Autor Wątek: (Drugi) Sanocki Dzień Komiksu - 26.10.2024 r.  (Przeczytany 8145 razy)

Offline PabloWu

Odp: (Drugi) Sanocki Dzień Komiksu - 26.10.2024 r.
« Odpowiedź #30 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 16:19:56 »
   Było zajebiście, duże natężenie pasji i zajawki w sanockim mikroklimacie jesienną porą to coś czego potrzebowałem. Bardzo fajny wernisaż prac Macieja Pałki oraz Piotra Burzyńskiego, którego prace na żywo robią niesamowite wrażenie, ciekawe prelekcje z ludźmi którzy czują i mają komiks w serduchu,  prowadzący spotkania również pełna profeska, bez zadęcia i z pewną dozą luzu w prowadzeniu rozmów. Szacunek dla organizatora za profesjonalne ogarnięcie tematu, pozdro dla uczestników i do zobaczenia na kolejnej edycji.
Kto nie był albo się waha to szczerze polecam a na zachętę dodam że Bieszczady jesienią tworzą dodatkowy, jedyny w swoim rodzaju unikalny wernisaż barw i kolorów których nie uświadczycie nigdzie indziej a w połączeniu z festiwalem komiksowym tworzy o tej porze roku jedno z piękniejszych miejsc na świecie.
 Wielkie Brawa dla Krzysztofa, pozdro i do zobaczenia na komiksowym szlaku.

Offline Death

« Odpowiedź #31 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 14:51:28 »
Zawsze jak wybieram się na komiksowy festiwal, to przy okazji planuję też inne rzeczy, zwiedzanie jakichś unikalnych dla danego regionu atrakcji itd. A dlaczego warto pojechać konkretnie do Sanoka?

Bo mają tam ogromny zbiór dzieł Beksińskiego:

Bo mają przepiękny rynek na wzgórzu, do którego prowadzą schody, a jak tam wejdziesz to masz też niezapomniane widoki i zieleń:

Bo na rynku jest bardzo dobra pizza:

Bo szanują komiksiarzy i wszędzie wiszą plakaty zapraszające na wystawy i festiwal:

Bo kwitnie tam życie nocne i w knajpach występują kapele na żywo:

Bo Grzegorz z Sanoka każe ci przyjechać, a jak nie, to lepa:

Bo mają pomnik dobrego wojaka Szwejka:

Bo mają swoją mitologiczną postać Grzesia z Sanoka, którego pomników się szuka niczym wrocławskich krasnali:

Bo Sanocki Dom Kultury do brzydkich nie należy:

Bo jak jedziesz na wycieczkę z Lyricstofem i Rodriguesem do Cerkwi Świętej Trójcy w Miedzybrodziu, to czujesz, się jakbyś rozwiązywał z Mulderem i Scully zagadkę piramidy obok synagogi, która już nie jest synagogą tylko kościołem, a wszystkiemu przypatrują się Papa, góry, lasy, a obok płynie San:

W tym miejscu muszę urwać, bo mi ledwo działa podgląd i Imgur zresztą też, więc niespodziewanie będzie jeszcze część druga. :)

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #32 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 23:48:40 »
@Death - Normalnie jakbym tu nie mieszkał, to bym chętnie przyjechał.  ;)  ;D

To ja dorzucę dwa słowa:
Drugi Sanocki Dzień Komiksu uznaję za udany, mówię to na podstawie opinii artystów i uczestników, ale wiadomo zawsze można coś poprawić. Im więcej doświadczenia w temacie tym lepiej. To co było zaplanowane, to się udało. Przede wszystkim dzięki wielkie dla artystów, prowadzących spotkania i warsztaty za to, że przyjechali. Miło było spotkać znajomych, których spotykam często w Łodzi, Warszawie, Krakowie na festiwalach. Sympatycznie było na afterku, na luzie po wszystkim można było już odetchnąć.
@Rodrigues - Specjalne podziękowania dla Ciebie ziom, za pomoc na wielu polach.  8)
@Pablo Wu - dzięki za wspieranie, super było się spotkać.

Mogę już was zaprosić na trzecią edycję Sanockiego Dnia Komiksu, będzie, ale potwierdzenie terminu w przyszłym tygodniu. Ogólnie dużo się dzieje w październiku, więc muszę posprawdzać. Na pewno październik. Do zobaczenia w Sanoku za rok.

