Algorytmy, matematyczny kod Bogów, język twórczy wirtualnej rzeczywistości. Jakby potężne one nie były, same wszystkiego - czy to w jednej klatce gry video, czy ogólnie w ujęciach ,,filmu komputerowego", co lubię określać ,,fabularną wstawką akcji", nie wygenerują. Silnik graficzny trzeba napisać, algorytmy zaimplementować do procesu twórczego gry etc. W międzyczasie, albo jeszcze wcześniej, stworzyć scenariusz (czasami wersji scenariusza jest kilka, czy kilkanaście, aż trafi się na ten właściwy) i, co najistotniejsze, zaprojektować odpowiedni storyboard, aż w końcu, wiele etapów później, poprowadzić odpowiednią narracją reżyserkę filmu tworzonego komputerowo, który tak na prawdę okazuje się animacją. Przygotowanie takiego krótkiego, jak powyższy teaser trailer do "The Lords of The Rings: Gollum, materiału filmowego, nie jest proste. Pochłania to ogrom pracy sztabu specjalistów, setki tysięcy operacji algorytmicznych. Mimo iż o niniejszej grze osadzonej w Uniwersum Władcy Pierścieni, nie wiemy wiele, zapowiedź ta pokazała, że taka gra się na pewno pojawi, że prace nad nią trwają; że środowisko, w którym osadzi się główny bohater i eksplorowany przez niego świat będzie wyglądał w taki a nie inny sposób. Po materiale tym również przyszły gracz mógł uświadomić sobie, jak ogólnie growa przygoda Golluma prezentować będzie się graficznie (na pewno twórcy uraczą nas głęboką czernią szaty graficznej, klimatyczną, tą pierwotną atmosferą mitycznego fantasy; w barwach przestrzeni gry dostrzeżemy sporo patosu, w konturach obiektów wyrazistość). Bo będzie to - mimo iż teaser trailer produkcji jest wygenerowany komputerowo i gracz nie wpływa w nim na środowisko gry, w tym ,,nie odczuwa" zmian w wizualizacjach całej przestrzeni - gratka dla użytkowników telewizorów z matrycami OLED, i tych posiadających komputery z systemem silnika graficznego RTX.
Osobiście, i tego nie ukrywam, z ogromnym pokładem geekowskich pozytywnych wibracji, na gollumowskiego Władcę Pierścieni - gry video w opcji przeznaczenia na konsole Ps5 - czekam dość mocno. Trzymam kciuki za ten tytuł. Gry osadzonej w tym Uniwersum, z tą postacią, z tak zaprezentowanym światem, trzeba mi było. I wiem, że ją dostanę, wiem, że tą grę kupię, i tyle mi wystarczy.