Autor Wątek: Zapowiedzi gier, nadchodzące premiery. Ogólnie o grach (różne platformy)  (Przeczytany 37284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Zapowiedzi gier, nadchodzące premiery. Ogólnie o grach (różne platformy)
« Odpowiedź #195 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 18:45:36 »

Mistrz wśród mistrzów. Jaka sklejka w montażu! Duet dobrany idealnie. Pewnie - jeśli rzecz jasna jest to możliwe - jakiś pozytywnie szajbnięty i zakręcony geek, który zna się na rzeczy pobawi się w kodzie "God of War" i zrobi takiego moda.

P.S. Coś wiadomo o pudełkowym wydaniu "Cyberpunk 2077" na Switcha?! Ze dwa lata temu było o tym cholernie głośno, zwłaszcza na zachodzie. Ciekawe, jak długo jeszcze Nintendo dalej będzie olewać rynek polski, a chodzi o brak na sprzęcie tej marki: menu polskie konsol, interfejs, napisy w grach Nintendo czy dubbing.
To nie był żart czy ty się zgrywasz? Nawet Midnight Suns wycofano.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #196 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 18:14:52 »
Cameron i Ubi pewnie myślą, że gra wykręci niesamowite liczby graczy bo to Avatar.(...)
Nie ma szans, że avek to będzie jakiś hit roku, to co w hollywodu jest hitem to nie musi być aż tak wielkim w świecie gier. (...)
Trochę nie na temat, ale o czym niby miałaby być ta gra? Łatwo było przygotować koncepcję pod takie gry jak Spider-Man, Hogwarts Legacy, Star Wars Jedi bo to mokre sny wielu graczy, ale w przypadku Avatara... Nawet najpiękniej zrobiony świat stanie się nudny, jeśli nie będzie pomysłu na to, co będzie można w nim robić.
A nie jest tak, że dopisujecie coś, co nie zostało o tej grze powiedziane? Prawda - od dawna w grach nie siedzę, wspominałem ostatnio o:
(...)jednocześnie Play, Click, CD Action, Cybermycha i pewnie więcej co ich tytułów nie pamiętam - sporo gier w ten sposób miałem w kilku różnych wydaniach...
To był czas, kiedy w zasadzie od gier odchodziłem, mimo że wcześniej grałem we "wszystko", chociaż co jakiś czas wracam do ulubionych tytułów...
Zmierzam do tego, że gry na licencji filmów to przeważnie były "kaszany" (chyba w CD-Action to słowo było na dole skali ocen :D), jw. nie wiem jak jest teraz, ale podejrzewam że musielibyście się nagimnastykować żeby wskazać, że obecnie jest lepiej. Te gry nie mają się sprzedać rewolucyjnym gameplayem czy nowinkami technologicznymi, X lat temu gry na licencji kupowały dzieciaki co na okładce zobaczyły ulubione postaci, albo rodzice co kojarzą że "był taki film", teraz może i jest inaczej, bo recenzja to dwa kliknięcia... A może jest tak samo jak dawniej - widzę w co grają dzieciaki, ale one są usprawiedliwione, ma być kolorowo, głośno i dynamicznie, jeśli rodzice nie mają obiekcji to tym bardziej ja nie powinienem mieć, ale... widzę też w co grają... starsze osoby, przynajmniej w moim otoczeniu, rozumiem dlaczego rzadziej sięgają po Red Dead Redemption czy Wiedźmina, wiedzą że to dobre gry, ale też nie mają czasu na wielogodzinne posiedzenia, sięgają więc częściej po popularną masówkę typu Wolfenstein, gry które poza aspektem graficznym bardziej "zaawansowane" były 20 lat temu... Także to, że Avatar (gra) ma bezpośrednio konkurować z najlepszymi grami dostępnymi na rynku to chyba zbyt daleko idące przypuszczenie, wiadomo, marketing może mówić że to "gra dekady", ale chyba nikt nie wierzy że gra na licencji filmu będzie w jakiś sposób wyróżniała się z tłumu, dla takiej gry osiągnięciem będzie jeśli zbierze oceny lekko powyżej średniej...

