Komiksy > Komiksowe festiwale

(Drugi) Sanocki Dzień Komiksu - 26.10.2024 r.

<< < (3/9) > >>

Rodrigues:
Kolejne newsy dla ziomeczków bez facebooka:

--- Cytuj ---

A teraz wyjątkowa niespodzianka, otóż 26 października gościem specjalnym Sanockiego Dnia Komiksu będzie Antonio Marinetti – fumettista pracujący dla największych wydawnictw włoskich i francuskich. Spotkanie autorskie z twórcą komiksowym odbędzie się o godz. 10:30 w Sanockim Domu Kultury.
Antonio Marinetti – urodzony 8 lipca 1975 roku w Neapolu, włoski rysownik komiksowy. Od wielu lat mieszka i pracuje w Sanoku. Ukończył Instytut Sztuki w swoim rodzinnym mieście i rozpoczął współpracę z kilkoma regionalnymi magazynami komiksowymi. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych współpracował z Elledi Edizioni, dla którego narysował dwa tomy serii „Eduardo a fumetti”.
Współpracę z wydawnictwem Sergio Bonelli Editore rozpoczął w 2002 roku, rysując dwa odcinki serii „Nick Raider”, po czym na wiele lat był związany z kryminalną serią „Julia” rysowaną do scenariuszy Giancarlo Berardiego i Mauritzio Montero. W 2023 roku narysował pierwszą historię z serii Dylan Dog pt. „Hazel la morta”, obecnie pracuje nad trzecim odcinkiem tej serii.
Od 2007 roku tworzył również dla francuskiego wydawnictwa Soleil, głównie komiksy historyczne. Między innymi takie tytuły jak: „Les carnets secrets du Vatican”, „Revolutions. Quand l’Histoire de France a bascule”. Jest też współautorem dziesiątego zeszytu polskiej serii „Wydział 7” pt. „Wilki”.
W 2024 roku autor został uhonorowany prestiżową nagrodą ANAFI dla najlepszego rysownika.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---

Kolejnym gościem Sanockiego Dnia Komiksu będzie Grzegorz Wawrzyńczak autor komiksu "Tony. Opowieści. Sen jaguara". Serdecznie witamy artystę i zapraszamy do komiksowej przygody.
Grzegorz Wawrzyńczak – Ukończył Malarstwo, Rysunek i Witraż na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu. Dyplom z wyróżnieniem uzyskał w 2013 r., za który otrzymał nagrodę „za szczególne wartości zawarte w pracy dyplomowej”. Rysownik, malarz, muzykant i podróżnik. Stypendysta Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Miasta Torunia. Uczestnik wielu wystaw zbiorowych i indywidualnych w kraju i za granicą. Nagrodzony w kategoriach malarstwo, ilustracja, komiks. Członek Związku Polskich Artystów Plastyków oraz Asocjacji Komiksu w Toruniu (AKT). Ilustracje i komiksy publikuje w magazynach i antologiach komiksowych (np. AKT, Zeszyty Komiksowe, Projektor - kielecki magazyn kulturalny). Twórca komiksów: „Tony – Opowieści” (2021) , zbiór krótkich form „Wamp” (2022), picture book'a - „The Tooth and the black narcissus” (2022), zina - „Mruczando” (2023/2024).
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---

Rysowniczka, udzielająca się w wielu projektach komiksowych, tworząca swoje własne, autorskie komiksy. Autorka komiksów: „Skarb” i „What I hope for”
Asia Wardzyńska - w internecie jako Cozazycie/cozazycko publikuje swoje prace od kilkunastu lat. Rysuje od jakichś dwudziestu paru, chociaż ostatnio częściej śpiewa i gra na ukulele. Pisze piosenki i kto wie kiedy wyda swoją pierwszą epke! Ale kilka projektów komiksowych też czeka na swój moment. Po za tym umie zrobić z dłoni takiego jakby węża co kłapie paszczą. Mieszka w Łodzi z kotką Wenuską. Pracuje w bibliotece.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---

Debiutował komiksem sci-fi „Otwarta Turma”. Otto Ich Podczas Sanockiego Dnia Komiksu będzie obecny na stoisku, a także będzie uczestniczył w spotkaniu autorskim. Dzielnie wspierający naszą inicjatywę.
Ottoichart, to wszechstronny artysta pochodzący z Polski, specjalizujący się w tworzeniu komiksów, ilustracji, malarstwa oraz rzeźby. Jego twórczość łączy elementy mitologii, okultyzmu i surrealizmu, nadając jego pracom unikalny charakter. Wśród jego najbardziej znanych dzieł znajduje się seria komiksów "Dwa gwoździe", która opowiada historię dwóch starożytnych bogów, Błotnika i Torngarsuka, podróżujących przez czas i przestrzeń na zlecenie Lucyfera. OttoIch tworzy również rzeźby i obrazy, które można podziwiać na jego stronie internetowej oraz na platformach takich jak Instagram.
--- Koniec cytatu ---

Death:
Dobra, kto będzie na festiwalu? Trzeba znowu trochę odpocząć od słusznego lub niesłusznego jeżdżenia po wydawcach i napić się piwa w miłym gronie forumowych niecnych stworów, bo już zaczynam znowu gwiazdorzyć, tym razem w temacie Egmontu. Rodrigues będzie, Lyricstof będzie, ja będę. Ktoś jeszcze? :)

Rodrigues:
Ja się wahałem, ale ostatecznie przekonał mnie piwnisaż forumowego hymnu XD

Otik:
Ja również będę :) fajnie że coś się dzieje w Sanoku w temacie komiksów , żałuję że na pierwszy dzień w poprzednim roku nie udało mi się dotrzeć , mam nadzieję spotkać jakiś starych  znajomych z Sanoka na festiwalu:)

Death:
Festiwal można uznać za otwarty. Ataku Chmielu nie ma, ale Żywiec też jest zajebisty.

Prawdę pisali w internecie. Sanocki rynek jest w topie najładniejszych w Polsce.

Na piwo, choć bezalkoholowe, bo samochodem, wpadł organizator festiwalu Lyricstof i dostałem magnes na lodówkę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej