Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Komiksy amerykańskie / Odp: Spider-Man
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yorik dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 23:31:19 »
Nie było tego o czym piszesz, żadnej informacji o związku w Beyond. Komisarz Barbara na ogólnikowe pytanie Terry'ego, sentymentalnie się uśmiechnęła. Mogło to oznaczać wszystko, a że wtedy Timm jeszcze był trzymany w ryzach przez innych twórców, musiało chodzić o jej szczenięce zauroczenie.
22
Dział ogólny / Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kadet dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 23:14:02 »
W sumie jak Usagi walczy z jakimiś yokai, to są trochę podobne klimaty fantasy: samotny wędrowny wojownik stawia czoło stworom i potworom :)
23
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kadet dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 23:11:49 »
Wiemy o tym, że ten wątek został na szczęście zretconowany, przecież była o tym mowa w dyskusji...

A poza tym - nie jestem pewien, ale w TAS/TNBA to chyba nie było za bardzo wyraźnych sugestii co do relacji Batgirl/ Batman. Był tylko odcinek, w którym Barbarze śniło się, że całowała Batmana, co... nie jest idealne, chętnie obszedłbym się bez tego, ale jestem w stanie ostatecznie to przełknąć jako wyraz lekkiego podświadomego zauroczenia, coś w stylu wzdychania nastolatki do jakiegoś starszego słynnego aktora - dopóki to pozostaje tylko w sferze podświadomości i żadne z nich na jawie nie rozwija tego w żaden sposób.

Zdaje się, że dopiero w "Batman Beyond" zaznaczyli to mocniej, w zasadzie potwierdzając, że Bruce i Barbara byli jakiś czas w związku. Była o tym jeszcze niezręczna scena w późniejszej animacji "Mystery of the Batwoman", gdzie Barbara podrywa przez telefon Bruce'a, ale tego filmu to chyba Dini i Timm już nie robili.

O komiksie wolę nawet nie myśleć...
24
« Ostatnia wiadomość wysłana przez komiks dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:58:50 »
Ocenianie dzieł R.E.H przykładając dzisiejsza miarę, to oczywiście ignorancja, chociaż nie uważam, żeby @deFranco tak zrobił, po prostu wyraził opinię, że to go nie kręci i ja to rozumiem. Dla mnie te Conany od Labrum nie mają ducha Conana i dlatego mi się nie podobają, już sam wygląd to często nieporozumienie. Czytam o jakimś wojowniku, czasem bardziej, a czasem mniej przypominającym Conana.

Jeśli chodzi o same historie, mielenie w kółko opowiadań Howarda uważam za nudne, owszem czasami trafiają się ciekawe interpretacje lub wykonanie, ale mogliby wziąć się za kontynuatorów jak L. Sprague de Camp i Lin Carter. Albo w ogóle napisać coś nowego, w duchu oryginału, przecież katakumb i tajemnych świątyń jest do odkrycia jeszcze mnóstwo.
25
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Death dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:57:36 »
Ja tylko chciałem napisać, że W poszukiwaniu Ptaka Czasu posiada najlepsze zakończenie w historii komiksu w ogóle ever. Ale więcej nie ma co pisać, kto nie czytał Jaja mroku, ten wyskoczy kiedyś z kapci.

Przypomniało mi się, że już coś tam kiedyś pisaliśmy.

