Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Dział ogólny / Odp: Studio Lain
« Ostatnia wiadomość wysłana przez jotkwadrat dnia Dzisiaj o 12:05:34 »
Czy gdzieś w tej tabeli nie powinien jeszcze znaleźć się "Universe"? Wydaje mi się, że "zachwyt" też zalicza się do artefaktów?
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 12:02:18 »
powiem wam, że chyba bym nie zmieścił 200 sztuk Darkness
ale co tam zmieścił, nie dałbym rady tego znieść do tej piwnicy :)
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez komiks dnia Dzisiaj o 11:59:17 »
No właśnie zależy też od tych recenzji, czy towar ostatecznie schodziłby dalej do niezdecydowanych w przedsprzedaży na takowe czekających : ) Jeśli recki nie byłyby pochwalne, to już kwestia dyskusyjna. Gdy towar schodzi w przedsprzedaży, to ryzyko zostaje wyeliminowane.

Myślę, że możesz mieć wiele racji. Widziałem opinie na forum i FB przy okazji różnych komiksów, że wolą poczekać na recenzje i wtedy podjąć decyzję. W modelu sprzedaży który prowadzi SL (jawny nakład, brak dodruków) włącza się FOMO, dodatkowo wszystko kumulowane jest w bardzo krótkim czasie, co generuje potężny hype.

I takich klientów, według mnie będzie więcej.

4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez studio_lain dnia Dzisiaj o 11:59:04 »
akurat z CE było tak, że Kasia nie musiała tego tachać bo wysłaliśmy z drukarni od razu na imprezę
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 11:56:37 »
Ja tam nie widzę szczególnie różnicy z zabraniem 10 kompletów CE, a 10 kompletów Darkness, ale to szczegół. Dalej rozmawiamy o wysoce nieprawdopodobnym zjawisku że przez ten rok by faktycznie trzeba było upłynnić 50 kompletów i takie miejsce jak tragi są w sam raz (poza tym są chyba jakieś wspólne stoiska wydawców niekoniecznie to muszą być stoiska SL).
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez michał81 dnia Dzisiaj o 11:50:36 »
w piwnicy może by się zostało 50 sztuk w sam razik na targi i konwenty
tyko że już było oficjalne stanowisko Kasi, że nie będzie tego komiksu na festiwalach sprzedawać ze względu na to jakie to są dwie kobyły, bo i tak musiałby iść zestaw a nie pojedyncze sztuki
7
Dział ogólny / Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez bababatman dnia Dzisiaj o 11:39:22 »

Wojny Lucasa

Nie jestem fanem Gwiezdnych Wojen. Obejrzałem wszystkie części, ale nigdy nie darzyłem tej serii ogromnym uwielbieniem. Teraz narażę się wszystkim fanom tej kultowej sagi, ale czytając ten komiks bawiłem się znacznie lepiej niż przy wszystkich filmach razem wziętych. Może trochę przesadzam, ale chcę mój zachwyt nad tą lekturą odpowiednio wybrzmiał.

Wojny Lucasa to opowieść o marzycielu i buntowniku, ale przede wszystkim historia o tym jak powstała pierwsza cześć Gwiezdnych Wojen. Dowiadujemy się z niej wielu smaczków, historii z planu i mnóstwa anegdot. Ja np. nie wiedziałem, że kręceniu Nowej Nadziei towarzyszyło tyle problemów i wyzwań. Droga do sukcesu George'a Lucasa była prawie tak samo trudna jak ta, którą na przestrzeni filmów przebył sam Luke Skywalker. Twórca zmagał się z nie tylko z szefostwem studia, brakiem umowy, goniącymi terminami, ograniczonym czasem i budżetem, ale i szeregiem przeróżnych sytuacji. Raz nagła ulewa przerwała zdjęcia, innym razem jeden z aktorów chciał się nagle wycofać z projektu, a w pewnym momencie sam reżyser trafił do szpitala z podejrzeniem zawału. Historię Lucasa chłonąłem niczym gąbka. Od samego początku jego projekt był skazywany na porażkę. Czytałem kolejne strony komiksy i paradoksalnie sam nie wierzyłem, że mu się uda (a od premiery filmu minęło już kilkadziesiąt lat). Zakończenie wyrwało mnie z butów i nabrałem jeszcze większego podziwu dla Lucasa i całej jego ekipy.

W dziele Hopmana i Roche jest też wiele smaczków i mrugnięć okiem do czytelników. Jako fan kina za każdym razem cieszyła mi się japa jak na kartach komiksu pojawiały się takie legendy branży jak Coppola, Spielberg, De Palma, czy John Williams. Mamy szansę zobaczyć jak wyglądał casting do głównych ról, jak wyglądało kręcenie filmu, praca nad efektami specjalnymi, scenografią, kostiumami i dźwiękiem. Mnie szalenie zaciekawił fragment jak wyglądała praca nad scenariuszem, jak się zmieniał na przestrzeni miesięcy, czym inspirował się twórca i przede wszystkim jak wyglądały pierwsze reakcje na jego zarys.

Wojny Lucasa to według mnie opowieść o problemach, licznych wyzwaniach, katastrofach na planie, ale przede wszystkim o wielkiej determinacji, pasji i ogromnym sukcesie człowieka, który nie przestał marzyć. Według mnie to lektura wręcz obowiązkowa dla fanów Gwiezdnych Wojen, kina i szanujących się komiksiarzy.

Ocena: 9/10
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 11:36:45 »
Dla biznesu może nie, ale dla słynnej piwnicy tak. Objętościowo 200 sztuk kompletu Darkness to jak 1000 sztuk zbiorczych wydań innych komiksów.

Głęboko w to powątpiewam szczególnie że te 200 niesprzedanych nie byłyby tylko w piwnicy, ale też w sklepach. w piwnicy może by się zostało 50 sztuk w sam razik na targi i konwenty. (A to i tak przy założeniu że faktycznie by rok czasu się nie sprzedały)

I nie chce mi się liczyć szczególnie że nie mam pełnych wymiarów, ale te wyliczenia wyglądają jak wyjęte z kosmosu. Wątpię żeby 1k sztuk Altora zajmowało mniej miejsca niż 200 kompletów Darkness.
9
Dział ogólny / Odp: Taurus Media
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Nephilim dnia Dzisiaj o 11:33:45 »
Mając takie serie w portfolio jak "Undertaker", "Shi", "Ira Dei" czy "Long John Silver" (kolejna seria w tym uniwersum to seria "Raven") dziwie sie, że uparli sie na kontynuacje takiego gniota jak "Elryk". Komiks bez ładu i składu. Bełkot.
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Warpath dnia Dzisiaj o 11:29:15 »
No właśnie zależy też od tych recenzji, czy towar ostatecznie schodziłby dalej do niezdecydowanych w przedsprzedaży na takowe czekających : ) Jeśli recki nie byłyby pochwalne, to już kwestia dyskusyjna. Gdy towar schodzi w przedsprzedaży, to ryzyko zostaje wyeliminowane.
Strony: [1] 2 3 ... 10