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #33 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 12:27:24 »
Wcinając się między wódkę (info od Lyrica o kolejnej edycji) a zakąskę (nadchodzącą drugą cześć relacji Deatha :P) zarzucę posta z moimi skromnymi zbiorami.

"Maupa" to wrys od Wojtka Glanowskiego w komiksie "O najntisach, miłości, kobiecości i młodości". Syrenka to rysunek Asi Wardzyńskiej. Dziunia z wilkołakiem to dzieło Bichucka. Na dole zdjęcia widać zestaw 4 pocztówek z pracami Grzecha Wawrzyńczaka znanego też jako GREG. Po lewo pocztówki z Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku, czyli największego skansenu w Europie. W górnej części rozrzucone festiwalowe gadżety.

Spójrzmy na drugą stronę kartek:

Jak widać Wawrzyńczak przygotował kartki specjalnie na imprezę w Sanoku. Szacun. Po prawo widzimy kartkę pocztową ze Skansenu - i tutaj ciekawostka - na terenie Wioski Galicyjskiej funkcjonuje budynek "Urzędu Pocztowego i Telegraficznego" - można tutaj nabyć kartki i podbić je stempelkiem, istnieje też możliwość bezpośredniego wysłania kartki z tego miejsca. Zarzucam jedno zdjęcie z wewnątrz. Death na pewno zapoda więcej w swojej relacji.

Ogólnie mam wrażenie, że impreza wypadła pozytywnie. Moc warsztatów i spotkania z ciekawymi autorami.
Mam nadzieję, że Marinetti poczuł festiwalowy klimat i będzie stawiał się regularnie na kolejnych odsłonach imprezy. Super, że twórcy niezależni również odwiedzili imprezę. Cenię takie wydarzenia, ze względu na możliwość swobodniejszej interakcji z twórcami (na takim Pyrkonie, czy MFKIG raczej tak się nie da). Rozmowy na temat tworzenia komiksów, dzielenie się spostrzeżeniami i wrażeniami z lektury danych tytułów, czy po prostu śmieszki-heheszki z życia codziennego są dla mnie mega inspirujące i stanowią dużą wartością dodaną.
Dzięki wszystkim i do zo następnym razem!  8)
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 12:29:23 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Death

« Odpowiedź #34 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 14:38:17 »
Dlaczego warto pojechać konkretnie do Sanoka?
Część druga.
Bo mają tam ikony, rzeźby i inne zachwycające rzeczy:

Bo mają tam oryginalne komiksowe plansze:

Bo jest tam największy w Europie skansen, czyli Muzeum Budownictwa Ludowego, gdzie spędziliśmy z Lyricstofem i Rodriguesem pół dnia, ale można by tam zwiedzać cały dzień lub nawet dwa. No więc dlaczego warto spędzić dzień lub dwa w sanockim skansenie?

Bo klimat i kolory są jak u Christy w Kajku i Kokoszu:

Bo można wejść do domu dwóch sympatycznych wojów:

Bo w tej skrzyni jest srebrny nóż, którym utniesz kwiat dla Lubawy, żeby ukraść gacie Mirmiła, które będą potrzebne po wyjściu z grodu:

Bo można zobaczyć piec, do którego włożono siostrę Antka na trzy zdrowaśki:

Bo we wsi mają wygodniejsze łóżka niż w niektórych hostelach na Bookingu:

Bo nad wszystkim czuwa święty Florian:

Bo można się tu przenieść szybką podróżą:

Bo we wsi mówią, że w elfich ruinach na północ od wioski dzieją się diabelskie rzeczy:

Bo w takiej dużej wiosce z pewnością jest tablica ogłoszeń ze zleceniem na trupojady:

Bo można tam spotkać fajne zwierzątka:

I obłędne świątynie:

Z bogatymi wnętrzami:

Bo można tam zobaczyć ule:

Wymyślne ule:

Oraz oryginalne pracownie artystów:

Różnego fachu:

Bo mapa jest tak rozległa:

Że wymaga jeszcze więcej punktów szybkiej podróży:

Bo bywa tam strasznie. Mają tam sanie z Nieustraszonych pogromców wampirów:

Rodzinę Addamsów:

Karawan:

I forumowego stwora:

Bo mają Soplicowo:

