Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Komiksy amerykańskie / Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kadet dnia Dzisiaj o 20:30:46 »
Mam takie pytanie. Jak wiadomo komiksy z Donaldem (i innymi postaciami Disneya) są tworzone nie tylko w USA ale również np. w Finlandii czy we Włoszech. Czy jest zatem możliwe żeby własne komiksy tworzyło jakieś wydawnictwo w Polsce, czy były podejmowane takie próby w przeszłości. a jeśli nie to co stoi na przeszkodzie?

Tomasz Kołodziejczak napisał scenariusz do dwóch komiksów, które ukazały się w "Kaczorze Donaldzie", a także w innych krajach:

https://inducks.org/creator.php?c1=date&c=Tomasz+Kolodziejczak

O kulisach ich powstania i o tym, czemu nie stworzył ich więcej, można posłuchać tutaj:

https://youtu.be/Fat7V2OykO8?t=2886

W obecnej sytuacji, gdy w Polsce wychodzi osiem numerów "Kaczora Donalda" na rok w porównaniu z np. 26 w Niemczech czy 52 w Szwecji lub w Holandii, zgaduję, że rozkręcanie własnej produkcji komiksów po prostu się nie opłaca. Teoretycznie polski twórca mógłby spróbować uderzyć do magazynu z innego kraju, ale zgaduję, że tam stawiają raczej na regionalne talenty.

2
Dział ogólny / Odp: Kończące się nakłady komiksów
« Ostatnia wiadomość wysłana przez parsom dnia Dzisiaj o 20:25:22 »
Dracula Bessa zipie resztką nakładu.
3
Komiksy polskie / Odp: Janusz Pawlak (Clarence Weatherspoon)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rodrigues dnia Dzisiaj o 19:44:47 »
Przede mną kilka lektur w ramach uzupełniania mojej wiedzy [...]

I takie podejście to ja szanuję :)
4
Dział ogólny / Odp: Kończące się nakłady komiksów
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rodrigues dnia Dzisiaj o 19:39:55 »
Wrzucę również w tym wątku:

Ja tylko powiem, że nakład „Bomby” zbliża się powoli, acz nieubłaganie do końca. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy będziemy robili dodruk, czy nie.
5
Komiksowe festiwale / Odp: Niech żyje komiks! 2023 - Edycja 8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rodrigues dnia Dzisiaj o 19:30:02 »
Zapraszamy na kolejną edycję Niech żyje komiks!

11.30 WARSZTATY Narysuj Zbysia i Mruka z Piotrem Nowackim

PROGRAM SPOTKAŃ:

12.00 - "Nagroda Ha-Gi - takiej nagrody wszystkie potrzebowałyśmy!" W spotkaniu wokół wyróżnienia dla młodych ilustratorek, rysowniczek i satyryczek wezmą udział: Agata Napiórska (autorka biografii Ha-Gi) oraz Zuzanna Berus i Paweł Płoski z Muzeum Karykatury.

13.00 - Trudy i znoje, czyli o tworzeniu komiksów historycznych. Gośćmi spotkania będą Michał Arkusiński, Maciej Cholewiński, Łukasz Godlewski,
Anna Krztoń, a spotkanie poprowadzi Katarzyna Tośta.

14.00 - Self-publishing, czyli blaski i cienie samodzielnego wydawania komiksów.�Gośćmi spotkania będą Gosia Wowczak, Mateusz Michnowicz, Ottoich i Tomxyz, a poprowadzi je Kasia Kamieniarz.

15.00 - Jak zadebiutować w wydawnictwie? �Gośćmi spotkania będą Falauke, Michał Arkusiński, Rafał Spóra, którzy po latach wydawania w niezalu przeszli na drugą stronę barykady i swoje nowe komiksy opublikowali we współpracy z wydawcami.

16.00 - Dlaczego Polacy nienawidzą polskiego komiksu? Prelekcja Marty Falkowskiej.

17.00 - Teleturniej „Pióro i węgiel”, czyli wielkie komiksowe starcie na mózgi. Uczestników turnieju z nagrodami przepytywał będzie Profesor Zin, a zagadki dotyczyć będą szeroko rozumianego komiksu. Zapisy będą prowadzone w godzinach 14-16:30 na stoisku Kultury Gniewu. Wśród osób, które się zgłoszą wylosowane zostanie 5 osób, które wezmą udział w zabawie.

18.00 - 5 komiksów na 2024!��Spotkanie, w trakcie którego wydawcy komiksowi przedstawią 5 wybranych przez siebie zapowiedzi na nadchodzący rok!
6
Filmy i seriale / Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Castiglione dnia Dzisiaj o 19:05:02 »
Super. Ja bym jescze zrobil z  Ww prostytutke a z Aquamana zoofila. Pasowaloby do wizji Snydera. Przeciez typ jakby mogl zrobilby tam cos takiego jak the boys a to juz bylaby aberracja wzgledem dc, lubisz takie wytwory Twoja sprawa ale mierne szokowanie i usilne przekrecanie to gowno a nie material na hity
Nie no lepsze taśmowe podśmiechujki pod brandem MCU...

Oceniam filmy DC za to, czym są, a nie czym powinny według kogoś być. Co mnie obchodzi jakiś kanon.
7
Dział ogólny / Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Spiff dnia Dzisiaj o 18:19:19 »
To może być tajna zaszyfrowana informacja tzw. wiadomość w wiadomości używana przez służby, agentów, terrorystów i szpiegów.
To się chyba nazywa  Steganografia.

wiem, naczytałem się komiksów. :D
8
Dział ogólny / Odp: Egmont 2024
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sikor dnia Dzisiaj o 17:55:29 »
Mam podobne zdanie, Ennis później Delano jeszcze w miarę Ellis natomiast Hellblazera Azzarelo i Carey nie mogłem przebrnąć. Jeszcze z Jenkinsem wiążę nadzieję bo to starsze zeszyty tuż za Ennisem jak dobrze kojarzę.

skonczylem wlasnie 12 tomow Hellblazera i stwierdzam, że jedynie Delano i Ennis świetni. Potem to już niestety megasłabizna z absolutnie slabym Azzarello...
9
Dział ogólny / Odp: Egmont 2024
« Ostatnia wiadomość wysłana przez jahred666 dnia Dzisiaj o 17:44:35 »
skonczylem wlasnie 12 tomow Hellblazera i stwierdzam, że jedynie Delano i Ennis świetni. Potem to już niestety megasłabizna z absolutnie slabym Azzarello...
10
Dział ogólny / Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez deFranco dnia Dzisiaj o 17:42:33 »
Może pojawiają się już pierwsze konta AI.
Jeszcze niezbyt doskonałe, ale to dopiero początki  ;)
Strony: [1] 2 3 ... 10