Kupiłem w poniedziałek w antykwariacie na Piotrkowskiej w Łodzi i skończyłem przed chwilą. Zawsze myślałem, że nigdzie nie ma tylu księgarń i antykwariatów co w Krakowie. Tymczasem na samej Piotrkowskiej jest tego jakaś kosmiczna ilość i do tego świetnie zaopatrzona. Moja przygoda z cyklem W poszukiwania ptaka czasu (zwanego w pierwszym wydaniu Pelissą od imienia głównej bohaterki) rozpoczęła się jakoś w wieku ośmiu lat. I wówczas miałem dostęp tylko do pierwszego zeszytu gdzie duże wrażenie zrobiła na mnie brutalna scena zabicia płonącym biczem tego leśnego potwora. W poszukiwaniu ptaka czasu takie jest: brutalne, bolesne i nieoszczędzające swoich bohaterów. Już wówczas było Grą o tron pod każdym możliwym względem. Dostęp do drugiego tomu (z czterech) miałem dopiero kilka lat później, a do trzeciego (kultowego Łowcy) na studiach. Kiedyś nie było Allegro, a kto kupił komplet Pelissy ten miał. Pierwsze wydanie Jaja mroku zdobyłem dopiero teraz, posiadam już drugie egmontowskie i to olbrzymie z Libertago. Zakończenie tej historii czyli czwarty tom przeczytałem dopiero kilka lat temu i zniszczyło mi psychikę. Pelissa/W poszukiwaniu ptaka czasu posiada - moim niezbyt skromnym zdaniem - najlepsze zakończenie w historii komiksu. Nawet nie wiem co mogłoby z nim konkurować w tej kwestii. Nie mam do niego żadnego sentymentu, bo poznałem dopiero niedawno, a nie w dzieciństwie. Przez ponad 20 lat, czyli od momentu przeczytania pierwszego zeszytu Pelissy żyłem w błogiej nieświadomości jak to się zakończy. Wielokrotnie podróżowałem z bohaterami ponad dwie dekady mojego życia i dopiero kilka lat temu zakończyłem opowieść. Ten cykl tak naprawdę tylko przywdział strój typowego fantasy o drużynie i ich misji, żeby potem wszystko rozwalić w jednej chwili. W sposób przeraźliwie brutalny. I w końcu przeczytałem w pierwotnej wersji z napisami Komiks i Pelissa na okładce.
Chodzi o to, że to całe śmieszne fantasy o kolejnej drużynie pierścienia, to kłamstwo.

Jak przyjdzie, to daj znać jak się podoba Conan! :)
26
Filmy i seriale / Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yorik dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:54:15 »
Niestety podjąłem decyzję o rezygnacji z seansu kinowego i czekam na premierę HBO Max. Pamiętam żal i hejt fanów wobec Zacka Snydera, gdy w kontrowersyjny sposób poprowadził postać Jonathana Kenta. Teraz, po zapoznaniu się z pewnym spoilerem dotyczącym tego filmu - nie widzę analogicznych reakcji wobec Gunna. "twist", którego Gunn użył postrzegam jakby... ciężko znaleźć mi porównanie, bo pierwsze z brzegu daje proste wskazówki do spoilera. Kibicowałem temu filmowi od pierwszego jego ogłoszenia, wiązałem z tym reżyserem ogromne nadzieje. Teraz straciłem najmniejszą ochotę na wspieranie nowego Supermana finansowo. Dalej czekam na różne projekty DCU, bo wiele tam ciekawych zapowiedzi. Ale mój entuzjazm i fanowskie wsparcie wobec tej inicjatywy, wyparowały.

Czuję podobne rozczarowanie co przy Spider-Manie Toma Hollanda - mojej drugiej ulubionej postaci obok Supermana (i Batmana). Kevin Feige podjął decyzje, która zabiły w moich oczach te wersję postaci, i wybatorzyły ją z cech, za którą darzyłem taką miłością w komiksach i animacjach. Wierzę po trailerach i opiniach, że sama postać Supermana została ujęta jak należy. Ale nie potrafię się tym ekscytować, gdy wiem jak postąpiono z budowanym przez kilkadziesiąt lat lore jego uniwersum.
27
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yorik dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:53:02 »
Wśród twórców komiksów chyba sporo facetów z kinkiem na romans starszy-młodsza, bo podobna kontrowersja wystąpiła u Batmana. W serialu TAS/TNBA/Beyond Bruce Timm rzucał poszlaki, o możliwej relacji Batman-Batgirl. Miał na tyle wstydu, że zamknął to w ramach platonicznego uczucia nastolatki do jej mentora, ale hamulce mu puściły całkowicie gdy mógł zaadaptować Zabójczy Żart jako film animowany.