PS. Dodam, że pamiętam niektóre całkiem dobre gry na licencji filmowej, King Kong był liniową grą przygodową (taka platformówka fpp, też etapy gdzie gracz jest King Kongiem), ale grało się bardzo przyjemnie, dobrze zrobiona gra. The Godfather miał multum ciekawych mechanik zaimplementowanych, znów gra powyżej średniej. No i sam wśród ulubionych gier (tj. takich, że jak mam czas i chęć żeby w coś zagrać, to z nich wybieram) mam takie na licencji filmowej - Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay - tak jak filmy (każdy jest odmienny, poza postacią głównego bohatera mają niewiele wspólnego) gra to coś nie osadzonego ściśle w świecie znanym z nich, dobra gra fpp/fps z elementami stealth, liniowa ale z iluzoryczną swobodą, dla mnie równie dobrze mogłaby nie być na licencji. A ulubiona na licencji filmowej to Scarface: The World is Yours, niby "klon GTA", oparta na ikonicznym filmie i fabularnie "zerżnęła" z niego co się dało, ale ilość unikalnych mechanik rozgrywki skupionych na dealowaniu, przemycie i zarządzaniu przestępczym imperium (taki managerial lite) wyróżnia ten tytuł, do tego świetny (jak na klon GTA) zręcznościowy model jazdy i jest to gra, którą raz na rok/dwa lata przechodzę w całości i jest tak samo przyjemna (a obecnie chyba jeszcze lepsza, z zeszłorocznym modem "remastered"). Świetna gra, która z kolei prawdopodobnie przez to, że była na licencji nie osiągnęła sukcesu nawet zbliżonego do GTA (gdzie od Vice City ustępowała tylko w postaciach/historii, no i sterowanie też było gorsze, a poza tym wszystko osobiście oceniam jako lepsze w Scarface).

PS2. Rozpisałem się, a chciałem tylko napisać, że są dobre gry na licencji filmowej, i Avatar technicznie też może być dobry (np. cały motion capture zarejestrowany przy tworzeniu filmów to ogromna baza danych do wykorzystania w grze), ale poza tym to nie wiem czego możecie oczekiwać - kolejna generyczna fabuła, mechanika rozgrywki skopiowana z innych gier i tyle, niech tak będzie i będzie tzw. sukces, jeśli będzie lepiej to już zaskoczenie.

Offline Pan M

« Odpowiedź #197 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 19:28:09 »
A nie jest tak, że dopisujecie coś, co nie zostało o tej grze powiedziane? Prawda - od dawna w grach nie siedzę, wspominałem ostatnio o:To był czas, kiedy w zasadzie od gier odchodziłem, mimo że wcześniej grałem we "wszystko", chociaż co jakiś czas wracam do ulubionych tytułów...
Zmierzam do tego, że gry na licencji filmów to przeważnie były "kaszany" (chyba w CD-Action to słowo było na dole skali ocen :D), jw. nie wiem jak jest teraz, ale podejrzewam że musielibyście się nagimnastykować żeby wskazać, że obecnie jest lepiej. Te gry nie mają się sprzedać rewolucyjnym gameplayem czy nowinkami technologicznymi, X lat temu gry na licencji kupowały dzieciaki co na okładce zobaczyły ulubione postaci, albo rodzice co kojarzą że "był taki film", teraz może i jest inaczej, bo recenzja to dwa kliknięcia... A może jest tak samo jak dawniej - widzę w co grają dzieciaki, ale one są usprawiedliwione, ma być kolorowo, głośno i dynamicznie, jeśli rodzice nie mają obiekcji to tym bardziej ja nie powinienem mieć, ale... widzę też w co grają... starsze osoby, przynajmniej w moim otoczeniu, rozumiem dlaczego rzadziej sięgają po Red Dead Redemption czy Wiedźmina, wiedzą że to dobre gry, ale też nie mają czasu na wielogodzinne posiedzenia, sięgają więc częściej po popularną masówkę typu Wolfenstein, gry które poza aspektem graficznym bardziej "zaawansowane" były 20 lat temu... Także to, że Avatar (gra) ma bezpośrednio konkurować z najlepszymi grami dostępnymi na rynku to chyba zbyt daleko idące przypuszczenie, wiadomo, marketing może mówić że to "gra dekady", ale chyba nikt nie wierzy że gra na licencji filmu będzie w jakiś sposób wyróżniała się z tłumu, dla takiej gry osiągnięciem będzie jeśli zbierze oceny lekko powyżej średniej...

