Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Komiksy europejskie / Odp: Asteriks i Obeliks
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bazyliszek dnia Dzisiaj o 19:25:31 »
Qr..a... Miałem nie brać. Nie wezmę! Nie wezmę!! Nie wezmę..????

A ja Złoty Sierp wezmę na spróbowanie i jeśli mi się spodoba, to może kupię kolejne albumy, których nie mam. Jak w przypadku Thorgala - kiedyś czytałem, ale nie miałem na własność. Teraz pojawia się nowe, lepsze wydanie, bo Hachette wydało coś podobnego. I takie można kupić.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Death dnia Dzisiaj o 19:20:00 »
Minusem są też zmienione okładki.
3
Dział ogólny / Odp: Scream Comics
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rodrigues dnia Dzisiaj o 19:06:49 »
Myślę, że pojadą po całości. Requiem wydawany jest u nas w edycji 2in1 a na BDGest w ogóle nie widzę takich tworów, tylko pojedyncze albumy. Także wydaje się, że nie trzeba sugerować się integralami. Jak nie zapomnę, to zapytam się na ich stoisku.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez JanJ dnia Dzisiaj o 18:56:40 »
Dzięki Kadet. Jedyny minus to te naćkane okładki, ale dobrzez że w środku są w normalnym dużym rozmiarze. Oby to się utrzymało w kolejnych tomach.

A dużo tam szkiców w jedynce i dwójce?
Tłumaczenie komiksu to samo co wcześniej?
5
Dział ogólny / Odp: Egmont 2024
« Ostatnia wiadomość wysłana przez michał81 dnia Dzisiaj o 18:36:18 »
kontynuacje Śmierci Superman:
tom 2 - Powrót Superman
tom 3 - Doomsday Powraca
6
Komiksy amerykańskie / Odp: Superman
« Ostatnia wiadomość wysłana przez michał81 dnia Dzisiaj o 18:29:38 »
7
Dział ogólny / Odp: Scream Comics
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 18:25:02 »
Jak jakaś dobra dusza wybiera się na emefkę i się interesuje frankofonami, to by wyświadczył mi dużą frajdę jeśli by zapytał Scream jak oni widzą ten cykl. Czy tylko chcą wydać tylko to co w francuskich integralach się zawiera czyli do tomu 14 czy też interesuje ich całość?
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kadet dnia Dzisiaj o 18:11:55 »
Dziwi mnie trochę wątek amerykański już w pierwszym tomie.

To stała sekcja o tłumaczeniach. W pierwszym tomie są opisane przekłady "Asteriksa", które ukazały się w USA, w drugim - w Holandii i Flandrii. W następnych tomach będą kolejne kraje - w "Asteriksie i Kleopatrze", której francuską wersję można było zobaczyć w filmiku z YouTube, jest o tłumaczeniach w Portugalii.

EDIT:

Skoro te dodatki takie jakby obfite, to się zastanawiam, o czym będzie w tych wszystkich tomach po kolei?

Tematy poruszane w dodatkach są takie, że w zasadzie przy każdym tomie można napisać coś nowego:

- inspiracja do powstania albumu
- analiza fabuły i rysunków (rozwoju stylu Goscinnego i Uderzo)
- tekst historyczny o temacie związanym z albumem (w pierwszym tomie: Galowie jako lud, w drugim tomie: historia Lutecji)
- opisy postaci (w przypadku postaci, które są karykaturami, wskazane jest, kto był ich pierwowzorem)
- kulisy pracy nad albumem
- cytaty i "easter eggi" w albumie
- sekcja z historią wydawania "Asteriksa" w wybranym kraju
- sytuacja "Pilote'a" i szerzej komiksu frankofońskiego w okresie publikacji danego albumu
- sekcja z różnymi przedmiotami kolekcjonerskimi związanymi z "Asteriksem"

Oprócz tego wszystko to przetykane jest wstawkami z paru cyklów: "Thesaurus Astericus" i "Tajemnica produkcji" (oryginalne plansze i szkice, notatki scenarzysty, przedruki artykułów z gazet) oraz "Quid" i "Między wierszami" (ciekawostki historyczne).
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez parsom dnia Dzisiaj o 18:08:03 »
Skoro te dodatki takie jakby obfite, to się zastanawiam, o czym będzie w tych wszystkich tomach po kolei? Dziwi mnie trochę wątek amerykański już w pierwszym tomie.
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 18:07:29 »
Kurde tez miałem nie brać, a teraz się łamię. Jeszcze jakbym miał pewność że wydadzą wszystko do Piktów to pewnie bym się złamał, a tak walczę sam z sobą -.-
Strony: [1] 2 3 ... 10