Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Komiksy amerykańskie / Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bazyliszek dnia Dzisiaj o 19:35:08 »
No to był już jeden tom z wyborem komiksów Scarpy. :) Po prostu jego komiksy są zrobione na odczepnego. Kolory są wyblakłe i wyglądają jak sprzed 50 lat. Jest przepaść w wyglądzie między tymi dwoma Scarpami, a innymi bardziej współczesnymi komiksami z tego tomu. I tak jest w każdym wcześniejszym Mamucie/MegaGiga od początku tych serii. Dlatego Egmont skutecznie zniechęcił mnie do ich czytania tak marną oprawą. A jak się już przemagałem, to staroświeckie scenariusze też mi nie podchodziły.

Do tej pory, odkąd reklamy Egmontu wróciły do Gigantów, zawsze pokazywały polskie pozycje i były w kolorze. Czarno -białych reklam nie pamiętam. A i jeszcze powiem, że jak można reklamować że w prenumeracie z plecakiem jest on gratis, skoro opcja bez niego jest tańsza?
2
Dział ogólny / Odp: Mucha Comics
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Konrad dnia Dzisiaj o 19:34:16 »
Komiksy były, są i będą drogim hobby. Komiks za 60 zł, można przeczytać do kawki w 20 minut. Jak Conana z Mandioki. Natomiast zawsze będę to powtarzał, zamiast zakupu 10 pozycji w miesiącu, warto wybrać 3-4 i postawić na jakość, a nie ilość. Jak widzę zakupy użytkownika @Kondrad to aktualnie zastanawiam się na co to komu, a kiedyś pewnie zazdrościłbym jak cholera :) Ludziska, zadajcie sobie pytanie czy faktycznie odczuwacie przyjemność z czytania przeciętnych pozycji? Jasne, przed lekturą nigdy nie wiesz, czy jakaś pozycja zaskoczy, czy też nie, ale drobny research ogranicza pole do pomyłki do pewnie kilkunastu procent. W ciągu ostatniego roku zawiodłem się może 2-3 razy. Nie da się tego uniknąć, ale ze swojego postanowienia jestem turbo zadowolony, czuję że wreszcie moja pasja odnalazła idealny balans :)

Jak już zaczepiasz to przynajmniej nie przekręcaj imienia.
Po co kupuję komiksy? Może cię to zdziwi, ale do czytania. Sprawia mi to mega przyjemność, tygodniowo pochłaniam jakieś 10 tytułów i ciągle mi mało. To, że ty się wypaliłeś kilka lat temu (trzeba było od razu kasować konto na forum?) nie znaczy, że innych spotka to samo.
A czy coś jest przeciętne czy średnie niech każdy sobie ocenia samemu.
3
Dział ogólny / Odp: Centrala
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Konrad dnia Dzisiaj o 19:32:54 »
Pojawiła się gdzieś może jakaś informacja odnośnie tego czy Rusty Brown dostępny będzie w szerszej sprzedaży (np. w sklepie Gildii) a nie jedynie u wydawcy?

Będzie dostępny w szerokiej dystrybucji. Niektóre sklepy już go powrzucały nawet do przedsprzedaży:
https://smakliter.pl/rusty-brown-rusty-brown,produkt-2212152
https://dadada.pl/rusty-brown-rusty-brown,p887305
https://www.taniaksiazka.pl/rusty-brown-p-1892369.html
4
Na luzie / Odp: Siatkówka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez greg0 dnia Dzisiaj o 19:31:36 »

Siatkówka, kwalifikacje olimpijskie kobiet.
Polska 3 – 1 USA

Mistrzynie olimpijskie pokonane!
BRAWO DZIEWCZYNY!
5
Dział ogólny / Odp: Centrala
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sędzia dnia Dzisiaj o 19:30:33 »
A musi się taka informacja pojawić? Centrala wszystkie swoje pozycje ma w szerszym obiegu.

ale nadal nie ma, a chcielibyśmy zamówić
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez phalanx091 dnia Dzisiaj o 19:14:28 »
Egmont oszczędza na reklamach własnych w Gigancie i drukuje je na czarno-biało. Heh - aż mi się Łamacz Głowy przypomniał. :) Na kolorze tej jednej strony oszczędzili pewnie czypieńdziesiąt. :)
Żeby po tylu latach kupowania gigantów nie wiedzieć, że tomy są drukowane razem z całą Skandynawią i wymieniana jest tylko czerń, to już trzeba naprawdę słabo łączyć fakty.

Przeglądałem nowego Mamuta "Kaczkę dziennikarską" I dalej komiksy Scarpy wyraźnie odstają graficznie od reszty pozycji w numerze. Ciężko się to ogląda i ciężko czyta. Dobrze, że kolekcji Scarpy po polsku nie będzie.
Mogę się zgodzić, że dobrze, że tej konkretnej włoskiej kolekcji Scarpy nie będzie, bo słabe materialy, słabe kolory, a materiały dodatkowe nic nie urywają. Ale wybór najlepszych komiksów Scarpy to konieczność, jeśli chcemy być poważnym rynkiem pod względem komiksów Disneya.

A co do jego komiksu z tego tomu - jest z najbardziej dzielącego fanów okresu twórczości Scarpy, gdzie pozwalał sobie na dużą większą dynamikę w rysunkach, co potem zainspirowało wielu twórców (między innymi Cavazzano) i co miało duży wpływ na późniejszy kierunek rysunków we włoskich komiksach. W tym okresie rzadko sam pisał scenariusze (cięcia budżetowe, samo rysowanie dużo bardziej mu się opłacało) i zwykle dostawał marne historie braci Barosso, ale w tym przypadku to historia z drugiego, najlepszego, okresu Guido Martiny, więc scenariuszowo od tomu może odstawać jedynie na plus.
7
Dział ogólny / Odp: Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 15
« Ostatnia wiadomość wysłana przez LukCook dnia Dzisiaj o 19:04:19 »
Brawo HaVoK! Tak się zdobywa punkty  8) Mały błąd w tytule, prawidłowy to: "Jamilti i inne historie"

1 pkt - HaVoK
1 pkt - Guru_Komiksu
1 pkt - pablomas
1 pkt - pokia
1 pkt - JonasCrow
1 pkt - Sędzia
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez HaVoK dnia Dzisiaj o 19:00:06 »
Nie miałem tego komiksu w rękach, ale czy to może "Jamiliti i inne opowieści"?
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez LukCook dnia Dzisiaj o 18:50:32 »
Podpowiedź numer 1:

10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bazyliszek dnia Dzisiaj o 18:36:20 »
Eeee panie. Przecież komiks z polowaniem na lisy jest prawie taki sam jak wcześniejszy, tylko Donalda podmienił na Sknerusa. A ten o Wiejskim Kowalu to prawie to samo, co "Zrób to sam". 1960 to nie był twórczy rok u Barksa.
Strony: [1] 2 3 ... 10