chęć zarobienie, biznes to biznes ale jak ktoś płaci u nich 499 zł za Thorgala (bezpośrednio u nich!) to może się wkurzyć. Na początku tylko dziesięć osób dostało zapewnienie o wrysie. Godzina na dziesięć rysunków to akurat, 6 minut na jeden w tym można zamienić dwa, trzy zdania. Ok. Ja byłem jakoś 12 - więc odpuściłem i poszedłem po sam autograf. Jednakże stoję z Telim i Szekakiem i widzimy, że od samego początku tempo było dosyć mocne, te 10 wrysów powstało w ile? dwadzieścia kilka minut? Za chwilę podbija koleś z 4 albumami kupionymi przed chwilą, praktycznie zostaje wciśnięty na bezczela w kolejkę przez wiadomo kogo i powstaje pierwszy zgrzyt. Typ myślał, że jak kupił cztery albumy na stoisku to dostanie cztery wrysy, nie pykło i dostał chyba dwa, jeden coś ala Manara i samą dedykację w ostatnim. Od tego to już się zaczęło robić mocno nieprzyjemnie i żadna interakcja z Panem Grzegorzem nie była już możliwa. Ktoś nie dostał dedykacji, bo album Rosińskiemu zabrał właściciel galerii, ktoś zapłacił te 3 stówki i dostał rysunek wykonany w 15 sekund, bo album już przecinał powietrze... Niepotrzebne to było totalnie, jak już ktoś inteligentniejszy ode mnie napisał, wystarczyło na karteczce wpisać imię i nazwisko osoby kupującej album oraz numerek. Jan Rokita numer 8. Elo. Wszystko czarno na białym.

Takie sytuacje są naprawdę kuriozalne. Współczuję uczestnikom, którzy przyjeżdżają na konwent, odstoją swoje w kolejkach i później mają takie nieprzyjemności i wątpliwe atrakcje przy autografach. Nie wiem, jak jest teraz, bo dawno się po żaden wrys nie wybierałem, ale pamiętam jakąś emefkę, gdzie można było złapać dyżurującego autora i jak skończyła się do niego kolejka bez spiny podejść i poprosić o autograf/wrys. Jeśli dał to było super, a jeśli nie mógł, bo właśnie skończył i był zmęczony, to było pełne zrozumienie dla niego (choć takich sytuacji na ogół nie pamiętam).   

Offline Szekak

« Odpowiedź #185 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 23:11:40 »
nie byłem w tej kolejce ale zabawie się trochę w adwokata diabła. wiele razy miałem do czynienia z pispieszaniem rysownika przez obsługę (nie tylko w polsce) po prostu organizator chce żeby obsłużyć jak najwiecej osób. dzięki temu casual tez ma szanse na rysunek, nawet taki 15 sekundowy. w przeciwnym razie hardcoreowcy którzy stoją cała noc zgarniają pulę.

z tego to słyszałem to podpisy na stoisku pca to był spontan i pewnie dlatego taki chaos panował. pojawił się u nich tez bednarczyk do którego czekały 3 osoby i w niedziele trust zupełnie bez zapowiedzi.

jakby zapowiedzieli ze zakup albumu z wrysem wcześniej to pewnie cały nakład by im zszedł:)
Tak bardzo zalezalo by casuale cos zlapali, ze potem zmieniono zasady i osobom bez albumow Libertago nie pozwolono nawet na autograf. ;)

Itachi, co do zakupu powyzej 300zl to tez to w trakcie uleglo zmianie i od komendy "szybka aricia z profilu" zmieniono zasady i wystarczyl sam album za 289. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Midar

« Odpowiedź #186 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 23:54:04 »
nie byłem w tej kolejce ale zabawie się trochę w adwokata diabła. wiele razy miałem do czynienia z pispieszaniem rysownika przez obsługę (nie tylko w polsce)

Jest pospieszanie i pospieszania. Tutaj sytuacja była mocno niesympatyczna.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #187 dnia: Wt, 05 Październik 2021, 23:58:02 »
Chyba nikt na forum nie wspomniał to wspominam - "Oszołamiające Bajki Urłałackie" wygrały nagrodę dla Najlepszego Polskiego albumu roku  :D

Aż szkoda, że nie zorientowałem się wcześniej kto wydał bo bym chętnie na targach kupił.

