Autor Wątek: "GIK" - Górnośląska Impreza Komiksowa - 25.10.2025 CKS "Mrowisko"  (Przeczytany 4556 razy)

Offline Takesh

Odp: "GIK" - Górnośląska Impreza Komiksowa - 25.10.2025 CKS "Mrowisko"
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 10:45:28 »
No co za pech... Że też wcześniej nie sprawdziłem...

Offline muaddib

« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 10:35:09 »
Śledziu zazwyczaj robił wrysy aż do zwycięstwa, zawsze należał do tytanów pracy na spędach komiksowych z tego, co pojawiało się w opowieściach pofestiwalowych.

Wróciłem z Centrum Aktywności Studenckiej (@Takesh tam była wystawa Wydziału 7 i komiksów o AI, z publikacji wydanej na Komiksowej Warszawie) grubo po godzinie 17tej i Śledziu ciągle rysował, mimo, że w programie miał rysować tylko do 16tej. Sam przez to, że miałem trochę innych obowiązków, nie miałem czasu stać w kolejkach po wrysy, ale kilka ciekawych rysunków dostałem, czym na pewno jeszcze się pochwalę. Po przeniesieniu warsztatów do CAS, strefa autografów w końcu znalazła swoje miejsce, bo została umieszczona w mrowiskowym VIP Roomie. Idealne miejsce dla tak zacnych gości.

Impreza z roku na rok coraz lepsza, chociaż w tym roku mam wrażenie, że trochę mniej ludzi wpadło. Pewnie piszę o tym co rok, ale ta przestrzeń gdzie miesza się ze sobą strefa targowa z salą spotkań, to dla mnie idealne połączenie. Nie mówiąc o barze w tej samej miejscówce, gdzie można było od rana napić się kawy czy "bezalkoholowego" ;) Całość tworzy niesamowity klimat, który ktoś celnie określił "iście domówkowym".

Spotkania były dość krótkie, bo 30-45min, ale przez to były bardzo treściwe. Oprócz prowadzących z poprzednich edycji były też udane debiuty na GIKowej scenie. Sam debiutowałem jako prowadzący na pierwszej edycji GIKu, a w tym roku rozmawiałem z autorami Roślinnych Ogródków Działkowych i Produktu. Niestety nie mogłem być na najbardziej burzliwym spotkaniu o komiksowym blogowaniu, ale widziałem fragment żywiołowej dyskusji na widowni na temat unboxingu i żałuję, że całość nie została nagrana. Mam nadzieję, że @Popiel, który to spotkanie prowadził, napisze coś więcej, bo temat niezwykle ciekawy i niejednoznaczny.

Spontaniczne, nocne oprowadzanie Adlera po swojej wystawie w zeszłym roku było rewelacyjne, więc w tym roku wpadło, już pewnie na stałe, do programu imprezy. Krzysiek Nowak, ze znaną sobie skromnością, opowiadał o każdej pracy wiszącej na wystawie. Kiedy Krzysiek opowiadał z pewną dozą nonszalancji, że tutaj zrobił pasek do New York Timesa, a tutaj komiks do Metal Hurlant, i mam wrażenie, że wszyscy komiksiarze obecni na oprowadzaniu z każdą planszą robili coraz większe oczy. Każda praca została podpisana i, podobnie jak rok temu, zostanie wystawiona na aukcji WOŚP.

W drugiej lokalizacji, oddalonej od mrowiska ok 10-15 min., pokazywane były animacje Nowaka, Skutnika, Lachowicza i Śledzińskiego (chyba nikogo nie pominąłem), były dwie wspomniane wcześniej wystawy, prowadzona była sesja RPG i warsztaty. Tam też była czytelnia komiku, zorganizowana przez gliwicką bibliotekę. Nowy budynek CAK to bardzo przyjemna i nowoczesna miejscówka, więc ma nadzieję, że zostanie z GIKiem na dłużej, chociaż niestety chyba mało osób tam dotarło.

Nieoficjalny, spontaniczny biforek i zaplanowany afterek to był jak zawsze najlepszy czas na imprezie. Cieszę się, że w końcu mogłem poznać Marcina Rusteckiego i Marka Lachowicza, bo to niezwykle serdeczni i interesujący ludzie i nie mogę się doczekać kolejnych rozmów z nimi.

Wiem, że było kilku forumowiczów, bo z częścią miałem okazję się przywitać i zamienić kilka słów, ale wiem też, że był kilka osób, których nie kojarzę, więc mam nadzieję, że następnym razem uda się chociaż zbić piątkę :)

Marki i Matylda robią świetną robotę, zasługują na duże brawa i wszystkie ordery. Organizowali GIKa pomiędzy kilkoma innymi obowiązkami, a wyszło jak zawsze rewelacyjnie. Kocham tę imprezę, cieszę się, że mogłem być jej częścią i mam nadzieję, że jeśli nie mieliście okazji jeszcze jej odwiedzić to w przyszłym roku to nadrobicie. Jeszcze nie wszędzie byłem, ale myślę, że nie ma takiej drugiej w Polsce.