PS. Dodam, że pamiętam niektóre całkiem dobre gry na licencji filmowej, King Kong był liniową grą przygodową (taka platformówka fpp, też etapy gdzie gracz jest King Kongiem), ale grało się bardzo przyjemnie, dobrze zrobiona gra. The Godfather miał multum ciekawych mechanik zaimplementowanych, znów gra powyżej średniej. No i sam wśród ulubionych gier (tj. takich, że jak mam czas i chęć żeby w coś zagrać, to z nich wybieram) mam takie na licencji filmowej - Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay - tak jak filmy (każdy jest odmienny, poza postacią głównego bohatera mają niewiele wspólnego) gra to coś nie osadzonego ściśle w świecie znanym z nich, dobra gra fpp/fps z elementami stealth, liniowa ale z iluzoryczną swobodą, dla mnie równie dobrze mogłaby nie być na licencji. A ulubiona na licencji filmowej to Scarface: The World is Yours, niby "klon GTA", oparta na ikonicznym filmie i fabularnie "zerżnęła" z niego co się dało, ale ilość unikalnych mechanik rozgrywki skupionych na dealowaniu, przemycie i zarządzaniu przestępczym imperium (taki managerial lite) wyróżnia ten tytuł, do tego świetny (jak na klon GTA) zręcznościowy model jazdy i jest to gra, którą raz na rok/dwa lata przechodzę w całości i jest tak samo przyjemna (a obecnie chyba jeszcze lepsza, z zeszłorocznym modem "remastered"). Świetna gra, która z kolei prawdopodobnie przez to, że była na licencji nie osiągnęła sukcesu nawet zbliżonego do GTA (gdzie od Vice City ustępowała tylko w postaciach/historii, no i sterowanie też było gorsze, a poza tym wszystko osobiście oceniam jako lepsze w Scarface).

PS2. Rozpisałem się, a chciałem tylko napisać, że są dobre gry na licencji filmowej, i Avatar technicznie też może być dobry (np. cały motion capture zarejestrowany przy tworzeniu filmów to ogromna baza danych do wykorzystania w grze), ale poza tym to nie wiem czego możecie oczekiwać - kolejna generyczna fabuła, mechanika rozgrywki skopiowana z innych gier i tyle, niech tak będzie i będzie tzw. sukces, jeśli będzie lepiej to już zaskoczenie.

Ja mam ponad 30 lat na karku i zdecydowanie wolę RDR2, Wiedźmina, Cyberpunka, izometryczne rpgi czy gry strategiczne na czele z total warem niż zagrywać się wyłącznie w strzelanki. Tzn. strzelanki tez lubię, ale to nie jest u mnie jedyne danie growe, a też te strzelanki mają u mnie ostrą selekcję. Ostatnio naprawdę dobrze bawię w Warhammer 40,000: Boltgun, ale za codami i inne tego typu tworami nie przepadam.

Jasne, że  rdr czy wiedzmin to są dłuższe gry, ale kto powiedział, ze gra ma wystarczać na tydzień, bo już człowiekowi się spieszy do kolejnej gierki? Tzn wiem, ze są ludzie co tak mają, ale ja się do nich nie zaliczam. Też sukces takich gier jak Baldurs Gate 3 pokazuje, ze starsi gracze i ludzie chcący grać w duże, obszerne gry singlowe to niemała część rynku. No i to nie jest pierwsza gra tego typu na rynku, bo przecież było Disco Elysium, dwie części Divinity i Pillarsów, Tyranny, Numenera. Przeciez w takie gry nie grają dzieciaki, które wolą fortinte czy rollboxa a staroszkolne rpgi to dla nich jakaś katorga, tylko właśnie stare dziady z rozrzewnieniem wspominające Icewind Dale czy Neverwintera.

Growy Avatar jest robiony przez Ubisoft, a to jeden z największych devów na rynku, więc siłą rzeczy to będzie na 100% gra promowana mocno na hit AAA. Ubi ma już schemat swoich gier, gdzie daje graczom open world zasiany ogromem powtarzalnych aktywności. To bankowo będzie gra pokroju Assasyna Oddysey i Valhalli, więc też potężny zjadacz czasu. Przecież ta gra wygląda jak Far Cry tylko w skórce avka. Ta gra zginie w tłumie, bo kotletami od ubisfotu ludzie są już zmęczeni, chociaż oczywiście swoich klientów mają. No i nawet nie chcą tego przynajmniej na razie wydać na steamie więc z czym do ludzi.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #198 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 00:11:45 »
Był już growy Avatar, przynajmniej na PS3 na pewno.
Ale nie była to zbyt ciekawa gra.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #199 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 08:49:46 »
Gry w 100% oparte na filmie to faktycznie obecnie rzadkość, ale jako rozwój już stworzonego uniwersum - jak najbardziej. Wymienione wcześniej: Hogwarts Legacy, Star Wars Jedi, Batman Arkham, Spider-Man. Avatar raczej też nie będzie adaptacją filmu, tylko rozszerzeniem świata tam przedstawionego.

Offline Pan M

« Odpowiedź #200 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 09:00:33 »
Gry w 100% oparte na filmie to faktycznie obecnie rzadkość, ale jako rozwój już stworzonego uniwersum - jak najbardziej. Wymienione wcześniej: Hogwarts Legacy, Star Wars Jedi, Batman Arkham, Spider-Man. Avatar raczej też nie będzie adaptacją filmu, tylko rozszerzeniem świata tam przedstawionego.

No właśnie Avatar to filmy, a taki Potter czy Batman mają poza filmami interesujące i dość obszerne lore. Coś czego Avatar nie ma i raczej mieć nigdy nie będzie, bo to po prostu takie świecidełka głownie co ma się fajnie oglądać a nie cos gdzie tworzy się fajną i kompleksową mitologię. Zresztą już to pisałem w temacie filmowym. Sorry to nie  będzie mieć takiego wydźwięku jak kiedy Hogwart wykręcał rekordy na steamie, gdzie stali za tym ludzie stęsknieni za światem Rowling z książek i filmów. Avatar nie ma wytworzonej więzi z ludźmi na tym poziomie.

« Odpowiedź #201 dnia: So, 02 Wrzesień 2023, 09:57:06 »
  Przedwczoraj zakończyło życie Volition Software twórcy takich legend jak Descent, ten drugi Descent znany jako Freespace, Saints Row czy znanych i bardzo dobrych Summonera, Punishera i Red Faction. Fani powiedzenia "get woke, go broke" mają kolejny argument na jego poparcie, gdyż to "progresywny" reebot Saints Row został grabarzem, ale dół zaczęły kopać już ich poprzednie gry, Gat out of Hell i Agents of Mayhem. Wiadomo, że to był już tylko znaczek i nazwa, ale i tak szkoda.

Offline Leyek

« Odpowiedź #202 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 23:45:41 »
Nie pod drodze mi z dwuwymiarowymi odsłonami Mariana od czasów Wii (gdzie jednocześnie trójwymiarowe odsłony od Galaxy z Wii są dla mnie bezapelacyjnie najlepszymi grami jakie w ogóle wyszły). Donkey Kong Country czy włóczkowi Kirby i Yoshi miażdzą 2D Mario bez problemu. Jednak nowe Super Mario Bros. Wonder zapowiada się megapysznie. Przede wszystkim wychodzi, że znikł jeden z dwóch największych minusów - limit czasowy. Drugi (hamowanie postaci jak na lodzie) się okaże, ale jest duża nadzieja, że i tu będzie lepiej.

Nintendo Direct:

Trochę gameplay'ów z gamescomu:

« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Wrzesień 2023, 23:47:45 wysłana przez Leyek »

Offline Leyek

« Odpowiedź #203 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 22:32:30 »
Byle do piątku (miejmy nadzieję, że sklep i kurier nie zawiodą):

Eurogamer - 10/10
Metro - 10/10
Daily Mirror - 10/10
CGMagazine - 10/10
VGC - 10/10
We Got This Covered - 10/10
Shacknews - 10/10
VG247 - 10/10
Press Start - 10/10
Comicbook - 10/10
GodisaGeek - 10/10
GamesHub - 10/10
Nintenderos - 10/10
Player2 - 10/10
Pocket-lint - 10/10
Vooks - 10/10
IGN Italy - 9.5/10
Wccftech - 9.5/10
Stevivor - 9.5/10
IGN - 9/10
GameSpot - 9/10
Destructoid - 9/10
Checkpoint - 9/10
TheSixthAxis - 9/10
Nintendo Life - 9/10
Dexerto - 8/10

