Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Dział ogólny / Odp: Studio Lain
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 12:34:46 »
To skoro dużo osób się zgłasza, a co drugi komiks wyprzedaje się do zera, może pora w końcu dodać te 50-100 egzemplarzy?

byłoby fajnie jakby to był co drugi :)
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 12:32:30 »
Różne podmioty = różne podejścia. To chyba oczywiste, że mikroprzedsiębiorca będzie komunikował się inaczej niż korpo. W efekcie z menedżerami na forum nie pogadasz, bo forum nie jest ich najważniejszym targetem podczas gdy mały wydawca, który zauważył, że relacja "kumpelska" robi zbyt trzyma się takiej a nie innej strategii komunikacyjne, bo ona przynosi w miarę stałe obrót i zysk.

proszę nie mylić moich cech charakteru z potrzebą budowy basenu ;)
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 12:30:54 »
To jeśli jest taki koncert pytań, to ja też mam jedno.
Jaki jest limit przerobowy Studia Lain?
Ile komiksów możecie wydawać rocznie/miesięcznie?

Mam na myśli, w obecnym modelu, bo jak rozumiem, to jest drugie zajęcie. Wiadomo, że ogólnie to limitu nie ma, ale to wiąże się z poważnymi decyzjami życiowymi.

hm... niebo nie ma limitu ;)
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 12:28:14 »
Tak mnie naszło: gdzieś w napięty plan wydawniczy da się wcisnąć jeszcze jeden, nierentowny tytuł? Skoro Lain US generuje profit może by udało się Brygadę 2... Czy temat definitywnie zaorany...? Jakiś potencjalny termin: 2026/2027/co-się-odwlecze-to-nie-uciecze?

brygada 2 będzie, ale nie pytaj kiedy - pewnie druga połowa przyszłego roku
5
Komiksy japońskie / Odp: Hanami
« Ostatnia wiadomość wysłana przez LukCook dnia Dzisiaj o 12:26:14 »
Issak 3
Anno Domini 1620, czasy Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Zaciekli wrogowie Isaku i Renzō, znani w Europie jako Issak i Lorenzo, stają naprzeciw siebie, co może doprowadzić do ostatecznej konfrontacji. Jednak na włosku wisi życie towarzysza głównego bohatera. Czy Issak gotów będzie go poświęcić w imię zemsty i aby odzyskać karabiny?
Komiks zdobył w 2019 roku Saito Takao Award, prestiżową nagrodę dla oryginalnych tytułów dla dorosłych odbiorców.
To kolejna historyczna epopeja, którą każdy fan „Sagi winlandzkiej” musi poznać!
Liczba stron: 372
Cena okładkowa: 69,99 zł
Format: A5
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Scenarzysta: Shinji Makari
Rysownik: Double-S
Tłumaczenie: Paweł Olejniczak
Premiera: 27.03.2025

6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez LukCook dnia Dzisiaj o 12:22:15 »
Ja osobiście jestem bardzo ciekaw efektu Spawna. To już trochę inny model niż jednorazowe rzuty danych tytułów. Tutaj wchodzimy w pewnego rodzaju cykliczność tytułu, mimo że historie stanowią odrębne opowieści. Jeśli komuś nie podejdzie pierwszy Spawn - może zastanowić się czy sięgnąć po kolejny. Podobnie ewentualna kontynuacja Darkness mogłaby się spotkać z innym odbiorem - in plus bądź in minus - jako że czytelnicy już wiedzą z czym mają do czynienia. Spawn będzie pewnego rodzaju papierkiem lakmusowym testującym czy większe ilości w ramach danego tytułu to właściwa strategia dla tego typu pozycji / modelu wydawniczego.

Btw. dziwi mnie nieco wybór pierwszego Spawna, który graficznie / nastrojowo mocno odbiega od swojej oryginalnej wersji. Ludzie raczej spodziewają się tego bohatera bardziej w McFarlane'owskiej wersji, więc mogą się być zaskoczeni bądź wręcz się zrazić, gdyż otrzymają coś zgoła innego. W mojej opinii inny na start byłby lepszy.

Pierwszy będzie wydany Spawn Gunslinger, więc styl dość bliski do McFarlane.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Warpath dnia Dzisiaj o 12:17:56 »
Ja osobiście jestem bardzo ciekaw efektu Spawna. To już trochę inny model niż jednorazowe rzuty danych tytułów. Tutaj wchodzimy w pewnego rodzaju cykliczność tytułu, mimo że historie stanowią odrębne opowieści. Jeśli komuś nie podejdzie pierwszy Spawn - może zastanowić się czy sięgnąć po kolejny. Podobnie ewentualna kontynuacja Darkness mogłaby się spotkać z innym odbiorem - in plus bądź in minus - jako że czytelnicy już wiedzą z czym mają do czynienia. Spawn będzie pewnego rodzaju papierkiem lakmusowym testującym czy większe ilości w ramach danego tytułu to właściwa strategia dla tego typu pozycji / modelu wydawniczego.

Btw. dziwi mnie nieco wybór pierwszego Spawna, który graficznie / nastrojowo mocno odbiega od swojej oryginalnej wersji. Ludzie raczej spodziewają się tego bohatera bardziej w McFarlane'owskiej wersji, więc mogą się być zaskoczeni bądź wręcz się zrazić, gdyż otrzymają coś zgoła innego. W mojej opinii inny na start byłby lepszy.
8
Komiksy amerykańskie / Odp: Wolverine
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wayne_collector dnia Dzisiaj o 12:09:29 »
@UP
To nie oglądaj.
Czasem warto wziąć pod uwagę uwagi jakie ci zgłaszają niektórzy, a nie odbijać piłeczkę i rzucić odpowiedzią jak jakiś dzieciak. Ja np. chętnie bym obejrzał taki film porównawczy pomiędzy tymi dwoma wydaniami, ale ekran się tak trzęsie, że nie da się wytrzymać pół minuty filmu bez bolących oczu.
9
Zakupy / Odp: Handlowanie komiksami - dyskusja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Masonna dnia Dzisiaj o 12:08:49 »
Typowa burza w szklance wody.

Jedyna zmiana jaka miała miejsce jest kosmetyczna, czyli taka, że platformy typu Allegro muszą przekazywać dane do US użytkowników, których roczna sprzedaż przekroczyła 30 transakcji lub równowartość bodajże 2 tys. EUR.

Oczywiście to nowa zmiana, obejmuje sprzedaż za rok 2024 dopiero, więc praktyka jest niewiadomą, ale nie wyobrażam sobie, aby US interesował się ludźmi wyprzedającymi swoje rzeczy, których już nie potrzebują. Tym bardziej, że od sprzedaży takich przedmiotów nie płaci się podatku, jeśli posiadaliśmy je przez przynajmniej pół roku - jak już tu zostało to zauważone. Co do zasady nawet w takich przypadkach, kiedy się na tym zarabia. No chyba że przyjmuje to charakter regularnie prowadzonej działalności. Zatem przeciętny kolekcjoner, który nawet regularnie wyprzedaje część swojej kolekcji, nie ma się czego bać. Ta dyrektywa jest przede wszystkim skierowana przeciwko szarej strefie (np. ludziom, którzy regularnie zarabiają w ten sposób, że kupują za grosze ubrania w lumpeksach, a potem od razu wystawiają je na Vinted czy OLX). Jest też cała masa większych przedsiębiorców (większych od tych Grażyn z lumpeksów, ale nie jakichś wieloosobowych przedsiębiorstw), którzy na różne sposoby próbują zwiększyć swój zarobek kosztem odprowadzania podatków. Urzędy doskonale te procedery znają, wcześniej również z nimi walczyły, teraz po prostu będzie im łatwiej.

A jak udowodnić, że kupione 30 lat temu TM-Semiki kosztowały tyle a tyle i mamy je przez więcej, niż pół roku? No bardzo łatwo, bo to jest wiedza powszechnie dostępna. Są wydrukowane daty, ceny okładkowe, informacje w internecie. Gdyby jakiemuś US zachciało się do tego przyczepić, a szczerze wątpię żeby się zachciało, to bardzo łatwo wszelkie kwoty i daty można udowodnić przed sądem. Przy założeniu, że większość komiksiarzy zakupy robi przez internet, warto sobie zachowywać te maile z zamówieniami. Będą one w razie czego dowodem daty i kwoty zakupu.

Nieporozumieniem jest próg 30 transakcji w tym nowym prawie, powyżej którego platformy mają obowiązek przekazania informacji do US. Wydaje mi się, że fiskus został zalany taką ilością danych, że niedługo próg ten zostanie podwyższony ;)

Generalnie skarbówce nie opłaca się też ścigać pojedynczych łebków, którzy nieregularnie sprzedają komiksy w necie. Dużo by na nich nie zarobiła, a urzędnik musiałby się napracować żeby coś udowodnić. Im się bardziej opłaca łapać prawdziwych przedsiębiorców uchylających się od płacenia podatków, tam jest większa kasa dla Skarbu Państwa i w związku z tym większe premie dla urzędników za wykrycie.
10
Dział ogólny / Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez JakubM dnia Dzisiaj o 11:55:46 »
Superman na wszystkie pory roku. - bardzo przyjemny komiks, nawet wielgachna broda Clarka nie popsuła mi odbioru wspaniałej kreski Tima Sale, no i te kolory i cała kompozycja - zakochany jestem.

Fabuła jakoś zeszła mi na drugi plan -  dla samych ilustracji warto mieć ten komiks.

Miłe zaskoczenie dla mnie to na samym końcu  - pierwsze spotkanie z Bruce Waynem.
Strony: [1] 2 3 ... 10