Wrzucam kilka zdjęć, głównie z CAS i wystawy:

« Odpowiedź #47 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 13:18:05 »
Niestety nie mogłem być na najbardziej burzliwym spotkaniu o komiksowym blogowaniu, ale widziałem fragment żywiołowej dyskusji na widowni na temat unboxingu i żałuję, że całość nie została nagrana. Mam nadzieję, że @Popiel, który to spotkanie prowadził, napisze coś więcej, bo temat niezwykle ciekawy i niejednoznaczny.

Też się chętnie dowiem więcej!

Dzięki za niezłą relację i gratuluję debiutu na scenie (EDIT: kolejnego już!)  8)
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 15:11:11 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #48 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 14:20:49 »
Chyba nie było tego wątku na forum wcześniej, a zaciekawił mnie ten rysunek McDonaldsa. Co było pierwsze - wizja artysty i realizacja przez lokal (bo wygląda to dokładnie tak samo jak to co było jakiś czas temu we Wrocławiu) czy artysta po prostu sobie naszkicował wyremontowany lokal? :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #49 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 15:17:19 »
Też się chętnie dowiem więcej!

Wywołany - odpowiadam.

O ile prowadzone spotkania z Marcinem Podolcem i Maciejem Pałką wymagały pewnego przygotowania - rozpisania drabinki pytań, zostawienia miejsca na improwizację czy tzw. "wolne wnioski", oraz świadomości, gdzie przycisnąć a gdzie odpuścić - o tyle do spotkania "Jak blogować o popkulturze?" nie przygotowałem się w ogóle.

Temat był wielokrotnie wałkowany tu i na FB, więc postawiłem na swobodną rozmowę. Gośćmi byli Dominik Szcześniak (scenarzysta, rysownik, dziennikarz radiowy, publicysta) oraz Piotr Grochowski (znany z fanpeja "Gniazdo Szeptunów" - nauczyciel, recenzent i popularyzator komiksu).

Zaprosiłem też na scenę Kubę Oleksaka (recenzenta, publicystę, naczelnego "Kolorowych Zeszytów"), spontanicznie do rozmowy włączyli się Daniel Gizicki (scenarzysta, wydawca, publicysta, nauczyciel), Marek Turek (rysownik, scenarzysta, organizator) oraz Marceli Szpak (nagradzany tłumacz, propagator, instytucja sama w sobie).

Trudno jednoznacznie podsumować spotkanie, które było dość burzliwe i przeciągnęło się ponad wyznaczony czas. Poważna i odpowiedzialna publicystyka/krytyka komiksowa nie istnieje, gdyż:

- osoby, które mają do niej stosowne kompetencje muszą opłacić czynsz, więc hobby i pasja przegrywają niestety z pracą zawodową. Stąd komiksowa publicystyka ma w ich pracy miejsce marginalne;

- w ich miejsce pojawili się tzw. "zajawkowicze", których sensem istnienia jest rozerwanie pudła z komiksami, zdjęcie folijki (lub narzekanie na jej brak) i przekartkowanie kolejnej pozycji (przy częstym ujawnianiu spojlerów), bardzo często (wręcz zawsze) bez znajomości i/lub zrozumienia treści;

- te same osoby (m. in. Jarek, co lubi, Łukasz, co kocha, Mikołaj, co nie rozumie) - nie mają żadnych kompetencji kulturowych, poznawczych, komparatystycznych, nie potrafią osadzić dzieła w kontekście (o ile w ogóle już je przeczytali), nie umieją znaleźć powiązań między danym komiksem a innymi tekstami kultury. Z trudnością też przychodzi im nie tylko wymawianie zagranicznych tytułów i nazwisk, ale w ogóle posługiwanie się językiem polskim;

- nieliczne warte uwagi teksty i materiały są zbyt rozproszone między social media, blogi, czy drukowane periodyki, by stworzyć wspólny głos i platformę, na której mniej czy bardziej casualowy czytelnik znajdzie jakiekolwiek punkty odniesienia do potencjalnej lektury;

- ogromna nadpodaż komiksów sprawia, że czytelnikowi coraz trudniej jest wyłuskać cenne perły, które niestety w powszechnym odbiorze znikają przed wieprzami "legend", "kolekcji", "wypasionych okładek", "limitowanych wydań". Wybitne tytuły przepadają w zalewie szmiry jak łzy w deszczu, bo dominujący na rynku "recenzenci" nigdy nie zwrócą na nie uwagi, ze względów podanych powyżej.

W uproszczeniu - ci, którzy mogliby i powinni - o komiksach nie piszą i nie mówią z braku czasu. Ci, którzy sensownie to robią - giną w zalewie patorecenzenckiej i pseudopublicystycznej miernoty tych, którzy dominują, nie mając pojęcia o tym, co robią. I dobrze im z tym.

Rozsyłane darmowe recenzenckie egzemplarze od wydawnictw, które bywają omówione w trzech zdaniach, a potem lądują (często nawet nierozfoliowane!) na portalach sprzedażowych, też nie sprzyjają budowie sensownej płaszczyzny dyskusji o komiksach. Ale to temat na inną rozmowę.