U nas widziałem Eurogamer PL - 10/10, PPE.pl - 9/10

Offline HugoL3

« Odpowiedź #204 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 22:55:37 »
A ja zamówiłem Spidermana 2 :) też ma wysokie noty

Offline Leyek

« Odpowiedź #205 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 22:58:58 »
Ta Spidera już są nawet recki na polskim YT. Oglądałem, zapowiada się nieźle, ale ciśnienie na niego u mnie żadne. Jedynka i Morales mam rozgrzebane, jedynki już pewnie nie skończę, Moralesa kiedyś bym chciał. Więc dwójkę obadam jak za rok-dwa wleci do PS+ Extra :)

Offline Necr09

« Odpowiedź #206 dnia: Cz, 26 Październik 2023, 08:47:35 »
Po dwóch latach ciszy Hypergraph opublikował wczoraj pierwszy teaser do ich Arknights: Enfield, gry będącej prequelem/sequelem do mobilki wydanej globalnie w styczniu 2020 roku. Gra będzie się dziać na innej planecie niż mobilka, na Talos-II, która podobnie jak Terra jest niszczona przez tajemnicze Katastrofy.

Co najdziwniejsze w teaserze? Miła dla gracza Kal'tsit, co swoja drogą potwierdza,
Spoiler: PokażUkryj
 że ta skamielina żyje znacznie dłużej niż się początkowo graczom wydawało i nie jest terrańską wersją człowieka

Gameplay mocno przypomina testowy tryb mobilki, Reclamation Algorithm, który był jednak mocno niedopracowany i gracze narzekali na koszmarne RNG w nim.

Beta testy od 10 listopada dla (teoretycznie tylko) Chinczyków więc pewnie po tej dacie będzie wiadomo więcej. Swoją drogą rekomendowany PC:
Spoiler: PokażUkryj
Win 10
intel core i5-10600k+
geforce rtx 2060+
6GB VRAM+
16GB RAM+
40 GB dysku
FGO: 758,469,198

Offline Leyek

« Odpowiedź #208 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 20:36:15 »
Znaczek UE5 a gierka graficznie to taki poziom Tomb Raidera z PS3. Uncharted 4 z PS4 bije to na głowę.

Offline Pan M

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 21:00:32 »
Znaczek UE5 a gierka graficznie to taki poziom Tomb Raidera z PS3. Uncharted 4 z PS4 bije to na głowę.

A MGS bije te dwie gry łącznie fabułą i narracją na łeb na szyje, to całe Uncharted szczególnie.

Jak ty widzisz w tym grafikę z trójki to sorry ale nie dogadamy się. Tekstury czy modele postaci to totalnie inne poziomy, ale co ja tam się znam. No powiedzmy, że grunt czy okopy mogłyby być lepsze ale patrząc na całą resztę to śmiem wątpić, to jest poziom z ps3.

Obydwie gry dzieją się w jakiś laskach więc pewnie to samo. Do tego gra bankowo będzie mieć ray tracing, gdzie na pc wyciśnie się z tego jeszcze więcej no ale jednak gra to będzie szajs z ps3 ::) Pamiętam jak pewni ludzie mówili, że od cyberpunka ładniejsze są dwa ostatnie Deus exy, a Horizon jest ujowy graficznie bo mimika tam słabowała. Ci wszyscy eksperci to pewnie tak serio, ale najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że potem każdy taki spec odpali gierkę na najwyżej średnich na budżetowym pcecie i będzie pisał, ze aha jednak miał racę i graficznie to gówno.

Chociaż faktycznie mogli olać UE na rzecz FoxEngine z mgs5, bo to jeden z najlepszych silników do gier, a sam mgs5 był tak zoptymalizowany, że chulał  dobrze nawet na sprzęcie pokroju R5 340X czyli już mocno leciwych kartach.
« Ostatnia zmiana: Pt, 27 Październik 2023, 21:11:55 wysłana przez Pan M »