Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Dział ogólny / Odp: Egmont 2024
« Ostatnia wiadomość wysłana przez donT dnia Dzisiaj o 16:25:30 »
Nie bede sie klocil. Byc moze to efekt 18 lat zycia w anglojezycznym kraju, ale dla mnie takie spolszczanie i odmienianie przez przypadki wyglada czesto, mowiac delikatnie - dziwnie.
2
Dział ogólny / Odp: Non Stop Comics
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Raveonettes dnia Dzisiaj o 16:23:15 »
Czy te komiksy z Massive verse (Radiant Black, Rogue Sun) są warte uwagi? Z jednej strony, po EU od Nagle! nie mam chyba parcia na kolejne zamknięte uniwersum, ale jeżeli byłoby dobre to cóż - miejsce w łazience pod wanną jeszcze znajdę :)
Nie są. Ja czytałem kiedyś pierwszy volume Radiant Black i było słabo. Tydzień temu podszedłem jeszcze raz do lektury już w naszym języku i było jeszcze gorzej. Ten komiks jest przede wszystkim strasznie nudny tj. akcja wydaje się dziać non stop ale jest ona przedstawiona w tak niestrawny sposób, że naprawdę ciężko przed to przebrnąć. Energon Universe jest od niego lepszy.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kadet dnia Dzisiaj o 16:12:54 »
Jezeli zostawiamy oryginalna nazwe, warto byloby poswiecic ekstra 10 sekund swojej egzystencji na upewnienie sie jak sie cos wymawia, zeby nie strzelac baboli jak Wolverajn czy podobnych (w tym iks men). To ze cos sie utarlo, niczego moim skromym zdaniem nie zmienia.

Ale wymowa "Iks-meni" to moim zdaniem akceptowalne spolszczenie wersji fonetycznej. Trochę dziwnie by to wyglądało, gdybyśmy mówili o "eks-menach" - po pierwsze u nas "eks-" kojarzy się głównie z "byłym", po drugie ci bohaterowie mają na kostiumach iksy i są nosicielami genu iks, więc dziwnie byłoby iść temu w poprzek.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez xanar dnia Dzisiaj o 15:57:13 »
Tylko te trafne komentarze już były rok temu, jak się pierwszy raz pojawiła.

Zasadniczo to można co film to samo pisać, nic nowego nie wymyślił.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Piterrini dnia Dzisiaj o 15:43:12 »
Dziwię się jak zadziałała prowokacja ze strony @Grzmichuja, a panowie piszący wyżej peany na cześć pracownicy Egmontu...

// Od kilku miesięcy średnio działają mi adblocki na Facebooku, widzę masę reklam i postów z grup publicznych jakie mnie nie interesują, przeciętne posty na takich grupach to np. "patrzcie co narysowałem", "patrzcie ile przebiegłem", po kilku godzinach od publikacji 30 lajków i może komentarz albo dwa, z tym że posty kończące się na "-em" nie są w większości, posty kobiet to kompletnie odmienna reakcja, kilkaset lajków i dziesiątki komentarzy, w tym połowa mężczyzn: "ładny wynik pasuje do ładnej kobiety", a druga połowa to kobiety przestrzegające się przed mężczyznami co do nich wypisują po wstawieniu takich (jakichkolwiek) postów...

Pracownica Egmontu robi to, za co jej płacą, raz włączyłem filmik z nią, napisałem tu enigmatycznie co mi się nie podoba i ani razu więcej nie słuchałem. Rozumiem że może się komuś podobać, że kobieta mówi o komiksach, ale bez przesady z pochwałami, w moich oczach niczym się to nie różni od ww. wspomnianego przykładu Facebookowego, @Grzmichuj nie potrafi/nie chce napisać w sposób kulturalny, ale kilka obserwacji ma trafnych, wbrew zdaniu osób oburzonych.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez HugoL3 dnia Dzisiaj o 15:35:38 »
A jeżeli to są błędy, to czemu nawet przy okazji dubbingowania programów pochodzenia Disneyowskiego słyszymy formy "Iks Meni" i właśnie "Disnej"?
7
Dział ogólny / Odp: Studio Lain
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Deepdelver dnia Dzisiaj o 15:22:10 »
Scenariusz goscia od Johny Wicka :) Rysunki autora Oka Odyna :) Planeta śmierci :) wydac? ;)

Wydaj, wydaj. Najwyżej nie kupimy. ;)
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez donT dnia Dzisiaj o 15:15:35 »
O ile czepianie sie aparycji jest rzeczywiscie malo eleganckie to z ponizszym pozwole sie nie zgodzic.

Najbardziej mnie chyba rozbawiło czepianie się wymowy IKS MEN.
Czy jest to poprawna wymowa po angielsku? Oczywiście, że nie, ale raczej pani Alicja prezentuje materiał po polsku, a nie po angielsku, a w polskich przekładach (zarówno w dubbingach jak i wersjach lektorskich) utarła się wymowa IKS MEN, i nie widzę błędu w używaniu takiej wymowy. To trochę tak jakby się czepiać, że ktoś mówi DISNEJ, a nie DIZNI.

Jezeli zostawiamy oryginalna nazwe, warto byloby poswiecic ekstra 10 sekund swojej egzystencji na upewnienie sie jak sie cos wymawia, zeby nie strzelac baboli jak Wolverajn czy podobnych (w tym iks men). To ze cos sie utarlo, niczego moim skromym zdaniem nie zmienia. 
9
Dział ogólny / Odp: Studio Lain
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 15:00:25 »
To jest na podstawie książki Harrisona?

Szczerze wątpię, on już chyba nie tworzył w momencie powstawania filmu.

A co do tytułu to mnie jakoś franczyza John Wick a zatem i jej autor nie zachwyca -.-
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dracos dnia Dzisiaj o 14:41:45 »
Ja mam inne pytanie do grzmichuja, pytanie odnośnie autentyczności komiksu Incel, Jana Mazura. Czy środowisko Inceli jest w tym komiksie oddane naprawdę autentycznie?

+1 bo sam like to za mało ;D

Ogólnie dobrze ludzie prawią, może ja niedzisiejszy jestem ale chyba najważniejsze żeby nagrania były merytoryczne i zawierały jakąś insiderską wiedzę z wydawnictwa, a nie to jak się ktoś ubiera bądź wygląda.
Strony: [1] 2 3 ... 10