Bo można wypić kawę u Telimeny:

Bo choć czas się tam zatrzymał,
I tak wiesz która jest godzina:

Bo w Sanoku wymyślili memy:

Bo nagle zapragnąłem powtórzyć genialny film pt. Siekierezada:

Oraz Lucky Luke 'a: W cieniu wież wiertniczych:

Bo sektor naftowy muzeum powstał dzięki pamięci o Ignacym Łukasiewiczu:

Bo po długiej podróży przez ogromny teren tego wspaniałego muzeum na wolnym powietrzu, na podróżnych czeka karczma z jadłem i napitkiem:

Oraz pamiątki:

Także rzuć wszystko i wyjedź w Bieszczady, ale po drodze zatrzymaj się choćby na trzy dni w Sanoku.

Offline Lyricstof

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Death

« Odpowiedź #36 dnia: So, 16 Listopad 2024, 20:15:20 »
Trochę spontanicznie, bo nie mogę się napatrzeć.
Sanok Beksiński special edition. Post, którego miało nie być, ale będzie.

Kilka dni temu przyszedł album Beksiński - Obrazy i jest dokładnie tym co obiecuje tytuł. Mało tekstu, brak szkiców i innych prac, maksimum obrazów, ogromny format: 270 x 350 mm, ponad 500 stron i niestety 500 zł okładkowej. I zdaje się tyle chcieli w muzeum w Sanoku. Ale w sieci można kupić za trochę ponad połowę tej kwoty. Ja dałem 278 złotych. Z pewnością top 5 moich ulubionych malarzy, a nawet top 2 obok Bruegela:
https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/kopiec-kosciuszki-bezwstydu-deatha/msg187960/#msg187960

To na zachętę parę plansz:

Online Takesh

« Odpowiedź #37 dnia: Nd, 17 Listopad 2024, 11:02:10 »
Ja zawsze w zamku bije się z myślami czy coś nie kupić. Mam już kilka obrazów, ale te albumy kuszą. Za połowę ceny powiadasz.... ::)

Offline Death

« Odpowiedź #38 dnia: Nd, 17 Listopad 2024, 11:10:19 »

Online roble

« Odpowiedź #39 dnia: So, 30 Listopad 2024, 18:58:03 »
Ja pochodzę z wlkp, w tym roku latem wybrałem się na festiwal do Cieszanowa, po drodze spędziłem parę dni w Bieszczadach, taki urlopik mały.. W drodze powrotnej odwiedziłem Sanok i tą wystawę w tym pięknym zameczku na górce..  :)
Jak kupowałem ten album, to żona chciała mnie zabić wzrokiem, a Wy mi tu piszecie że jest dostępny w księgarniach z 40% rabatem..?  :o

Offline Death

« Odpowiedź #40 dnia: So, 30 Listopad 2024, 20:03:20 »
Dałeś 500 zł? Czy może jednak tam był jakikolwiek rabat? Dać 268 zł (bo jednak dałem na empik.com 268 zł, a nie 278, teraz sprawdziłem), a 500 zł, to mega różnica.
Okładkowe ceny książek to jakiś fejk, scam, czy jakich tam wyrazów teraz młodzież używa. Podobają mi się te niskorabatowane komiksy z Lost in Time czy teraz Yorgi 5 i 6 z małym rabatem. Okładkowa cena nie jest zawyżona i nie ma robienia w chuja. Jak widzę te ogromne ceny komiksów z Kultury Gniewu, a potem -45% na Smaku Liter, to się łapię za głowę. To już nawet Gildia z tym nie ma szans rywalizować, bo przy 15-procentowej różnicy na 4 komiksach będziesz miał kupę kasy w portfelu. Ech, temat rzeka. Integrale bez zawyżonej okładkowej ceny i z niskim rabatem lub bez (jak Lain) - w tym widzę przyszłość tego chorego obecnie rynku.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #41 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 10:43:18 »
Nie chce Was dobijać, ale...

BLAST FROM THE PAST!!!
W bee.pl "Beksiński.Obrazy" za 220,50zł+kw.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #42 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 19:56:55 »
Sanocki Dzień Komiksu przekazał trochę dobra na WOŚP.

Kliknięcie w obrazek przerzuci Was na aukcje Allegro:

« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Styczeń 2025, 20:01:25 wysłana przez Rodrigues »