Tak to w dużym skrócie wyglądało.

A sam GIK absolutnie wspaniały, Matylda i Marek robią przy nim znakomitą robotę. Nie ma dystansu między wydawcami, twórcami a odbiorcami, jest atmosfera wspólnej pasji, szeroka płaszczyzna do rozmów, wymiany poglądów, dyskusji czy po prostu niezobowiązujących pogawędek ze starymi i nowymi znajomymi. Bardzo polecam.

Natomiast część tego posta przenoszę do wątku o krytyce komiksowej, bo może coś się z niego rozwinie, a nie ma sensu zaśmiecać nim tematu o fantastycznej imprezie.

O tutaj: https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/odp-egmont-2023-3944/msg333968/#new
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 15:29:06 wysłana przez Popiel »

Offline michał81

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 16:11:24 »
Daniel Gizicki to się odpalił, kiedy Dominik rzucił granat w postaci stwierdzenia, że "jeśli ty jako czytelnik/publicysta/recenzent czegoś nie zrozumiałeś z jakieś publikacji, a innym recenzentom/czytelnikom podoba się to z tobą coś jest nie tak i powinieneś przeczytać to kolejny raz, a jak to nie pomoże to i trzeci, piąty, czy dziesiąty". Wtedy ta dyskusja rozgorzała na całego, bo po za Danielem włączyły się też kolejne osoby z publiczności. Bo do tego momentu rzeczywiście było tak jak @popiel napisał i było raczej spokojnie. Zresztą dyskusja i tak częściowo zahaczyła też afterek. 
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 16:18:13 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #51 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:36:36 »
Organizatorzy GIK odwalili kawał dobrej roboty! Rok temu (tak całkiem subiektywnie, bo to był mój pierwszy raz!) lepszy vibe, fajniejszy after, premiera Smoły. Ale w tym roku bogatszy program, trzy lokalizacje i sponsor. Fajnie, że się rozwija. Fajnie, że to nadal kameralna, czysto dla komiksiarzy. Jak ktokolwiek ma wątpliwości czy warto, to moim zdaniem warto. Widzimy się za rok!
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #52 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 11:28:14 »
Czy znana jest już teraz konkretna data kolejnej edycji? I czy w przeszłości ulegała ona zmianie? Dzięki za odpowiedzi.

Offline michał81

« Odpowiedź #53 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 13:34:51 »
Chyba jeszcze nie, poza tym że będzie to październik. Ogólnie to GIK najczęściej wypadał mniej więcej miesiąc po MFKIG.

Offline Leyek

« Odpowiedź #54 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 13:52:36 »
Maestro już rękami @Popiela zapowiedział datę kolejnego święta komiksowej wolności słowa ;)

Panowie, może już czas porzucić zabawy w piaskownicy, poprawić szelki przy krótkich spodenkach, pojawić się osobiście chociażby na panelu tematycznym w Gliwicach i zabrać tam głos w dyskusji?
Serdecznie zapraszam na GIK 5, październik 2026, zobaczycie jak wygląda prawdziwe życie w komiksowie i nikt tam Was nie będzie kneblował.

Offline Takesh

« Odpowiedź #55 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:22:39 »
5 października czy 5 GIK? Bo przecinek mówi o edycji imprezy, data jest później.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #56 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:43:46 »
5 październik 2026 to poniedziałek.
No i dlatego też spytałem, bo ta piątka oznaczała dla mnie edycję imprezy.

Offline michał81

« Odpowiedź #57 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:11:55 »
Przecież tam po 5 jest przecinek.

Chodzi o to że to będzie piąty GIK. Na pewno będzie to sobota, a nie poniedziałek. Jedyne co jest pewne to październik. W tym roku oficjalna data padła na Komiksowej Warszawie.

Offline Popiel

« Odpowiedź #58 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:47:44 »
Tak jest, 5 edycja, w październiku 2026. Konkretny dzień nieznany.

@Leyek nie wie po prostu, że o dacie pisze się "5 października". No bywa.

« Odpowiedź #59 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 17:56:59 »
Maestro już rękami @Popiela zapowiedział datę kolejnego święta komiksowej wolności słowa ;)

Miałem Cię w sumie Leyek za normalnego gościa. Z własnym gustem komiksowy, kumatego, i w ogógle. Próbowałem z Tobą podyskutować we wiadomym temacie (bo poczułem się urażony, but still - chciałem to wyjaśnić, no nie wyszło).

Natomiast to, co teraz robisz, uważam za konkretny chwyt poniżej pasa. Chamówę. W kontekście świetnego konwentu, świetneg spotkania, na którym publiczność miała pełną wolność mówić co chce (co rzadko zdarza się na imprezach tego typu) piszesz takie banialuki, nawiązując do kłamliwego i przeinaczającego rzeczywistość posta. Słabe, naprawdę słabe.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Październik 2025, 19:24:50 wysłana przez DrugiejSzansy »
kolorowezeszyty.blogspot.com