Później przy komiksach delikatnie inspirowanych serialem Batman Beyond (ale nie kanonicznie go rozwijającymi, by nikogo nie wprowadzić w błąd, bo już widziałem jak na zagranicznym Xie trollują tym fanów animowanego uniwersum DC) kolejnych dwóch podstarzałych amatorów licealistek - Kyle Higgins i Alec Siegel - zechciało pobawić się tym wątkiem, i nie dość że fantazje Bruce'a Timma ożywili w swoim komiksie, to jeszcze przedstawili Barbarę Gordon w ciąży z Batmanem, podając to jako powód jego konfliktu z Nightwingiem.

EDIT: Jednak informacja o retconie padła, mój błąd, dzięki @Kadet
28
« Ostatnia wiadomość wysłana przez deFranco dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:50:03 »
Nie przypominam sobie bym coś pisał na Gildii o tym komiksie  :o aczkolwiek faktycznie
uważam "Wieczny odpoczynek" za najgorzej narysowaną Julię. Jak dotąd.

Może i "W poszukiwaniu ptaka czasu" nie jest całe śmieszkowe, aczkolwiek nie zaprzeczysz, że
jest to lżejsze fantasy, takie letnie głównie dla młodszych czytelników (groteskowe rysunki).
Poważniejsze niż np. Hugo, ale jednak letnie.
Z Thorgalami czy Szninklem nie ma to raczej nic wspólnego. Marzy mi się komiks z klimatem jak z obrazów
Mistrza Royo:

29
Dział ogólny / Odp: Mucha Comics
« Ostatnia wiadomość wysłana przez komiks dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:33:50 »
Bardzo możliwe, że nie wiem kogo oglądać. Kogo polecasz?
rozumiem, że kanał komiksomania, on nie dostaje darmowych egzemplarzy? jeżeli uważasz, że ktoś jeszcze jest godny polecenia mógłbyś wymienić.
Nie wiem czy dostaje darmowe. Wszystko zależy od tego, czego szukasz w takim filmiku. Oglądam różne kanały i z każdego coś wyciągam. Na Komiksomani autor robi porównania do TM-Semic strona po stronie i analizuje różne wydania, widać, że wcześniej się przygotowuje, bo ma pozaznaczane strony. Ostatnio omawiał w ten sposób Broń X, a wcześniej Ghost Rider: Danny Ketch i wiele innych klasyków: Batmany, Supermany, Punishery, itd.

Linki do różnych kanałów i co ciekawszych moim zdaniem filmów, wrzucam na wątek Nowości komiksowe na blogach, dziś dodałem z recką Rook, bo to nowość i może komuś pomóc w podjęciu decyzji zakupowej. Chociaż tutaj akurat autor mocno zachwala ;) plusem jest, że składnie opowiada co za historia i pokazuje zawartość.
30
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Archelon dnia Pt, 11 Lipiec 2025, 22:18:16 »
Howarda szanuję. W wieku szesnastu lat pisał opowiadania drukowane w czasopismach.
Uznaje się go za twórcę herioic fantasy. Jako pierwszy stworzył esej, który ugruntował podwaliny opowiadanych historii. Dotyczy to Ery Hyboryjskiej, świata w którym żył Conan. Opowiadania: Za czarną rzeką, Czerwone ćwiek, Szmaragdowa toń są świetne. Szkoda, że umarł tragicznie w wieku 30 lat.

Rozumiem, że każdy może mieć swój gust, jednak ocena tego typu mnie zaskakuje:

Abstrahując już od Thorgala, najczęściej wydaje się
bajkowe albo śmieszkowe komiksy typu: ... W poszukiwaniu ptaka czasu,

Zakończenia nie uważam za "śmieszkowe".

Zaskakuje mnie też Twoja opinia o rysunkach Toppiego (to z ocen na Giladii, dotyczy Julii. Wieczny odpoczynek)

Fajna fabuła, rysunki gorsze

De gustibus non est disputandum

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10