Offline turucorp

« Odpowiedź #188 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 00:14:16 »
Aż szkoda, że nie zorientowałem się wcześniej kto wydał bo bym chętnie na targach kupił.

Tak z czystej ciekawości. Współczesne krajowe kupujesz tylko kiedy dostaną nagrodę i nie patrzysz na to, o czym są?  :o
Bo tak rozumiem twoją wypowiedź.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #189 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 01:13:48 »
Nie. Po prostu wcześniej mi ten komiks przemknął niezauważony  ::) Konkurs zwrócił moją uwagę i się zainteresowałem bo wygląda ciekawie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #190 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 01:27:01 »
Nie. Po prostu wcześniej mi ten komiks przemknął niezauważony  ::) Konkurs zwrócił moją uwagę i się zainteresowałem bo wygląda ciekawie.

No tak, ciagle zapominam, że współczesne komiksy umykają uwadze w zalewie wznowień z PRLu i rzeczywiście potrzeba nagrody za komiks roku, żeby cokolwiek dostrzec.
W kontekście naszych wcześniejszych kontaktów, pozwolę sobie jedynie przestrzec, że ten album jest oficjalnie na indeksie partii rządzącej jako nieporządanych element antychrześcijański, żebym potem nie było pretensji po lekturze.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #191 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 02:12:33 »
W kontekście naszych wcześniejszych kontaktów, pozwolę sobie jedynie przestrzec, że ten album jest oficjalnie na indeksie partii rządzącej jako nieporządanych element antychrześcijański, żebym potem nie było pretensji po lekturze.
Nie przesadzajmy. Nie mam trzech lat, potrafię przymknąć oko na jakiś niepożądany element  ::)

Offline turucorp

« Odpowiedź #192 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 02:44:45 »
Nie przesadzajmy. Nie mam trzech lat, potrafię przymknąć oko na jakiś niepożądany element  ::)

Nie przesadzam, tylko z czystej uprzejmości nadmieniam. Skoro nie wiesz po co sięgasz, to lepiej dla ciebie i otoczenia, żebyś miał elementarną świadomość przed lekturą.
BTW sugerujesz, że w ministerstwie sprawiedliwości pracują trzylatki? :O

Offline keram2

« Odpowiedź #193 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 06:51:04 »
No tak, ciagle zapominam, że współczesne komiksy umykają uwadze w zalewie wznowień z PRLu i rzeczywiście potrzeba nagrody za komiks roku, żeby cokolwiek dostrzec.

Ukazuje się dziś wiele rzeczy, to chyba zrozumiałe, że wizyta autora lub informacja o nagrodzie potrafią przyciągnąć uwagę odbiorców.
Jeśli chodzi o "indeks partii rządzącej" - czy ty naprawdę do każdej dyskusji musisz wmieszać politykę?

Offline turucorp

« Odpowiedź #194 dnia: Śr, 06 Październik 2021, 07:09:39 »
Ukazuje się dziś wiele rzeczy, to chyba zrozumiałe, że wizyta autora lub informacja o nagrodzie potrafią przyciągnąć uwagę odbiorców.
Jeśli chodzi o "indeks partii rządzącej" - czy ty naprawdę do każdej dyskusji musisz wmieszać politykę?
Autora nie było na festiwalu, więc deklaracje, że jakby ktoś wiedział, że komiks dostanie nagrodę to by podszedł na stoisko i kupił, są co najmniej dziwne.
A co do drugiej kwestii, może tak pójdziesz pod ministerstwo i tam się zapytasz decydentów, czy muszą się z polityką wpieprzać w komiksy?